10.10.04, 22:17
O co chodzi z tymi opłatami adjacenckimi? To jakiś nowy podatek?!
Obserwuj wątek
    • esscort Re: podatek 11.10.04, 00:27
      Chodzi o to, że w wyniku inwestycji typu wodociąg, kostka na ulicy, latarnie
      itp. zwieksza się wartość Twojej działki (oczywiście jeżeli leży ona na
      terenie, gdzie takie inwestycje miały miejsce). Gmina uważa, że powinieneś
      zapłacić jej parę groszy za to, że wydała kasę na infrastrukturę i ułatwiła ci
      zycie, i podniosła wartość twojej nieruchomości. Nie jest to wymysl gminy
      Łomianki. Wszystkie gminy mają ustawowe prawo (nie wiem czy nie obowiązek)
      ustalenia wysokości opłat adiacenckich. Niektóre gminy ustalają je na poziomie
      0%. Myślę, że w Łomiankach "dzięki" wydaniu 50 mln zł na pomnik burmistrza
      Sokołowskiego (chodzi o olimpijską halę sportową) kasa miasta jest na dobrych
      kilka lat opróżniona, więc władze muszą sięgnąć do kieszeni mieszkańców. Więc
      postanowiły pobrać opłatę adiacencką.
      • fokka Re: podatek 11.10.04, 12:43
        esscort napisał:

> Gmina uważa, że powinieneś
        > zapłacić jej parę groszy za to, że wydała kasę ...

Dużo o podatku adiacenckim pisały ostatnio "Nasze
        Łomianki". I nie wspominały o paru groszach, ale
        o nakazach płatności sięgających od kilku do kilkunastu
        tysięcy złotych, jakie mieli już otrzymać mieszkańcy
        Łomianek Starych, jeśli mnie pamięć nie zwodzi.
        Odsyłam do "N.Ł".

• esscort Re: podatek 11.10.04, 14:01
          fokka napisała:

> Dużo o podatku adiacenckim pisały ostatnio "Nasze
          > Łomianki". I nie wspominały o paru groszach, ale
          > o nakazach płatności sięgających od kilku do kilkunastu
          > tysięcy złotych,

No tak, te pare groszy to był oczywiście skrót myślowy.
    • mycha70 Re: podatek 11.10.04, 12:43
      To ja się jeszcze dopytam. Bo poczytałam sobie w Gazecie Łomiankowskiej (czy
      jakoś tak) o tym podatku, więc co nieco wiem, ale nie wiem, jaka wysokość jego
      by była. Pisali coś o 10%, o 25%, tylko pytanie: od czego te procenty?. Czy
      mieszkańcy ulicy mają sfinasować np. 25% wartości inwestycji? Bo nie rozumiem.
    • t.resa Re: podatek 11.10.04, 12:59
      Witam!
      Polecam Niezależny Miesięcznik w Naszej Gminie
      " Nasze Łomianki" Nr.9 Październik cena 2 zł.
      podatek ustalony przez nasze władze to 25%
      (podatek dopuszczalny przez ust. od 0% do 50%,
      który MOŻE ustalić burmistrz w drodze ustawy.)
      Jest to podatek od wartości działek, które
      wzrastają o około 60-70% np. w związku z budową
      kanalizacji i wodociągu.
      Na ul. Gościńcowej podatek naliczono w kwotach
      od 8 tys. do 12 tys.
      Pozdrawiam.
      • mycha70 Re: podatek 14.10.04, 00:33
        t.resa napisała:

> Na ul. Gościńcowej podatek naliczono w kwotach
        > od 8 tys. do 12 tys.

Na 1 gospodarstwo? Czy na ulicę?
        Bo jak na gospodarstwo, to chyba pomieszkam tutaj dotąd, aż zaczną u nas
        wodociągi budować. Ale to jeszcze trochę potrwa. Może zdążę się zestarzeć w
        Łomiankach?
        • sil79 Re: podatek 14.10.04, 12:17
          to jest podatek na 1 gospodarstwo, liczy się, że musisz zapłacić 1/4 wzrostu
          wartości działki.
    • sil79 Re: podatek 14.10.04, 12:35
      ciekawosktką jest to, że taka opłata może być wyznaczona w ciągu 3 lat od
      powstania dostepu do infrastruktury kanalizacyjnej, a częsci mieszkańcom już ten
      termin minął, więc UG może im, że tak powiem, naskoczyć. (raport NIK'u dotyczący
      infastruktur wodnokanalizacyjnych województwa mazowieckiego z końca lat 90 można
      znaleźć w internecie)

Dlatego też UG wyznaczył tak wysoki podatek adjacenki dla tych których termin
      nie upłynął. Podkreślam, że ten termin wkrótce upływa, a nie została podjęta
      żadna decycja, więc nie zdziwie się kiedy pewnego dnia pojawi się 3 propozycja
      tego podatku dla mieszkańców którzy jeszcze nie mają dostępu do kanalizacji, i
      będzie to max stawka 50%.

Dziwiące jest równiez to, iż niedoświadczona osoba, któa pragnęła wykazac się
      swoimi prawniczymi umiejętnościami pisząc prokekt uchwały o podadku adjacenckim,
      zapomniała o jednym z podstawowych zasad "lex retro non agit" czyli prawo nie
      działa w stecz. Chodzi tu bowiem o fakt, że taka opłata została już dawno
      wyznaczona, parę lat temu, w wysokości 10%, a skoro zostałą już wyznaczona to
      nie można uchwałic czegoś co już zostało uchwalone.

A po co naszej gminie tak na gwałt pieniądze?
      W ramach ciekawostki, gmina nie jest już właścicielem nowopowstałego obiektu
      gdzie znajduje się szkoła gimnazjalna, liceum i słynny basen. Słynny nie tylko
      dlatego, że komuś się miarka pomyliła, ale też dlatego, że jest wyrazem głupoty
      osoby zatwierdzającej projekt budowy basenu na 1 piętrze!!!! Bzdurne rozwiązania
      oraz kombinatorska firma wykonawcza wyprowadziły koszty inwestycji na taki
      poziom, że bank przejął obiekt a gmina dalej spłąca kredyt.... i dlatego szuka
      pieniędzy u mieszkańców. Dziwne jest jeszcze to, że burmistrz jak lwica broni
      dostępu do wszelkich dokumentów związanych z przetargami, które są obowiązkowe
      dla zamówień publicznych również ze względu na to by zapobiec korupcji....
      dlatego też te dokumenty są jawne.

...na koniec chciałabym "pogratulować" autorowi uchwały o podatku adjacenckim
      pierwszego zamieszania - Bogumiłowi Sikorskiemu, studentowi prawa dawnego ATK
      świeżemu radnemu oraz jego wyborcom.
      • esscort Re: podatek 14.10.04, 23:17
        sil79 napisała:

> i słynny basen. Słynny nie tylko dlatego, że komuś się miarka pomyliła, ale
        też dlatego, że jest wyrazem głupoty osoby zatwierdzającej projekt budowy
        basenu na 1 piętrze!!!!

Jak to na pietrze??? Możesz napisac coś więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka