kostek1024 10.10.04, 22:17 O co chodzi z tymi opłatami adjacenckimi? To jakiś nowy podatek?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esscort Re: podatek 11.10.04, 00:27 Chodzi o to, że w wyniku inwestycji typu wodociąg, kostka na ulicy, latarnie itp. zwieksza się wartość Twojej działki (oczywiście jeżeli leży ona na terenie, gdzie takie inwestycje miały miejsce). Gmina uważa, że powinieneś zapłacić jej parę groszy za to, że wydała kasę na infrastrukturę i ułatwiła ci zycie, i podniosła wartość twojej nieruchomości. Nie jest to wymysl gminy Łomianki. Wszystkie gminy mają ustawowe prawo (nie wiem czy nie obowiązek) ustalenia wysokości opłat adiacenckich. Niektóre gminy ustalają je na poziomie 0%. Myślę, że w Łomiankach "dzięki" wydaniu 50 mln zł na pomnik burmistrza Sokołowskiego (chodzi o olimpijską halę sportową) kasa miasta jest na dobrych kilka lat opróżniona, więc władze muszą sięgnąć do kieszeni mieszkańców. Więc postanowiły pobrać opłatę adiacencką. Odpowiedz Link Zgłoś
fokka Re: podatek 11.10.04, 12:43 esscort napisał: > Gmina uważa, że powinieneś > zapłacić jej parę groszy za to, że wydała kasę ... Dużo o podatku adiacenckim pisały ostatnio "Nasze Łomianki". I nie wspominały o paru groszach, ale o nakazach płatności sięgających od kilku do kilkunastu tysięcy złotych, jakie mieli już otrzymać mieszkańcy Łomianek Starych, jeśli mnie pamięć nie zwodzi. Odsyłam do "N.Ł". Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: podatek 11.10.04, 14:01 fokka napisała: > Dużo o podatku adiacenckim pisały ostatnio "Nasze > Łomianki". I nie wspominały o paru groszach, ale > o nakazach płatności sięgających od kilku do kilkunastu > tysięcy złotych, No tak, te pare groszy to był oczywiście skrót myślowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: podatek 11.10.04, 12:43 To ja się jeszcze dopytam. Bo poczytałam sobie w Gazecie Łomiankowskiej (czy jakoś tak) o tym podatku, więc co nieco wiem, ale nie wiem, jaka wysokość jego by była. Pisali coś o 10%, o 25%, tylko pytanie: od czego te procenty?. Czy mieszkańcy ulicy mają sfinasować np. 25% wartości inwestycji? Bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
t.resa Re: podatek 11.10.04, 12:59 Witam! Polecam Niezależny Miesięcznik w Naszej Gminie " Nasze Łomianki" Nr.9 Październik cena 2 zł. podatek ustalony przez nasze władze to 25% (podatek dopuszczalny przez ust. od 0% do 50%, który MOŻE ustalić burmistrz w drodze ustawy.) Jest to podatek od wartości działek, które wzrastają o około 60-70% np. w związku z budową kanalizacji i wodociągu. Na ul. Gościńcowej podatek naliczono w kwotach od 8 tys. do 12 tys. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: podatek 14.10.04, 00:33 t.resa napisała: > Na ul. Gościńcowej podatek naliczono w kwotach > od 8 tys. do 12 tys. Na 1 gospodarstwo? Czy na ulicę? Bo jak na gospodarstwo, to chyba pomieszkam tutaj dotąd, aż zaczną u nas wodociągi budować. Ale to jeszcze trochę potrwa. Może zdążę się zestarzeć w Łomiankach? Odpowiedz Link Zgłoś
sil79 Re: podatek 14.10.04, 12:17 to jest podatek na 1 gospodarstwo, liczy się, że musisz zapłacić 1/4 wzrostu wartości działki. Odpowiedz Link Zgłoś
sil79 Re: podatek 14.10.04, 12:35 ciekawosktką jest to, że taka opłata może być wyznaczona w ciągu 3 lat od powstania dostepu do infrastruktury kanalizacyjnej, a częsci mieszkańcom już ten termin minął, więc UG może im, że tak powiem, naskoczyć. (raport NIK'u dotyczący infastruktur wodnokanalizacyjnych województwa mazowieckiego z końca lat 90 można znaleźć w internecie) Dlatego też UG wyznaczył tak wysoki podatek adjacenki dla tych których termin nie upłynął. Podkreślam, że ten termin wkrótce upływa, a nie została podjęta żadna decycja, więc nie zdziwie się kiedy pewnego dnia pojawi się 3 propozycja tego podatku dla mieszkańców którzy jeszcze nie mają dostępu do kanalizacji, i będzie to max stawka 50%. Dziwiące jest równiez to, iż niedoświadczona osoba, któa pragnęła wykazac się swoimi prawniczymi umiejętnościami pisząc prokekt uchwały o podadku adjacenckim, zapomniała o jednym z podstawowych zasad "lex retro non agit" czyli prawo nie działa w stecz. Chodzi tu bowiem o fakt, że taka opłata została już dawno wyznaczona, parę lat temu, w wysokości 10%, a skoro zostałą już wyznaczona to nie można uchwałic czegoś co już zostało uchwalone. A po co naszej gminie tak na gwałt pieniądze? W ramach ciekawostki, gmina nie jest już właścicielem nowopowstałego obiektu gdzie znajduje się szkoła gimnazjalna, liceum i słynny basen. Słynny nie tylko dlatego, że komuś się miarka pomyliła, ale też dlatego, że jest wyrazem głupoty osoby zatwierdzającej projekt budowy basenu na 1 piętrze!!!! Bzdurne rozwiązania oraz kombinatorska firma wykonawcza wyprowadziły koszty inwestycji na taki poziom, że bank przejął obiekt a gmina dalej spłąca kredyt.... i dlatego szuka pieniędzy u mieszkańców. Dziwne jest jeszcze to, że burmistrz jak lwica broni dostępu do wszelkich dokumentów związanych z przetargami, które są obowiązkowe dla zamówień publicznych również ze względu na to by zapobiec korupcji.... dlatego też te dokumenty są jawne. ...na koniec chciałabym "pogratulować" autorowi uchwały o podatku adjacenckim pierwszego zamieszania - Bogumiłowi Sikorskiemu, studentowi prawa dawnego ATK świeżemu radnemu oraz jego wyborcom. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: podatek 14.10.04, 23:17 sil79 napisała: > i słynny basen. Słynny nie tylko dlatego, że komuś się miarka pomyliła, ale też dlatego, że jest wyrazem głupoty osoby zatwierdzającej projekt budowy basenu na 1 piętrze!!!! Jak to na pietrze??? Możesz napisac coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś