Dodaj do ulubionych

Metropolia czy Miasteczko

12.05.05, 09:23
Moi Drodzy rozpoczynam dyskusję , która wielokrotnie przewiaja się na naszym
forum, na róznych spotkaniach-czy chcemy Łomianki przekszałcić w metropolię
czy chcemy, aby została miasteczkiem. Takim małym zielonym jakich wiele w
całej europie, bez szerokich ruchliwych ulic, bez dobudowywania osiedli na
30tyś mieszkańców. Czy mamy się gwałtownie rozwijać czy zachować obecny
charakter zabudowy bez ingerencji deweloperów. Czy ruchliwe 60-70tyś miasto
czy np. 25-35 tyś. miasteczko. Metropolia z hipermarketami, koleją,
obwodnicami wewnętrznymi, wielkimi osiedlami, jednym słowem sypialnią, czy
mamy być spokojnym, ekologicznym miasteczkiem związanym ze środowiskiem bez
intensywnej zabudowy, z małymi enklawami, ludzmi znającymi się i lubiącymi. W
tej dyskusji nie jestem bezstronny, jestem za małym spokojnym miasteczkiem
usytuowanym blisko metropolii, gdzie mam dostęp do wszystkiego-wystarczy
wyjechać do W-wy. Wiem, że nasz Sokół i urzędnik Grądzki czytają to forum i
może nawet zatrudniają hakerów, aby nas ocenzurować, lub zamkąć, ale mam
nadzieję, że również wyciągają z tego jakieś wnioski.OBY
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 10:05
      Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie:
      ile z miasta, a ile z tandetnej wiochy mamy w Łomiankach?
      • hiuppo Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 10:14
        Obraze teraz uczucia lomiankowiczow, ale ja w Lomiankach nie widze nic z miasta.
        Dla mnie jest to to tylko wieksza wies na oplotkach miasta.

Definicja miasta:

"Miasto to historycznie ukształtowana jednostka osadnicza charakteryzująca się
        wysoką intensywnością zabudowy, małą ilością terenów rolniczych, ludnością
        pracującą poza rolnictwem (w przemyśle lub w usługach) prowadzącą specyficzny
        miejski styl życia. W różnych państwach kryteria miejskości są różne,
        najczęściej są to kryteria ludnościowe bądź prawno-administracyjne (prawa
        miejskie).
        W Polsce przyjmuje się definicję prawną, w której miasto to miejscowość
        posiadająca prawa miejskie. Miasta mogą dzielić się na mniejsze jednostki
        (organy pomocnicze gminy): dzielnice lub osiedla."

Reasumujac moim zdaniem o miejskosci Lomianek swiadczy tylko posiadanie praw
        miejskich.
        • logownica Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 11:15
          Czuję w Waszych wypowiedziach nutę pogardy dla "wsiowości" Łomianek. Jak dla
          mnie to duży walor tej miejscowości, bliskość metropoli a jednocześnie zupełnie
          inny klimat. Lubie mijać koguta i kury po drodze do swojej posesji, podobają mi
          się te nieliczne już niestety drewniane domki na Warszawskiej chociaż mam pełną
          świadomość niespójności architektonicznej w na tej linii. O szlakach rowerowych
          nie wspomnę.
          A pytanie o to czy chcemy mieć tutaj metropolie (z szacunkiem Papirus dla
          Twojego zaangażowania)jest bezcelowe bo tego tu nigdy, na szczeście, nie będzie.
        • papirus22 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 11:29
          To ja chcę mieszkać we wsiowym "miasteczku" Łomianki, A jeżeli uważacie że tak
          tu jest wsiowo, to po co się wprowadziliście. Przecież można było wybrać
          Pruszków, Wołomin, Piaseczno, Nowy Dwór Maz, Warszawę. Chyba po to wszyscy
          uciekają ze stolicy, aby stać się bardziej "wsiowi", mieszkać bliżej natury,
          uciec od zgiłku, agresji, zamieszania, hamujących tramwaji, nieznających się
          sąsiadów-anonimowości, pociągów, hipermarketów itp. Chociażby po to, aby wyspać
          się w spokoju to wersja dla nowo-przybyłych, nie interesujących się Łomiankami.
          A dlaczego nie mamy oświetlenia, porządnych dróg, wod-kan? To nie wina nas
          mieszkańców, a władzy - Burmistrza, celowo wielokrotnie piszę Burmistrza,
          ponieważ jak wiecie kilka lat temu została zmieniona ustawa o samorządach i
          Zarząd jest jednoosobowy w Łomiankach jest to Burmistrz Sokołowski, wybierany w
          bezpośrednich wyborach. To nie tylko przyjemność i olbrzymia "kasa" co miesiąc,
          ale przede wszystkim jednoosobowa odpowiedzialność, jak urzędnik się pomyli to
          odpowiada ten kto go zatrudnił. Za wszystko co się dzieje odpowiada Sokół.
          Odpowiada podwójnie ponieważ zatrudnił rodziny radnych w urzędzie, i
          praktycznie rada została mu podporządkowana, o czym na każdej sesji można się
          przekonać. Odpowiada za to co robi on i jego urzędnicy (ponad 130 osób)jak
          również co uchwala rada. Jest wielu urzędników, którzy pracują dobrze, jest
          jednak kilku którzy nigdzie nie znaleźliby pracy, a u nas dzięki znajomości...
          pracują beztrosko. Tworzy się niebezpieczny bo nepotyczny układ ogarniajacy
          swoim kręgem coraz więcej osób. Część z tych urzędników teraz siedzi i za nasze
          publiczne pieniądze pisze, "łazi" po internecie, robi notatki i zestawienia, by
          zabłysnąć przed naszym włodarzem, co o nim piszą. No cóż, jak napisał
          p.A.Rusiecki, niekontrolowana władza się degenruje.
          No, ale znowu odbiegłem od dyskusji, tylko dlatego, że za bardzo jestem
          związany z Łomiankami i wszystko co złe mnie dotyka i porusza, a na razie
          niestety mam się czym denerwować. A jeżeli chodzi o definicję miejskości tak
          Łomianki są wsią z prawami miejskimi- bez wymaganej infrastruktury, a Czosnów
          wsią z pełną infrastrukturą.
    • kmsanczia Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 11:12
      Papirus to, co my chcemy, to jest mało ważne.
      Trasy i tak będą - posiekają Łomianki na mnóstwo małych kawałków i już nie
      będzie szansy na małe ciche miasteczko, raczej pozostanie tandetna wiocha. ;)
      Żeby powstało miasteczko willowe w Łom. Dolnych nie potrzeba kolejnej dzielącej
      drogi zbiorczej typu ul. Warszawska. Potrzebny jest sensowny plan ulic i
      wszelkiej infrastruktury - małe przydomowe sklepiki, chodniki, latarnie,
      przystanki autobusowe, place zabaw, tereny zielone itp. Ale nie sądzę, żeby
      drugie centrum Łomianek tam się przyjęło - Warszawskiej się w ten sposób nie
      odciąży. Z drugiej strony pozostawienie całkowitej dowolności tez nie jest
      dobre, bo ludzie chroniąc każdy metr swojej ziemi stworzą kolejne wąskie uliczki
      tworzące zagrożenie dla pieszych.
      Kolejka podmiejska (a nie kolej) raczej nie stwarza zagrożenia - będzie to
      bardziej ekologiczny dojazd również dla warszawiaków pod miasto (nie zamkniemy
      się przed tym, tak jak W-wa nie zamyka się przed Łomiankami).
      Osiedla owszem - ale małe i z zaznaczeniem, że powinny tworzyć na swoim terenie
      boiska i place zabaw dostępne również dla innych mieszkańców (integracja i
      wspólne spędzanie wolnego czasu, głównie dla dzieciaków ale przy okazji poznają
      się i rodzice;).

Nie wiem, czy burmistrz czyta to forum, ja na jego miejscu spokojnie bym o sobie
      takich rzeczy nie czytała. ;)
      • papirus22 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 12:22
        Spokojnie wszystko w naszych rękach, jeszcze nie zaprzepaściliśmy ostatniej
        szansy. Plan jest potrzebny, ale taki który zaakceptują mieszkańcy a nie tylko
        władza. Km u Ciebie na WGŁ jest kolejne osiedle Wiślana planowane przez
        dewelopera, a wiec... oznacza to że władza dogadała się zamiast z mieszkańcami
        to z developerami, aby tworzyli plany pod swoje potrzeby a nie nasze
        mieszkańców Łomianek. Nie widzisz zaczyna to wszystko się wiązać w logiczną
        całość. Hipermarket póżniej Brukowa, po jeziorku fabrycznym (trzeba zawalić),
        później osiedle Wiślana-Kościelna Droga to ten łuk na mapie pomiędzy Wiślaną i
        Fabryczną- dalej przez całe Łomianki, po domach do wyburzenia na osiedlu
        Bajkowym i Dziekanowie Polskim, aż do następnego projektu subcentrum (następny
        deweloper). Ci którzy kupią te domki zastaną pewną rzeczywistość, ale pytanie
        jest raczej do nas czy chcemy tutaj naturalnego rozwoju budownictwa indyw.,
        oczywiście zgodnie z planami przestrzennego zagosp. Czy chcemy narzucone nam
        sztucznie plany władzy, która dogaduję się z deweloperami za naszymi plecami i
        ma pewne wizje, których nie zdradza. Nowi mieszkańcy- to same korzyści dla
        Łucka ,płacą podatki, nikogo nie znają, więc nic nie wiedzą, traktują Łomianki
        jako sypialnie, nie martwią się tym co tu się dzieje, bo trochę potrwa zanim
        się zintegrują. Poza tym nie pyskują i przede wszystkim nie chodzą na sesje.
        Posłusznie czytają GŁ, nie wiedząc co tu się dzieje, jak blado wypadamy w
        porównaniu z Czosnowem i choćby Izabelinem, jak wielkie mamy problemy!
        A kolejka, jestem absolutnie za, ale jeszcze raz powtarzam za GŁ ma to być
        kolej spalinowa, wieć o jakiej ekologi tu mówisz. I jeszcze nie zgadam się na
        to że Warszawa się na nas otwiera,a dlaczego stoimy w korkach na wójcickiego, i
        nic Prezydent w tej sprawie nie robi od wielu lat. Może chce nas maksymalnie
        zniechęcić a jak nie nas to przyszłych mieszkańców, co go zresztą obchodzimy
        nie jesteśmy jego wyborcami, na razie...
        Burmistrz-Zapewniam Ciebie, że czyta i to uważnie, nawet próbuje nas
        lokalizować, boję się aby nie przejął kontroli i nie wprowadził cenzury jak w
        GŁ.
        Jestem chyba naiwny, ale ciągle mam nadzieję, że w końcu rozpocznie z nami
        (mieszkańcami)dialog!
        • kmsanczia Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 12:48
          papirus22 napisał:
          > Burmistrz-Zapewniam Ciebie, że czyta i to uważnie, nawet próbuje nas
          > lokalizować, boję się aby nie przejął kontroli i nie wprowadził cenzury jak w
          > GŁ.

SLOGGI, NIE DAJ SIĘ!!! I ostrzeż Prywatyzację, niech nie dopuści do
          ocenzurowania forum!
          Jakby co, to zostanie jeszcze WGŁ - żywcem nas nie wezmą! ;)

Ostatnio odwiedził WGŁ pan Mazan i nic strasznego nie napisał - zaprosił tylko
          na nową stronę LO. Chyba nie jest tak źle?
          • papirus22 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 13:22
            Czasami żartuję, ale ...
            Pan Mazan to oddzielna historia. Jako dyr. szkoły w wielorybku go nie znam, ale
            jako przewodniczacego rady tak i nic dobrego nie mogę powiedzieć, poza tym że
            zniósł pierwszy raz w historii demokracji w Łomiankach, wolne wnioski dla
            mieszkańców z porządku obrad (to chyba dobrze?)
        • esscort Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 14:33
          papirus22 napisał:

> Burmistrz-Zapewniam Ciebie, że czyta i to uważnie, nawet próbuje nas
          > lokalizować, boję się aby nie przejął kontroli i nie wprowadził cenzury jak w
          > GŁ.

Nie bardzo rozumiem. Co to znaczy "próbuje nas lokalizować"? W jaki sposób
          mógłby przejąć kontrole i wprowadzić cenzurę? Czy Ty Papirusie troche nie
          demonizujesz mozliwości burmistrza? Mnie burmistrz nie musi z ukrycia
          lokalizować. Wystarczyłoby, że wyrazi takie życzenie, a spotkam się z nim bez
          obaw. Moge go nawet zaprosic do domu na kawę (tym bardziej, ze ma do mnie dosyć
          blisko) lub dać się zaprosić do kawiarni. Dlaczego miałbym ukrywac się przed
          burmistrzem? A co burmistrz może mi zrobić, gdy juz mnie ewentualnie
          zlokalizuje? Każe straży miejskiej mnie pobić? Powie listonoszowi, żeby z
          opóźnieniem dostarczał mi pocztę? Poprosi szefa łomiankowskiej TP SA, zeby
          odciął mi telefon? Zabiezre mi dom? Daj spokój, Papirus. Burmistrz to mi może
          skoczyć na tzw. pukiel! Jeżeli ktoś kogoś powinien się bać, to najwyzej
          burmistrz mnie, ale tylko w sensie, ze mogę w jakims mikroskopijnym stopniu
          utrudnic mu utrzymanie władzy, bonp. na niego nie oddam głosu itp. A jak sobie,
          Papirus, wyobrażasz mozliwość przejecia kontroli i wprowadzenia cenzury na tym
          forum? Myslisz, ze Sokołowski pójdzie do wyborczej i powie, zeby zamkneli nam
          forum? Naczytałeś sie chyba jakiś powieści.
          • papirus22 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 15:10
            Wiedziałem, że ta cześć wypowiedzi wzbudzi najwieksze kontrowersje.Pewnie że
            masz rację, pewnie że przesadzam, ja sie nie boję , a przestrzegam jedynie, że
            na forum Umig Łomianki, informatycy dostali zadanie zlokalizowania,kto co mówi
            z jakiego ip, nie wiem po co?.Moga się tylko domyślać, i denerwować, że nic nie
            zrobią, nie kontrolują, nie cenzurują. Muszę ci powiedzieć, że jest to
            denerwujące dla "nich", zadra w oku, coś co nie pasuje do koncepcji. Forum jest
            przez "nich" określane jako wielkie zło, robiące krzywdę jedynej prawowitej,
            demokratycznej władzy, jako źródło kłamstw i zamętu. Jakie to szczęście że to
            forum istnieje i każdy ma możwliowść napisania co mu się podoba. Ja oczywiście
            demonizuję i przesadzam, ale po to aby dać upust temu czego nie mogę np. na
            łamach "naszej" GŁ. Wolę jednak abys okreslił się w temacie metropolia czy
            miasteczko? Pozdrawiam
            • kornel113 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 15:36
              W sporze metropolia czy miasteczko opowiadam się za spokojna, zieloną dzielnicą
              Warszawy.
    • elpr1 Re: Metropolia czy Miasteczko 12.05.05, 18:16
      Mój skromny głos. Mamy być spokojnym, ekologicznym miasteczkiem związanym ze
      środowiskiem bez intensywnej zabudowy, z małymi enklawami, ludzmi znającymi się
      i lubiącymi, usytuowanym blisko metropolii, gdzie mam dostęp do wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka