Dodaj do ulubionych

Komunikacja

20.08.02, 08:58
Przeżyłam dziś rano lekki szok. Po raz pierwszy jechałam do pracy
autobusikiem linii Ł. Przyjechał zapakowany po brzegi klekot jakiś, a
kierowca za bilecik zainkasował ode mnie 3 zł.!!!
Ja nie wiem z jakiego powodu oni tak się cenią.
Jak się skończą wakacje i dzieciaki zaczną jeździć do szkoły to przewiduję,
że podróż będzie podobna do tej, jaką odbywają śledzie w beczce :-(((
Ja już chyba wiem, z jakiego powodu to mieszkanie w Łomiankach mi się nie
podoba - DOJAZDY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Taichinka Re: Komunikacja IP: *.kbn.gov.pl 20.08.02, 10:06
      > Przeżyłam dziś rano lekki szok. Po raz pierwszy jechałam do pracy
      > autobusikiem linii Ł. Przyjechał zapakowany po brzegi klekot jakiś, a
      > kierowca za bilecik zainkasował ode mnie 3 zł.!!!
      > Ja nie wiem z jakiego powodu oni tak się cenią.
      > Jak się skończą wakacje i dzieciaki zaczną jeździć do szkoły to przewiduję,
      > że podróż będzie podobna do tej, jaką odbywają śledzie w beczce :-(((
      > Ja już chyba wiem, z jakiego powodu to mieszkanie w Łomiankach mi się nie
      > podoba - DOJAZDY!!!

Poczekaj na koniec wakacji, ale nie tylko ze wzgledu na dzieciaki - to trasa na
      ktorej chyba najczesciej sa korki a po wakacjach napeno sie zaczna - naprawde
      wspolczuje! Moze jesnak trzeba znow sie zastanowic nad amiana mieszkania? :P
      Pozdrawiam i zycze milego dzionka!
      • sloggi Re: Komunikacja w Łomiankach 20.08.02, 11:13
        W jakiej części Łomianek zamieszkałaś ?
        Ja jeżdziłem PKS-em - bo bilet miesięczny kupiony na dworcu Marymont wcale nie
        był drogi.
        • dorota62 Re: Komunikacja w Łomiankach 20.08.02, 11:38
          Koło GLOBI, w bloku na Baczyńskiego.
          Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że PKS kursuje trasą gdańską, Warszawską
          chyba nie jeżdżą.
          Generalnie PKS by mi nie przeszkadzał, bo ma mniej przystanków i pewnie trochę
          w nim luźniej (?) a i tak wysiadam z tramwaju w dowolnym miejscu na
          Marymonckiej.
          O zmianie mieszkania na razie chyba mogę zapomnieć, niestety...
    • Gość: esscort Re: Komunikacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 14:34
      Na Ł można też kupić miesięczny. Może wychodzic taniej. rano w ciągu roku
      szkolnego są duże korki, ale tak samo stoi w nim Ł jak i osobowe. tyle że w
      osobowych wygodniej i nie śmierdzi. Jeżeli miałabyś płacić 6 zł dziennie za Ł
      plus tramwaj, to wyszłoby Ci miesięcznie jakieś 300 zł. Może lepiej kup na raty
      małe, tanie auto ;).
      • dorota62 Re: Komunikacja 20.08.02, 15:32
        Też mi to przyszło do głowy. Korków nie uniknę, bo te są praktycznie wszędzie,
        ale podróżowania do pracy okrężną drogą na pewno.
        • sloggi Re: Komunikacja 30.08.02, 13:01
          W jakiej części Ł. mieszkasz ? Chyba już to pisałaś, ale nie pamiętam.
      • meggiess Re: Komunikacja 15.07.03, 10:36
        z tym, ze bilet miesięczny na Ł kosztuje 60 zł!!!!
        wiec za bilety za miesiac napewno nie wyjdzie 300...
    • sloggi Re: Komunikacja w Łomiankach 09.10.02, 10:34
      Patrzę na tabor na linii Ł, BIS i stwierdzam, że większość tych wozów ma ponad
      10 lat. Pamiętam, że gdy uruchomiono komunikację to były nowe wozy, teraz nowe
      są chyba 2 sztuki.
      Ceny biletów nie są najmniejsze, nie wiem jak KMŁ gospodaruje środkami, ale
      chyba najwyższa pora zakupić coś niskopodłogowego. W końcu trasa linii Ł kończy
      się pod szpitalem dziecięcym, do którego na konsultacje jeżdzą ludzie z dziećmi
      w wózkach.
      Rentowność linii jest wysoka, a zatem może czas kupić coś niskopodłogowego i
      najlepiej wielkopojemnego, bo w godzinach szczytu wozy pękają w szwach.
      • Gość: 4ND Re: Komunikacja w Łomiankach IP: 81.210.16.* 14.07.03, 18:47
        Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest / było za cudo - linia "ŁZ" ? Od rodziny
        mieszkajacej w Burakowie dowiedziałem się, że kursowało to-to tamtędy (m. in.
        11 Listopada - aż nie chce mi się wierzyć, że Jelcz zmieścił się na
        zakręcie "przy Wiśle"), ale "to już historia". No właśnie - historia ? Jaka ?
        • sloggi Re: Komunikacja w Łomiankach 14.07.03, 20:28
          Pierwszy raz słyszę o "ŁZ".
          • Gość: 4ND Re: Komunikacja w Łomiankach IP: 81.210.16.* 15.07.03, 19:30
            Ba, sam długo nie mogłem uwierzyć w istnienie czegoś takiego - gorzej, że w tej
            chwili nie ma nawet śladu istnienia tej linii - tak w Internecie, jak i na
            papierze...
            A więc mam taki MAŁY APEL do rodowitych... hm... wybaczcie mi, jeśli będę
            niezręczny... Łomiankowiczów ?
            "Czy potwierdzacie lub zaprzeczacie istnieniu autobusu ŁZ ?"
    • sloggi Re: Komunikacja 03.01.03, 09:22
      Tabor komunikacji Łomianki powiększył się o nowy wóz Jelcz M121.
      Rozkład nie drgnął.
    • sloggi Re: Komunikacja 26.02.03, 16:51
      Dziś dostałem wytrzeszczu oczu widząc na linii Ł autobus pomalowany na zielono.
      • Gość: zntk Re: Komunikacja IP: *.proxy.aol.com 27.02.03, 00:30
        ubogi,lecz madry mlodzieniec jest lepszy niz krol stary i glupi,ktory juz nie
        przyjmuje ostrzezenia.
    • sloggi Re: Komunikacja 16.05.03, 17:07
      Ten zielony coś długo jeździ bez reklam.
    • meggiess Re: Komunikacja 15.07.03, 10:47
      najciekawsze jest to, że Ł zmienia trasę.... nie będzie dojeżdżało do Pl.
      Wilsona, tylko do Potockiej, Jeśli ktoś kupił bilet miesięczny i pracował w
      okolicach Pl. Wilsona to teraz musi dokupic miesięczny od Potockiej do Wilsona
      albo dymać na piechotkę......
      super....
      wiecie moze kiedy maja byc te zmieny w ruchu?
      • sloggi Re: Komunikacja 15.07.03, 12:16
        Od 1 sierpnia zamykaja ruch na ulicy Słowackiego.
    • Gość: Jerry Re: Komunikacja IP: 217.153.90.* 15.07.03, 14:13
      Witam, mam wątpliwą przyjemność codziennego podróżowania autobusami KMŁ i
      stwierdzam że tak zamożna gmina jak Łomianki mogłaby lepiej zadbać o tronsport
      mieszkańców. Pierwsza sprawa to autobusy - ich stan techniczny często jest
      tragiczny, brak choćby jednego (sic!) autobusu niskopodłogowego to skandal! Sam
      już trzy czy cztery razy pomagałem osobie na wózku dostać się do ełki, może
      kierowcy powinni przejść kurs na siłownii? Druga sprawa - sami kierowcy.
      Powstaje zasadnicze pytanie: Komunikacja dla pasażerów czy pasażerowie dla
      komunikacji? Ich kultura osobista (a raczej jej brak) pozostawia bardzo wiele
      do życzenia, nie dalej jak wczoraj wsiadałem do autobusu przy poczcie, kierowca
      nie raczył się zatrzymać (cały czas autobus sie toczył ,wysiadanie dla starszej
      osoby w biegu to nieżłe wyzwanie), w momencie gdy (powoli - wiadomo starsza
      osoba) wysiadła ostatnia pani kierowca natychmiast zamknął drzwi tuż przed moim
      nosem, tylko głośnemu komentowaniu jego pracy i gestukulacji zawdzięczam że
      otworzył je ponownie. Trzecia rzecz - rozkład jazdy. Jest po prostu fatalny.
      Jeżdżę BISką, w wakacje przerwy między autobusami są ogromne (20.05 a potem
      21.44 z Łomnej lub 20.55 a potem 22.34 z pl. Wilsina). Następna rzezcz -
      autobusy prawie nigdy nie kursują wg rozkładu. Poza tym odjazd autobusu nocnego
      o 0.30 to zupełny bezsens!!! Nocny autobus warszawski (604) jest na pl. Wilsona
      o 0.28 (wg rozkładu) więc pozostają dwie minuty na dojście na przystanek.
      Wystarczy małe opóźnienie 604 (co się dość często zdarza) i już zostaje taxi
      lub spacerek... A wystarczyło by opóźnić odjazd nocnej ełki o 5 min... Nawet
      zwracałem się kiedyś z taką uwagą w bazie w Kiełpinie lecz zostałem zwyczajnie
      olany. Niestety tych zastrzeżeń do KMŁ jest dużo więcej (chociażby ceny
      biletów). Ja straciłem nadzieję że poziom usług świadczonycz przez KMŁ szybko
      ulegnie poprawie. Pozdrawiam.
      • sloggi Re: Komunikacja 15.07.03, 16:03
        Czy zatem uważasz, że komunikacja ZTM byłaby lepsza?
        • Gość: Jerry Re: Komunikacja IP: 217.153.90.* 16.07.03, 08:19
          TAAAAAK!!! Wszystko byłoby lepsze niż KMŁ. Mam ich serdecznie dość, wolałbym
          gdyby autobusy były trochę rzadziej ale były większe, niskopodłogowe i
          kursowały punktualnie. MIłego dnia wszystkim życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka