Dodaj do ulubionych

Badanie opinii - prośba

31.12.05, 21:44
Witam,
Mamy do Was forumowicze gorącą prośbę. W styczniu i w lutym w ramach praktyk
studenckich, studenci Collegium Civitas będą przeprowadzać badanie opinii
mieszkańców Łomianek. Prosimy Was, dajcie nam szansę, bo od tego zależy nasza
magisterka. Nie zamykajcie przed nami drzwi!!! Pozwólcie nam przeprowadzić
ankietkę. Piszemy na tym forum, bo liczymy na Waszą pomoc. Same też nie
chciałabyśmy wpuszczać do domu jakiegoś ankietera i dlatego rozumiemy obawy
mieszkańców Łomianek związane z tego typu badaniem. Prosimy, pomóżcie nam i
poinformujcie swoich znajomych, że w najbliższym czasie będą ich nawiedzać
natarczywi studenci Collegium Civitas :).
Zdesperowane studentki
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 10:16
      Możecie walić "jak w dym".
      • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 12:21
        a czego ta ankieta ma dotyczyć, i czy zamieszany jest w nią nasz burmistrz.
        • julnick Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 14:03
          Interesuje nas, jak mieszkańcy Łomianek oceniają:
          - pracę policji i straży miejskiej na terenie Łomianek
          - władze lokalne
          - funkcjonowanie placówek edukacyjnych na terenie Łomianek
          - szeroko rozumianą komunikację społeczną (gazety lokalne, stronę internetową
          UMiG Łomianki)
          Burmistrz jest w to "zamieszany" w ten sposób, że został poinformowany o
          przeprowadzanym przez nas badaniu i wyraził zainteresowanie jego wynikami. W
          czerwcu 2005 przeprowadzaliśmy ankiety telefoniczne, które były tzw. zwiadem
          badawczym. Wyniki tych ankiet ukazały się w Gazecie Łomiankowskiej. Prosimy Was
          tylko o przekazanie Waszym znajomym informacji, że w styczniu/lutym studenci CC
          będą chodzić po domach z ankietami. Kto nie będzie chciał i tak nas nie wpuści.
          Zależy nam, żeby jak najwięcej ludzi wiedziało o tym badaniu. Ukazało się co
          prawda ogłoszenie w Gazecie Łomiankowskiej, ale to chyba za mało. Sprawa jest
          prosta: chodzi o to, żeby ludzie nie bali się nam otwierać drzwi.
          Zdesperowane studentki
          • frags Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 14:33
            Hmmm, nie chcę wkładać łyżki dziegciu do beczki z miodem, ale nie bardzo
            rozumiem po co i komu ma taka ankieta służyć. Wyniki będą moim zdaniem dziwne,
            bo np jak ja mam się wypowiadać o policji itp, gdy niestety traktuje Łomianki
            jak sypialnię. Moi sąsiedzi ruszają w dni powszednie do pracy o 7.30 i wracają
            do domu o 21,30. Też pewnie niewiele miarodajnego będą mieli do powiedzenia.
            Mam wrażenie, że to wyważanie otwartych drzwi.
            • mazowianka Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 14:38
              A ja mam dużo do powiedzenia,więc zapraszam>
          • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 15:09
            tak możemy Tobie pomóc, ale pod warunkiem, że również uzyskamy wyniki badan.
            po pierwsze czy jest to w formie ankiety jezeli tak to mozemy to rozesłać,
            wypelnic i odesłac z powrtotem
            po drugie jak bedziecie dawac Sokołowi to napiszcie do tego interpretację, aby
            w komunistycznej Gazecie Łomiankowskiej nie ukzało sie to co było niedawno, a
            mianowice, na pytanie jak oceniasz burmistrza odpowiedzi "średnio" których było
            najwięcej zakwalifikowano do "dobrze oceniam " i wyszło że burmistrza prawie
            wszyscy oceniają dobrze, a to jest kłamstwo!!!
            • julnick Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 22:09
              Niestety nic nie mogę Wam obiecać ani spełnić żadnych warunków. Ja też uważam,
              że można by było zrobić ankietę przy pomocy poczty lub internetu. Zalecenia co
              do formy badania są jednak odgórne. Co do wyników ankiety telefonicznej: do
              mnie należało jedynie przeprowadzanie ankiet, nie było mi dane ich opracowywać.
              Widziałam ich wyniki ale dopiero po poście Papirus22 wczytałam się w to, co
              zostało zamieszczone na łamach GŁ i zgadzam się z opinią Papirus22. Niestety,
              niewiele (czyt. nic) mam do powiedzenia, jeżeli chodzi o opracowywanie wyników
              badań. Studenci są od tego, żeby pójść i zrobić ankiety i na tym niestety ich
              rola się kończy. Dlatego liczę na wyrozumiałość mieszkańców Łomianek.
              Pozdrawiam i nadrabiam zaległości: Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
              • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 22:14
                no to ja juz wyczuwam spisek:), pewnie Sokół zamówił na nasz koszt badania
                (wybory w tym roku) i przy okazji prac naukowych wykorzystuje do robienia
                strategii.
                • julnick Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 22:35
                  O to, to. Też tak pomyślałam, ale jestem na etapie pan (profesor) każe, sługa
                  (student) musi. Mam sporo wątpliwości co do tego badania, ale jak nie wyrobię
                  normy ankiet, to nie dostanę absolutorium. Jak za komuny normalnie. Mimo
                  wszystko mam nadzieję, że wpuścisz mnie do domu, jeżeli trafię do Ciebie z
                  ankietą.
                  • frags Re: Badanie opinii - prośba 01.01.06, 23:17
                    Pewnie, że ja wpuszczę - sam w pracy magisterskiej musiałem wykonać badanie
                    ankietowe i wiem, co to za ból.
                    • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 08:44
                      ja tez wpuszcze
                      • mazowianka Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 09:49

-
                        Oby nie w maliny??????-
                        Forum Łomianki
                        OIOM Lec Sokole
    • j46 Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 10:12
      Szanowi ankieterzy mamy w gminie doskonałego demagoga. Z każdego nieprecyzyjnie
      sformuowanaego pytania ankieteowego jast w stanie wysnuć korzystne dla siebie
      wnioski. Jeżeli zapytacie sie czy chcemy sto złotych każdy i wszedzie odpowie że
      tak. A wnioseki moga być różne; że gmian uboga, chciwa, robiąca skok na kasę
      sponsora, egoistyczna .... / a przecież nikt nie da 20 kilku tysiącom mieskańców
      gminy za darmo takiego prezentu/ Pytano nas czy chcemy drogę po wale?
      Odpowiedzieli że tak, jednak znajomość tematu przez odpowiodającego była prawie
      żadna. Poprostu zaoferowano 100 zł bez żadnych warunków wstępnych. Póżniej Ci,
      którzy byli zaibnteresowani tym pytaniem, najspokajniej na spotkanie z
      kandydatamia na posłów przgotowali mapę z tą trasą którą podłączyli do
      Wisłostrady. Oczywiście zostało to zdemaskowane zdemaskowane i jedynie
      współautor i kandydat na posła głososwał za tą trasą. Kochani nie odpowiadajmy
      na ankiety, jeżeli nie będą one czytelne, a wyniki i ich interpretacja nie
      będzie poddana pełnej ocenie społecznej. Takie prawo ma nie tylko burmistrz i
      jego gazety. Kochana Julnick wspólczuję, ale trudno nam pogodzić się z faktem,
      że Wasza rzetelnie wykonana praca, może stamowić postawę do stworzenia przez
      aktualne władze gminy kolejnej iluzji. A jest to tym grożniejsze że nadchodzi
      okres wyborów. Pamientajcie my wszyscy uczymy się demokracji, nie dokładajcie
      wiec cegeiełki do niedemokratycznego manipulowania opinią gminy. Zwrócie się do
      swoich promotorów by wybrai Wam, inne nie polityczne, z punktu widzenia
      mieszkańców gminy tematy.
      • esscort Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 10:33
        J46 bardzo fajnie to wszystko przedstawił, ale trzeba to opatrzyć prośbą, żeby
        studenci przekazali informacje organizatorowi badań. Przecież studenci mają za
        zadanie zebrać materiały (przeprowadzić ankiety). Potem nie mają wpływu na
        dalszy bieg sprawy. Ja ankieterów wpuszczę i uczciwie odpowiem na wszystkie
        pytania. Badania to badania. Że potem ktos je nieuczciwie wykorzystuje, to
        calkiem inna sprawa. Ale to nie znaczy, że badań nie powinno sie robić. Myslę,
        że będzie możliwe zdobycie wynikow badań
        • frags Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 10:46
          Moim zdaniem j46 ma rację i wyraża dokładnie moje obawy. Łomianki są w
          przededniu wyborów samorządowych podzielone, co tu kryć i w stanie pełnej
          frustracji z powodu działań dotychczasowych włodarzy. To bardzo niedobry pomysł
          takie badanie w naszym mieście, bo wyniki będzie można zinterpretować bardzo
          różnie, a trafność badania moim zdaniem będzie mizerna, przecież nie dotrzecie
          do wszystkich mieszkańców.
          • julnick Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 12:28
            Bardzo wszystkim dziękuję za odzew. Rozumiem Wasze obawy, ale byłabym
            nieuczciwa gdybym wypowiadała się na temat działalności burmistrza. Nie
            mieszkam w Łomiankach i nie mnie oceniać Wasze władze. Ze swojej strony mogę
            tylko zapewnić, że zależy mi na rzetelnym wykonaniu tego, co do mnie należy. Co
            do terminu badania: zdaję sobie sprawę, że przed wyborami wygląda to co
            najmniej dziwnie. Niestety nie mam wpływu na termin praktyk studenckich. Prawda
            jest taka, że nawet najrzetelniejsze badania można potraktować wybiórczo i użyć
            do osiągnięcia partykularnych interesów. Cóż, mam nadzieję że otworzycie jednak
            drzwi przed studentami-ankieterami i powstanie porządny materiał badawczy,
            który zostanie mądrze wykorzystany.
            Pozdrawiam
            • frags Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 12:35
              Otworzymy, nie martw się, ale możecie zmodyfikować swoje badanie, np zamiast
              pytać o sprawy policji, straży miejskiej miatsa - pytjcie, czy lubimy
              czekoladę, papugi, czy zabijamy komary aerozolem, czy gazeta, czy robiąc grilla
              stosujemy aluminiowe tacki itp. Będzie znacznie ciekawiej, a przecież jeśli to
              praca badawcza na zaliczenie, to nie ma znaczenia o co pytacie. Liczy się to,
              czy umiecie skonstruować narzędzie-kwestionariusz, czy potraficie rzetelnie
              przeprowadzić badanie i zapewne, czy umiecie przeprowadzić analizę statystyczną
              wyników i właściwie ją zinterpretować.
    • daisy32 Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 12:39
      znacie SPSS albo progr. Statistica jesli nie nie ma o czym mówić
      • robert_58 Re: Badanie opinii - prośba 02.01.06, 15:32
        to może i ja trochę ...
        studenci mają za zadanie wykonać poszczególne etapy badania - począwszy od
        wyłonienia próby a skonczywszy na odpytywaniu respondentów z ankietą w ręku.
        Na sam temat pracy nie maja wiekszego wpływu. Smiem przypuszczać, że badanie to
        jest częścią jakiegoś wiekszego projektu, który byc może (a nie zdziwiłbym się)
        będzie znaczącą częścią jakiegoś doktoratu jakiegoś X. Przy tej okazji studenci
        troche popraktykują a żeby się nie wymigiwali to uczestnictwo w badaniach jest
        obligatoryjne dla zaliczeń.
        Śmiem równiez przypuszczać, że część ze studentów nie będzie dogłębnie wnikać w
        znajomość przez pytanego poruszanych problemów - ciach znacznik w nakiecie, że
        powiedział co powiedział i tyle (skrajne przypadki własnoręcznego wypełniania
        całych ankiet lub ich części w celu zaoszczędzenia czasu pomijam).
        Cały uzyskany bajzel wrzucą potem w SPSS lub innego, policzą wsp. Kramera i
        inne takie i otrzymają wyniki.
        I tutaj się zaczyna się ciekawa jazda. Nie znając tez i założeń całego badania
        trudno wyrokować jakie moga interpretacje wyników. Bez względu na znajomość
        zagadnień przez respondentów programy coś tam pokarzą (zakładam, że ankieta
        jest dobrze skonstruowana wraz z pytaniami kontrolnymi) jeżeli pytani nie będą
        nad wyraz skorzy do współpracy (jeżeli nic nie wiesz o straży miejskiej to
        wybierz opcję nie wiem i nie kombinuj).
        Myślę, że można by wystąpić do uczelni o przekazanie wyników badań (np KOŁ)
        wraz z całym opisem założeń i przyjetych metod. To pozwoli na sprawdzenie, czy
        warto temu wierzyć czy nie. Pozwoli równiez posiadanie w/w na weryfikację
        nadinterpretacji wyników w przypadku prób naciągania danych na własną modłę.
        • ka.pi Re: Badanie opinii - prośba 03.01.06, 23:25
          najpierw do julnick - "Same też nie chciałabyśmy wpuszczać do domu jakiegoś
          ankietera" - no coz, jako studentka nauk spolecznych (tak przypuszczam) powinnas
          byc chyba bardziej otwarta na kontakt z ankietwrami czy tez innymi
          przedstawicielami 'slzub badawczych'
          poza tym ankieta pocztowa i interntowa chyba ma nizszy odsetek odpowiedzi niz
          ankieta przeprowadzana osobiscie?

a do wspolmieszkancow, potencjalnych respondentow :)
          mysle ze nie bedzie problemem uzyskanie od julnick nazwiska promotora, mozna
          pewnie do niego zadzownic lub wyslac maila, z pytaniem o cel badania i mozliwoc
          uzyskania wynikow po zakonczeniu projektu
          frags - zawsze mozesz odpowiedziec 'nie wiem, trudno powiedziec' :)

daisy32 - znam, i co z tego wynika?

pozdrawiam, i z niecierpliwoscia oczekuje ankietera/ankieterki :)
          • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 09:16
            ja oczekuję zdecydowanie ankieterki:)
            • kmsanczia Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 09:17
              Dwóch ankieterek! I od razu niech się wezmą do... pomagania żonie. ;-)
              • labes Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:18
                Byli u mnie w sprawie badania opinii, właśnie z tej uczelni, która teraz
                ponownie się ubiega. Pytałem jak to jest z tym co w GŁ napisali. Dwójka młodych
                obiecała, że pójdą do profesora i wyciągną dane, żeby sprawdzić czy w gazecie
                podali wiarygodne. Później dzwonili, że jakoś nie moga, bo PROF coś kręci. Oj
                uważajcie !!!!!
                • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:28
                  a Sokół siedzi i zaciera ręce...
                  • daisy32 Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 14:55
                    jestes monotematyczny mój drogi, do studentek potrzebny jest zasobny portfel
                    • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 15:01
                      cały myk polega na tym, że to one maja płacić... za wynajem pokoju.
              • papirus22 Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:33
                no własnie a ładne chociaż te studentki, to może zrezygnuje z tego castingu.
                • labes Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:37
                  papirus22 napisał:

> no własnie a ładne chociaż te studentki, to może zrezygnuje z tego castingu.
                  Nie przypadkiem napisałam byli, czyli ..... on i ona
                  • frags Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:38
                    Parami chodzą, jak świadkowie Jehowy...
    • frags Re: Badanie opinii - prośba 04.01.06, 13:30
      A Świstak siedzi, tak było, i zawija wszystko w sreberka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka