agnieszka.kargol.6f2 18.08.06, 21:24 Zapewne Ktoś z odwiedzających to forum wie, jaka jest twardość wody płynącej w kranach w Łomiankach. Bardzo proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: twardość wody 18.08.06, 23:05 Woda z naszego wodociągu bez względu gdzie się mieszka jest twarda i zażelaziona. Tak mi się wydaje bez badań, których się boję zrobic żeby juz do konca się nie zniechęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kargol.6f2 Re: twardość wody 18.08.06, 23:07 Tak, ale potrzebuję dokładniejsze parametry ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: twardość wody 18.08.06, 23:14 Zadzwoń w poniedziałek do naszej spółki wod kan.022-751-35-04 Mają obowiązek robienia badań więc powinni te dane udostępnić. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: twardość wody 18.08.06, 23:20 agnieszka.kargol.6f2 jeżeli się czegoś dowiesz napisz koniecznie. Mnie również wydaje się, że mam twardą wodę w W-wie. Ubrania się kurczą po praniu. Paski również, od spodni zwłaszcza. Taka twarda woda to przekleństwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kargol.6f2 Re: twardość wody 18.08.06, 23:33 Dzięki za telefon. Jak się dowiem, dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: twardość wody 18.08.06, 23:37 a to dopiero interesująca teoria - a ja myślałam, że kurczą się od "komunistycznego" jedzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: twardość wody 30.08.16, 17:35 Zgadza się, po zjedzeniu pasztetowej i kanapek ze smalcem pasek mi się skurczył o 4 centymetry. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: twardość wody 19.08.06, 08:42 robert_58 napisał: Ubrania się kurczą po > praniu. Paski również, od spodni zwłaszcza. Robert, paski wyjmuje sie ze spodni przed praniem !!! Ps. A jak zachowują sie buty? Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: twardość wody 19.08.06, 08:44 A wie ktoś może co oznacza biały nalot na szkle po kroplach wody? Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: twardość wody 19.08.06, 08:46 osad wapienny - jest dobry środek chemiczny, który toto zmywa, np. z kabin prysznicowych. Odpowiedz Link Zgłoś
glupik1 Re: twardość wody 19.08.06, 09:22 Raczej nie osad wapienny. W niecce mazowieckiej wapń występuje śladowo. To poprostu różne sole mineralne zawarte w wodzie, które po odparowaniu osadzają się. Może to być w końcu zwykłe mydło które używasz pod prysznicem. Wystaw szklankę na deszcz, też osadzi Ci się coś jako pozostalość kropli. W więksości to będzie kurz i zanieczyszcenia roślinne - te pyłki drażliwe dla alergików. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: twardość wody 19.08.06, 09:29 Ja to mam wszędzie, na szkalankach, na metalu, pod prysznicem ... Zmywa się dobrze cilitem albo octem (tylko nie ma chętnych do zmywania), ciekawe, że to "wylazło" po wymianie rur na plastikowe ze 2 lata temu. Na szczeście za pare miesięcy przeprowadzka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: twardość wody 19.08.06, 13:29 Nie wiem, jaki jest sklad chemiczny tego bialego nalotu, ale wiem, że jest to wlasnie oznaka, ze masz za twardą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: twardość wody 20.08.06, 16:23 oj, to jaki, jaki to chyba do mnie... Srodek usuwający białe naloty - "Starwax - zmywacz osadu wapiennego do łazienek". Prysk, prysk i po sprawie :) Smutne toto - ja chyba jednak muszę do pracy, bo robi się ze mnie kura idealna:( Odpowiedz Link Zgłoś
k.jurek Re: twardość wody 30.08.16, 17:41 Mój kolega twierdzi, że w Łomiankach jest bardzo twarda woda bo ze szklanki zwykle wypija 1/3 herbaty bo przy dalszym piciu to już kamień w zębach chrzęści. Należy uważać przy nalewaniu wody z czajnika do szklanki. Trzeba to robić powoli, delikatnie zlewać wodę tak, aby kamień został na dnie czajnika. Odpowiedz Link Zgłoś