Dodaj do ulubionych

Domy w stylu

21.08.06, 23:32
W jakim stylu macie lub planujecie mieć chałupki? Ja się na nic nie mogę
zdecydować. Najchętniej kuchnia super nowoczesna, salon przytulny, łazienka w
klimacie wyspy Bali, jednocześnie surowo i uporządkowanie i dużo ozdób. A
pewnie i tak skończy się na kupowaniu na wyprzedażach w markecie budowlanym. ;-)
Ostatnio zachorowałam na kuchnie RUST, obłędne.
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:38
      ja pracuję nad bryłą. Musi być duża. Od brzegu do brzegu działki. Zielony Twój wróg!
      A potem betonowy chodnik...i asfalcik na ulicy.
      Najważniejsze to optymale zagospodarowanie!
      ;)
      • kmsanczia Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:39
        A w środku to samo: duża, betonowa bryła!
        Obłędne. ;-)
        • iod Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:43
          tak obok tematu, Km, jakieś kino pod koniec tygodnia?????
          • kmsanczia Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:47
            A co, już grają to z Keanu i Sandrą?
            • iod Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:49
              od 18 już grają, a ja czekam i czekam :(
              • kmsanczia Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:50
                O żesz, to może w czwartek uda mi się wyrwać. Ale nie obiecuję na razie.
                • iod Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:52
                  ok, grają dużo i często, w arkadii też. Podoba mi się określenie gatunku filmu,
                  piszą tak: dramat, romans, romans fantasy...mi się najbardziej ppodoba to
                  ostatnie ;)
                  • kmsanczia Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:59
                    Mają fantazję ci, co to piszą... ;)
                    A na Dublerów warto iść? Wizualnie chyba nieźle nakręcony jak na polskie
                    zamiłowanie do ciemności i szarości.
                    • iod Re: Domy w stylu 22.08.06, 00:00
                      mówią na razie, że warto
                      trzeba sprwadzić. Ja chętnie. Mam niedosyt kina chyba ostatnio.
                      • robert_58 Re: Domy w stylu 22.08.06, 00:11
                        czyli jak w temacie
                        dom a w nim Keanu z betonu .. z dublerem .. na pilota
        • robert_58 Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:43
          w środku beton, szkło, chrom, wszystko na pilota ...
          prawie jak Pasikonik..
          • frags Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:43
            widziałem w necie ogłoszenie o sprzedaży takiego domu na pilota, fajny
            • drabbu Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 22.08.06, 21:23
              frags napisał: ogłoszenie o sprzedaży takiego domu na pilota

Wierzę, że fajny, ale co to jest i na czym polega "dom na pilota"?
              • esscort Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 22.08.06, 21:42
                pewnie wszystko jest w nim na pilota - nie tylko brama i telewizor, ale tez
                lodówka, tapczan zona/mąż i inne sprzęty
                • drabbu Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 22.08.06, 21:45
                  O, jeśli tak, to bardzo jestem nienowoczesny, tylko telewizor mam na pilota.
                • iod Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 08:02
                  szczególnie sprzęt cyt:"tapczan żona/mąż" przypadł mi do gustu ;)
                  ...przemycę znów cichutko "dzień dobry", może nikt nie zauważy...
                  • drabbu Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 09:36
                    iod napisała: ...przemycę znów cichutko "dzień dobry", może nikt nie zauważy...

Dzień dobry :)
                    • papirus22 Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 09:39
                      dzień dobry, zaczynaja nas spychac do podziemia:(
                      • randolff Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 09:42
                        Nie wiem po co ta konspira. To już lepiej jak pisaliście sobie w osobnych
                        wątkach - przynajmniej wiadomo było gdzie nie ma nic po poczytania. Teraz
                        widzę, że będą zaśmiecone wszystkie wątki.
                        • kmsanczia Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 09:58
                          Mój wątek i tak się tradycyjnie nie przyjął, więc może byći DD. ;) Myślałam
                          naiwnie, że można tu o wszystkim pogadać, ale chyba będę zmuszona z każdym
                          tematem lecieć na inne forum. Tylko niestety kiepsko się gada z nieznajomymi.
                          • randolff Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:01
                            Do pewnego czasu było o domu ale później sama zaczęłaś o filmach, więc do kogo
                            żale, że watek sie nie przyjął? :)
                            • kmsanczia Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:16
                              Ja zaczęłam o filmach? To Iod, mącicielka jedna. ;)
                              • iod Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:19
                                to ja, mącicielka, już się przyznałam przecież ;)
                              • randolff Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:19
                                No racja! A potem jeszcze to "dzień dobry"! Totalna destrukcja! Oj, Iod, sa już
                                przesłanki żeby stwierdzić że pracujesz w gminie i masz za zadanie rozmydlić
                                forum ;)
                                • iod Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:22
                                  nie pracuję w gminie, nie mam czasu, ale że "totalna destrukcja" to i owszem ;)
                            • iod Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:18
                              Rand, daj spokój Km, ja zepsułam wątek i to dwukrotnie. Widac mam talent do
                              zaśmiecania. A kino fajna rzecz w końcu, czasem lepsza niż dom, szczególnie "w
                              stylu" ;)
                              • randolff Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:20
                                Tak, doczytałem się że to ty. Ale KM w obronie swojego wątku powinna cie
                                pogonić z tym kinem, więc sama nie jest bez winy :)
                • lolaxyz Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:16
                  esscort napisał:

> pewnie wszystko jest w nim na pilota - nie tylko brama i telewizor, ale tez
                  > lodówka, tapczan zona/mąż i inne sprzęty

Mąż na pilota? To mi się podoba. Szkoda, że ja nabyłam jeszcze takiego męża
                  starego typu, obsługa manualna :((.
                  Taki nowy model to możnaby ściszyć kiedy trzeba, przełączyć na inny kanał (np.
                  na sprzątanie albo zakupy).
                  • iod Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:20
                    lolaxyz napisała:

> Taki nowy model to możnaby ściszyć kiedy trzeba, przełączyć na inny kanał
                    (np.
                    > na sprzątanie albo zakupy).

Lola, na sprzatanie to Ty go nie przełączaj, jeszcze polubi...;)
                  • esscort Re: Domy w stylu - "dom na pilota"? 23.08.06, 10:23
                    Przypominam, że pisałem też o zonie na pilota. Teraz sie zastanawiam, czy jest
                    możliwa sytuacja, ze oboje sa na pilota. Myślę, że chyba tak - wowczas pilota
                    trzyma dziecko/dzieci. I to chyba jest nawet często spotykany przypadek :)
    • iod Re: Domy w stylu 21.08.06, 23:39
      wiesz co Km - moją zmorą przy realizacji marzeń "domowych" są: tzw. wieczna
      prowizorka i dzieci. Dom mój to chyba za parę lat dopiero.
      • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:23
        Dom "na pilota" w anonsie reklamowano, jako "inteligentny dom" - oglądałem
        ogłoszenie z zaciekawieniem, głównie chodzi o to, że wszystko w nim jest
        sterowane przez centralkę komputerową - między innymi kontrolującą stan
        zakupów, podlewającą wodę, włączającą podlewanie ogrodu i mnóstwo innych
        gadżetów. Podobał mi się jego wystrój - dość chłodny i nowoczesny. Sporo
        przestrzeni. Nie podobała cena. Nie pamiętam dokładnie, ale musiałbym chyba
        sprzedać dwa takie jak mój obecny, żeby zacząć się o "inteligentny dom"
        targować.
        • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:29
          przesadzasz z ceną, nie jest juz to takie drogie, a na etapie instalacji,
          wystarczy kłaść podwójne przewody do miejsc które maja działać-później tylko
          centralka trochę kosztuje, projekty firmy robia za darmo. Chodzi o przewody do
          różnych urządzęń,do żaluzji, do ściemniaczy przy wyłączniku, do czujników
          zmierzowych, czujników ruchu, i kilku innych urządzeń. Zresztą w łomiankach
          kilka takich domów juz jest od dawna i pewnie możnaby sobie pooglądać jak
          działają. Na pewno ułatwia to życie, oszczędza energię, wiele z tych systemów
          jest już dostępnych w wersjach uproszczonych, aby były dostepne dla
          przeciętnego użytkownika.
          • iod Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:32
            Papi, to nie Frags przesadza z cena, tylko ten, który chce sprzedać. Jak
            wszyscy sprzedający zresztą...
            ...ale juz się nie wtrącam, posprzątam sobie ;)
          • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:39
            Cena nie dotyczyła "inteligencji" tego domu, ale wynikała z dobrej lokalizacji.
            O ile pamiętam był w dość spokojnej i ładnej okolicy na Żoliborzu. A
            inteligentne domy oczywiście są i będzie ich coraz więcej.
          • esscort Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:00
            A ja bym wcale nie chciał mieć wszystkiego na pilota.
            • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:06
              Na pewno wygodne - to jak z bramą do garażu. Wściekam się, keidy szukam w
              samochodzie pilota, bo jestem bałaganiarzem, ale cieszę, gdy leje deszcz i nie
              muszę wysiadać, żeby garaż otworzyć. Obawiam się tego, że takie "inteligentne"
              domy, naszpikowane elektroniką mogą być bardzo awaryjne.
              • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:08
                Fragi nie są awaryjne bo to prosta konstrukcja oparta o centralkę, przewód i
                urzędzenie końcowr. To są tylko trzy elementy, dużo mniej niż w większości
                domowych urządzeń:)
                • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:16
                  Tak, z prostej strony elektryczno-elektronicznej jest to proste. Jednak im
                  więcej czujników, im więcej oprogramowania, tym więcej szans, ze coś gdzieś w
                  najmniej spodziewanym momencie zawiedzie. Na przykład w zimie klimatyzacja
                  zacznie chłodzić, w lecie kaloryfery grzać, lodówka zamiast piwa na "Ż", zamówi
                  to na "L". Zamiast kurczaka poojawi się indyk, Pranie kolorowe zostanie
                  wybielone, a pies ostrzyżony zamiast owcy.
                  • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:21
                    tak, tak kiedyś ludzie bali się żarówki:)
                    Na całym świecie wkracza coraz więcej róznych urządzeń i ten postęp nie omiaj i
                    nas, nie ma się co bać, za kilkanasice lat stanie się to standardem, jak dzis
                    internet-będzie bardziej dostepne.
                • kmsanczia Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:17
                  Papi napisz w przyblizeniu ile to może kosztować.
                  Fajne są też podgrzewane podjazdy i dojście od furtki do drzwi, w zimie samo się
                  rozmraża i odśnieża.
                  • esscort Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:21
                    Zwariowaliście? Nawet odśnieżyc wam się nie chce? Przecież to sama przyjemność
                    i samo zdrowie. Ja w zimie nie moge się doczekać na śnieg, żeby sobie wyjść i
                    poodśnieżać. Chętnie do kogoś wpadnę (i nawet jakąś butelczynę przyniosę).
                    • kmsanczia Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:22
                      Ess trzymam cię za słowo. Butelczynę biorę na siebie. :)
                      • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:30
                        Podgrzewany podjazd to ja bym chciał. W ogóle to mi sie takie "inteligentne"
                        domy podobają. Obawy mam, ale jak bym taki dom miał, to bym się nie pogniewał...
                        • drabbu Re: Domy w stylu 23.08.06, 12:30
                          frags napisał:
                          Obawy mam, ale jak bym taki dom miał, to bym się nie pogniewał..

Za to znacznie jest gorzej, jeżeli się taki dom pogniewa na właściciela. Znałem
                          kogoś,kogo dom nie chciał wpuścić za próg, bo pogniewał się elektroniczny super-
                          zamek w drzwiach.
                          • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 12:47
                            Mój kolega miał jeszcze milszy wypadek w "inteligentnym" samochodzie. Skręcał z
                            Żeromskiego w Perzyńskiego w Warszawie i... ledwo przekręcił kierownicę, a
                            samochód ruszył, zgasł silnik, zatrzasnęły się drzwi, włączył alarm i
                            zablokowała kierownica. Coś nawaliło i samochód w swojej inteligencji uznał, że
                            jest właśnie kradziony. Mój uwięziony kolega toczył się więc prosto pod koła
                            nadjeżdżających z przeciwka. Na szczęście ktoś wykazał się refleksem, inny
                            dobrą wolą i zepchnęli go na pobocze. Przez telefon ów kolega zawezwał swojego
                            ojca ze specjalną kartą otwierającą zamek. Samochód sprzedali.
                            • kmsanczia Re: Domy w stylu 23.08.06, 12:50
                              Taak, te komputery samochodowe potrafią zwariować. ;) Tylko problem jest nie
                              tyle w samym systemie, co w tym, że jeszcze w tym kraju serwisy nie potrafią ich
                              programować.

A wracając do domu na pilota to chyba jednak za droga sprawa, no i co jeśli nie
                              ma prądu? Chyba wolałabym przeznaczyć tą kasę na system podlewania ogródka.
                              • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 12:51
                                Sanczis, a może po prostu na ogrodnika, gościa od odśnieżania, panią do
                                gotowania, prania, prasowania?
                                • kmsanczia Re: Domy w stylu 23.08.06, 13:05
                                  Chętnie. I jeszcze facet do sprzątania basenu w obcisłych stringach. ;)
                                  • frags Re: Domy w stylu 23.08.06, 13:21
                                    Albo kobieta. Może być bez stringów.
                    • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:33
                      to moze ja zaprosze do siebie zazwyczaj ograniczam sie do odsnieżania po
                      śladzie kół, chyba będę musiał pomyśleć nad tymi przewodami.
                    • iod Re: Domy w stylu 23.08.06, 12:18
                      esscort napisał:

>Ja w zimie nie moge się doczekać na śnieg, żeby sobie wyjść i
                      > poodśnieżać. Chętnie do kogoś wpadnę (i nawet jakąś butelczynę przyniosę).

Wpadniesz poodsnieżać??? Ja dobrze zrozumiałam? to nawet nie musisz z
                      butelczyną, u mnie do wyboru, do koloru (jeszcze...)
                      Nie wiem czemu, ale od wczoraj mam upiorne myśli zimne - przypomniały mi się te
                      nieodsnieżane ulice, koleiny, dziury, w ogóle urokliwe Łomianki zimą mi się
                      przypomniały. Nie do przeżycia :(
                  • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:31
                    Podgrzewane podjazdy to kwestia ułożenia przewodów grzejnych, niestety maja
                    jedna wade ciagna bardzo duzo prądu, wystarczy to podłączyc albo do zegara
                    sterującego, albo to czujnika temperatury. Układa się to pod kostką,
                    chodnikiem, na wjeździe.
                    Taki najprostszy system kosztuje dla średniego domku od 10-20 tyś złotych,
                    steruje wtedy żaluzjmi, światłem, podłącozny jest tez do zawórw przy
                    grzejnikach, w tym systemie jest tez czujnik, chyba siły wiatru, bo wtedy
                    zamyka zaluze, oczywiście gasi i zapala światło, lub ściemnia-mozę pozorowac
                    obecnośc w domu, zapamiętuje najczęściej włączane pokoje i pózniej to odtwarza
                    pod nieobecnośc gospodarza. im więcej bajerów tym drożej.
                    Nalezy pamiętać, że obok zwykłego przewodu elektycznego, obok powinien być
                    połozony klasyczny UTP do sieci czyli 4x2x0,5. Nie jest to duży koszt, ale
                    oczywiście sa tez systemy duzo bardziej rozbudowane i dużo droższe. Jest kilka
                    firm specjalizujących się w instalcji tych urządzeń.
                    • esscort Re: Domy w stylu 23.08.06, 11:39
                      papirus22 napisał: gasi i zapala światło, lub ściemnia-mozę pozorowac
                      obecnośc w domu

To byłoby dobre, ale pod warunkiem, że jeszcze pod nieobecność gospodarzy
                      urządzenie potrafiłoby porozmawiać przez domofon ze złodziejem, który podając
                      się za jakiegoś domokrążce sprawdza, czy te światła w oknach nie są przypadkiem
                      dla picu.
        • kmsanczia Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:34
          Frags kontrolka zakupów?? Jakby mi taka kontrolka zajrzała do lodówki, to chyba
          doznałaby z szoku. ;)
          • papirus22 Re: Domy w stylu 23.08.06, 10:50
            no po wyborach, lodówki miał się zapełnić, a więc takie urządzenie jest
            niepotrzebne od października!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka