Dodaj do ulubionych

burmistrz Sokołowski

14.11.06, 10:46
czy może mi ktoś napisać/opisać początki jego kariery jako burmistrza
Łomianek, napisać coś o poprzedniku. Coś tam dzisiaj usłyszałam, i nie składa
mi się w spójny obrazek. Czy nie warto już? Czy warto juz tylko o tym co
będzie? Pewnie tak, ale, proszę, bo z różnych stron dobiegają do mnie
strzępki informacji różnych. Jestem w Łomiankach w miarę "nowa", a lubię mieć
pełny obraz. I NIE POPIERAM SOKOŁA. Po prostu pytam.
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 11:02
      Iod tylko po co? To już nic nie zmieni, "burmistrz nadzei" odszedł...
    • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 11:02
      przeczytałam post Papiego w innym wątku i w zasadzie już o nic nie pytam.
      Faktycznie, patrzmy tu na forum tylko w przyszłość teraz, a ja znajdę sobie
      gdzie indziej odpowiedżi na moje małe pytania.
      • kowalik22 Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 11:11
        A co cię trapi, iod? Co słyszałaś?
        • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 12:48
          no właśnie ten "burmistrz nadziei"...po prostu chciałabym wiedzieć, ale sobie
          poszukam sama. Pozdrawiam.
          • drabbu Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 15:48
            Iod, oficjalny życiorys S. znajduje się na stronie Urzędu MiG. Jego
            poprzednikiem był - jeśli się nie mylę - Andrzej Belka, ten który rozpoczął
            budowanie sieci wod.-kan. Na swoją pierwszą kadencję S. został wybrany
            przez ówczesną Radę - taka była wtedy procedura, dopiero na drugą -
            przez mieszkańców (ja na niego nie głosowałem).
            • krzysiom1 Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 16:00
              A ja otumaniony propagandą głosowałem.
              Co do "burmistrza nadziei" i "słuchającego głosu szefa w niebie", bo to chyba
              dręczy iod, są to cytaty z rozmowy z Sokołowskim w jakimś piśmie.
              "Burmistrz nadziei"- to chyba był tytuł tego artykułu.
              • drabbu Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 16:10
                "Burmistrz nadziei" - jeśli to dręczy Iod:

www.dobrymagazyn.pl/index.php?s=czasopismo_artykul&id=142
              • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:03
                nie dręczy Krzysiom, ale ciekawi. Tego burmistrza nadziei to nie wprost a
                Papiego wzięłam, ale przyznaję, odrobinę w powiązaniu do tego, co usłyszałam
                dziś.
                Pytam dalej, plotkować nie lubię. Pozdrawiam

• iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:01
              Drabbu - dziękuję, własnie to mnie interesuje, wybór Sokołowskiego osiem lat
              temu, nie cztery.
              • drabbu Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:16
                W tym czasie to właśnie Rady Miast wyłaniały burmistrzów, nie było
                bezpośrednich ich wyborów. Pamiętam, jak się kiedyś S. zwierzał, że wówczas
                kandydowanie do Rady "zaproponowali mu sąsiedzi" i jak trudną
                decyzją było dla niego przyjęcie tego wyboru, lękał się bowiem, czy sobie
                poradzi jako burmistrz. Pierwsza jego kadencja była w większości bezbarwna, ani
                specjalnie szkodliwa, ani specjalnie pozytywna (tak ją zapamiętałem). Naprawdę
                rozwinął skrzydła dopiero w drugiej. Na tę drugą przeszedł dopiero w drugiej
                turze (dokładniejsze dane będą pewnie na stronie Lomka), ale też przyznać
                trzeba, że nie miał silnych kontrkandydatów. Dobrze, że odleciał.
                • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:23
                  nie twierdzę, że źle, że odleciał.
                  Dlaczego nie powiązany politycznie muzyk został wybrany/zaakceptowany przez
                  Radę - mimo jasno wyrażanych obaw w kwestii kompetencji.
                  Czy chodziło o niego, czy o poprzednika raczej - odsunięcie od...???
                  ...Zaproponowali mu sąsiedzi...
                  Ciekawe to wszystko, zaczynam się wciągać ;)
                  • drabbu Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:36
                    > Dlaczego nie powiązany politycznie muzyk został wybrany/zaakceptowany przez
                    > Radę

Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie. Z S.i jego ówczesnym zastępcą
                    zetknąłem się bliżej dopiero ku końcowi jego pierwszych rządów, gdyśmy razem
                    z jednym z sąsiadów usiłowali przeprowadzić budowę chodnika na ważnej ulicy.
                    Wreszcie przeprowadziliśmy, ale był to cały rok bardzo częstych nagabywań i
                    pilnowania urzędników. Wrażenie było ZŁE i wystarczyło mi aż nadto, żeby mu nie
                    dać głosu.
                    Rządy S. w czasie pierwszej kadencji opisywał wnikliwie nieżyjący
                    radny Bogusław (? - nie jestem pewien imienia) Król na swojej stronie
                    internetowej, która pewnie w sieci jeszcze wisi. Wytykał mu błędy
                    w zarządzaniu, błędy finansowe i rozmaite manipulacje. Czynił to naprawdę
                    rzeczowo i szczegółowo.
                    • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:42
                      drabbu napisał:
                      > Rządy S. w czasie pierwszej kadencji opisywał wnikliwie nieżyjący
                      > radny Bogusław (? - nie jestem pewien imienia) Król

Pan Boguław Król - był faktycznie jedną z bardziej aktywnych osób w Łomianakch
                      w tamtych czasach. a osobiście bardzo go miło wspominam.
                      są jeszcze ślady... mestvinus2.webpark.pl/Linkowisko/Nasza_Gmina-
                      linki.html
                      • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:43
                        jeszcze raz :)
                        mestvinus2.webpark.pl/Linkowisko/Nasza_Gmina-linki.html
                        • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:45
                          a ktoś jeszcze pamięta
                          Porozumienie Wyborcze www.porozumienie.szpalta.pl z 2002 roku ???
                          ja tak... :)
                          • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:46
                            a kto pamięta WARSZTAT i ŻUR-NAL???
                            • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:59
                              już, już redakcjo...ja na pewno nie pamiętam ;)
                            • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 18:02
                              nie pamiętam, ale właśnie sobie przeglądam :)
                              • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 18:06
                                a tak tylko sobie wspominkuje :)
                                pewnie pamiętają ludzie związani z Naszymi Łomiankami
                                pewnie pamięta brycezion
                                pawnie część KWW PZ
                                i pewnie stow. obrońców doliny wisły...
                                ech... to były czasy :)
                            • kmsanczia Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 18:04
                              redakcja.lomianki.info napisał:
                              > a kto pamięta WARSZTAT i ŻUR-NAL???

Ja pamiętam, zwłaszcza rozbierane psychodeliczne zdjęcia rozmaitych Zamków. ;-))
                              Może jak się już pojawi nowy graficznie i treściowo GazŁom to dacie coś z
                              waszych tekstów?
                              • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 18:07
                                tak tak psychodelia była ok.
                                masz jeszcze kilka egzemplarzy :)
                                • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 18:07
                                  tzn. ja mam ...
                                  • brycezion Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 19:28
                                    Czy naprawdę chcecie historii zwycięstwa nad P.Belką i pierwszuch 2 lat rządów
                                    Sokoła? To będzie dość długie i może nudne dla wielu.Chcecie?
                                    • kowalik22 Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 19:33
                                      Ja chcę. Nawet nudne.
                                      • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 19:46
                                        ja chce - nu dawaj :)
                                    • iod Re: burmistrz Sokołowski 15.11.06, 00:39
                                      ja chcę, chcę historii zwycięstwa nad P. Belką; ale nie musisz pisać Brycezion,
                                      ja sobie znajdę...jeśli napiszesz (nudnie czy też nie), będzie mi łatwiej po
                                      prostu.
                                      • brycezion Re: burmistrz Sokołowski 15.11.06, 00:58
                                        Przepraszam,ale wdałem się w dyskusję na forum.Nie wiem gdzie to
                                        znajdziesz,wtedy internet nie działał,a nie wiem czy ktoś pisał kronikę wypadków.
                                        Opiszę jutro.Ale czemu Cię interesują tak odległe sprawy ?
                                        • iod Re: burmistrz Sokołowski 15.11.06, 01:10
                                          brycezion, tylko i wyłącznie dla jakiejś pełni obrazu - może niepotrzebnie,
                                          sama nie wiem...
                                          • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 15.11.06, 01:18
                                            lepiej wiedzieć niż nie :)
                                            a najlepiej z kilku źródeł
                                            • iod Re: burmistrz Sokołowski 15.11.06, 01:20
                                              :)
                                              ale dzisiaj to ja już spać idę. Dowiem się kiedy indziej. Dobranoc.
                • redakcja.lomianki.info Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:38
                  drabbu napisał:
                  > Pierwsza jego kadencja była w większości bezbarwna, ani
                  > specjalnie szkodliwa, ani specjalnie pozytywna (tak ją zapamiętałem).

Decyzję o budowie Integracyjnego Centrum Dydaktyczno-Sportowego Rada Miejska w
                  Łomiankach podjęła w sierpniu 2001 r.
                  Już pod koniec pierwszej kadencji - 20 lipca 2002 r. - ruszyła budowa ICDS.
                  Więc chyba za pierwszej kadencji b. Sokołowskiego. :)

Czy to pozytyw czy negatyw? różne są opinie... ale faktem jest że to największa
                  budowla/inicjatywa/inwestycja w Łomianakch.
                  • iod Re: burmistrz Sokołowski 14.11.06, 17:45
                    Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka