Dodaj do ulubionych

Liberalizm c.d.

20.02.07, 22:33
jest na prawo, czy na lewo ? oto podpowiedż:))))
wiadomosci.onet.pl/1490066,11,item.html
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:36
      i znów wszystko to wina PO ...
    • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:39
      Hmm... Ja nie znalazłam żadnej odpowiedzi. Jaka jest Twoja interpretacja?
      • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:42
        przez PO IV RP nie może rozwinąć żagli ...
        przez dryf PO A.O. znów musi zaczynać od początku ...
        przez PO to nawet śniegu nie było zbyt wiele podczas ferii zimowych ...
        :)
        • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:47
          życie jest dryfem - powiedział /albo zapomniał powiedzieć/ jeden ze
          starożytnych... co my możemy dodać?
          • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:48
            nic.
            popaść w dryf ...
            • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:51
              przeciez cały czas jesteśmy, zwłaszcza tu w Łomiankach
              • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:52
                Dwa111,
                tak to chyba było ...?
                • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 22:54
                  mam nadzieję, choć wyjście z dryfu wymaga mocnego impulsu, Łomna?
                  • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:08
                    może ...

...

może impulsem jest "każda złotówka" w ramach dofinansowania prze dewelopera do
                    infrastruktury ...
                    może impulsem jest coś jak Łomna ... tylko z dystansem trzeba podejść do
                    wszystkiego, co więcej niż dwa piętra (lub parter plus poddasze) to od razu jest
                    Bródnem lub Tarchominem ...

...

... może już nie ma dryfu tylko jest jasny kurs, o którym nie wiemy - oby
                    sternik wiedział dokąd
                    • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:13
                      Hej, mówią, że nie mieszkasz w Łomiankach. To dlaczego jesteś patriotą tego
                      miejsca?
                      Tak w ogóle zgadzam się z Tobą, do dwóch pięter, nie więcej. Jak na Saskiej
                      Kępie...
                      • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:16
                        No właśnie, On jest podejrzany! Nie może być patriotą, nie mieszka przecież;]]
                        • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:18
                          Ależ można być patriotą bezinteresownym, oczywiście. Godne szacunku.
                          • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:23
                            bezinteresownym patriotą? A co to za stwór? ;)
                            • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:26
                              Rzadkie zjawisko na północ od Warszawy. Powinien być objęty ochroną...
                              • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:27
                            • etaam Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 23:17
                              kowalik22 napisała:

> bezinteresownym patriotą? A co to za stwór? ;)

..........ponad wody trupie
                              wzbił się jakiś stwór w skorupie

• robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:23

ps. czytam, czytam ... co tam mówią o mnie :)
                            • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:24
                              nic dobrego, zły stworze;)
                              • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:27
                                piszesz, Kowalik, jak bym był z PO ... i wszystkiemu winien w ... IVRP ;)
                                • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:29
                                  Wszystkiemu - nie;)
                                  Dobranoc, idę spać - pozdrawiam Cię serdecznie i Dwa też (i wszystkich) :)

PS. do Dwa - godne szacunku i ochrony - zgadzam się...
                                • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:30
                                  Bez polityki proszę, głowa boli... Zaczęło sie od pytania o liberalizm, może
                                  niech to inni zdefiniują. My tu mamy wieksze problemy...
                                  • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:33
                                    wrodzona skromność nie pozwala mi, Kowalik, kontynuować tego tematu. Ot, co! A jak!
                              • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:27
                                Pax, pax, między chrześcijany...
                                • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:29
                                  cicho Kawliku, Kowliku czy jak tam ...

nie przerywaj Dwa111 ...

• robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:30
                                    o rety!

piszcie, piszcie ...

ps. zaraz ktoś wpadnie i wszystko popsuje :)
                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:30
                                    O, lubisz, jak Cię chwalą? ;)
                                    • dwa111 gdzie się podział/a/ Ciuciubabka? 20.02.07, 23:36
                                      Zaczyna i nie umie skończyć?
                        • etaam Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 23:07
                          kowalik22 napisała:

> On jest podejrzany! Nie może być patriotą, nie mieszka przecież;]]

A wieszcz Mickiewicz umierając na obczyżnie wg. Waszych ocen był
                          cienkim bolkiem, czy patriotą ponad poziomy, ogarniającym ogromy
                          ludzkości........

• robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 23:09

Mickiewicz była kobietą ... podobnie jak Kopernik (Niemką może) ... o
                            Curie-Skłodowskiej nie wspomnę
                            • etaam Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 23:59
                              robert_58 napisał:

> :)
                              >
                              > Mickiewicz była kobietą ... podobnie jak Kopernik (Niemką może) ... o
                              > Curie-Skłodowskiej nie wspomnę

Po Tobie takiej postawy się nie spodziewałem. Żartowałeś.
                      • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:37
                        dwa111 napisała:

... Tak w ogóle zgadzam się z Tobą, do dwóch pięter, nie więcej. Jak na Saskiej
                        > Kępie...

to się nie zrozumieliśmy.
                        Ja nie mam generalnie nic przeciwko "więcej niż dwa pietra". Na przykładzie
                        Saskiej również ... i Konstancina itd.

I dalej banały (choć coś w tym jest) - wszystko zależy od projektu i lokalizacji.
                        • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:40
                          Dwa jest piękne, zwłaszcza z elewacjami z piaskowca... Ten standard, ten styl.
                          Ale jestem otwarta na wszelkie dobre pomysły...
                          • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:44
                            To miło usłyszeć.

Rzeczywiście sztuką jest podążąc (dryfować?) w kierunku jakości/detalu niż
                            ilości/statystyki (zaraz mi się dostanie).
                            Niestety dwa czy trzy mocno jest uwikłane w "ekonomię" inwestora - dyskusja o
                            gustach się chyba zaczyna
                            • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:48
                              Dwa czy trzy - co to jest? A inwestorzy wciąż są daleko...
                              • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:52
                                ciekawe czemu daleko?

Teoretycznie mogliby taniej wynegocjować grunty - brak rury/rury itd.
                                • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 20.02.07, 23:56
                                  No wlasnie - brak. To na razie przesądza bo gdzie indziej jest. Trzeba dogonić
                                  średnią i inwestorzy się pojawią... Dzisiaj jest kiepsko, ale perspektywy nie
                                  są złe. Trzeba tylko pozbyć się mentalności zaścianka..
                                  • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:05
                                    a perspektywy to w skali jakiej mierzysz?

miesiące, lata?

I czemu, z drugiej strony, nie zaścianek? To ma swój urok.
                                    • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:12
                                      Gdyby zaścianek mógł być czysty i zadbany... ale to niemożliwe. Nikt nie pakuje
                                      wielkich pieniędzy /koszt domu/ w zdegradowaną okolicę. To jest sprzeczność.
                                      Nawet jeśli atawizm pcha nas w kierunku natury, rozsądek nie pozwala marnować
                                      pieniędzy. Musimy szukać jakiejs równowagi...
                                      • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:19
                                        czysty i zadbany ... nie oznacza degradacji czy też zdegradowanego.

Choć w dużej mierze Ł są zdegradowane i rura jedna czy druga lub asfalt tego nie
                                        zmieni.

Równowagę albo znajdą włodarze albo zrobią to za nich/następcy.
                                        • dwa111 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:22
                                          Tak. To była bardzo miła rozmowa. Dziękuję i dobranoc.
                                          • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:23
                                            Tak.
                                            Dobranoc
                                      • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 00:21
                                        o atawiźmie nie wspomniałem - czuję się zwolniony ... bo nie mieszkam w Ł, przeca :)
                                      • esscort Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 10:11
                                        dwa111 napisała: Nikt nie pakuje wielkich pieniędzy /koszt domu/ w zdegradowaną
                                        okolicę

Masz rację, ale chyba tylko teoretycznie. W naszej zdegradowanej okolicy jest
                                        sporo domów, w ktore wpakowano wielkie pieniadze (oczywiście jest jeszcze
                                        kwestia co dla kogo znaczy "wielkie pieniadze" :).
                                        Ale czy gdyby było jeszcze wiecej wpakowanych wielkich pieniedzy, to lepiej
                                        bysmy się czuli, a na ulicach byłby wiekszy porządek?
                                        • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 10:38
                                          A ja w temacie tej "zdegradowanej okolicy".
                                          Nie przesadzacie aby?

• esscort Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 11:09
                                            kowalik22 napisała:

> A ja w temacie tej "zdegradowanej okolicy".
                                            > Nie przesadzacie aby?

Ja myślę, ze było to pewne niedoprecyzowanie terminologiczne i raczej chodziło
                                            o coś, co można nazwać zacofaniem czy zaniedbaniem cywilizacyjnym. Pod tym
                                            względem jesteśmy rzecywiście w fatalnej sytuacji - sprawa wodociągu,
                                            kanalizacji, stanu ulic i ich oświetlenia, uporzadkowania przestrzeni,
                                            organizacji urzędów itp. Wystarczy odwiedzić inne miasteczka i porównać.
                                            Jesteśmy dobrych kilka lat do tyłu. To przyzna każdy patrzący obiektywnie. I o
                                            tym powinno sie głośno i wprost mówić (a nie oblepiać mułem, jak to czynią
                                            niektorzy). Tego zacofania tak łatwo się nie odrobi, bo inni nie czekają. W
                                            tym kontekście dobre samopoczucie i nawet w pewnym sensie awans (J. Grądzki)
                                            poprzednich władz i przytakujących im radnych jest zadziwiające.
                                            • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 11:35
                                              Esscort napisał:
                                              > było to pewne niedoprecyzowanie terminologiczne i raczej chodziło
                                              > o coś, co można nazwać zacofaniem czy zaniedbaniem cywilizacyjnym

No, z tym się zgodzić mogę:)
                                              Ale moim zdaniem ważniejsze od mówienia głośno i wprost, jak jest źle, należy -
                                              i już najwyszy czas - zacząć mówić o tm, co można/trzeba zrobić, by to zmienić.
                                              Ja przynajmniej mam dość słuchania, jak to jest źle, bo poprzednia ekipa itd.
                                              Poprzedniej ekipy już nie ma. A sprawy są - i muszą się toczyć dalej.
                                              I nic tu nie ma do rzeczy, że vice awansował, i czy przytakujący poprzednim
                                              władzom radni mają dobre samopoczucie.
                                              • esscort Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 11:46
                                                Ja też jestem za tym, by przede wszystkim planować i podejmowac jakieś
                                                działania, które slużą przyszlości. Ale żeby dobrze planować, trzeba wyciągać
                                                wnioski z przeszłości i nazywać rzeczy po imieniu. Dzieki temu popełnia się
                                                mniej blędów. Szeroko roumiane życie każdej społeczności to nie nakręcana
                                                zabawka, ktora nie ma "pamięci" poprzedniego nakręcenia i zawsze może zacząć
                                                dzialać od nowa. To jest bardziej skomplikowane. Przyszłość jest mocno osadzona
                                                w przeszłości. Nie da się od tego oderwać (komuniści próbowali i nie wyszło).
                                                Oczywiście ważne są proporcje. Ale mnie wcale nie chodzi o "babranie się" w
                                                przeszlości.
                                                • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 11:57
                                                  >Ale mnie wcale nie chodzi o "babranie się" w przeszlości.

Nic podobnego nie miałam na myśli:)
                                                  To, co piszesz o wyciąganiu wniosków z przeszłości słuszne jest. Toż należy
                                                  uczyć się na błędach (innych). Ale w moim przekonaniu najwyższy czas przestać
                                                  rozpamiętywać, kto popełnił te błędy, tylko na czym te błędy polegały i jak ich
                                                  w przyszłości uniknąć.
                                                  A wracając do sprawy zacofania cywilizacyjnego - należy moim zdaniem nie tylko
                                                  uzupełniać już złożony wniosek (kartę) do FS, ale poszukiwać możliwości
                                                  pozyskania środków z innych żródeł. Ze wszystkich możliwych i dostępnych.
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 12:10
                                                    Kowalik prosze nie manipuluj faktami, złożenie karty to nie jest złozeniem
                                                    wnioski. Dlaczego znowu przymycasz kłamstwa!
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=55769953&a=55780277

Oburzające sa Twoje metody działania, a co do przeszłości, nie nam sadzić.
                                                    Jednak przez makabryczne błędy z zarządzaniu wiele spraw nie będzie
                                                    rozwiązanych tak szybko jak wszyscy byśmy chcieli. Mimo tak olbrzymiego
                                                    zadłużenia przesuwane sa kolejne środki na kolejne inwestycje. W tym roku
                                                    obowiązuje ciągle źle przygotowany budżet, który ulega ciągłej naprawie.
                                                    Uważam, dalej ze wydatki na administarcje sa zbyt duże, podobnie jest z
                                                    wydatkami na szkolnictwo. Sztucznie wydawane pieniądze "aby wydać" nalezy
                                                    ograniaczać, już po pracach komisji budżetowej okazało się ze przedszkola nie
                                                    potrzebowały aż tak dużo. Jestem pewnien ze podobnie jest ze szkolnictwem,
                                                    tylko należy trochę poszukać! Wcale nie jest tak, że im więcej pieniędzy tym
                                                    wyższy poziom naucznia. Tegoroczny budżet będzie na pewno wielokrotnie
                                                    przerabiany.
                                                  • robert_58 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 12:25
                                                    o!

i już wiemy w jaki sposób Ł staną się potęgą!
                                                    Radny Papek chyba wystarczająco wyjaśnił?
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 12:32
                                                    Nie ironizuj, Łomianki nie staną się potegą w rok, ani dwa, za długo były
                                                    zaniedbywane. W najbliższym czasie na pewno należy zająć się modyfikacją
                                                    strategii miasta, wyprowadzić WPI na prostą, złożyć w końcu niezłożony wniosek.
                                                    Kilka ruchów, które nie wymagały czasu ani nakładów finansowych zostało
                                                    wykonanych, po woli zaczną przynosić efekty. Osobiście oczekują głębszych
                                                    zmian, jednak na poczatek dobre i to.
                                                  • j46 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 12:42
                                                    Pieniądze wydawać to najprostsza rzecz na świecie i to potrafi każdy. Dużo
                                                    trudniej jest rozsądnie gospodarować określonymi sumami, gdy potrzeby są dużo
                                                    większe, a oczekiwania olbrzymie. I tu ma rację Papirus, że trzeba się liczyć z
                                                    każdym groszem, a zwłaszcza nie dopuścić by, choć jeden grosz został zmarnowany.
                                                    A co do przeszłości. Powstałe w niej uwarunkowania niestety determinują
                                                    teraźniejszość i nie da się tego zmienić. Nową przyszłość trzeba tworzyć w
                                                    mozole i trudzie, stopniowo pozbywając się balastu przeszłości.
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 12:50
                                                    Papi, nie mam do Ciebie siły...
                                                    Przestań już.
                                                    Niezależnie, jak to nazwiesz, to to jest i było i zostało uzupełnione i
                                                    poprawione:
                                                    nasze.lomianki.org/index.php/2007/02/12/spor-o-fundusze/#more-131
                                                    Nie ja jestem autorem tego artykułu i Burmistrzem też nie jestem, a w artykule
                                                    stoi, że w grudniu i lutym uzupełniono owo "coś".

Piszesz, że wydatki administracyjne są nadal za duże? To może mi wyjaśnisz, co
                                                    oznacza zwiększenie w dziale administracja publiczna o około 800 tys. w
                                                    projekcie zmian do budzetu, który ma być na najbliższej sesji głosowany?
                                                    W tym 400 tys na wynagrodzenia (kwota bez pochodnych)
                                                    bip.lomianki.pl/portal/BIP/run.GetNewserMultiMedia?rowId=1638
                                                    Naprawa budzetu?

I nie oburzaj się już tak, pisałam o aplikowaniu o środki w ogóle, a nie o tym
                                                    jednym, jedynym przedsięwzięciu, co do nazewnictwa którego ciągle masz
                                                    wątpliwości.
                                                    Swoją drogą, byłam pewna, że się odezwiesz, jak to przeczytasz...;)))
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 13:03
                                                    Kowalik odpwowiem, nie Tobie bo Ty wiesz co owe wydatki oznaczają, ale tym co
                                                    czytają. Najpierw o wnisoku, którego nikt nie złożył.
                                                    Wniosku nie było, bo Karta potencjalnego klienta jest kartą a nie WNIOSKIEM.
                                                    KARTA POTENCJALNEGO KlINETA jak sama nazwa mówi nie jest wnioskiem, nie brnij
                                                    dalej!

Teraz o wydatkach, są to pieniadze na odprawy, w związku z likwidacją stanowisk
                                                    oraz jednostki budżetowej. Jednorazowy wydatek przynosi oszczędności. Mam
                                                    nadzieję że reorganizacja trwa i po okresie przejściowym nastapią dalsze
                                                    redukcje. Burmistrz ma na to czas przygląda się na pewno pracy urzędników i
                                                    wyciąga wnioski.

Wracam więc do Karty Potencjalnego Klienta, tak to wygląda dla chcących
                                                    zapoznać się ze szczegółami. Jesteśmy w pierszym etapie składania wniosku

1. Koncepcja Rozwoju systemów wod-kan
                                                    2. Rozporządzenia w sprawie aglomeracji Łomianki
                                                    a dokładnie my jestęmy na pkt.3 czyli karta potencjalnego przedsięwzięcia FS,
                                                    właśnie ta karta wymaga jeszcze uzupełnienia.-czas realizacji w skali tego jest
                                                    określony jako 0 (ZERO)miesięcy:(

Dalszy Etap to Weryfikacja składający się z 2 punktów szczegóło opisanych. Na
                                                    ten etap potrzeba 1-5 miesięcy
                                                    1. Przesłanki
                                                    2. Działanie,

Kolejny etap to
                                                    Masterplan i 4 pkt czas realizacji 2-3 miesięce
                                                    1. Analiza opcji realizowanych,
                                                    2. Strategia cenowa
                                                    3. Korekta Istniejących koncepcji oraz zasięgu.
                                                    4. Lista priorytetowych inwestycji

Kolejny etap to Inicjacja przygotowanych inwestycji i kolejne 4 pkt. czas
                                                    realizacji 1,5-2 miesiecy
                                                    1. Decyzje o warunkach zabudowy,
                                                    2. Oceny oddziaływnia na środkowisko,
                                                    3. Decyzje środowiskowych uwarunkowaniach relaizacji zadania,
                                                    4. Konsulatcje społeczne.(Ceny, Lokalizacje i Priorytety

Dalszy etap to Decyzja Strategiczna 1 miesiąc
                                                    1. Max termin podjęcia decyji
                                                    2. Wybór etapów organów inwestycji
                                                    3. Wstępny wybów źródeł finansowania

oraz podetap trwający 2-3 miesiące
                                                    1.przygotowanie dokumentacji technicznej
                                                    2.pozwolenia na budowę
                                                    oraz
                                                    Zgodnie z wymaganiami odpowiedniego źródła finansowania
                                                    1. Wniosek o dofinansowanie z wymaganymi opracowaniami
                                                    2. Studium wykonalności
                                                    3. Dokumentacja przetargowa

po tych wszystkich etapach jest ostatni czyli
                                                    ZŁOŻENIE WNIOSKU trwa 10 miesięcy
                                                    1.Okres rozpatrywania
                                                    2.Decyzja o Finansowaniu
                                                    3.Uzgodnienie i podpisanie umów

na końcu jest oczywiście Realizacja i Rozliczenie
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 13:10
                                                    Dzięki, Papi za to docenienie moje osoby: "odpwowiem, nie Tobie bo Ty wiesz co
                                                    owe wydatki oznaczają" ;)

Oszczędności - i owszem, może w przyszłości, jeśli stas zatrudnienia
                                                    rzeczywiście nie będzie wzrastał.
                                                    Na dzień dzisiejszy oznacza to, że wydatki na administrację (te odprawy)
                                                    zwiękaszają się o 10,7% planowanych na rok 2007.

co do reszty - nie brnij dalej.
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 15:00
                                                    Kowalik
                                                    Ty udajesz czy taka jesteś?
                                                    Wzrost wynika z faktu odpraw dla kilkunastu osób, czy to jest dla Ciebie
                                                    niezrozumiałe?

W pierwotnej wersji budżetu było
                                                    -4.652.300
                                                    w obecnie jest to
                                                    -4.246.600
                                                    a więc jest spadek, a do tego dochodzą koszty odpraw w wysokości 410.000, które
                                                    to nazywasz 10,7%. W sumie gmina musi ponieśc nakłady, aby w przyszłości
                                                    wykazać z tego tytułu oszczędności i dobrze o tym wiesz. Ja mam nadzieję, że
                                                    zmiany w tej pozycji spadną jeszcze bardziej. I na pewno będę pilnował, aby
                                                    dalsze oszczędności w zakresie utrzymania administracji były czynione. I
                                                    pamietaj, że poprzedni budżet był zrobiony przez sokiego, a to sa ciagle
                                                    korekty, cześć pracowników przebywa dalej na urolpach, część na zwolnieniach.
                                                    Dlatego to tak wygląda a nie inaczej.

Nie brnij, nie prowokuj, nie zamulaj i nie zaśmiecaj, a wszystko będzie ok.
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 15:58
                                                    papirus22 napisał:
                                                    > Kowalik
                                                    > Ty udajesz czy taka jesteś?
                                                    Cokolwiek masz na myśli - stanowczo zaprzeczam i tego się będę trzymać;)

Te 10,7% to był procent wzrostu wynagrodzeń w stosunku do pierwotnej kwoty z
                                                    budzetu na wynagrodzenia.
                                                    Co Ty piszesz:
                                                    „W pierwotnej wersji budżetu było
                                                    -4.652.300
                                                    w obecnie jest to
                                                    -4.246.600”

W planie budżetu na 2007 r. było 4.246.600 na wynagrodzenia + 1.314.300 na
                                                    pochodne od wynagrodzeń= 5.560.900
                                                    Po zmianach będzie 4.656.600 na wynagrodzenia + 1.499.400 na pochodne=
                                                    6.156.000.

Tak stoi napisane w projekcie uchwały w dziale 750 (paragrafy od 4010 do 4120).
                                                    Stąd takie dane.
                                                    A do czego Ty porównujesz? I co z czym?

Papirus napisał:
                                                    >Nie brnij, nie prowokuj, nie zamulaj i nie zaśmiecaj, a wszystko będzie ok.

To oddychać mogę? ;)

• papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 16:04
                                                    Wybacz piszemy cały czas tylko o wynagrodzneiach osobowych a nie pochodnych.
                                                    Oddychaj sobie, byle bys z tej manipulacji się nie udusił.
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 16:23
                                                    Papi, możemy o wynagrodzeniach, bez pochodnych, ale nasz spór będzie tożsamy ze
                                                    sporem o nazwę tego, co Łomianki złożyły (wybacz, nie czepiam się, ale to jest
                                                    trafne porównanie).
                                                    Ty uważasz, że odprawy to nie wynagrodzenia. Ale budżet rządzi się swoimi
                                                    prawami, i tego rodzaju wydatki zalicza się do wynagrodzeń.
                                                    Planowane były na kwotę 4.246.600, po zmianach ma być 4.656.000 (tylko
                                                    wynagrodzenia, bez pochodnych). Ja widzę wzrost (na ten rok) - Ty nie widzisz.
                                                    Tyle w tym temacie.

PS.literę "a" w wyrazie "udusił" niechcący zgubiłeś? ;)
                                                  • redakcja.lomianki.info Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 17:44
                                                    kowalik i papi...
                                                    macie zdrowie do tych przepychanek :)
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 20:09
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 20:49
                                                    Kow napisała:
                                                    "Ty uważasz, że odprawy to nie wynagrodzenia"

No to teraz mam prośbę zacytuj gdzie ja napisałem, że odprawy to nie
                                                    wynagrodzenia?!!!
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:13
                                                    Tu:
                                                    W pierwotnej wersji budżetu było
                                                    -4.652.300
                                                    w obecnie jest to
                                                    -4.246.600
                                                    a więc jest spadek, a do tego dochodzą koszty odpraw w wysokości 410.000

Wyraźnie oddzieliłeś wynagrodzenia od kwoty przeznaczonej na odprawy. ła Ci
                                                    jakaś dziwna kwot wynagrodzeń (bo pomniejszyłwś je o odprawy - tak sądzę).

Papi, nie masz dość?;)
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:16
                                                    znowu oszukujesz, nigdzie nie napisałem tak wprost.
                                                    Czy mam dość, muszę walczyć z przekręcaniem faktów, a to zdarza się Tobie
                                                    nadwyraz często.
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:23
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=57717512&a=57757972
                                                    Piotrze, jeśli to, co tu napisałeś, oznacza coś innego, niż ja zrozumiałam, to
                                                    pisz, bardzo uprzejmie proszę - bardziej precyzyjnie;)
                                                    A walka ze mną - nie na Twoje barki, już pisałam. Zwłaszcza taka walka...

Nie masz dość? - jeszcze raz zapytam...
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:36
                                                    Kow ja czy mam dość? Czego? to jest forum, więc sie dyskutuje, prostuje,
                                                    zapytam jeszcze raz
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=57717512&a=57780895
                                                    Czyzby w końcu Twoje zamulanie Ciebie zmęczyło?
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:47
                                                    Papi, już na to pytanie odpowiedziałam. Jeśli uważałeś, że odprawy to
                                                    wynagrodzenia, to wytłumacz mi to:
                                                    "W pierwotnej wersji budżetu było
                                                    -4.652.300
                                                    w obecnie jest to
                                                    -4.246.600
                                                    a więc jest spadek, a do tego dochodzą koszty odpraw w wysokości 410.000,"

Skąd Ci się wzięło 4.246.600 po zmianach polegających na zwiększeniu tego co na
                                                    początku?

Nie masz dość? – jeszcze raz zapytam…
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 21:55
                                                    Jeżeli zamierzasz cytować mnie w koło nieodpowiadając na zadane pytanie to nie
                                                    tyle mam dość, co uważam że tradycyjnie zamulasz.
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 22:15
                                                    Nie można wkoło odpowiadać na to samo pytanie. Już Ci na nie odpowiedziałąm.
                                                    Dwa razy.
                                                    Dobranoc Papi, spokojnych snów:)
                                                    I niech Ci się kowaliki nie przyśnią;)
                                                  • papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 22:32
                                                    Nie obawiaj się Kowaliki mi się nie śnią, mam dużo przyjemniejsze sny :)
                                                  • kowalik22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 22:36
                                                    Liczyłam raczej na: "dobranoc" ;)

• papirus22 Re: Liberalizm c.d. 21.02.07, 22:38
                                                    pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka