Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybór specjalizacji

19.11.09, 18:11
    Jestem obecnie na III roku studiów dziennych mechaniki i budowy
    maszyn na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych PW. Wkrótce trzeba
    będzie podjąć decyzję co do wyboru specjalizacji. Oto one:

1. Samochody i ciągniki
    2. Pojazdy szynowe
    3. Maszyny budowlane
    4. Dźwignice
    5. Konstrukcje nośne
    6. Inżynierskie bazy danych
    7. Modelowanie układów maszyn roboczych
    8. Zasady użytkowania maszyn roboczych
    9. Układy napędowe maszyn roboczych
    10. Systemy magazynowania
    11. Ekologia i recykling w eksploatacji maszyn roboczych
    12. Dynamika pojazdów
    13. Budowa silników spalinowych
    14. Budowa nadwozi samochodowych
    15. Układy napędowe maszyn roboczych
    16. Zespoły podwozia samochodów
    17. Motoryzacyjne problemy ochrony środowiska
    18. Rekonstrukcja wypadków drogowych
    19. Pojazdy użytkowe
    20. Komputerowo wspomagane wytwarzanie I
    21. Systemy CAD – modelowanie geometryczne
    22. Zaawansowane techniki programowania w zastosowaniach
    inżynierskich
    23. Minimalizacja drgań i hałasu maszyn
    24. Zastosowania metod sztucznej inteligencji w projektowaniu maszyn

Do tego dochodzą oczywiście wybór pracy dyplomowej. Na razie
    zdecydowałem się na specjalizację ,,Układy napędowe maszyn
    roboczych". Z grubsza polega ona na zbudowaniu hydraulicznego układu
    napędu lub sterowania maszyny roboczej (np. mechanizm obrotu koparki
    gąsienicowej). Prowadzący zajęcia mówił, że podobno istnieje duże
    zapotrzebowanie na inżynierów-mechaników specjalizujących się w
    hydraulice siłowej (ponieważ jest to najbardziej ponoć ,,brudna"
    dziedzina mechaniczna - nigdzie się tak podobno nie da uwalić i
    uświnić jak w hydraulice).
    Moje pytanie dotyczy tego, ile rzeczywiście leży w w/w prawdy. Czy w
    Polsce można liczyć na dobrze płatną pracę po tej specjalizacji, czy
    będzie tak jak w wielu przypadkach, że czeka mnie praca za minimalną
    krajową?
    A jak wygląda sprawa zapotrzebowania na inżynierów-mechaników
    specjalizujących się w hydraulice siłowej na świecie?

Dziękuję za odpoowiedzi i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • schweppes1 Re: Wybór specjalizacji 19.11.09, 21:16
        Nie ma znaczenia, jaką specjalność wybierzesz. Nikogo to nie będzie interesować.
        To nie Akademia Medyczna. Masz zostać Inżynierem Mechanikiem i tyle. Wybierz
        sobie, co Ci się podoba. I uwierz - TO NIEISTOTNE. Będziesz mógł pracować potem
        w każdej gałęzi branży mechanicznej (i nie tylko).
        • tomchm Re: Wybór specjalizacji 20.11.09, 06:12
          Więc w sumie po co wprowadzają te specjalizacje? Mój ojciec - też
          inżynier mechanik, pracujący obecnie na stanowisku dyrektorskim -
          mówi mi to samo, co Ty. A ja przez moment chciałem uwierzyć, że to,
          co wybieram, będzie miało jakiś wpływ na moją przyszłą karierę
          zawodową...
          • schweppes1 Re: Wybór specjalizacji 20.11.09, 12:27
            A oglądałeś oferty pracy? Zazwyczaj: - wykształcenie wyższe techniczne, czasami:
            - preferowany kierunek: mechanika i budowa maszyn. W tym fachu liczy się przede
            wszystkim kumacja i zmysł techniczny. Z Polibudy mogą przydać się podstawy. Weź
            coś najłatwiejszego albo najciekawszego dla Ciebie. Sam zobaczysz, że po
            studiach większość będzie pracować w "obcym" fachu.
            • mysz-ka86 Re: Wybór specjalizacji 20.11.09, 17:06
              Hmm to troche dziwne, bo obecnie i w ogole, specjalizacja w danej
              dziedzinie powinna sie bardzo liczyc, bo co jest do wszystkiego to
              jest do.... :)

Pozdrawiam.
              • dystansownik Re: Wybór specjalizacji 20.11.09, 18:45
                > Hmm to troche dziwne, bo obecnie i w ogole, specjalizacja w danej
                > dziedzinie powinna sie bardzo liczyc, bo co jest do wszystkiego to
                > jest do.... :)

Nie wiem jak konkretnie w przypadku Mechaniki to wygląda, ale ogólnie na
                studiach technicznych specjalizację są dość ważne, ale nie najważniejsze. Na
                dobrą sprawę studia i tak dają tylko podstawy. Na pewno pracując w swojej
                specjalizacji będzie miało się łatwiej niż start w innej, ale głównie liczy się
                kierunek.

Dla przykładu, w budownictwie niby też jest wiele specjalizacji, ale na dobre
                liczą się tylko trzy: konstrukcje, drogi, mosty (ewentualnie dwie, bo na
                niektórych uczelniach drogi i mosty czasem stanowią jedną). Te specjalizacje
                różnią się dość znacznie i bardzo często pracodawcy szukając pracownika, wprost
                piszą po jakiej powinien być specjalności.
                Jednak pod kątem uprawnień budowlanych wyłączne znaczenie ma ukończony kierunek
                studiów, a nie specjalizacja (pewien wyjątek stanowi specjalność kolejowa, jako
                jedyna budowlana wymagająca ukończenia konkretnej specjalizacji na studiach).
                W efekcie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby człowiek po konstrukcjach pracował
                przy drogach i na odwrót. Sam słyszałem o wielu takich przypadkach. Podejrzewam,
                że z tą mechaniką może być podobnie.

Osobiście radziłbym wybrać specjalność pod dwoma kątami, pierwsze to taką po
                której pracownicy są poszukiwani, a przynajmniej postrzegani jako bardziej
                atrakcyjni (podejrzewam, że większość związanych z samochodami czy ciężkimi
                maszynami np. budowlanymi). Po drugie, taką która Ci najbardziej odpowiada. Nie
                ma nic gorszego niż studiowanie czegoś czego się nie lubi, a jednak wybrana
                specjalność definiuje sporą część przedmiotów jakie trzeba będzie wkuwać i
                zaliczać.
                • tomchm Re: Wybór specjalizacji 20.11.09, 20:37
                  Myślałem nad układami napędowymi maszyn roboczych, ponieważ de facto
                  polega to na zaprojektowaniu napędu hydraulicznego do maszyny
                  roboczej. A hydraulika siłowa ma mnóstwo zastosowań - od dźwigów
                  osobowych (potocznie zwanych windami) po układy sterowania lotkami w
                  skrzydłach samolotu. W tej chwili najbardziej myślałem o tym, by
                  pracować w firmie projektującej lub produkującej dźwigi osobowe. Jak
                  wygląda rynek pracy pod tym względem?

Pozdrawiam
                  • schweppes1 Re: Wybór specjalizacji 21.11.09, 18:45
                    Owszem, hydraulika siłowa czy pneumatyka są szeroko stosowane, ale często do
                    tego dochodzi automatyka, na której inż. mechanik zna się słabo, zna jedynie
                    podstawy.

Wg mnie tylko jedna specjalność na MiBM ma znaczenie - spawalnictwo - w takim
                    sensie, że trzeba być po tej specjalności, żeby móc potem robić uprawnienia
                    spawalnika. A dobry spawalnik, zwłaszcza za granicą zarabia dużo.

Ze specjalnościami na MiBM jest o tyle dziwnie, że na różnych Politechnikach są
                    różne specjalności, na niektórych jakaś jest, a nie jej na innych. Wg mnie
                    inżynier mechanik nie musi być specjalistycznie ukierunkowany do wykonywania
                    zawodu tak jak lekarz czy inżynier budownictwa.
                    • schweppes1 Re: Wybór specjalizacji 21.11.09, 18:50
                      Dochodzi jeszcze taki fakt, że niektóre specjalności na MiBM są niekorzystne,
                      np. automaty (na PG bywała taka specjalność) oraz np.
                      ciepłownictwo/klimatyzacja. Chodzi o to, że inż. mechanik automatyk ma niszczącą
                      konkurencję inż. automatyków, którzy automatykę dziobali przez całe studia.
                      Natomiast inż. ciepłownik/klimatyzacji ma również niszczącą konkurencję inż.
                      środowiska, którzy mogą robić uprawnienia do projektowania instalacji w budynkach.

Inżynier Spawalnik nie ma takiej konkurencji.
                    • ethnic Re: Wybór specjalizacji 22.11.09, 22:38
                      >> Wg mnie tylko jedna specjalność na MiBM ma znaczenie -
                      spawalnictwo - w takim sensie, że trzeba być po tej specjalności,
                      żeby móc potem robić uprawnienia spawalnika. A dobry spawalnik,
                      zwłaszcza za granicą zarabia dużo. >>

Uwaga, powyższe chyba nie jest do końca informacją ścisłą. Otóż
                      można uzyskać uprawnienia spawalnicze EWE/IWE (a po nich każde inne
                      z zakresu spawalnictwa!) nie będąc absolwentem kierunku MiBM o
                      specjalności spawalnictwo.
                      Aby być przyjętym na kurs IWE/EWE trzeba spełniać minimum
                      następujące warunki:
                      inzynier po min. 3,5 roku studiów I stopnia na kierunkach
                      zatwierdzonych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyzszego,
                      zakończonych pracą dyplomową ściśle związaną z zakresem:
                      - „mechaniki” dla kierunków studiów: Mechanika i Budowa Maszyn,
                      Mechatronika, Zarządzanie i Inzynieria Produkcji, Technika Rolnicza
                      i Leśna,
                      - „budowy statków” dla kierunków studiów: Oceanotechnika,
                      - „metalurgii” dla kierunków studiów: Metalurgia, Inzynieria
                      Materiałowa,
                      - „elektryki” dla kierunków studiów: Elektrotechnika, Energetyka,
                      Automatyka i Robotyka,
                      - „inzynierii ladowej i wodnej” dla kierunków studiów: Budownictwo,
                      Inzynieria Środowiska

Podaję za:
                      www.spawcity.is.gliwice.pl/download/oferta_szkoleniowa_na_2010.pdf
      • inz_pg Re: Wybór specjalizacji 24.11.09, 00:33
        A ja to myślę że to jest złe forum na takie pytanie bo tu głównie użalają się
        nad tym jak to źle jest być inżynierem.

www.goldenline.pl
        Tam znajdziesz bardziej fachową poradę moim zdaniem. (np. w grupie Kariera
        inżyniera)
      • bu-ka-bu Re: Wybór specjalizacji 28.12.09, 12:22
        Jak dla mnie (a piszę na bazie tego z czym się spotkałam w trakcie
        dotychczasowej kariery)najbardziej perspektywiczne wydają mi się pozycje : 3,
        17, 23.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka