Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BHP- praca

IP: *.via.zamek.net.pl 25.11.09, 17:57
    Napiszcie proszę czy warto iść na studia podyplomowe o tym kierunku? Rocznie
    dość dużo kończy ten kierunek, stąd moje wahania, czy to nie będą pieniądze
    wyrzucone w błoto.Czytając różne fora, widzę że nie jest za ciekawie w tym
    zawodzie. Jak uważacie? Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: . Re: BHP- praca IP: *.chello.pl 26.11.09, 09:03
        Przeważnie na studia podyplomowe warto iść gdy są one przydatne w obecnej pracy, a nie w szukaniu pracy. Dlatego jeżeli pracodawca cię nie kieruje na te studia to tylko wywalisz kasę. Bo po pierwsze, aby pracować w BHP praktycznie każdy wymaga 2 lat doświadczenia. Aby założyć własną działalność też jest chyba wymóg dwóch lat.

Reasumując. Kilku moich znajomych zrobiło te studia bo... w CV będzie więcej :) .

Pzdr.
        • Gość: Inspektor Re: BHP- praca IP: 77.236.0.* 26.11.09, 20:59
          Witam. Na początku chciałbym sprostować wypowiedź kolegi powyżej. Żeby założyć
          własną działalność "wystarczy" mieć 1 rok doświadczenia - po tym okresie ze
          starszego inspektora stajesz się specjalistą ds. BHP (oczywiście tylko na
          papierze) co upoważnia Cię m.in. do samodzielnego organizowania szkoleń itp. Co
          do poszukiwania pracy - rzeczywiście często pojawia się wymóg doświadczenia, ale
          nie jest to regułą. Większym problemem jest fakt, że tych ogłoszeń jest mało.
          Moim zdaniem warto skupić się na poszukiwaniu "po firmach" związanych z BHP
          celem zdobycia u nich doświadczenia i obycia się w środowisku (kapitał relacyjny
          i podobne sprawy). A następnie zastanowić się nad otworzeniem własnej firmy,
          bądź pracować w firmie macierzystej i łapać dodatkowe zlecenia. Na dzień
          dzisiejszy w sektor BHP nie jest nasycony i mimo "wzmożonej produkcji" starszych
          inspektorów dla każdego znajdzie się miejsce, gdyż przepisy unijne temu
          sprzyjają (tzn. większy nacisk na BHP w firmach). Natomiast należy się
          zastanowić, czy studia BHP są dla Ciebie? To kierunek, można powiedzieć,
          techniczno - prawny z naciskiem na to pierwsze (moim skromnym zdaniem). Zawód
          sam w sobie nie jest wdzięczny ze względu na charakter pracy - behapowiec nic
          nie produkuje, a często nawet produkcję musi wstrzymać - jest traktowany jak
          piąte koło u wozu (tak opinia pokutuje jeszcze z czasów PRL-u). Na szczęście
          wizerunek ten ulega zmianie. Praca ciekawa i urozmaicona - raz siedzisz w
          papierkach, raz użerasz się z pracownikami, którzy nie stosują się do Twoich
          zaleceń:) Z płacami bywa różnie, zależnie od regionu, branży, Twojego
          doświadczenia i kwalifikacji i wielu innych czynników, ale chyba powoli pną się
          do góry (ze względu na rosnący prestiż stanowiska). Moim zdaniem warto
          zainwestować w te studia, nawet jeśli nie kieruje Cię na nie pracodawca. Po ich
          ukończeniu zawsze będziesz mieć asa w rękawie w rozgrywce z szefem, a dodatkowo
          możesz uczynić z tego dodatkowe źródło dochodu (całkiem niemałego). Powyżej
          opisałem to czego dowiedziałem się na właśnie na studiach podyplomowych w
          zakresie zarządzania BHP, których świeżym absolwentem jestem i które polecam.
          Może ktoś bardziej doświadczony ode mnie w "tych sprawach" również się wypowie i
          w razie potrzeby zweryfikuje moje opinie.

PS. Studia dadzą Ci tylko papier, dopiero po nich nauczysz się prawdziwego BHP.

Pozdrawiam
          • Gość: . Re: BHP- praca IP: *.chello.pl 26.11.09, 23:07
            No właśnie z tym stażem jest problem. A powiedz po skończeniu studiów masz już stanowisko związane z BHP czy u ciebie na razie to też tylko papierek?

Pozdrawiam.
            • Gość: Inspektor Re: BHP- praca IP: 77.236.0.* 27.11.09, 17:37
              Witam ponownie.

Jeżeli chodzi o staż mam gdzie go odrobić tyle, że będę musiał radzić sobie
              solo. Dlatego będę starał się o pracę w firmie typowo behapowskiej. Póki co
              jestem dobrej myśli i jako tako widzę przyszłość właśnie w tej "branży".
              Natomiast z chęcią przeczytałbym opinie osób, które "siedzą" w BHP od pewnego
              czasu. Z góry dzięki za wypowiedzi.

Pozdrawiam.
      • Gość: kasia Re: BHP- praca IP: *.via.zamek.net.pl 27.11.09, 22:04

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Napiszcie proszę,...czy w zdobyciu pracy w
        tej branży łatwiej jest osobom z tytułem inżyniera, czy nie koniecznie. Ja
        ukończyłam Ekonomię, stąd moje obiekcje. Dziękuję:)
      • Gość: kasia Re: BHP- praca IP: *.via.zamek.net.pl 28.11.09, 14:00
        up.
        • loramira Re: BHP- praca 27.01.10, 09:46
          Witam,
          skończyłam podyplomówkę w zakresie bhp w 2008r., szukałam pracy
          (ogłoszenia), po pół roku udało mi się dostać pracę w Ośrodku Pomocy
          Społecznej na stanowisku inspektora ds. bhp. Podyplomówka to jedno,
          rzeczywistość to zupełnie coś innego. Właściwie gdyby nie
          dokumentacja poprzedniego bhpowca, którą dokładnie przejrzałam, nie
          wiedziałabym od czego zacząć. Praca nie należy do najłatwiejszych,
          zwłaszcza jeśli nie ma pieniędzy w firmie na bhp. Trzeba mieć oczy
          dookoła głowy i najlepiej charakter "nakazujący";)
          Dodatkowo udało mi się po roku pracy dostać pracę na umowę-zlecenie
          w innej firmie. Było sporo chętnych - ale chyba wszyscy konkurenci
          to firmy zajmujące się bhp, właścicielka po doświadczeniach z taką
          firmą (nieprzyjemnych doświadczeniach) wolała powierzyć to osobie
          fizycznej, młodej, chcącej pracować i tak mi się udało.
          Pracy rzeczywiście nie ma w tej dziedzinie, może zależy to od
          regionu, a jak jest to ok. 50 osób na miejsce (sądzę że głównie
          ludzi bez doświadczenia po podyplomówkach). Na miejscu osoby, która
          chce zdobyć nowy zawód, umiejętności - 2 razy bym się zastanowiła,
          czy jest sens robić podyplomówkę z bhp, chyba że ktoś ma znajomości,
          że po ukończeniu studiów zdobędzie doświadczenie.
      • Gość: BHP Re: BHP- praca IP: *.interpc.pl 09.02.10, 13:35
        Musisz wiedzieć czy to twoje powołanie - Dzień w którym dasz się
        poklepać po plecach będzie ostatnim dniem w twojej karierze!

Zapamiętaj te słowa jeżeli wybierzesz ten kierunek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka