Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak ustrzec się przed naciągaczami

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:42
    CZY KTOŚ MOŻE MI POWIEDZIEĆ COŚ NA TEMAT FIRMY "ISE"-Intercultural Students
    Exchange? (ich strona to www.workandtravel.pl) Myślę o wyjeździe do pracy do
    USA, nie kwalifikuję się już jako student do w tym roku kończę 30 lat a oni
    oferują program America Work Program dla ludzi już po szkole średniej i do 40
    roku życia. Czy to jest możliwe żeby ta oferta była wiarygodna? Proszę o
    jakieś porady bo to jedyny sposób wyjazdu jaki mi pozostał.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tomek Re: Jak ustrzec się przed naciągaczami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 19:32
        Planuje wyjazd .. dlatego chetnie posłucham opini na temat firm ktore
        organizuja wyjazd. Poszukuje sprawdzonej firmy ktora mnie nie naciagnie :D i
        nic poza tym nie zrobi .... ktora zorganizuje prace mieszkanie itd ...
        przynajmniej na początku, boje sie ze samemu moge nic nie znalesc .... Prosze
        o odp t20k@wp.pl Dziekuje Pozdrawiam
      • Gość: Janek Re: Jak ustrzec się przed naciągaczami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 21:46
        W ubiegłym roku uczestniczyłem w programie SWAP w Kanadzie.Pracowałem przez 4
        miesiące.Wszystko było tak jak przedstawił to organizator.Szkoda,że nie można
        ponownie skorzystać z tego programu.Informacje uzyskasz na www.swap.ca
      • Gość: na co zwracac uwag Re: Jak ustrzec się przed naciągaczami IP: *.compower.pl 12.04.04, 17:06
        Przede wszystkim trzba sprawdzić czy firma jest zarejestrowana w sądzie i
        rzeczywiście istnieje i ma koncesje na taka działalność. Poza tym nie należy się
        krepować i poprosić ich o dokumenty stwierdzające takie urpwanienia. Jeśli jest
        w porządku to bez problemu Ci to pokażą, jeśli działa nielegalnie to będzie
        robic problemy pod byle pretekstem (np typu nie wolno Panu o to prosić). Ponadto
        tego typu firmy zazwyczaj chwalą sie tym ze wpólp[racuja z jakąś firma, która
        działa na miejscu - warto dowiedziec sie nie tylko jak sie nazywa ta firma, ale
        takze czy tez ma dobra opinie i dziala legalnie. Co poza tym?? Wiele firm sie
        wywiazuje z takich obietnic i rzeczywiscie zanjduje prace i mieszkanie, tylko
        każe sobie wiecej placic niz jest to warte, czy tez nie rzadko pobieraja od
        Ciebie czesc Twoich zarobkow (to wszystko jest legalne, bo pisze w umowie).
        Dobrze wiec wczesniej przeczytac na co sie zgadzasz. Poza tym kompletnie nie
        rozumie Twojego stierdzenia: " to moja jedyna szansa na taki wyjazd", kto Ci to
        wmówił??
        • Gość: Koleżanka Re: Jak ustrzec się przed naciągaczami IP: 62.233.173.* 21.04.04, 23:33
          To,że firmy posiadające certyfikaty i koncesje nie znaczy,że warto im ufać. Od
          grudnia 2003 roku staramy się ze znajomymi na wyjazd do USA na wizę H2B. Biuro
          załatwiające nam wyjazd nazywa się i tu żeby wszystkich ostrzec przed zawierami
          z nimi jakichkolwiek umów: AUPAIRPOLAND.COM.PL lub ich druga nazwa JOBS-THE-
          YOUNG.... Mają główną siedzibę w Poznaniu i posiedziby w kilku innych miastach
          Polski. Wyjazd planowaliśmy na 1 kwietnia,do tej pory okłamywali nas, że cały
          czas czekają na dokumenty potrzebne z USA tak zwane promesy,aby można było
          starać sie u nas w konsulacie o wize. Promes do tej pory na oczy nie
          zobaczyliśmy i szanowna kobieta pracująca w Poznaniu oznajmiła nam, że oni
          probowali,bo mysleli że moze amerykańce udostępnią jeszcze kilka promes.
          Złóżyliśmy podanie o zwrot pieniędzy, zobaczymy, czy sprawa się wyjaśni,ale na
          pewno nie bęzie łatwo,bo juz nam mówili,że pieniedzy nie odzyskamy..... Tkaże
          wracając do początku, firma by ła sprawdzona, a mimo to, nic nie załatwili i
          jeszcze kasy oddac nie chcą.
      • Gość: pimpek Listowne naciąganie IP: *.flt.krasnik.pl 07.07.04, 13:56
        Dostałem przesyłkę (nie wiem skąd wzięli moje dane) prawdopodobnie od firmy:
        Integra Direct Corp., 3422 Old Capitol Trail, Wilmington DE 19808-6192, United
        States of America. Taka nazwa widnieje w zgodzie na przetwarzanie i
        udostępnianie innym firmom danych osobowych.
        W liście oczywiście "Decyzja wypłaty 78000 zł". "Zdobywca premii w Narodowej
        Promocji..."
        Trzeba wysłać "Oświadczenie wyrażenia zgody na przyjęcie premii", Przekaz
        pocztowy na kwotę 69,90zł na adres:
        D2M, skr. poczt 31 00-956 Warszawa 10, konto 71 1020 1013 0000 010201007954.
        Podpisano Dyrektor Finansowy Janet Warwick.
        Nadawca listu:
        INKASO, Skr. poczt 50. 02-741 Wa-wa
        Oświadczenie chcą żeby słać na adres:
        Tymek, Skr. pocztowa 22, 02-741 Warszawa 21.
        Na kopercie jest jeszcze malutki nadruk:
        TYMEK - obsługa korespondencji masowej dla firm.
        List nadano w UPP Kraków.

Nie wiem po co to wszystko piszę ale może komuś się przyda do uprzykrzenia im
        życia albo czegokolwiek (byle nie wysyłał im żadnej kasy ani danych osobowych).
        Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka