Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Studia na Budownictwie

15.07.10, 11:14
    Hejka Wszystkim, mam do Was pytanie odnośnie wyboru specjalności. Jako bardziej doświadczeni ode mnie, pewnie macie lepsze rozeznanie w rodzimym i zagranicznym rynku pracy. Powiedzcie mi jak uważacie, którą specjalność się bardziej opłaca wybrać: drogi, ulice i lotniska czy budownictwo wodne? Jakie są perspektywy rozwoju obu tych branż na polskim/zagranicznym rynku?
    Obserwuj wątek
      • dystansownik Re: Studia na Budownictwie 15.07.10, 12:34
        Po pierwsze, po co zakładać dwa razy taki sam wątek pod różnymi tytułami??

> Powiedzcie mi jak uważacie, którą specjalność się bardziej opłac
        > a wybrać: drogi, ulice i lotniska czy budownictwo wodne? Jakie są perspektywy r
        > ozwoju obu tych branż na polskim/zagranicznym rynku?

Co do Twojego pytania, to u nas w kraju liczą się tylko 3 specjalności: KBI,
        drogi oraz mosty. Reszta na dobrą sprawę, to nic więcej jak dobry marketing
        uczelni, żeby wabić studentów różnorodnością.
        Z tych które podajesz polecam z całą pewnością drogi. Akurat mam znajomych z
        budownictwa wodnego, więc trochę się orientuję w sytuacji z jaką mają do
        czynienia. Firm specjalizujących się w tym nie ma za wiele, a już na pewno jest
        ich mniej niż drogowych.

Najlepsze jest to, że teoretycznie po tych całych powodziach można było się
        spodziewać więcej pracy w branży i właśnie tej specjalności, a co się okazuje,
        wcale tak nie jest i zapotrzebowanie na pracowników dalej marne. Jeden mój
        kolega obronił się niedawno, pracy szuka już chyba z 3 miesiące, a najlepsze na
        co trafił właśnie z budownictwa wodnego, to praca za 1500 na rękę, ale w innym
        województwie.
        • aamy Re: Studia na Budownictwie 16.07.10, 10:57
          Dzięki za odp. 2 wątki z powodu małych problemów... Zgłosiłam do usunięcia, ale
          moderatorowi się nie spieszy ;)
          Coś w tym jest, co piszesz. Sama szukałam pracy na wakacje. W efekcie firmy i
          biura projektowe związane z budownictwem ogólnym czy drogami odmawiały mi, a
          pracę znalazłam dopiero w instalacjach heh.
          Z tego, co ja się orientuję i co usłyszałam od osób doświadczonych, to
          poszukiwani są dobrzy specjaliści właśnie w dziedzinie instalacji...
      • schl0 tylko drogi / mosty / przemysłówka 16.07.10, 20:15
        czemu? Tam budowlancy rządzą czyli normalnie zarabiają. Nie pchaj się w kubaturówke (KBI) bo tam śmietankę spijają architekci a budowlaniec to taki "murzyn" który "nic nie znaczy"... i wg tej zasady dostaje wynagrodzenie w porywach szaleństwa do kilku % z wartości projektu.
        • michi3 trzeba skonczyc z byciem "murzynem" 17.07.10, 20:55
          Trzeba skonczyc z monopolem architektow na rzadzenie kubaturowka!
          Zagarniecie przez nich rynku to ewenement na skale europejska.
          Polecam przeczytanie "Manifestu inzynierow budownictwa" i reakcji
          jaki wywolal w PIIB oraz Izbie Projektowania Budowlanego oraz w
          Muratorze Plus. Linki ponizej:

www.muratorplus.pl/media/myfile/Manifest_-_zmiany_w_uprawnieniach_1.pdf

www.muratorplus.pl/biznes/firmy-i-ludzie/ludzi-ciagle-potrzeba-komentarz-prezesa-izby-projektowania-budowlanego-dot-sprawy-
          uprawnien-budowlan_67421.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/czy-inzynier-gorszy-od-architekta_66106.html
        • dystansownik Re: tylko drogi / mosty / przemysłówka 18.07.10, 10:55
          Drogi oraz mosty owszem, ale przemysłówka, to przecież KBI. Po tym oczywiście
          wiele osób chciałoby iść w budownictwo przemysłowe, ale czy aż tak wiele tego
          się u nas buduje? Przemysł na dobrą sprawę leży i kwiczy, więc poza prostymi
          halami na jakieś wielkie wyzwania zawodowe chyba ciężko liczyć.
          • niewiem_niemam Re: tylko drogi / mosty / przemysłówka 13.08.10, 20:11
            Prawda jest taka,że KBI konczą najbardziej ogarnięci ludzie,
            oczywiscie zdarzaja sie kombinatorzy,ale to rzadkosc w porównaniu z
            innymi specjalizacjami. Po KBI w zasadzie ludzie robię wszędzie od
            kubaturówki po drogi.
            • dystansownik Re: tylko drogi / mosty / przemysłówka 13.08.10, 22:57
              > Prawda jest taka,że KBI konczą najbardziej ogarnięci ludzie,
              > oczywiscie zdarzaja sie kombinatorzy,ale to rzadkosc w porównaniu z
              > innymi specjalizacjami. Po KBI w zasadzie ludzie robię wszędzie od
              > kubaturówki po drogi.

Ogarnięcie ludzi raczej ciężko zmierzyć, bo to indywidualna sprawa, ale KBI, to
              obok dróg oraz mostów, jedyna sensowna specjalizacja w jaką warto w ogóle iść.
              Reszta na dobrą sprawę jest zbędna, bo jak pracodawca szuka kogoś po konkretnej
              (nawet gdy tego wprost nie pisze), to jest to praktycznie zawsze jedna z tych
              trzech.
              • niewiem_niemam Re: tylko drogi / mosty / przemysłówka 14.08.10, 13:19
                > Ogarnięcie ludzi raczej ciężko zmierzyć, bo to indywidualna
                sprawa, ale KBI, to
                > obok dróg oraz mostów, jedyna sensowna specjalizacja w jaką warto
                w ogóle iść.

KBI jest najcięższa specjalizacja na budownictwie stad koncza ja
                najbardziej ogarnieci ludzie. Wielu sie pcha na KBI, niektorzy
                koncza studia z 2 letnim poslizgiem, niektorzy w ogole daja sobie
                spokoj bo nie daja rady.

Odnosnie mostownictwa, mialem go na KBI tyle samo semestrow co
                drogowcy, robilismy te same projekty. Co wiecej na teorii
                konstrukcji liczylismy mosty wiszące, do ktorych podejrzewam
                drogowcy nie wiedziliby nawet jak podejsc.

To, ze pracodawcy nawet na staze zapraszaja ludzi po konstrukcjach
                nie wzielo sie znikad.
      • aamy Re: Studia na Budownictwie 11.08.10, 21:35
        Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka