Gość: ws IP: *.home.aster.pl 23.09.10, 08:57 Witam czywarto robic eccc lub ecdl? Jesli tak to ktory? Czy pracodawcy zwracaja na to uwage? W jakich branzach? To europejskie certyfikaty umiejetnosci komputerowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ws Re: N I E IP: *.home.aster.pl 23.09.10, 12:37 Mozesz podac szczegoly swojej opinii. Moja obawa to 1. brak wiedzy ze takie cos w ogole istnieje, wiec pracodawcy nie daje to zadnej informacji o poziomie kandydata tak jak np CAE w ang 2. certyfikat jest tylko sposobem na nabicie sobie kasy na certyfikowaniu a tak naprawde nie spr wiedzy Podkresle, ze to obawy nie pewnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proktolog warto zrobic Ka Ka zawsze rano IP: *.chello.pl 24.09.10, 13:13 tylko poterzyj solidnie dupe po tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: N I E IP: 193.136.157.* 27.09.10, 12:49 Czy naprawde nie rozumiesz, ze to jest odpowiednik ceryfikatu obierania bananow dla malpy albo karty plywackiej dla delfina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:16 mnie jak ostatnio na rozmowie o prace pracodawca pytał o obsługę komputera powiedziałem, że mam certyfikat ECCC to skończył się temat, a inne osoby podobno musiały w Excelu wykresy robić :) tamtej pracy nie dostałem, ale znalazłem inną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss naszej klasy Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:18 Jakiś rok temu robiłam ecdla bo o eccc jeszcze nie słyszałam, a teraz u nas na uczelni (kielce) jest super informatyk i on poleca eccc. ecdl jest ogólny, musisz zdawać chyba siedem modułów czy chcesz czy nie, a eccc ma waskie specjalizacje. Osobiście mam ochotę na poziom C z excela, ale nie wiem czy dam rady.. Zdawał ktoś?? może jakieś wskazówki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porcupin Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:45 lepiej mieć niż nie mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:39 Ja ostatnio zrobiłam 2 egzaminy z ECCC bo w ogłoszeniu o prace był wymagany Certyfikat Komputerowy, na rozmowie kwalifikacyjnej bardzo misie to przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matador Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 11:57 Znazłem na eccc www.eccc.com.pl/macierz_kompetencji.html to możesz sobie wybrać co zdawać dla twojego zwodu, na ecdlu nie znalazłem takiej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 13:06 mam gospodarkę 10 hektarów, to ile tych certyfikatów mam mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 21:35 o ile dobrze kumam ... wypada ci po jeden certyfikat na dwa hektary<lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 03:02 a ta macierz kompetencji, to na jakiej postawie zrobiona? policjant, polityk, ksiądz, - do szkoły, uczyć się komputerów :) ciekawe ilu z naszych rządzących by zdało, ciekawe czy sami sobie facebooka obslugują ha haha ha Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: czy warto robic eccc lub ecdl? 25.09.10, 20:06 jak na razie zasadniczo nie. Poza napałami - rekruterami. Ale niewykluczne ze lewusownia w UE wyczuje w tym pieniądze. Wtedy na pewne stanowiska taki papierek będzie niezbędny. Dla naszego dobra, oczywista :) No i oczywiście za cieżkie pieniądze :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin87 Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 10:01 w niektórych krajach europejskich, aby dostać pracę w urzędzie trzeba legitymować się certyfikatem kompetencji komputerowych, co jest chyba dobre i przydałoby się niektórym Paniom i Panom w Polskich urzędach jestem trenerem IT i sam widziałem nieopisaną radość urzędników z 20 letnim stażem w pracy jak dowiadywali się o istnieniu korespondencji seryjnej, łapali się za głowę i cieszyli ile im to czasu zaoszczędzi, nie wspomnę o oszczędnościach dla budżetu co by było gdyby wiedzieli o tym 10 lat temu :) ja jestem za certyfikatami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ctrl+x Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 10:26 Weź pod uwagę to że na te kursy kieruje z reguły PUP. Na tych kursach większość to ludzie przypadkowi typu drwal, pracownik leśny czy inny człowiek który komputer widzi dopiero na kursie w tym ludzie w wieku przed emerytalnym. Ludzie ci chodzą na kurs bo tak im kazano. Dostają certyfikat i dalej niczego nie potrafią bo nie chcą i nie jest im to do niczego potrzebne. Typowe hasła to "i tak do kompa nie siądę", "na choooj mi to", "całe życie rowy faszyną wykładałam a teraz na głupi kurs mnie wysłali", "panie, mi to kurs na piły spalinowe a nie komputer". Ja rozumiem że Ty będziesz za tymi kursami bo z tego żyjesz ja częściowo też ale widzę że na tego typu kursy powinien kierować pracodawca a nie PUP. Piszesz o korespondencji seryjnej, najpierw należało by tych ludzi nauczyć do czego służy enter, spacja, tabulator, backspace, delete i paru innych podstawowych rzeczy a więc kłaniają się podstawy obsługi komputera, podstawy edytora tekstowego i podstawy arkusza kalkulacyjnego a tego powinno się uczyć w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: czy warto robic eccc lub ecdl? 27.09.10, 11:20 Gość portalu: Marcin87 napisał(a): > ja jestem za certyfikatami ja tez. Ścislej - nie mam nic przeciw nim, natomiast mam wiele przeciw przymusowi. Ale Cie rozumiem - poniekad zyjesz z tego, a jak sie przymus wprowadzi to i ruch w interesie wzrosnie :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin87 Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 16:15 w poście napisałem o urzędnikach, którzy bardzo się cieszyli, że na taki kurs poszli i wtedy to wielka frajda dla trenera, że ktoś się czegoś fajnego nauczył. A o ludziach kierowanych na kursy przez PUP to trochę prawda, i trochę nieprawda, bo są tacy co idą żeby się czegoś nauczyć i tacy co mają olewają. Zdarzają się bardzo fajne grupy i niefajne, jak wszędzie. Dużo też zależy od trenera. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: czy warto robic eccc lub ecdl? 27.09.10, 16:24 a mnie chodziło o przymus posiadania (sam pisałeś o tej całej łunii). No i coś, co niestety potwierdza powszechną opinię o "jakości" naszych urzędników, czyli było nie było ludzi pracujących umysłowo... Widzisz jak z jednej wypowiedzi rózne ciekawe wnioski mozna wyciągnąć? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 11:47 Zrób sobie jeszcze certyfikat ze srania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kultura Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 16:04 no to powiało kulturą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 19:36 Ty kolego powinieneś dostać doktorat z kultury osobistej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.10, 09:40 Gdybym takowy dostał to na pewno użył bym go przy tej czynności o której troszkę wyżej wspominałem;-) Tyle warte są te dzisiejsze papierki. Szkoda tylko, że nie potraficie (nie chcecie?) tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris80 ECCC to faja, ECDL jest lepszy ale... IP: *.xdsl.centertel.pl 29.09.10, 12:34 ECCC to młody certyfikacik, nikomu nie znany, jedna wielka ściema. Na uczelniach w większości jest ECDL i ten chociaż pewne firmy honorują, a w UK całkiem sporo. Ja niestety zrobiłem ECCC bo miałem na uczelni, zamiast zaliczenia informatyki. Doktorek nam nawciskał, że to taki super certyfikat, że możliwości, że europejski. A jak przez niego przeszedłem to gó... wart. Europejski to on tylko z nazwy jest bo ani w UK, ani w Niemczech nikt w urzędach pracy nie wiedział o czym mówię. Mój brat zrobił będąc na jakimś szkoleniu z bezrobocia ECDL to przynajmniej mogliśmy sprawdzić na stronie w jakich firmach się go uznaje i rzeczywiście jest honorwany. Jeżeli już chcesz robić certyfikat, to zrób sobie szkolenie Microsoftu, tutaj chociaż marka coś znaczy - też są z worda, excela i innych aplikacji MS. Ale generalnie - o kant dupy to rozbić, wszystko jedna wielka ściema żeby kase od ludzi wyciągnąć, żadnej wartości rynkowej bo każdy oczy tylko wywraca bo nie ma pojęcia o co chodzi z tymi certyfikatami. I tak się pytają "a umiesz zrobić korespondencję seryjną?". Więc jeśli chcesz juz mieć jakiś komputerowy papierek to w kolejności: Microsoft i ECDL. ECCC w Twoim CV tylko rozśmieszy pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_koniem Re: ECCC to faja, ECDL jest lepszy ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 19:34 Każdy stary kiedyś był młody...W sumie to żaden argument. A ten cały eccc mi się podoba, bo ma roboty, multimedia i różne nowości. A że młody i na pozycję musi sobie zapracować to się przynajmniej stara, co widać na różnych stronkach. Ecdl trochę skostniały jest. Jedzie na tzw. marce, ale meritum za tym nie idzie. Wiem, bo zdawałem ECDLaCora. Niektórzy ledwie komputer włączyć potrafili ale zdali. Bo trener miał przykaz, że ma być efektywność szkolenia. Bez sensu.. Ale w sumie dobrze, że są do wyboru różne certyfikaty, monopol jeszcze nikomu na zdrowie nie wyszedł, nie licząc monopolistów;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: ECCC to faja, ECDL jest lepszy ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 13:32 Każdy stary był kiedyś młody, a mówią, że nawet starego można nauczyć nowych sztuczek... :) Jak się wpisze w google ECCC czy ECDL to o jednym i o drugim głośno i dużo piszą. ECCC wydaje się bardziej elastyczne i bardziej dostosowane do zmieniających się potrzeb rynku i jakbym sam miał robić certyfikat to zamiast ECDL Core 7 moudłów wziął bym sobie 3 modułu z ECCC: IT M1 Sprzęt i oprogramowanie komputerowe IT M2 Edycja dokumentów IT M3 Obliczenia arkuszowe Fajne jest to, że na stronie ECCC można zweryfikować swój certyfikat, a raczej, że może to zrobić pracodawca www.eccc.com.pl/certyfikat.html - dobra rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WszystkoMiJEdno Re: czy warto robic eccc lub ecdl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 21:10 Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to tak jeżeli tylko żeby mieć egzamin to nie Egzamin jest conajmniej dziwny pytania nieadekwatne do temtayki dużą ilośc wzięta z kosnmosu i niepraktyczna na 7 egzaminów tylko dwa moduły 1 i 7 dotyczyły w całośći tematyki modułu pozstałe pytania z kosmosu. nauka na zdanie egzaminu bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś