Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szukanie pracy przez internet

29.09.10, 18:15
    Regularnie wchodzę na stronę z ofertami pracy, gdzie jest podana ilość wysłanych cv. Jeszcze miesiąc temu przeciętna ilość dla ofert dla "normalnych" ludzi w Warszawie, tzn. praca w biurze, itp. wynosiła 300-400. Teraz to nawet 1-2 tys. i to po jednym dniu od daty ogłoszenia. Pewnie studenci wrócili...Można się domyślać, że na innych stronach jest podobnie. Nie jest to zachęcające :( Czy szukanie pracy przez internet ma sens? Oczywiście nie mówię o super specjalistach, key managerach itd. Owszem, można założyć, że wiele osób wysyła cv jak leci, nie spełniając wielu kryteriów, inni robią błędy w cv, ale i tak zostaje dużo...Co o tym myślicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: loko Re: Szukanie pracy przez internet IP: 109.110.200.* 29.09.10, 21:00
        A co to jest normalna praca w biurze ?

Jak słyszę, zwrot paca biurowa to mi się od razu kojarzy wysyłanie faxów pomiędzy picie kawy.

Czyli nie trzeba żadnych kwalifikacji, płaca pewnie słabo bo z kandydatów można przebierać.
        • siostrabronte Re: Szukanie pracy przez internet 30.09.10, 17:59
          Praca dla "normalnych ludzi" to był skrót myślowy :) Nie każdy ma konkretny fach w ręku, albo jest specjalistą w jakiejś dziedzinie. Naprawdę żałuję, że nie jestem np. fryzjerką, mogłabym przebierać w ofertach. Przez ostatnie lata pracowałam w firmie spedycyjnej, można to określić jako pracę biurową.
          Fakt, że na oferty typu "praca biurowa" jest najwięcej chętnych, łącznie z ludźmi po wszelkich możliwych kierunkach studiów, albo jeszcze studiującymi. Z kolei nie mam kwalifikacji na bardziej ambitne stanowiska i koło się zamyka:( Owszem mam niezłe wykształcenie, ale nigdy nie pracowałam w tej branży, więc nie ma ono teraz większego znaczenia dla pracodawcy. Gdybym była młodsza to mogłabym myśleć o całkowitej zmianie zawodu. Ale czy po 2-3 miesięcznym kursie, np. masażu, florystyki czy czego tam jeszcze, można dostać pracę, bez doświadczenia? Bardzo wątpię. Jak tak dalej pójdzie to skończy się na sprzątaniu albo opiece nad jakąś staruszką, bo nie widzę w tej chwili wyjścia z sytuacji :(
      • Gość: guest Re: Szukanie pracy przez internet IP: 62.29.253.* 30.09.10, 16:49
        przeglądałem ofert na infopraca oraz innych portalach pracy - masz racje jest tego naprawde dużo. Najwięcej jest jak mówiłeś pracy dla studentów w takich branżach jak produkcja, sprzedaż czy obsługa klienta
      • annataylor Re: Szukanie pracy przez internet 30.09.10, 23:57
        nie należy się sugerować ilością cv wyslanych w tych ogloszeniach
        po`drugie: szukanie pracy przez internet ma sens, ale jesli ma sie skonkretyzowane plany zawodowe, wysylanie cv do pracy biurowej niestety jest najgorsza opcja, bo chetnych jest masa
        co tu jeszcze poradzic? jakie masz studia skonczone? moze warto je uzupelnic podyplomowka, jakims kursem?
        • Gość: mackley Re: Szukanie pracy przez internet IP: 62.29.253.* 19.10.10, 13:45
          @annataylor: masz racje, nalezy także dodać staże oraz praktyki - każde doświadczenie jest ważne dla przyszłego pracodawcy.

Odnośnie liczby chęntych to, np. na infoPraca.pl mam podane liczby aplikujących do każdej oferty, dzięki czmemu można wysyłać CV do tych ofert gdzie jest mniej chęntych, dzięki czmu mamy większe szanse dostania się na rozmowę
      • Gość: anna Re: Szukanie pracy przez internet IP: 77.236.26.* 19.10.10, 16:06
        Nie, nie ma sensu. Najlepiej wyszukać sobie firmy które nas interesują i uderzyć bezpośrednio, jakąś nadzieję dają też pośrednictwa pracy, o ile zna się biegle con. jeden język obcy. Wysyłanie ofert przy takiej ilości kandydatów na jedno miejsce jest stratą czasu. Jeszcze tak do 200 osób, przy odpowiednim wykształceniu i doświadczeniu zawodowym, jaką nadzieję daje, powyżej raczej już nie. Z tymi stażami i praktykami też ciężko, bo biorą głównie studentów ostatnich lat i ew. absolwentów, reszta odpada.
      • malutka1414 Re: Szukanie pracy przez internet 19.10.10, 19:37
        Jasne, że ma sens. To najlepsze źródło informacji i ogłoszeń. Chociaż teraz to mniej ludzi czyta gazety... Więc jeśli tutaj jest taki nabytek chętnych to może rzeczywiście warto spróbować gdzieś indziej :)
        • Gość: agata Re: Szukanie pracy przez internet IP: *.Red-81-37-251.dynamicIP.rima-tde.net 20.03.14, 03:33
          dokładnie , ja np pracę znalazłam przez www.oglaszamy24.pl/ogloszenia/praca/oferty-pracy/ , jak się szuka to można znaleźć sporo ofert pracy pasujących do twoich umiejętności
      • Gość: nena Re: Szukanie pracy przez internet IP: 213.189.44.* 19.10.10, 22:42
        z ta praca fryzjera to nie jest taki miod
        po pierwsze trzeba miec talent, nie sztuka zrobic komus byle co na glowie, pare takich wpadek i cie wykurza (na rozmowy w sprawie pracy trzeba na modelce wykazac umiejetnosci)
        po drugie - po 2 letniej szkole policealnej we Wrocku gdzie uczylo sie na roku 20 osob w zawodzie jest doslownie pare - reszta pracy nie znalazla
        po trzecie - umowy zwykle na pol etatu a siedzisz po 12 h - piatki, swiatki i niedziele - przewaznie w galeriach - bo niestety placa procent - czyli nie ma ludzi - nie ma kasy.
        Procent niewielki, a salony przyjmuja mase fryzjerow bo licza na cud (ze trafi im sie ktos z wlasna baza klientow) i siedzi ich 5 i czatuje jak hieny na 1 klienta (dostaje go zwykle facet-gej, albo ta co sie najbardziej podlizuje recepcjonistce.
        Praca stojaca, wiec nogi szybko siadaja, chemikalia i gorace powietrze z czesto uzywanych suszarek niszcza skore, poajwiaja sie alergie. Do tego dochodzi sprzatanie zakladu.
        Czesto chora atmosfera w pracy, mobbing.
        Tak wyglada praca u kogos w duzym miescie - w renomowanych salonach.
        Zarobki - UWAGA!! - Wrocek - dobre salony od 1200 -1500 netto. Ilosc godzin ponad 40 w tygodniu. Dobre salony. Fryzjerka z kilkuletnim doswiadczeniem.
        Jesli jestes przystojnym Gejem to zarobisz wiecej:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka