Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co tak naprawde ludzie potrafia?

IP: *.icpnet.pl 15.04.04, 23:49
    czytajac kilka postow na temat pracy, zarobkow itp, bardzo spodobalo mi sie,
    ze w duzej mierze golym okiem mozna odroznic posta przedsiebiorcy od zwyklego
    etatowego nieudacznika.Jest dokladnie tak, ze ludzie chca "godnie zyc"
    (cokolwiek i dla kogokolwiek to znaczy), ale najlepiej nic nie robic, nie
    pracowac za duzo, miec fajne wakacje samochod+komorke sluzbowy itp. Ludzie,
    toz to istny absurd, ze w kraju takim jak Polska, gdzie jest jeszcze mase
    rzeczy do zrobienia, ludzie zamiast cos robic i rozwijac przedsiebiorstwa,
    tylko mecza i smeca. I sa w dodatku oburzeni, ze po studiach (gdzie tak
    naprawde niewiele sie uczysz:)) dostaja malorozwijajaca prace i do tego
    sredniopłatna. Jestem przedsiebiorca, dosc mozno weryfikuje ludzi na runku
    pracy-99,9% ludzi MLODYCH sie po prostu nie chce pracowac! Sa tak wybredni,
    ze to az boli. I dzieki temu ludzie energiczni i przedsiebiorczy, ktorzy daja
    gazu w zyciu i ciezko pracuja beda tu mieli dobre pieniadze, a ta cala reszta
    pojdzie na etat za 1200 i bedzie wegetowac w M2. Panowie przedsiebiorcy: czy
    tak naprawde jest, czy tylko w mojej branzy ludzie sa tak leniwi??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Delta Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: 80.51.220.* 16.04.04, 00:03
        tak naprawdę jest.
      • Gość: cieć Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 00:59
        Nie w każdym przypadku. Ja tyram na umowę zlecenie 240 godz w miesiącu za 1038
        zł brutto. A obowiazki mam takie: portier, ochroniarz obiektu, konserwator wod-
        kan i CO, elektryk z uprawnieniami, administrator sieci komputerowej, opieka
        nad pracowniami komputerowymi, zaopatrzeniowiec, sekretarka, ogrodnik etc. i
        nie narzekam tylko zapieprzam. Może ktoś mnie zatrudni za 5000 zł brutto na
        tych samych warunkach. To co piszesz to prawda i dotyczy to niestety
        większości, ale wyjątki się zdarzają.
        Pozdrowionka dla pracodawców.
      • Gość: olsen Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.icpnet.pl 16.04.04, 13:53
        Tu dotykasz sedna sprawy. Tak niestety jest. To też jest jedną z dużych
        tragedii tego kraju. Smutne to ...

Pozdrawiam
      • Gość: ala Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.neting.com.pl 16.04.04, 14:26
        jedno mnie zastanawia skoro młodym ludziom nie chce się pracować to dlaczego
        pracodawcy w większości tylko takich chcą zatrudniać. Mam 32 lat nie mam dzieci
        jestem dyspozycyjna mam doświadczenie i nie mam wielkich wymagań płacowych
        żaden z moich byłych pracodawców na mnie nie narzekał wręcz przeciwnie a pracy
        już długo nie mogę znaleźć.
        • Gość: MRL Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.icpnet.pl 16.04.04, 14:46
          Powiem tak: przewaznie szuka sie mlodych ludzi, bo oni nie sa jeszcze wypaleni,
          a do tego przewaznie placi im sie mniej. nie oszukujmy sie, skoro mlodych ludzi
          mozna "najac" za 900 czy 1000/mc, to sie to praktykuje. A 23 latek ma jednak
          wiecej energii oraz jest latwiejszy do sterowania. I to de facto decyduje,
          dlaczego szuka sie ludzi w mlodym wieku.
          Jednakze, gdy mowimy nie o etacie, a raczej samodzielnym mysleniu i
          przedsiebiorczosci, to sytuacja sie lekko zmienia. Ktos kto ma 30 lat juz
          pradwopodobnie dostal(i to nie raz) po dupie od zycia i bardziej szanuje
          mozliwosc zarobkowania. A mlodziencom sie nie chce, bo przeciez lepiej
          studiowac 8 lat i pic piwo w parku.Niestety taka jest wiekszosc.
          Dochodzimy wiec do sedna, ze tak dlugo jak mozna w Polsce zatrudniac za
          200Euro/mc (w sumie to jest wynagrodzenie rowne 1 barze butow w berlinie:( ),
          to sytuacja sie nie zmieni. Chyba, ze ktos poszuka wlasnego rozwoju, na wlasny
          rachunek. Tych ludzi zawsze bede zachecac do aktywnej pracy, bo przeciez
          przedsiebiorcy tworza miejsca pracy, a nie etatowcy. Pozdrawiam
        • Gość: wachi Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.in-addr.octava.net.pl 16.04.04, 15:14
          Tak się dzieje, bo w sklepie pt. Urząd Pracy aktualnie jest promocja na
          absolwentów i jeszcze chcą zrobić na osoby po 50-tce. Mam trochę ponad 30 i
          jakoś nigdy nie łapałam się w żadne kategorie promocji.
      • epione Re: co tak naprawde ludzie potrafia? 16.04.04, 15:31
        Gość portalu: MRL napisał(a):

> czytajac kilka postow na temat pracy, zarobkow itp, bardzo spodobalo mi sie,
        > ze w duzej mierze golym okiem mozna odroznic posta przedsiebiorcy od zwyklego
        > etatowego nieudacznika.Jest dokladnie tak, ze ludzie chca "godnie zyc"
        > (cokolwiek i dla kogokolwiek to znaczy), ale najlepiej nic nie robic, nie
        > pracowac za duzo, miec fajne wakacje samochod+komorke sluzbowy itp.

Nie wiem co złego jest w tym, że ludzie chcą godnie żyć. Przecież po to się
        pracuje, żeby utrzymać rodzinę i zrealizować swoje marzenia o posiadaniu
        mieszkania, samochodu, o wyjeździe na wczasy i Bóg wie o czym jeszcze - to
        indywidualna sprawa każdego z nas. Jest niestety tak, że na ogół dobra praca i
        poświęcenie nie idą w Polsce w parze z godziwym zarobkiem i poszanowaniem
        pracownika. Ten zaczyna więc poszukiwać nowych szans, możliwości. Czasami
        zakłada na boku dodatkową działalność gospodarczą, wykonuje jakieś fuchy albo
        szuka innej pracy. Tak czy owak nie jest już w pełni wydajny. I koło się
        zamyka. I wcale nie z tego powodu, że nie chce mu się pracować, ale dlatego, że
        po prostu praca nie spełnia jego różnorakich ozekiwań.
      • losiu4 Re: co tak naprawde ludzie potrafia? 16.04.04, 17:19
        Gość portalu: MRL napisał(a):

> Panowie przedsiebiorcy: czy
        > tak naprawde jest, czy tylko w mojej branzy ludzie sa tak leniwi??

przedsiebiorcą co prawda nie jestem, ale w sumie co mi szkodzi sie
        wypowiedzieć. Otóż prawda jest taka, że Twoje - jak i kazde inne uogólnienie -
        mija sie od czasu do czasu z prawdą

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: krzysiek Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.04.04, 18:39
          Moim zdaniem - jest pewna grupa młodych osób, którym nie chce się pracować i szukać pracy. Ale dużo większa grupa jest takich, którzy tej pracy szukają i nie znajdują. I wcale nie mają wymagań typu samochód służbowy czy laptop.
          Może taka tendencja jest np. w Warszawie, że nie opłaca się pracować za 1200. Ja mogę obserwować sytuację na prowincji. Tutaj ludzie szukający pracy - jeśli ją znajdą - liczą się z najniższym ustawowo wynagrodzeniem. Szcześliwcy - zarabiają 1000-1200 na rękę. No i jest drobna grupa osób, które dostały pracę w dobrej firmie kilka lat temu i ciągle się trzymają - wtedy mogą zarabiać 2000-2500. W większosci odwiedzanych firm nie prowadzi się żadnej rekrutacji, niekiedy jest poszukiwany specjalistyczny zawód robotniczy - np. spawacz c/o, blacharz czy fryzjerka.
      • Gość: cieć Re: co tak naprawde ludzie potrafia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 06:27
        Ciekaw jestem dlaczego nikt nie odniósł się do mojego postu? Może fakt ze ktoś
        może i potrafi zrobić aż tyle za takie pieniądze jest waszym zdaniem nie realny?
        Pracodawcy narzekają że pracobiorcy nic nie potrafią, pracobiorcy że pracodawcy
        mają ich w dupie i tak kółko się zamyka, a jak ktoś coś potrafi to i tak nie
        znajdzie roboty bo zabrakło mu pleców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka