Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

normalna praca!

IP: *.is.net.pl 23.03.11, 22:41
    Coraz bardziej odczuwam że żyjemy w dziwnym kraju pelnym jeszcze dziwniejszych ludzi :( i coraz cześciej próbuje zrozumieć coś czego nie można zrozumieć będąc zwykłym szarym pracownikiem :( Dlaczego w tym kraju tak trudno o normalną pracę, w normalnych warunkach, za normalne pieniądze! Gdzieś gdzie nie próbują cię orżnąć na zarobkach, czasie pracy, urlopach, gdzie pracodawca szanuje prawo pracownika do czasu wolnego, nie zastrasza, nie grozi, nie wymusza, nie łamie prawa!!!
    Jak to jest że "POLAK POLAKOWI WILKIEM"!! Polskie firmy, polscy pracodawcy traktują swoich rodaków jak śmiecia, bydło, g@wno, troche mięsa, jak chłopów pańszczyźnianych, czasem gorzej niż niewolników, stosując metody z XIX w. rewolucji przemysłowej- a przecież to dzięki Nim, tym szarym "mrówkom" pracodawcy mają swoje firmy czy zakłady produkcyjne, przecież to właśnie Ci "znienawidzeni" pracownicy tworzą majątek firmy, powodują ze te firmy istnieją i się rozwijają, to ich ciężka praca generuję dochód tzw "byznesmena"!! Przecież gdyby jakimś cudem to całe "bydło" nagle przestało pracować to nastapił by ogólny paraliż!! - może tego właśnie w tym kraju potrzeba, znaleźć sposób aby pokazać że to oni są zależni od nas pracowników a nie my od nich!! - ale to są mrzonki i utopia:(
    Polski "byznesmen" ma "mentaloność Kalego" chciałby za darmo:
    - pracowników
    - towar
    - budynek z wyposażeniem
    - media (prąd,woda, gaz, itp)
    - pieniądze z banków
    - dotacje z budżetu państwa
    Chciałby nie płacić podatków, chciałby za to żeby kontrahenci, klienci płacili mu jak najwięcej, mieć maksymalne przychody bez żadnych kosztów - kolejna utopia!!
    Gdyby tak mogło być to każdy pracownik został by "pracodawcą", bo nikt nie chcę mieć gorzej!! I tym samym wrócilibyśmy w pewnym sensie do punktu wyjścia !
    Wzór pracownika wg wiekszości jak przypuszczam polskich "szefów" to taki który: bedzie pracował za darmo przez dowolną ilość godzin, dni, bez przerw w pracy, urlopów, nie chorował, nie menczył się - czyli po prostu robot/cyborg perpetum -mobile, ewentualnie napędzany powietrzem. Coś co nie generują kosztów takich jak wynagrodznie, składki, podatki, zwolnienia lekarskie, urlopy wypoczynkowe (koszmar pracodawcy - bo jak można mieć obowiązek komuś płacić za nie-pracowanie). Od jednego ze swoich szefów usłyszałem : dobry pracownik to taki który dobrowolnie zostaje w pracy po godzinach i nie chce za to zapłaty ani czasu wolnego do odbioru - bo przejmuje się losem firmy i dba o swoje miejsce pracy!! Po miesiącu takiej pracy organizm się zbuntował - jakoś firma nie przejeła się moim losem i nie zadbała o mnie - wyleciałem :( znowu "mentalność Kalego"
    Strasznie mało mamy w kraju ludzi odpowiedzialnych, myślących z sensem, widzących coś wiecej poza czubkiem swojego nosa, szefów umiejących wlaściwie zarządzać ludźmi, mających świadomość, że "marchewka działa skuteczniej od kija" - choć może wolniej, umiejący właściwie zmotywować pracownika. A tak mamy mobbing, szantaże, kradzież wynagrodzeń, urlopów i czasu przeznaczonego na wypoczynek i życie prywatne, bezwzględne wykorzystywanie pozycji i sytuacji przez pracodawców, którzy zapominają że człowiek nie jest rzeczą :(
    Obserwuj wątek
      • Gość: :( Re: normalna praca! IP: *.is.net.pl 31.03.11, 11:04
        :(:(
      • tomek.54321 [...] 31.03.11, 14:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: cafe latte Re: normalna praca! IP: *.access.telenet.be 31.03.11, 17:20
        Pare lat temu wrocilam do Polski z zachodu i postanowilam otworzyc wlasny biznes - nieduza kawiarnie. Na poczatku robilysmy wszystko z siostra same, mama przychodzila wieczorami pomoc sprzatac. Po kilku miesicach kiedy kawiarnia zaczela prznosic zyski postanowilam odciazyc rodzine i zatrudnic kogos do pomocy w kuchni i kelnerke a nawet osobe na zmywak wieczorami. I co? Placilam calkiem niezle, wszystkie skladki, ubranie robocze, urlopy, nadgodziny, chorobowe ... Jakis czas wszytko krecilo sie niezle, potem sie zorientowalam ze jestem robiona w konia. Trojka pracownikow nagminnie wynosila wszystko co sie dalo, od alkoholu po papier toaletowy. zamontowalam kamery, nagralam i kazalam sie wynosic.

Ludziom w Polsce nie dogodzisz. Jak sie moje kucharza zapytalam dlaczego wynosi skoro zarabia ponad srednia krajowa to powiedzial, ze jestem nieprzystosowana. W Polsce tak jest. No to z tego nieprzystosowania zwinelam biznes i wyjechalam dalej. Nie mam zamiaru cale zycie szukac uczciwego personelu. Dlatego teraz nie dziwie sie pracodawcom w Polsce, ze tak ciasna pracownikow. Polak nieucisniony to len i obibok. Co dziwne, na zachodzie nawet majac najnizsza stawke ludziom nie przyjdzie do glowy nawet dlugopisu wyniesc z pracy.
        • rabart Re: normalna praca! 14.06.11, 01:50
          Co dziwne, na zachodzie nawet majac najnizsza stawke ludziom
          > nie przyjdzie do glowy nawet dlugopisu wyniesc z pracy.

To nie jest dziwne. Na zachodzie za tą stawkę stać ich na normalne życie.
          • Gość: Saturday Observer Gówno prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 02:05
            news.money.pl/artykul/11;5;mln;niemcow;zyje;w;ubostwie,244,0,588532.html
            Zarabiając 1000 Euro w Niemczech żyje się w biedzie. Zarabiając poniżej 60% średniej krajowej w Niemczech jest się "zagrożonym ubóstwem", a 1000 Euro to jakieś 50% średniej krajowej. Wyjedź do Niemiec, pożyj za 1000 Euro a potem wróć i pisz, bo teraz piszesz bzdury bez pokrycia.
            • Gość: dar Re: Gó... prawda. IP: *.bb.online.no 12.12.13, 21:27
              niemiecka bieda to jak polska klasa srednia.....
      • Gość: bzdury Re: normalna praca! IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.11, 19:27
        Może zostań pracodawcą i zacznij naprawiać świat?
      • Gość: Zbylut Re: normalna praca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 21:54
        Otówrz ćwoku wlasną dzialalność, zatrudnij ludzi i wtedy się wypowiadaj....
      • Gość: ehhh Re: normalna praca! IP: *.is.net.pl 02.04.11, 22:04
        to też fakt - polskim pracownikom też można troche zarzucić np właśnie "kombinatoryke".
        szkoda że "normalni pracownicy" nie moga trafić na "normalnych pracodawców", chyba jest to jak "szukanie igły w stogu siana" -jedni i drudzy to wyjątki
      • Gość: robert Re: normalna praca! IP: *.jmdi.pl 14.06.11, 00:36
        kazdy pracownik chce tylko normalnej pracy,ale takiej nie ma w polsce,dlatego wyjechalem,a chcialem tylko normalna prace taka po 8 godz. za normalne pieniadze,pracowalem w wielu firmach w polsce i nigdy juz w zadnej pracowac nie bede,pamietam jak raz moj byly kierownik powiedzial mi ze on sobie nie wyobraza zeby musial pracowac wiecej niz po 8 godz, ja pracowalem tam po 12,czemu pytam wszem i wobec ja musialem sobie to wyobrazac a on nie,czemu ja nie moglem w polsce pracujac miec wolnego czasu,to jest chore i polska jest chora,rzadzacy nic z tym nie robia bo wiekszosc z nich to pracodawcy a sobie przeciez szkodzic nie beda,obecnie mieszkam i pracuje holandi i tutaj nie ma takiego niewolnictwa jak w polsce,pracuje jak wszyscy po 8 godz i stac mnie na utrzymanie zony dziecka mieszkania i samochodu,w polsce bylby to niemozliwe,nigdy nie wroce do polski,to kraj oszustow i zlodziei,byc moze pisze ostre slowa ale taka jest prawda!!!!!!!!!
      • Gość: emik Re: normalna praca! IP: *.marsoft.net 14.06.11, 09:27
        Gdzieś gdzie nie próbują cię
        > orżnąć na zarobkach, czasie pracy, urlopach, gdzie pracodawca szanuje prawo pra
        > cownika do czasu wolnego, nie zastrasza, nie grozi, nie wymusza, nie łamie praw
        > a!!!

to nie w tym kraju, pojedź za granicę, nawet pracując na zmywaku będziesz lepiej traktowany niż tutaj, no chyba że zmywak w polskiej knajpie - wtedy to masz przechlapane.
      • Gość: aneta Re: normalna praca! IP: *.tvk.torun.pl 12.12.13, 20:49
        no to chyba pora zacząć się zmieniać, żeby w końcu w POlsce było normalnie, bo jak nie to nasze dzieci też tak będą miały, żeby już nie trzeba było wyjeżdzać, żeby ludzie nie kradli, nie kombinowali, żeby zarabiało się lepiej i pracowało 8 godzin dziennie. Tego sobie i wszystkim życze :)
      • Gość: ak Re: normalna praca! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.13, 21:35
        Normalna praca powiadasz? To chyba nie w tym kraju.
        Piszesz o mentalności pracodawców, którzy najchętniej zatrudnialiby ludzi za darmo, budynki, pieniądze etc. Ale sorry, a kto by nie chciał? Ty byś nie chciał? Mieć wszystko za darmo, albo po mega taniości, ciąć koszty aż do kości i zwiększać rentowność? Problem w tym, że w Polsce wolno wszystko. Pracownicy mają coraz mniej praw, za to coraz więcej obowiązków. Dopiero, co uchwalono elastyczny czas pracy, za chwilę będzie praca w niedziele i święta, można nie płacić pensji itp. Inspekcja Pracy to dobry dowcip. Tutaj po prostu wolno. Jest to moim zdaniem krótkowzroczna polityka, mająca na celu zabezpieczenie interesów wielkich firm. Praktycznie od dwóch dekad mamy z nielicznymi wyjątkami dwucyfrową stopę bezrobocia i ona będzie rosła. Jeśli w świetle prawa możesz płacić mało i eksploatować pracowników do woli to zatrudnisz dodatkowych? A po co? Oczywiście można tu opowiadać o prawie podaży i popytu, że praca to taki sam towar jak na przykład gacie, ale to nieprawda. Na rynku pracy jest od lat ogromna nierównowaga, silni i wpływowi rządzą, pracownicy nie mają nic do gadania i pewnie będzie tylko gorzej. Jak widać w interesie polityków i lobby wielkich firm jest utrzymywanie tej nierównowagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka