Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 09:58
    Dobrze, że mam blokowane reklamy. Przełączając się między slajdami nie jestem atakowany przez ten chłam. Gazeto po co ci to ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zibi O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 10:21
        Niby lekarze słabo zarabiają? Kto zna biednego lekarza? No chyba, że mówimy o tych zaraz po studiach. Lekarz kasuje 100, 150 zł. za 15 min wizyty. Im większy bałagan w służbie zdrowia tym lepszy mają interes. Robią więc wszystko by utrzymac obecną zapaść.

Co do rolników to też nie przesadzajmy, teraz mają gorzej? Przy takiej mechanizacji, dopłatach z Uni, KRUS-ie?
        • koham.mihnika.copyright brakuje mojej profesji - fachowiec. 23.06.11, 10:49
          z drugiej strony, moja lista zawodow z nizin spolecznych - polityk, policjant, proboszcz, prostytutka.
          • Gość: jebać czarnych Re: brakuje mojej profesji - fachowiec. IP: *.gdynia.mm.pl 23.06.11, 12:15
            Prostytutka jest ok, w przeciwieństwie do takiego czarnucha. Oba zawody pozwolą na bycie wyru...ym, ale dawać się ru... przez pierwszego z brzegu jeabańca, sługę watykanu?! No kurła...
            • Gość: w tym rankingu poza inzynierem to same złodziejskie ku... IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 12:34
              .
              • Gość: miu Smiech na sali! IP: *.fbx.proxad.net 24.06.11, 10:05
                Gornik, robotnik (!) oraz rolnik to prestizowe zawody w Polsce??!!!! Buhahahahahaha!
                Najwyrazniej wsrod ankietowanych byli glownie przedstawiciele tych "prestizowych" profesji i ich krewni.

Gdzie w takim razie np. szefowie wielkich koncernow, piloci, designerzy, pisarze, drygenci, spiewacy operowi, itp.? Ankietowani nie umieli ich wymienic bo nie znaja takich zawodow... Wymieniaja co znaja ze swojego malego swiata.
                • Gość: aqq Re: Smiech na sali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 16:58
                  a co maja jesc ci piloci jak rolnika nikt nie docenia
                  • Gość: elo piloci to kupia sobie jedzenie w RFNie albo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:29
                    jak beda chcieli to na Orlenie rolnik natomiast to ma prestiz taki jak kozia dupa.
                • Gość: ychy Prestiż to nie pozycja społeczna IP: *.acn.waw.pl 15.11.11, 20:28
                  Tak jak szacunek to nie pieniądze
        • Gość: cykor Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.internetia.net.pl 23.06.11, 11:03
          Widzę, że nie wiesz o czym mówisz mówiąc o rolnikach. Nie wiesz czemu są dopłaty, że mechanizacja nie bierze się znikąd i nie jest za darmo. Sądzę ze nie powinienes się wpowiadać w temacie o którym nie masz pojęcia.
          • Gość: podatnik Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.uznam.net.pl 23.06.11, 13:09
            Czy rolnik musi być zmechanizowany za pieniądze zabrane nam? Nie może sam zarobić na siebie? Fakty są takie, że fundusze przekazywane rolnictwu są jednym z głównych powodów biedy i zacofania naszego państwa. Corocznie trzeba odebrać nielicznym pracującycm ponad 20 miliardów i dać rolnikom. Nie dziwne, że ludzie tego nie wytrzymują.
            • professional_scoffer Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? 23.06.11, 14:27
              Głupiś i ignorant. Gimnazjum ma już wakacje?
              • luni8 Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? 23.06.11, 21:45
                JAk brak argumentów wystarczy wyzwać i głupiec uzna że jest OK...
                • professional_scoffer Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? 27.06.11, 17:42
                  "Fakty są takie, że fundusze przekazywane rolnictwu są jednym z głównych powodów biedy i zacofania naszego państwa. Corocznie trzeba odebrać nielicznym pracującycm ponad 20 miliardów i dać rolnikom. Nie dziwne, że ludzie tego nie wytrzymują."

Skoro sam piszesz, że rolnicy dostają ZA DARMO pieniądze to nie pozostaje nic mądrzejszego tobie jak zostać rolnikiem.
                  • Gość: kijanka Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 23:17
                    Moze nie "tobie zostac", ale " "ci zostac". Do tego, co napisal tobie", bo inaczej nie potrafi biedactwo...
                  • Gość: rolnik Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 11:32
                    i zapomniałeś jeszcze, że rolnikowi "samo rośnie" ;)
                    • Gość: pazernosc Rolnicy ZAWSZE będą uważali że im się należy: IP: *.ip.jarsat.pl 27.01.12, 07:28
                      -za to że żywią i bronią (głownie swoich interesów)
                      -za wejście do UE
                      -za to że tyyyyle kasy musza odprowadzać na KRUS
                      -za to że nie muszą płacić PITu
                      -za to że ziemia drozeje o 100% rocznie (a powinna o 1000%)
                      -za klęskę urodzaju
                      -za klęske nieurodzaju
                      -za wzrost cen ropy
                      -za spadek cen ropy (bo wtedy rzepak tanieje - więc trzeba im dopłacić)
                      -za to że zyją już państwo powinno im płacić. Jak w PGRze.
              • Gość: elo gimnazjum nie tytulowaloby sie podatnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:34
                ales zbyt glupi by te fakty polaczyc.
            • Gość: goodluck Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.man.tk-internet.pl 24.07.11, 11:10
              Patrz - KRUS.
        • Gość: Rozterka Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 11:39

Gość portalu: zibi napisał(a): Im większy
          > bałagan w służbie zdrowia tym lepszy mają interes. Robią więc wszystko by
          utrzymac obecną zapaść.

................................................................................................

Dokładnie tak.
        • Gość: takitam Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 20:03
          Lekarz zaraz po studiach - 1700 na rękę (4 dyżury/mies), później przez 5 lat trwania specjalizacji - 2200 -2500 (rezydentura). Bo ja wiem, czy to tak dużo?
          • Gość: REST Jesteś nieudolnym rezydentem? IP: *.man.tk-internet.pl 24.07.11, 11:28
            to informuję Cię, że jest możliwość dorabiania, jak ktoś jest obrotny i chętny nauki np. w pogotowiu 40-50zł/h (kontrakt). A po rezydenturze parę dyżurów w publicznym szpitalu, który opłaci składki ZUS, opłacalny kontrakt (ok. 100zl/h)w innym SPZOZ, plus kilka dyżurów zleconych w prywatnej klinice, aby podtrzymać obecny prestiż.
            • Gość: ret Re: Jesteś nieudolnym rezydentem? IP: *.sta.asta-net.com.pl 26.11.11, 10:03
              100 zl za godzinę dyzuru , gdzie , gdzie??
              standardowa stawka to 30-35 zl/ godzina . brutto.
              • Gość: leeeek Re: Jesteś nieudolnym rezydentem? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.11, 16:57
                jak się mieszka na wipi...wie to i są takie stawki. Mnie w mieście rodzinnym proponowali rezydenturę z dziedziny nazwijmy to 'podstawowej' za pensję rezydenta + szpital dodaje różne dodatki i tysiaczka netto do pensji, bo chce młodego mężczyznę (który raczej ściągnie do siebie żonę) zatrzymać na stałe. Dodatkowo płatne dyżury (ilość do wyboru, ale nie oszukujmy się - głównie w niedziele i święta), generalnie finansowo super.

A ja 'głupi' poszedłem na uniwerstytecką klinikę na rezydenturę z wybitnie 'zaplecowanej' specjalizacji, gdzie wszyscy wróżyli mi jak najgorzej.
                1) będę prowadził 'cudzych' pacjentów więc sam się niczego nie nauczę na swoich pacjentach, a dodatkowo nie dam się poznać pacjentom
                2) mnóstwo rezydentów na uczelni wygryzie mnie np. z asysty przy operacjach itd itp, czyt 'nie dla psa kiełbasa'
                3) poziom naukowy będzie tak wysoki, że 'przeciętniaka' zniszczą mentalnie w ciągu tygodnia, a potem będą tylko szeptać, że jestem 'ten neidouczony'....

Oczywiście - dostaję zdecydowanie mniej pieniędzy niż na wypi...wie, to jest prawda. Do tego trzeba dołożyć koszty życia w dużym mieście, ustawiczne korki (benzyna kosztuje) i mnóstwo innych 'formalności', których nie da się załatwić 'tak po prostu', bo trzeba swoje odczekać, gdyż iż urząd ma swoje moce przerobowe i szybszy nigdy nie będzie.

A ja ci powiem, że jestem szczęśliwy - realizuję się, z całkiem niezłymi wynikami, w bardzo trudnej specjalizacji, moim kierownikiem specjalizacji jest profesor. Na oddział 50-łóżkowy jest cała 4 rezydentów + 6 lekarzy (z czego jeden to profesor a drugi to ordynator i zwyczajowo pacjentów jedynie przyjmują lub 'podbijają się' pod ważnymi wypisami, a ty odwalasz całą resztę - spróbuj zrobić cokolwiek głupiego - i również podbijasz się pod wykonanymi procedurami.

Atmosfera na oddziale sympatyczna, pielęgniarki są super, bardzo pomocne, chętne do wypełniania poleceń w zamian za 'chodzenie na rękę'. Kadra niezwykle wyedukowana, ale też nie zadzierająca nosa, chętnie przekazuje wiedzę i wymaga tej wiedzy (co chwilę jakieś odpytywanie, kolokwia, etc). nie miałbym takiej świadomości 'nauki specjalizacji' w małym ośrodku. Kasa to nie wszystko, liczy się również to, jak się człowiek nauczy pracować i co sobą reprezentuje, a to pośrednio wynika z tego, u kogo się kształci.

nie jest źle, ale też nie jest kolorowo. Chętnie przyjąłbym te dodatkowe 8 tys zł na łapkę. Jeżdżenie w pogotowiu i dodatkowe dyżury pozostawiam osobom, które przespały całe studia w książkach i bez wiedzy praktycznej usiłowały dostać się na prestiżowe specjalizacje (gorące trzymanie kciuków, będzie dobrze, koledzy!), i nie mają rodziny tudzież mają rodzinę, ale nie chcą/potrafią jej utrzymać za skromną pensję (posiadanie rodziny wiąże się np z wyrzeczeniami i można sobie odpuścić wyjście na siłownię w zamian za lepsze jakościowo posiłki w domu), szukają więc sposobu by dodatkowo zarobić.

Do mnie praca w chwili obecnej sama przychodzi, więc korzystam z przywileju i negocjuję stawki oraz wymiar godzin pracy. Jeśli nie potrafię dojśc do porozumienia z pracodawcą zwyczajnie w świecie odmawiam (trzeba się zmusić do asertywności, bo inaczej kiepsko). I takie postępowanie przynosi efekty. Za 12 godzin w tygodniu dodatkowo (3x4h) w przychodni dostaję 'drugie tyle' co na rezydenturze. Oczywiście mam związane z tym koszty pracy, więc relatywnie wynosi to mniej niż netto rezydenckie. Nie powiem, abym się przepracowywał, nauczyłem się ciężko pracować, więc nie straszne mi operowanie przez 16 godzin czy 3 dyżury 24h w tygodniu - umiem się zorganizować, a specka pozwala odrobinę odetchnąć pomiędzy pacjentami - i to kolejny plus.

Kolega wrócił do miasta rodzinnego właśnie na tę dobrze płatną ofertę - z perspektywy czasu twierdzi, że stracił. Zarobił pieniądze i ma lepszy samochód niż ja, ale żałuje i chce wrócić. Niestety działa syndrom wykluczenia - odrzucasz bardzo dobrą propozycję - nie chcą cię więcej na oczy widzieć. Trzeba łapać swoje szanse i nie dać się zwariować.

P.S
                W tym szpitalu klinicznym spora część rezydentów - współabsolwentów - ma zdecydowanie gorzej ode mnie, bo opowiadają o tym, jakich mają cudownych szefów i pomysły pielęgniarek. JA się strasznie cieszę, że realizuję się w swojej wymarzonej specce i nie straszny jest mi 'zasłużony' opr. od ordynatora czy kierownika specjalizacji gdyż wolę się nauczyć 'przed błędem' niż ten błąd rzeczywiście popełnić.

A co do operatywy - nieraz jakiś 'stażysta-rezydent' był odsuwany od zabiegu, abym mógł asystować przy ciekawych operacjach trudnych technicznie (ośrodek referencyjny 3 stopnia). Dla rezydentów-stażystów przychodzących na kurs są przewidziane wyłącznie 'podstawowe' zabiegi aby sobie z musu poradzili - jest to właściwe podejście i ja również idąc na kurs do obcej kliniki będę respektował tę zasadę (nauczyć się porządnie podstaw, a jak się uda i będzie okazja, to czegoś więcej).
                • Gość: katarzyna Re: Jesteś nieudolnym rezydentem? IP: *.icpnet.pl 13.11.12, 18:50
                  pielęgniarki chętne do wypełniania poleceń w zamian za "chodzenie na rękę"??? co to jest, proszę o wyjaśnienie!!!
        • Gość: siedemnastka Re: O rany, kto wierzy w ten ranking? IP: *.knc.pl 28.11.11, 22:10
          ten ranking dotyczy POLSKI, mam paru lekarzy w rodzinie i oni mogliby sobie pomarzyć o takiej kasie
      • Gość: Sokrates 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... IP: 94.75.112.* 23.06.11, 10:48
        Nie żebym coś tego, ale poza lekarzem (i to jak ktoś wspomniał po 2 specce i prywatnej praktyce) i profesorze (i to przy robocie na kilku etatach) to najbardziej szanujemy biedotę. Szacunek dla społeczeństwa.
      • byebyenow 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... 23.06.11, 11:08
        1/10 - nie klikam
      • Gość: rww Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 11:14
        Tzw. spoleczenstwo musi byc wyjatkowo ograniczone, skoro uwaza, ze dziennikarze klamia mniej od kosciola.
        • rozterka47 Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P 23.06.11, 11:50
          Gość portalu: rww napisał(a):

> Tzw. spoleczenstwo musi byc wyjatkowo ograniczone, skoro uwaza, ze dziennikarze
          > klamia mniej od kosciola.
          • aarvedui jest takie powiedzonko żołnierskie 12.05.12, 01:33
            rozterka47 napisała:

> Gość portalu: rww napisał(a):
            >
            > > Tzw. spoleczenstwo musi byc wyjatkowo ograniczone, skoro uwaza, ze dzi
            > ennikarze
            > > klamia mniej od kosciola.
      • Gość: al-kochol Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: 121.216.25.* 23.06.11, 11:28
        mondry to narod, ktory rozumi ze chodzi o to zeby zarobic ale sie nie narobic... sedzia, belwederski profesor, lekarz... wszyscy trzej zyja z podatkow i nie daja nic w zamian
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: *.jmdi.pl 23.06.11, 12:45
          Rozumiem, że jak cię boli ząb to idziesz do kowala?
          • Gość: al-kochol Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: *.lnse1.cht.bigpond.net.au 24.06.11, 10:32
            > Rozumiem, że jak cię boli ząb to idziesz do kowala?

wszedlem na wyzszy stopien rozwoju i jak trzeba to sam sobie wyrywam
            • Gość: elo ciekawe zycie macie tam za gramanica... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:33
              a tak swoja droga - to duzo jeszcze ci tych zebow zostalo do szczescia? Rozumiem ze jak wyrwiesz te dwa ktore ci zostaly to osiagniesz Nirwane - nigdy wiecej bolu zeba??? To ten wyzszy poziom?
      • parowkowa Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P 23.06.11, 11:28
        Gornik szanowanym zawodem? chyba ktos na leb upadl, moze zlodziej i morderca to tez na szacunek zasluguja? chyba tylko posrod innych mentow tego samego pokroju. Wiekszym szacunkiem darze prostytutki niz gornikow - one przynajmniej na wszystko same pracuja, a nie pala opony pod sejmem, zadajac przywilejow za wyimaginowane trudy. Miec ojca gornika to jak miec ojca zlodzieja - wstyd i nikt normalny w towarzystwie nie przyzna sie ze w rodzinie ma takiego lenia i warchola. GORNICY WON !
        • Gość: max_heiliger [...] IP: *.range86-149.btcentralplus.com 23.06.11, 11:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • rozterka47 Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P 23.06.11, 11:52
          parowkowa napisała:

> Gornik szanowanym zawodem? chyba ktos na leb upadl, moze zlodziej i morderca to
          > tez na szacunek zasluguja? chyba tylko posrod innych mentow tego samego pokroj
          > u. Wiekszym szacunkiem darze prostytutki niz gornikow - one przynajmniej na wsz
          > ystko same pracuja,
          .......................................................................................................................

A ty skądś się człowieku urwał.
          • Gość: elo nie urwal sie - po prostu mysli samodzielnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 23:36
            i doszedl do slusznych wnioskow.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx W takim razie wyłącz komputer. IP: *.jmdi.pl 23.06.11, 12:48
          Albo podłącz sobie dynamo do roweru i pedałuj, jak chcesz mieć prąd. Bo w gniazdku masz dzięki górnikowi, ciulu.
          • Gość: cminusminus Re: W takim razie wyłącz komputer. IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 13:26
            > w gniazdku masz dzięki górnikowi, ciulu.
            Zapomniałeś tylko dodać, że dzięki chińskiemu, albo australijskiemu.
            • professional_scoffer Re: W takim razie wyłącz komputer. 23.06.11, 14:30
              Głupki znowu się odezwały - akurat ten górnik to ma głęboko gdzieś to czy ja będę miał ciepło w mieszkaniu i prąd w gniazdku! On pracuje, bo chce dostać wypłatę - równie dobrze mógłby wykopywać klocki lego jakby za to płacili.
          • parowkowa Re: W takim razie wyłącz komputer. 23.06.11, 14:34
            Jedyne co mam dzieki gornikowi to wysokie ceny wszystkiego i perspektywe ujemnej emerytury, bo te ch... postanowily okrasc nas wszystkich, zeby miec na dziwki i wódke, jak już sie zmecza robota i przejda na emeryture po 15 latach pracy. SLAZAKI WON !!!
            • Gość: Piotrek Re: W takim razie wyłącz komputer. IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.11, 15:12
              Troche kultury. Jestem slazakiem mieszkajacym w Niemczech i tez musze placic z mojej pensji na dotacje dla Polski, zeby w tym kraju chociaz jakies drogi powstaly. Wiec zanim zaczniesz pyskowac na slazakow, plac sam na rozwoj swojego kraju, narazie zyjesz czesciowo za moje.
              • Gość: JohnyWalker Re: W takim razie wyłącz komputer. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.11, 11:01
                Te kolego na obczyźnie, a nie zapomniałeś że w 39 Niemcy rozwalili nam kraj a potem cała Europa po 45 pozwoliła żeby Rosja nas dobiła. Teraz niech skurczybyki z Unii płacą rachunek za zniszczenie Narodu Polskiego, a jak będą chcieli żebyśmy płacili więcej do Unii niż z niej dostajemy to będzie to sygnał dla nas żeby Unii podziękować.
          • Gość: ciul Re: W takim razie wyłącz komputer. IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.12, 13:23
            w gniazdku mam za pieniążki ciulu, górnik też pracuje za pieniążki, nie podoba się to za taczki i na budowę za 1300.
      • Gość: max_heiliger boli was to dziennikarzyny ? IP: *.range86-149.btcentralplus.com 23.06.11, 11:33
        Śmiejecie się że robotnik czy górnik jest wyżej niż makler czy ku... dziennikarska ?

ludzie swoje wiedzą a wasza zasrana propaganda i tak nie pomoże
        • Gość: a Re: boli was to dziennikarzyny ? IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 14:34
          ść portalu: max_heiliger napisał(a):

> Śmiejecie się że robotnik czy górnik jest wyżej niż makler czy ku... dziennikar
          > ska ?

No, bo to dość dziwne, że "szanowanym" jest pijany pracownik fizyczny z wąsatą żoną i z najbardziej pieniackimi związkowcami na świecie
          • Gość: w_f Re: boli was to dziennikarzyny ? IP: *.nplay.net.pl 04.12.11, 10:22
            No właśnie dziwny ten rankinkig, o ile w ogóle prawdziwy a nie pisany w sobotni wieczór na kolanie, podzielony na 10 okienek by klikalność zwiększyć... A gdzie zawód naukowca (wszelkiego sortu), pilota, pisarza, CEO, kompozytora, architekta, konstruktora i cała masa innych?
            Z całym szacunkiem ale chyba ktoś pomylił ranking "zawód prestiżowy" z rankingiem "zawód lubiany" czy czymś w ten deseń. Sorry, górnik?, robotnik?, rolnik? zna ktoś z Was osobiście człowieka, który te zawody uznaje za prestiżowe? Może budzące sympatię, ciężkie, wymagające, ale nie prestiżowe na litość boską!
            Mówicie swoim dzieciom: "ucz się Jasiu, nie uciekaj z lekcji a kto wie, może kiedyś rolnikiem/górnikiem zostaniesz"???. A może rzeczywiście, jak ktoś wyżej sugeruje, ankietowani podali tylko te zawody, które znali ze swojego otoczenia i w ich świecie nie istnieje np. zawód naukowiec?
      • Gość: matdok 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... IP: 78.104.153.* 23.06.11, 11:42
        Nauczyciel? Przecież do tego zawodu idą ci, którzy gdzie indziej nie mieliby szans na pracę, nieudacznicy ... "Obyś cudze dzieci uczył"! Sędzia? Przecież to najbardziej skorumpowana grupa zawodowa, zawód przekazywany z pokolenia na pokolenie. Rolnik, murarz, górnik - to mają być prestiżowe zawody? W demokratycznych krajach prestiżowe zawody to te, które wymagają ciężkiej pracy ale także intelektu i sporej nauki a nie odpowiednich znajomości, pleców, ustawionego tatusia
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: *.jmdi.pl 23.06.11, 12:49
          Tatuś cię ustawił do bycia robolem? Współczuję tatusia!
          • Gość: matdok Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P IP: 78.104.153.* 23.06.11, 13:18
            Jestem robolem i się tego nie wstydzę, konkretnie tzw. robotnikiem umysłowym. A ty pewnie z zawodu jesteś "syn"?
      • Gość: misiek beznadziejne społeczeństwo IP: *.internet.szczecin.pl 23.06.11, 11:56
        jak głupia musi być znaczna część społeczeństwa, uważająca za ceniony zawód górnika. Górnicy są przykładem niedouczonych głupich i n ieodpowoiedzialnych ludzi, siłą wymuszających na reszcie spoeczeństwa przywileje dla swojej grupy zawodowej. Całe społeczeństwo DOPŁACA do tych nieudaczników zawodowych mnóstwo pieniędzy, a dzięki KOMUNISTYCZNEMU myśleniu przygłupów i dużej części mediów, kreowany jest wizerunek przydatnego społeczeństwu górnika.
        • Gość: Piotrek Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.11, 12:22
          > kreowa ny jest wizerunek przydatnego społeczeństwu górnika.

Zapotrzebowanie na wegiel jest duze, dlatego gornicy sa przydatni, na calym swiecie, biedaku niedouczony. Inna sprawa do organizacja polskich kopalni, ale to nie wina gornikow.
          • Gość: misiek Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.internet.szczecin.pl 23.06.11, 12:58
            > Zapotrzebowanie na wegiel jest duze, dlatego gornicy sa przydatni, na calym swi
            > ecie, biedaku niedouczony.
            miłośniku górników. W Posce górnictwo przynosi znacznie więdej strat niż korzyści. Za te same pieniądze można kupić znacznie więcej importowanego wegla, czy gazu. Jak policzysz wszystkie koszty związane z górnictwem, (emerytury NFZ, szkody górnicze, srodowisko itp), które nie są brane pod uwagę przy ocenianiu pożytków płynących z polskiego górnictwa. To lobby górnicze zablokowało przekształcenie Selktrowni Dolnej Odry na gaz, bo okazałoby się, że jest to tańsze i lepsze rozwiązanie. Za dziesiątki miliardów wrzucone w polskie górnictwo, moglibyśmy np. ocieplić i termozmodernizowac praktycznie wszystkie domy w Polsce, przez co zużycie energi na ich ogrzewanie spadłoby o kilkadziesiąt procent.
            Ale większość społeczeństwa ma mały rozumek i myśli podobnie do ciebie, wierząc w zapewnienia braci górniczej o wyjątkowości ich zawodu. Przed II wojną światową zawód górnika miał właściwą pozycję w społeczeństwie. Dopiero komunizm z Gierkiem na czele wykreował ten zawód jako czołówkę wil;ekoprzemysłowej klasy robotniczej. Klasy która poza żądaniami niewiele pożytecznego zrobiła. Jka komunizm zniszczył prawidłową godpodarkę to wystarczy porównać rozwój po wojnie dwóch państw. Czechosłowacji i Austrii. Austria po II wojnie światowej była daleko z tyłu za Czechosłowacją. Po kiludziesięcia latach znacznie ją wyprzedziła. Ale w Austrii nie rządzili komuniści i wielbiciele górników.
            • Gość: Piotrek Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.11, 13:15
              > Ale większość społeczeństwa ma mały rozumek i myśli podobnie do ciebie, wierząc w
              > zapewnienia braci górniczej o wyjątkowości ich zawodu.

Najpierw opanuj czytanie ze zrozumieniem, wielki rozumku.
            • Gość: kagan Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 18:37
              Chialbys, misiek, 100% uzaleznienia Polski od importu ropy i gazu? Od roku 1990 liberalowie nam wciaz wmawiaja, ze w Polsce niczego sie nie oplaca wydobywac czy produkowac, a pozniej sie dziwia skad sie biora te olbrzymie dlugi: wewnetrzny i zagraniczny. Grecy tez uwierzyli liberalom, ze oplaca sie tylko wszystko importowac, oczywiscie na kredyt, i zobacz co teraz maja...
              lech.keller@gmail.com
              • Gość: dtch Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.hobnet.pl 27.06.11, 23:12
                Nie jestem przekonany co do rzekomych strat wywołanych górnictwem. Patrząc na spółki węglowe, przykładowo JSW, oraz miasta czepiące korzyści z dobrodziejstw przemysłu opartego na surowcach kopalnych ciężko uwierzyć w jakiekolwiek straty. Obecnie kopalnie są w przeważającej części rentowne.
        • Gość: kohl Re: beznadziejne społeczeństwo IP: *.silesiamultimedia.com.pl 23.06.11, 21:25
          Ale dzięki górnikom, a co za tym idzie - dzięki wydobyciu węgla, na którym oparte jest 97% polskiej energetyki, ty masz kompa podłączonego do prądu i możesz pisać bzdury w internecie, prawda panie misek?
          Chociaż częściowo masz rację - zw. zawodowe górników często wymuszają przywileje.
      • 69daro Nie wazny zawod 23.06.11, 12:08
        Wazne aby przynosic do domu min.10 tys.PLN.
        • Gość: cogito Re: Nie wazny zawod IP: *.play-internet.pl 23.06.11, 12:39
          racja, dobra prostytutka to i z 15 tys przyniesie
          • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Nie wazny zawod IP: *.jmdi.pl 23.06.11, 12:43
            A złodziej jeszcze więcej.
      • smok_sielski 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... 23.06.11, 12:39
        1/10 nie klikam
      • dzielanski Pjerdolę, nie klikam! 23.06.11, 12:45
        Rozumiem, że artykuły gęsto ilustrowane zdjęciami mogą mieć formę tych slide-showów. Ale to? Czy Gazeta.pl tak nisko ceni swoich czytelników, że zakłada, iż większość z nich nie wie, jak wygląda profesor uniwersytetu?! (albo górnik - nie wiem, co jest na następnych stronach i nie zamierzam sprawdzać!)
        • superjacenty Re: Pjerdolę, nie klikam! 23.06.11, 13:50
          Dokładnie. Co za durna maniera z tymi slajdami. To jest pisane (pokazywane?) dla analfabetów czy jak? Odpuszczam sobie ciąg dalszy...
          • professional_scoffer Re: Pjerdolę, nie klikam! 23.06.11, 14:32
            Pamiętaj, że od wczoraj gimnazjum ma wakacje.
        • Gość: Maxx Re: I ja takze nie klikam! IP: 173.233.198.* 23.06.11, 17:10
          To fakt, portal "www.gazeta.pl" zamieszcza ostatnio coraz wiecej materialow wyraznie adresowanych do ludzi na poziomie cwierc-idiotow!
        • Gość: korpoludek Re: Pjerdolę, nie klikam! IP: *.ingbank.pl 11.01.12, 15:01
          popieram, chociaż akurat taka forma artykułow wynika również z stastystyk oglądalności portali (a właściwie ich sztucznego zawyżania) . Każdy klik to nowa strona i nowa odsłona...a kasa z reklam leci
      • quiver 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... 23.06.11, 14:24
        To co w końcu było przedmiotem ankiety - prestiż, wiarygodność, użyteczność społeczna czy jeszcze coś innego?... Co za bzdurny artykuł.

Powinni napisać jak brzmiało pytanie zadawane respondentom. Bo w to że górnik, rolnik i inżynier w fabryce kojarzy się komuś z "prestiżem" to ja nie wierzę.

-----
        Ale właściwie to chodzi o to czy Wszechświat ma gdzieś koniec i czy cały jest otoczony drutem kolczastym.
      • Gość: a33 Pielegniarka? IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 14:37
        To dopiero prestiz i kasa. Ten sondaz to byl robiony na Slasku czy w Bialej Podlasce?
        • Gość: kola Re: Pielegniarka? IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 22:57
          dla ciebie pielegniarka to nikt?byłam dziś w szpitalu i widziałam jak pracuje,jedna na cały oddział!jeszcze troche to kazdy przyjdzie ze swoją do szpitala bo ich juz nie ma!
      • sammler Nie klikam! /nt 23.06.11, 14:45
        S.
        • Gość: W Nie klikam IP: 205.189.194.* 23.06.11, 15:20

Ciekawy bylem tego rankingu, ale zrezygnowalem jak zobaczylem "klikajaca" galerie. Pozdrawiam
          • Gość: ff Re: Nie klikam IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 17:18
            profesor dzieki niemu mamy najwiecej studiujących w europie!!
      • Gość: Rysio 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... IP: *.joynet.3s.pl 23.06.11, 17:24
        Coś niektórym zwieracze puściły ale lud wie lepiej. Pismaki, różnej maści specjaliści finansowi, politycy, księża, socjologowie, komentatorzy telewizyjni i reszta tej zgraji mają lata świetlne, żeby się chociaż zbliżyć do sznowanego przez lud zawodu prostytutki.
      • sselrats A gdzie zawod ksiadz? 23.06.11, 17:55
        ...
        • Gość: dunpol Re: A gdzie zawod ksiadz? IP: *.cpe.ge-1-1-0-1105.hsnqu1.customer.tele.dk 01.02.12, 10:46
          W innych krajach europejskich ksiadz to zawod i sa rozpisywane ogloszenia w prasie na wakujace stanowiska np. w Danii(www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/449459:Jobmarked--Sogne--og-korshaerspraest-soeges-til-Silkeborg-Sogn) Ksiadz jest urzednikiem panstwowym wydaje naterenie parafii np.akty urodzenia wszystkim mieszkancom niezaleznie od przynaleznosci religijnei. Bierze za prace pensjeJest rozliczany przez rade parafialna (ktora moze go zwolnic z pracy).Nie mam polskich czcionek.
      • Gość: ANtyreklamiarz Pier.olę, nie klikam! IP: *.jmdi.pl 23.06.11, 18:48
        Pier.olę, nie klikam!
      • Gość: konrad.ludwik02 No ten sondaż mało reprezentatywny, preferujący... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 22:18
        No ten sondaż mało reprezentatywny, preferujący grupy zawodowe mocno krytykowane, jak np. sędziowie (stronniczy korporacjoniści), lekarze (wziątki), wojskowi (groszoroby o miernych kwalifikacjach), nauczyciele (wynik selekcji negatywnej no i - trochę obijaki!); brak natomiast na liście grupy najbardziej szanowanej: STRAŻAKÓW!!!
      • Gość: qwd znowu slajdy? to jakaś kpina!!! IP: *.limes.com.pl 23.06.11, 23:23
        strata czasu ale statystyki wyświetlania stron rosną, co? może tak po jednym zdaniu na strone....?
      • Gość: zycietowiecej.com co jest najważniejsze w tym życiu? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 24.06.11, 00:45
        oto pytanie. zobacz stronę
      • Gość: Jasio 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem Pol... IP: *.bchsia.telus.net 24.06.11, 07:37
        A czy ktos wie, ze na swiecie i prawdopodobnie w Polsce istnieja jeszcze laboratoria badawcze pracujace nad nowymi produktami i technologiami. Pracujacy tam naukowcy, w odroznieniu od pracownikow wyzszych uczelni musza wykazac sie prawdziwa znajomoscia tematu nad ktorym pracuja i sa oplacani przez przemysl. Im glownie zawdzieczamy miedzy innymi takie powszechnie znane rzeczy jak komputery, cyfrowe aparaty fotograficzne, nowe, syntetyczne rodzaje tkanin na nasze ubrania, chroniace kierowce i pasazera poduszki w samochodach oraz wspolczesne samoloty, ktorymi mozemy podrozowac na wymarzone wakacje. Czy czytelnicy Gazety slyszeli o zawodzie naukowca pracujacego w przemysle i czyzby taki zawod w dzisiejszej Polsce nie istnial? Jakos nikt o nim tu nie wspomina.
        • Gość: kagan Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 18:40
          Niestety, ale dzieki "reformom" Balcerowicza, zawod naukowca pracujacego w przemysle to w dzisiejszej Polsce praktycznie nie istnieje... :(
          • Gość: Jasio Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów IP: *.bchsia.telus.net 06.07.11, 05:14
            To w duzej mierze prawda. Najgrozniejsze jest jednak, ze ta luke probuja sztucznie wypelnic pracownicy naukowi polskich wyzszych uczelni. Ostatnio rozmawialem z rektorem jednego z wiekszych uniwersytetow w Polsce. Z blyskiem w oczach opowiadal jakie to wielkie pieniadze (unijne) dostali na budowe centrum badan przemyslowych. A kogo tam zatrudnisz - zapytalem. Polscy naukowcy nie maja przeciez pojecia o technologiach. Zeby sie tego nauczyc trzeba popracowac w przemysle. Bez prawdziwej znajomosci technologii, jakakolwiek dzialalnosc w tym kierunku, to marnowanie kasy. Predzej czy pozniej wszyscy za takia beztroska dzialalnosc zaplaca.

No tak, ale przeciez w Polsce praktycznie nie ma dzisiaj przemyslowych centrow badawczych nalezacych do duzych koncernow - padla odpowiedz.

Czy wobec tego, zamiast "wyrzucac pieniadze w bloto" "stymulujac" uczelnie nie powinno sie zaczac takie oddzialy centrow badawczych sciagnac kraju np. przez system ulg podatkowych. Przeganiaja nas tu Chiny. Wiem, ze kilka duzych koncernow zaczelo juz rozwijac takie oddzialy centrow badawczych w okolicach Szanghaju.

Nic wiec dziwnego, ze zawod naukowca pracujacego dla przemyslu nie cieszy sie w Polsce uznaniem. Po prostu jest w naszym spoleczenstwie nieznany.

Pozdrowienia
      • aniabajk Re: 10 najbardziej prestiżowych zawodów zdaniem P 24.06.11, 07:51
        Gość portalu: maro napisał(a):

> Dobrze, że mam blokowane reklamy. Przełączając się między slajdami nie jestem a
        > takowany przez ten chłam. Gazeto po co ci to ?

Dla pieniędzy.
      • bozenna7 nie klikam 24.06.11, 09:48
        Odmawiam klikania i nie pozwalam na kradzież mojego czasu na durne reklamy
        • Gość: Chick Re: nie klikam IP: *.icpnet.pl 08.07.11, 14:31
          AdBlock i NoScript - wtyczki do Firefoxa. Już nawet zapomniałem jak wyglądają reklamy w internecie...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
    • Kategorie
    • Najnowsze wątki
    • Więcej forów
    • Więcej na tym forum
    • Tagi
    • Polecane
    • Powiązane tematy
    • Najciekawsze
    • Aktywne