Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polskie realia dla młodych ludzi

29.11.11, 15:05
    Spróbuje przedstawić jak wyglądają realia dla młodego pokolenia w Polsce. Tak więc mam 20 lat i rok temu ukończyłem Liceum Ogólnokształcące – tak był to mój błąd życiowy do którego przyznaję się bez bicia. Ale cóż stało się i postanowiłem naprawić ten błąd. Jako iż mam większe ambicje życiowe niż pracowanie w McDonalds czy jako dostawca pizzy po studiach, zapisałem się do pośredniaka, zrobiłem kurs na operatora koparko ładowarki. Kurs skończony, uprawnienia są ale pracy nie ma. Dlaczego? Wszędzie potrzebne doświadczenie, które kij wie gdzie zdobyć. Chodziłem, szukałem i wszędzie to samo. W pośredniaku zaczęło brakować funduszy więc rozpoczęcie jakichkolwiek innych kursów było nie możliwe. Pomyślałem, że zrobię kurs na spawacza oczywiście z kieszeni rodziców. Kurs ukończony, papiery są, ofert pracy w mieście mnóstwo. Wszędzie napisane min. x lat doświadczenia. No ale nic, próbuję składam papiery wszędzie gdzie się da. Na rozmowach kwalifikacyjnych pada oczywiście pytanie ‘Doświadczenie jest? Bo my potrzebujemy ludzi z doświadczeniem’. I ja mam pytanie do wszystkich. Gdzie mam do ch...a zdobyć to doświadczenie? Spawać 2 lata w garażu i sam sobie wystawić świadectwo pracy? Każdy kurs kończył się egzaminem, który udowadniał że ktoś nadaje się do danego zawodu. Przecież można przyjąć na okres próbny, nie nadaję się to dowodzenia. Oczywiście lepiej przyjąć emeryta lub rencistę bo nie trzeba płacić składek, a młody niech siedzi w domu. A najlepiej to jak bym miał kategorię niepełnosprawności, 5 lat doświadczenia w danym zawodzie w wieku 20 lat. Niestety takie realia powodują, że młodzi ludzie zamiast budować polską gospodarkę są zmuszani do wyjazdów za granicę. Mnie też to czeka i zamiast pracować w wyuczonym zawodze, będę kroił kurczaki lub zapie...ł na magazynie, ale przynajmniej będę pracował ze świadomością, że pieniędzy starczy mi do końca miesiąca bo przy takiej pracy w Polsce o godziwej płacy można tylko pomarzyć. Wiem cool stroy, ale to co tu się dzieje to prawdziwy burdel i powoli praca staje się dla młodych ludzi rarytasem.

P.S jak ktoś z młodego straconego pokolenia ma ochotę wyjechać za granicę ze mna to czekam na maila : mr_shatan@o2.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: grzybica Re: Polskie realia dla młodych ludzi IP: *.cdma.centertel.pl 30.11.11, 17:49
        Młodzi ludzie w Polsce mają możliwość pracy na zlecenie za kilka zł na godzinę dopóki mają status studenta. Gdy stracą ten atut to już zaczyna się problem. Każdy wymaga doświadczenia. Nawet w głupim media-expercie. Bez doświadczenia to jedynie w tesco, lidl, netto albo w biedronce. Innych dyskontów nie polecam. Oferują tam zlecenia przez agencje pracy tymczasowej. Jeżeli tendencja się utrzyma jeszcze przez jakiś czas to wkrótce czeka nas kolejna fala emigracji. Może i tym razem Polska straci 2 miliony młodych ludzi.
        • marian446 Re: Polskie realia dla młodych ludzi 01.12.11, 09:25
          Gość portalu: grzybica napisał(a):

> Młodzi ludzie w Polsce mają możliwość pracy na zlecenie za kilka zł na godzinę
          > dopóki mają status studenta. Gdy stracą ten atut to już zaczyna się problem. Ka
          > żdy wymaga doświadczenia. Nawet w głupim media-expercie. Bez doświadczenia to j
          > edynie w tesco, lidl, netto albo w biedronce. Innych dyskontów nie polecam. Ofe
          > rują tam zlecenia przez agencje pracy tymczasowej. Jeżeli tendencja się utrzyma
          > jeszcze przez jakiś czas to wkrótce czeka nas kolejna fala emigracji. Może i t
          > ym razem Polska straci 2 miliony młodych ludzi.

O boże. Eldorado za granicą już się dawno skończyło. Mało kto już potrzebuje słabej, niewykwalifikowanej siły roboczej na zachodzie. Masowe wyjazdy do UK i Irlandia swego czasu zostały spowodowane ogromnym boomem gospodarczym, a nie jak wielu twierdzi, samym otwarciem rynku pracy. Zresztą jak żeście skomlali, że jak tylko Niemcy otworzą rynek, to kolejne 5 mln odjedzie, a tu zonk. Ilu wyjechało, będzie chociaż z 100 tys.? Jedyna wasza nadzieja w tym, że powoli, ale powoli cały świat zaczyna protestować, wczoraj choćby w UK. I kto wie czy ten system w bardzo bliskiej przyszłości faktycznie nie pie...ie.
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Polskie realia dla młodych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 19:32
        Jak ktoś jest nieudacznym głupcem, to sobie w żadnym kraju nie poradzi.
      • Gość: cougar W całej Europie nie ma perspektyw IP: 95.108.99.* 30.11.11, 19:45
        W Hiszpanii prawie co drugi młody jest bezrobotny. Skończyły się czasy, można było uczyć się od zera. Pracodawcy dają coraz mniej ogłoszeń to raz, a dwa, że chcą mieć już gotowego pracownika, którego nie trzeba będzie szkolić. Bezrobotnych jest tylu, że mogą przebierać
        • Gość: espinoza Re: W całej Europie nie ma perspektyw IP: *.e-wro.net.pl 30.11.11, 19:54

tylko żeby jeszcze zasiłki w Polsce były takie jak w tej "pogrążonej kryzysem" Hiszpanii czy Grecji.
          Tam mimo wszystko emeryt ma średnio 500-600 euro, a butelka całkiem dobrego wina kosztuje 2 euro.
          Czy w Polsce -zielonej wyspie Donalda, nie można wprowadzić takiego kryzysu jak w Grecji, Hiszpanii i dawać emerytom po 2000-3000zł na łapkę?
          • Gość: ssa Re: W całej Europie nie ma perspektyw IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 21:20
            hej nie porównuj biednej zacofaNEJ HISZPANIIz ponad 20%bezrobociem dozielonej wyspy wiecznych wzrostów Polski !!
          • kot_w_butach84 Re: W całej Europie nie ma perspektyw 01.12.11, 08:51
            Witam,
            butelka wina kosztuje 2 euro ale woda mineralna też 2 euro. Tylko wino mają takie tanie ponieważ to kraje winnic i nie trzeba importować. Ceny w sklepach wysokie na całym poludniu inne niż np w Anglii czy w Niemczech.
          • Gość: robotny Re: W całej Europie nie ma perspektyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 11:33
            > tylko żeby jeszcze zasiłki w Polsce były takie jak w tej "pogrążonej kryzysem"
            > Hiszpanii czy Grecji.

Nie martw się, Grekom i Hiszpanom skończy się to eldorado zasiłków. Będą musieli wziąć się do roboty.

> Czy w Polsce -zielonej wyspie Donalda, nie można wprowadzić takiego kryzysu jak
            > w Grecji, Hiszpanii i dawać emerytom po 2000-3000zł na łapkę?

Można, tylko przy naszych rezerwach budżetowych długo takie rozdawanie pieniędzy by nie potrwało. W pewnym momencie trzeba by ogłosić bankructwo.

No ale jeżeli ktoś uważa, że pieniądze można dodrukować, to może mieć takie genialne pomysły jak Ty.
      • truten.zenobi Re: Polskie realia dla młodych ludzi 01.12.11, 11:02
        Każdy kurs kończył się egzaminem, który udowadniał że k
        > toś nadaje się do danego zawodu.

tak? to potrafisz omówić wykres żelazo-węgiel? (jeśli w ogóle wiesz o czym mowa)

bo widzisz jeśli ktoś potrzebuje sprawcza to oznacza spawacza a nie smarkacza ( określenie tym razem nie odnoszące się do wieku ;) )

ale masz rację jeśli firmy nie dadzą szansy na zdobycie doświadczenia to w pewnym momencie nie będą miały kim pracować (starzy odejdą a młodzi nic nie będą potrafić)
        no cóż taka jest właśnie polska gospodarka...
        wiek emerytalny się podnosi bo dziura w budżecie zus a młodzi siedzą bez pracy..
      • Gość: Hildur Re: Polskie realia dla młodych ludzi IP: 195.187.136.* 01.12.11, 12:03
        Pracy nie ma zgodnej z zawodem ale jakakolwiek się znajdzie. Tyle, że w jakiejkolwiek w Polsce nie da rady żyć na jakimkolwiek poziomie. Płaca kasjera w supermarkecie nie da nic prócz podstawowego jedzenia na miesiąc.

A co do zagranicy. To z tym, że Eldorado się skończyło zgadzam się. Nie oznacza to jednak, że wyjazd wcale się nie opłaca. Opłaca się, tylko mniej niż poprzednio. Sama pracowałam w dobie kryzysu na Islandii (jako pracownik umysłowy) a moja przyjaciółka wyjechała do UK w zeszłym roku i najpierw pracowała jako kelnerka (zarabiając ponad 200 funtów tyg bez napiwków) a później znalazła pracę w uzrędzie. Da się. Jak się szuka to się znajdzie.
        Trzeba mieć kase na początek bo sam bilet nie wystarczy. Samym powietrzem nie da się żyć.

zatrudnieniepraktycznie.blogspot.com/
        • Gość: robotny Re: Polskie realia dla młodych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 12:13
          To czy wyjazd się opłaca czy nie zależy od tego jak się do takiego wyjazdu podchodzi. Jeżeli ktoś zamierza osiedlić się w nowym kraju, to sytuacja na rynku i różnice kursowe nie mają znaczenia.
          Jeżeli natomiast ktoś chce wyjechać by trochę zarobić i wrócić do polski, to już warto zwrócić uwagę na kurs walut i łatwość znalezienia pracy za granicą.
          • Gość: Anna Re: Polskie realia dla młodych ludzi IP: 94.75.124.* 01.12.11, 17:38
            Moi mili, a zwróćcie, proszę uwagę, jak ten młody człowiek naprawdę poprawnie (może ew. drobne błędy interpunkcyjne można znaleźć) napisał swój post. Brawo! A mnóstwo tu ludzi rzekomo po studiach, którzy postu po polsku napisać niestety nie umieją...może to są ci po kierunkach typu wirtuozeria malowania paznokci.
            Poza tym chłopak ma cele, miał pomysł na kwalifikacje. Jest naprawdę OK. To rynek nie jest OK, nie on. Chłopak na pewno pracę znajdzie, może nie jutro, ale na pewno niedługo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka