Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.12, 22:07
    Jestem była pracownicą Przedsiębiorstwa Handlowego GUCIO z Legnicy. Byłam zatrudniona w nim na okres próbnych ( trzy miesiące). Ostatnio nie zostałam mi przedłużona umowa. Firma ta zatrudnia tylko na okres próbny i nie przedłuża umowy, nie jestem pierwszą osobą którą taki potraktowali. Gdzie tu sprawiedliwość czy można coś z tym zrobić gdzie szukać pomocy?? Żeby takie sytuacje się nie zdarzały??
    Obserwuj wątek
      • nchyb Re: PH Gucio 24.02.12, 12:25
        ale czego ty chcesz? by był obowiązek przedłużania umów próbnych?
        Po to one są próbne, by obie strony sprawdziły, czy sobie pasują. Z jakichś tam powodów pracodawcy nie pasują pracownicy, to nie ma obowiązku zawierać nowej umowy. I to jest sprawiedliwe i zgodne z kodeksem pracy.

Czy ty byś chciała, by to działało w obie strony? Np. tobie praca w Guciu się nie podoba, ale pracodawca chce przedłużyć umowę bez znania twojego zdania i miałabyś obowiązek dalej pracować, zawrzeć nową umowę po okresie próbnym.
        Chciałabyś być zmuszoną pracować tam gdzie nie chcesz? Nie wierzę...

Podobnie pracodawca nie musi chcieć zatrudniac osoby, która jego zdaniem nie spełnia jego wymagań. I tyle, to działa po prostu w obie strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka