Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca-Kraków

IP: *.aster.pl 08.05.12, 18:26
    Hej,

Mam pytanie, czy udało *Wam się w ostatnim czasie znaleźć pracę w Krakowie na przyzwoitych warunkach- czyli na podstawie umowy o pracę, wynagrodzenie min. 2000zł netto.
    Mam kilkuletnie doświadczenie w branżach: administracja biurowa, marketing, konsulting i szkolenia. Szukam od 3 miesięcy pracy w Krakowie- bezskutecznie:(
    Pomimo odpowiedniego wykształcenia, doświadczenia zawodowego, komunikatywnej znajomości języków, strasznie trudno o pracę. Zarejestrowałam się w UP tam pani, która mnie obsługiwała, powiedziała wprost, że bardzo ciężko w Krakowie o pracę, bo " z góry wiadomo, kto ma się dostać".
    Chodzę na rozmowy kwalifikacyjne, ale warunki, które proponują są jak dla stażysty. Ostatnio pan prezes dużego wydawnictwa zaproponował mi 1500zł netto i do tego miałam od razu zgodzić się na nadgodziny, które są chyba normą w tej firmie.
    Dzisiaj byłam na dwóch rozmowach i jeszcze gorzej. W jednej zaproponowano mi umowę zlecenia, ok. 1400zł netto miesięcznie-stanowisko kierownik biura, bardzo szeroki zakres obowiązków również z wykorzystaniem własnego transportu- bez zwrotu za paliwo- czyli na czysto zarobiłabym może 700zł...., a w drugiej umowa o dzieło- koordynator ds. szkoleń (mam 1,5 roczne doświadczenie na podobnym stanowisku) również mizerna stawka:(:(

* pytanie do osób z wyższym wykształceniem i kilkuletnim doświadczeniem zawodowym- chodzi o znalezienie pracy bez jakiejkolwiek protekcji.
    Obserwuj wątek
      • Gość: tyz kraków Re: Praca-Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.12, 18:47
        I tak masz szczęście, że cię w ogóle na rozmowę zapraszają..Jak jakiś czas temu dałem sobie spokój z ambitnymi pracami (nie w tym kraju z koneksjami) i biorę proste prace z gumtree. Idzie jakoś wyżyć, tyle, że trzeba dużo zasuwać i kombinować z ubezpieczeniem. Ambitnym polecam emigrację, najlepiej poza UE.
        • Gość: Gość Re: Praca-Kraków IP: *.aster.pl 10.05.12, 20:20
          Zapraszają, ale i tak rzadko w stosunku do ilości wysyłanych ofert. Dzisiaj byłam na targach pracy, ale i tak nie mieli nic ciekawego. Jedyne godne uwagi firmy to Capgemini i IBM- tylko trzeba znać jeden język w stopniu b. dobrym i wyrażać chęć do pracy w finansach. Nie mam ekonomicznego wykształcenia, praca w finansach nie jest moim marzeniem, ale wysyłam, skoro nic innego nie ma:(
          Jeśli nasz chociaż jeden język oprócz angielskiego na poziomie komunikatywnym to spróbuj, podobno bardzo potrzebują pracowników. Ja spróbuję, kiedyś byłam b. dobra z niemieckiego, mam gdzieś nawet ZD sprzed 7 lat:):) Zamierzam sobie przypomnieć, może zapiszę się na intensywny kurs, tam przynajmniej jest o co powalczyć.
          Nie trać wiary, w Krakowie, z tego z zauważyłam, liczą się głównie układy, ale można dostać również pracę dzięki znajomości języków obcych.
          • Gość: tyz Kraków Re: Praca-Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.12, 21:14
            Widzę, że jesteś jeszcze na etapie złudnych nadziei.. spoko, przejdzie ci za kilka lat. Kraków to fatalne miejsce na pracę - fajne miejsce na imprezy knajpiane, miasto studentów, turystów i pielgrzymów; większość moich znajomych wyjechała stąd jeszcze na studiach - do Warszawy, Poznania, albo za granicę. Ja musiałem wrócić z UK ze względów rodzinnych (9/10 nie wraca). Praca dla Cap albo IBM to nudna praca w korporacji przy klepaniu kodu, albo w banalnej księgowowści, a kasa wcale nie powala...NUUUUDA. Już lepiej popracować w gastronomii, usługach, albo odkurzyć dawne znajomości... Ale każdy sam dokonuje wyboru. Powodzenia!
            • Gość: Gość Re: Praca-Kraków IP: *.aster.pl 10.05.12, 22:43
              Wiem, że szału nie ma w tego typu pracach, ale co zrobić? Chętnie był opuściła miasto, tylko na razie nie mam takich możliwości, a w Kraku faktycznie oprócz centrów outsourcingowych już chyba nic konkretnego nie pozostaje. Większość znajomych właśnie w tego typu firmach pracuje i przyzwyczaili się do tej nudy- " jak się nie ma co się lubi..." Pracowałam w usługach- firma szkoleniowa, praca b. satysfakcjonująca, ale nierówna finansowo. Obecnie stanowisko zredukowane do 1/4 etatu i b. słabe prowizje, czysty wyzysk. Próbowałam w firmach podobnego typu i okazuje się, że nikt nie chce dać umowy o pracę i rzadko dają jakąkolwiek podstawę, wynagrodzenie jest prowizyjne.
              Praca w nudnych i nierozwojowych centrach księgowych daje jakieś poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji, niestety, dla osoby, która chce normalnie żyć, mieć dom i rodzinę, to ważne.
              Obecnie po 3 miesiącach b.intensywnego szukania pracy jedynie tam widzę światełko w tunelu. Może z czasem otworzą się inne możliwości. Również życzę Ci powodzenia.
              • Gość: kilo Re: Praca-Kraków IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 15:54
                Zabierzów ja znalazłem pracę bez problemów właściwie pierwsze CV, które poszło rozmowa i pracuje od pół roku. Warunki zależy na co kto liczy ja dostałem na początek 3400 netto + socjal opieka,multisport,dopłaty do posiłków, grusza. Dla mnie jako, że miałem tylko 2 lata doświadczenia na początek ok. Praca fajna, po wakacjach kończy mi się umowa myślę, że przedłużę na lepszych warunkach.

Powodzenia i może do złych firm po prostu składasz bo z tego co słyszę to bardzo dużo firm rekrutuje.
                • Gość: Gość Re: Praca-Kraków IP: *.aster.pl 11.05.12, 16:51
                  hej,
                  Wykształcenie masz ekonomiczne? Ja niestety nie, doświadczenie 5 l. mam, tylko nie w finansach, stąd pewnie trudność. Wiem, że dużo centrów księgowych rekrutuje w Krakowie. Ja chciałam znaleźć pracę zgodnie z wykształceniem i dośw. zawodowym czyli: administracja, BOK, marketing, szkolenia, konsulting, ew. transport i logistyka. Będę aplikować też do centrów księgowych, skoro niczego innego, na przyzwoitych warunkach, nie ma.

Również życzę Ci powodzenia w pracy:)
                  • Gość: Misafir Re: Praca-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 18:19
                    w centrach shared services jest nie tylko księgowość, ale także obsługa klienta czy dystrybucja. każdy może coś dla siebie znaleźć jeśli zna dobrze jakiś popularny język (lub mniej dobrze mniej popularny ;P) Z j. tureckim na start ponad 3 tys na rękę + bogaty socjał.
      • Gość: lilka Re: Praca-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 15:23
        Jestem Krakowianką. W 2008 obroniłam licencjat z kosmetologii i pierwszą pracę w rodzinnym mieście dostałam dopiero w lutym 2011 roku i to dzięki znajomościom. Śmieję się, że pracę zawdzięczam zmarłej babci bo kiedyś była opiekunką do dziecka w USA a pracę w Krakowie załatwiła mi matka tego dziecka!! Ma nieruchomość w Wieliczce i facet który na co dzień się tym budynkiem opiekuje, wynajmował komuś lokal pod salon kosmetyczny... Także trzeba było poruszać Amerykę, żeby dostać pracę! Od 2008 do 2011 pracowałam w zawodzie ale za granicą oraz nad polskim morzem, gdzie jest dużo pracy w moim zawodzie. Hoteli SPA jest mnóstwo a pracowników brak. Po każdym pobycie wracałam do KRK z nadzieją, że może teraz. Siedziałam kilka miesięcy bez pracy i znowu wyjeżdzałam, żeby cokolwiek robić. W Krakowie przepracowałam rok, zwolnili mnie bo nie było ich stać na umowę o pracę. Miałam ją jako jedyna z zatrudnionych. Na moje miejsce wzięli dziewczynę na czarno. Dodam, że na umowie miałam 1200 zł netto. DO ręki dostawałam dodatkowo 300 zł oraz 10% z wykonywanych zabiegów co średnio wynosiło jakieś 500 zł. Te około 2000 zł mnie nawet zadowalały ale po pewnym czasie szef stwierdził, że jeżeli salon nie zrobi obrotu 14000 zł to procentu nie dostaniemy. I tak pod koniec dostawałam 1500 zł z czego na nic mi nie starczało.

Od lutego 2012 szukam pracy w zawodzie. Miałam już 9 rozmów i nic z tego. Chciałam zarabiać 1500 zł netto + 10%. Jutro mam kolejną rozmowę i chyba zmienię strategię. Powiem, ze chcę 1500 zł netto i że się zgodzę na zlecenie... Desperacja. Dodam, że większość pracujących w salonach w krakowie pochodzi z poza miasta (głównie małopolskie,podkarpackie) i chyba zgadzają się na wszystko, żeby tylko mieszkać w Krakowie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka