Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weksel in blanco

IP: *.aster.pl 31.05.12, 18:26
    Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej do pewnej firmy na stanowisko administracyjne i okazało się, że przed podjęciem pracy, po szkoleniu, musiałabym podpisać weksel in blanco, pomimo iż moje stanowisko nie wiązałoby się w żaden sposób z odpowiedzialnością finansową. Miałam w zakresie czynności odpowiadać za obieg dokumentów zgodnie z ustalonymi procedurami. Pani, która rekrutowała, oznajmiła, że to takie zabezpieczenie firmy na wypadek gdybym z Przedstawicielem, którego rozliczam z dokumentów, chciała zdefraudować pieniądze albo coś ukraść;)
    Spotkaliście się z czymś takim? Wiem,że przy umowach agencyjnych w TU podpisuje się weksel in blanco, w przypadku stanowisk administracyjnych, nie spotkałam się z czymś takim.
    Obserwuj wątek
      • truten.zenobi Re: weksel in blanco 31.05.12, 20:50
        było pare wą tków poświęconych temu problemowi

moim zdaniem to jest jakiś przekręt. i nawet w najgorszej sytuacji nie ma co się w takie bagno pakować.

bo weźmy to na logikę. weksel niby ma ułatwić dochodzenie odszkodowania za wyrządzone szkody... niby słusznie ale
        1. jeśli ktoś zakłada Twoją złą wolę to niby dlaczego Ty masz zakładać jego dobrą?
        2. jeśli istnieje ryzyko szkody to niby dlaczego przedsiębiorca ma je przerzucać na pracownika? moim zdaniem to jego problem by wdrożył odpowiednie procedury.
        • Gość: Weksel Re: weksel in blanco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 14:34
          Kupimy weksle wystawione przez firmy , osoby, spółki.

Abyśmy mogli dokonać wyceny weksla proszę przesłać posiadane dokumenty:

kopie weksla (skan)
          dane o dłużniku (nazwa, adres, NIP, ew. telefony)
          Kopie faktur , umów , dokumentów będących podstawą roszczenia

Dokumenty należy przesłać:

mailem na adres: egdi@egdi-limited.com
          www.egdi-limited.com
      • Gość: Pan Yabu zażądaj w zamian IP: *.free.aero2.net.pl 15.08.12, 16:14
        weksla in blanco na pokrycie roszczeń z tytułu niewypłaconego wynagrodzenia. Też "na wszelki wypadek".
        Zobaczysz, jak będą się indyczyć... ten widok jest bezcenny.

Omijaj z daleka takich krętaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka