Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Biura karier do poprawki

IP: *.garwolin.vectranet.pl 02.05.14, 06:26
    zobaczcie, jak działa biuro w Collegium Civitas. Panie, które tam pracują przychodzą po dużych znajomościach. Najpierw była pani Marta E., na którą stołek czekał 3 miesiące. Potem Przyszła, posiedziała, nałupiła się cudzym nieszczęściem. Teraz siedzi jakaś pani Agnieszka. Tępizna. Jakieś jeszcze psycholożki sobie dobierają od siedmiu boleści.

Siedzą, wysyłają jakieś nędzne oferty staży na mejle studentów i absolwentów, którzy udali się sami do Biura Karier i podali swoje mejle do kontaktu. Czasami organizują jakieś żenujące szkolenia. I tylko patrzą jak się pozbyć zbyt nachalnego studenta, absolwenta, który przychodzi i przychodzi i ciągle coś od tych pań chce. A przecież one same tylko po znajomościach, to co one o szukaniu pracy wiedzą?

Biura Karier, Urzędy Pracy, Agencje Zatrudnienia. Jest tego towaru, a bezrobocie rośnie, śmieciówek przybywa. Zatem chodzi o to, żeby takie urzędy, biura istniały, aby głą...by miały pracę. Dla nich się tworzy takie biura i nic dziwnego, że w tym kraju pracy nie ma.
    Obserwuj wątek
      • Gość: norman Biura karier do poprawki IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.14, 11:44
        W biurach karier dominują ofert te same, które można znaleźć w internecie,...wymagania, oferta, rodzaj umowy, branża pracodawcy, wszystko idnentyczne słowo w słowo, więc po co tam chodzić? żeby przynajmniej biura karier przykładały sie trochę i oferowały swoim studentom prace w zawodzie a nie pracę, która nic nie daje. Te ich oferty to są dobre dla synusia mamusi, który nigdy w życiu nie przepracował ani jednego dnia ...nawet jako kelner. Żenada.
        • Gość: mixer A nie lepiej PO prostu biuro PSL-u otworzyć??? IP: *.icpnet.pl 03.05.14, 12:33
          >!>!>!>!>!>!>!>!
      • Gość: atosatos1 Biura karier do poprawki IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 12:44
        To kolejne wydawanie publicznych pieniedzy na cepłe posadki dla znajomków. Nikomu to nie pomogło znależć pracy innej, niż bezpłatna.
      • Gość: Pablo Biura karier do poprawki IP: 78.9.6.* 03.05.14, 15:25
        Tragedia i żenada. Byłem zapisany na Uniwersytecie Wrocławskim. Skutek - pół roku spamowania i wysyłania ogłoszeń oraz ofert nie związanych z moim kierunkiem. Wszystkie szkolenia organizowane były w egzotycznych godzinach typu 13-ta bądź 14-ta gdzie albo mialem uczelnie bądź prace ! Strata czasu !
      • Gość: poznałam BK Biura karier do poprawki IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 19:01
        Biura Karier to w większości przypadków pomyłka i straszne marnotrawstwo pieniędzy. Zanim zgłosiłam się do biura przy mojej uczelni miałam niewielkie (1,5 roczne) doświadczenie zawodowe - praktyka w kancelarii, praca dorywcza u doradcy podatkowego. Byłam na V roku studiów i liczyłam na kilka wskazówek jak poprawić CV, poza tym chciałam mieć dostęp do ogłoszeń zamieszczanych u nich przez pracodawców. "Doradca zawodowy" przekonywał mnie że najlepszym wyjściem jeżeli chodzi o moją karierę zawodową będzie zgłoszenie się na darmowe praktyki do Urzędu Skarbowego, a po miesiącu-dwóch kto wie, może trafi się jakaś szansa na zatrudnienie. Pomijając fakt, że głupotą byłoby pracować za darmo mając już doświadczenie w danej dziedzinie, przeraziło mnie jego podejście w stylu "no cóż, z pracą jest ciężko, idź teraz na darmowe praktyki, a potem zaczep się w urzędzie za 1200 zł". Zero kreatywności, zero pomysłowości. Około 90% ofert jakie dostawałam od nich mailowo to właśnie praca za free. I nie byłoby w tym nic złego gdyby były to prace które czegoś uczą, a nie obsługa recepcji, archiwizacja dokumentów czy przepisywanie danych do komputera. Przez cały rok trafiły się może 2-3 sensowne oferty. Obecnie mam drugą pracę po studiach, znalazłam ją sama, jest rozwijająca i pozwala mi na samodzielne utrzymanie się, więc ostatecznie zrezygnowałam z powiadomień z BK.
      • macine123 To relikt socjalizmu 03.05.14, 19:04
        Takie biura miały rację bytu w socjalizmie, gdzie dyrektorzy firm wyszukiwali zdolnych absolwentów do swoich zakładów. Teraz umowa śmieciowa, o mieszkaniu zapomnij. W PRL-u była praca i mieszkania, teraz tylko umowy śmieciowe.
      • Gość: terefere Biura karier do poprawki IP: *.torun.dialup.inetia.pl 03.05.14, 20:41
        Te całe biura są dobre tylko w przeklejaniu ofert staży z powiatowego urzędu pracy.
      • Gość: Rynek pracy Biura karier do poprawki IP: 193.105.35.* 06.05.14, 09:07
        Rynek pracy jest jaki jest i nic tego nie zmieni, nawet najlepsze biuro i najkompetentniejsi pracownicy. Nikt nie "urodzi" miejsca pracy dla absolwenta, który przez pięć lat sobie bimbał (kelnerowanie czy zmywak, to nie doświadczenie). A Ci którzy nie bimbali tylko potrafili pogodzić pracę ze studiami, po ich ukończeniu nie muszą się o nic martwić.
        Problemem są "ciapy" które zostały na studia przez mamę przyprowadzone, dalej jakoś poszło, ale pracy sami sobie nie znajdą. Kto im ma pomóc koledzy, Urząd Pracy, profesor, pani z dziekanatu czy mama???
      • saknal Re: Biura karier do poprawki 07.06.14, 12:01
        Z jednej strony nie liczyłbym na pomoc biur karier, urzędów pracy agencji itd. Z drugiej strony, jeśli szukamy pracy, to warto szukać na różne sposoby. Weźmy np. urzędy - najczęściej znajdziemy tam oferty dla pracowników niższego szczebla za groszowe wypłaty. Sam jednak spotykałem nieraz oferty od pracodawców, których jakieś licho przywiodło do urzędu z super ofertą. Na taką ofertę zgłaszało się zaledwie kilku kandydatów, bo większość nawet nie zerknęłaby na tablicę ogłoszeń.
        Za bardzo zatem nie wierzyłbym sukces osiągnięty przez te instytucje, ale nie rezygnowałbym też z tej drogi szukania pracy. Zapraszam na swojego bloga: Strategia kariery

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka