Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy moge odebrac podatek?

IP: *.katowice.msk.pl / 62.233.185.* 02.09.04, 19:08
    Witam, mam 20 lat, pracuje juz drugi miesiac (przepracowalem caly sierpien)
    na umowe zlecenie, od wynagrodzenia odprowadzony jest 20% podatek. I tu mam
    pytanie: czy jest taka mozliwosc aby po zakonczeniu pracy (pazdziernik)
    odebrac jakos ten wlasnie podatek. Znajoma opowiadala mi ze kiedys byla taka
    mozliwosc (praca sezonowa, mlody wiek pracownika). Czy ktos sie orientuje czy
    dalej jest taka mozliwosc??????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ania Re: Czy moge odebrac podatek? IP: 195.150.115.* 02.09.04, 23:19
        Po zakończeniu roku podatkowego musisz złożyć zeznanie podatkowe. Jezli Twoje
        zarobki sa niewielkie to odzyskasz cały podatek, lub kwotę wolną ... około 500
        zł. Możesz to jednak zrobić dopiero po 1 stycznia 2005 r.
        A to co mówi Twoja znajoma to jakies bzzdury.... pierwsze słysze, żeby można
        było dostać zwrot podatku ze względu na młody wiek.
        • Gość: doradca podatkowy Re: Czy moge odebrac podatek? IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 07.09.04, 16:14
          to co Twoja znajoma mogla miec na mysli to pewne mechanizmy zwiazane z
          zatrudnianiame absolwentow i dofinansowaniem ich pensji i ZUSu z budzetu gminy.
          Sa takie ulgi ale to jest bardzo restrykcyjne, tylko dla niektorych etc.
          Sadze, ze troszke jej sie pomylilo tzn. Ty na pewno nei mozesz odzyskac podatku
          dlatego, ze jestes mlody i pracujesz sezonowo. Czesc podatku mozesz dostac z
          powortem po zakonczeniu roku (jak w poscie powyzej).
          • Gość: a Re: Czy moge odebrac podatek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:09
            Mam podobną sytuację, również pracuję na zlecenie.
            Z wypowiedzi moich poprzedników mam rozumieć, że nie muszę mieć żadnych faktur
            (np. remontowych)żeby odzyskać podatek (czy jego część)?
            • Gość: holla Re: Czy moge odebrac podatek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 14:14
              zwrot jest z zaliczki podatku , a co do remontu to by odzyskac pod.vat-ulge na
              remont, to musisz miec faktury na zakup mater. na remont jesli jestes
              włscicielks mieszkania, domku, to rozliczasz sie za ten i 2005r. potem ulga
              remontowa znika.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka