Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypadek w pracy

12.10.14, 21:09
    Witam.

Od 2 miesięcy pracuję na produkcji tj. umowa zlecenie. Kilka dni temu przestrzeliłem sobie rękę pistoletem na zszywki pod ciśnieniem 8 barów, weszła cała, uszkadzając tkani i okostną. Był to czysty przypadek, przenosząc pistolet nad drugą ręką którą trzymałem karton, czubek pistoletu zahaczył o rękawiczkę, wcisnął się i spowodował wystrzał. Mam 3 świadków. Niczego nie zgłaszałem, poszedłem do szatni i drutem wyciągnąłem zszywkę z ręki. Ręka niesamowicie bolała, nie mogłem nią ruszać. Wieczorem pojechałem do szpitala bo stwierdziłem, że może to być jednak poważniejsze i mógłbym się starać o odszkodowanie. Posiadam kartę informacyjną pacjenta na której wszystko jest opisane oraz L4 na 9 dni. Teraz chciałbym zwrócić się do pracodawcy na piśmie z prośbą o zwołanie zespołu powypadkowego w celu spisania protokołu powypadkowego, który jest mi niezbędny dla ZUSu.

Teraz czas na moje pytania:
    - Jak napisać takie pismo o zwołanie zespołu powypadkowego? Czy jest na to jakiś wzór? Czy wystarczy moja inwencja ze szczegółowym opisem zdarzenia i dokumentacja lekarską którą otrzymałem?
    - Czy w ogóle takie zdarzenie można zakwalifikować jako wypadek przy pracy? Czy nie jest to czasem forma niedbalstwa?
    - Czy potrzebuje czegoś poza tymi dokumentami? Jeśli tak, to czego i jak to zdobyć?
    - Jeśli coś pominąłem albo widoczne są błędy w moim rozumowaniu, bardzo proszę o naprostowanie.

Z góry dziękuję za poświęcony czas.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • daniel_wisniewski Re: Wypadek w pracy 17.10.14, 18:23
        W przypadku umowy zlecenia zleceniobiorca jest objęty również ubezpieczeniem wypadkowym.
        Za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą (art. 3. ust. 1. ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych): podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; Podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.
        Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.
        Kluczową kwestią jest ustalenie przyczyny zewnętrznej wypadku przy pracy. Brak jest ustawowej definicji zewnętrznej przyczyny wypadku. Powszechnie przyjmuje się jednak, że może nią być każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego pracownika, mogący wywołać szkodliwe skutki, w tym także doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia chorego pracownika, np. urazy powstałe wskutek działania maszyn, pojazdów czy innych osób. Czynnikiem zewnętrznym mogącym spowodować wypadek jest także oddziaływanie takich elementów: jak energia elektryczna, wysoka lub niska temperatura, hałas lub wstrząsy. Ponadto czynnikiem zewnętrznym może być także działanie sił przyrody
        Wypadek należy zgłosić zleceniodawcy, na rzecz którego wykonywana była praca w ramach umowy zlecenia. Zleceniodawca zajmuje się ustaleniem okoliczności i przyczyn wypadku. Aby uzyskać odszkodowanie, potrzebne będą odpowiednie dokumenty ? karta wypadkowa a także wystawiony przez lekarza druk N-9. W razie problemów ze zleceniodawcą rekomenduję kontakt z Państwową Inspekcją Pracy.
        • 1henrietta Re: Wypadek w pracy 01.03.15, 14:44
          A ja mam takie pytanie, związane z chorobą zawodową. Ten temat jest najbardziej pokrewnym, jaki znalazłam, więc postanowiłam podłączyć się tutaj. Przeczytałam ten artykuł właśnie www.praca-ruda.pl/porady-dla-pracodawcow/710/choroba-zawodowa-jak-prawidlowo-zareagowac i wynika z niego, że podstawową kwestią w przypadku podejrzenia choroby zawodowej u pracownika jest dokonanie stosownego zgłoszenia przez pracodawcę do państwowego inspektora sanitarnego i okręgowego inspektora pracy. U nas w firmie jest osoba, która ewidentnie ma objawy choroby zawodowej, a pracodawca nic sobie z tego nie robi. Co pracownicy mogą zrobić w tej sytuacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka