jan.sw
12.10.14, 21:09
Witam.
Od 2 miesięcy pracuję na produkcji tj. umowa zlecenie. Kilka dni temu przestrzeliłem sobie rękę pistoletem na zszywki pod ciśnieniem 8 barów, weszła cała, uszkadzając tkani i okostną. Był to czysty przypadek, przenosząc pistolet nad drugą ręką którą trzymałem karton, czubek pistoletu zahaczył o rękawiczkę, wcisnął się i spowodował wystrzał. Mam 3 świadków. Niczego nie zgłaszałem, poszedłem do szatni i drutem wyciągnąłem zszywkę z ręki. Ręka niesamowicie bolała, nie mogłem nią ruszać. Wieczorem pojechałem do szpitala bo stwierdziłem, że może to być jednak poważniejsze i mógłbym się starać o odszkodowanie. Posiadam kartę informacyjną pacjenta na której wszystko jest opisane oraz L4 na 9 dni. Teraz chciałbym zwrócić się do pracodawcy na piśmie z prośbą o zwołanie zespołu powypadkowego w celu spisania protokołu powypadkowego, który jest mi niezbędny dla ZUSu.
Teraz czas na moje pytania:
- Jak napisać takie pismo o zwołanie zespołu powypadkowego? Czy jest na to jakiś wzór? Czy wystarczy moja inwencja ze szczegółowym opisem zdarzenia i dokumentacja lekarską którą otrzymałem?
- Czy w ogóle takie zdarzenie można zakwalifikować jako wypadek przy pracy? Czy nie jest to czasem forma niedbalstwa?
- Czy potrzebuje czegoś poza tymi dokumentami? Jeśli tak, to czego i jak to zdobyć?
- Jeśli coś pominąłem albo widoczne są błędy w moim rozumowaniu, bardzo proszę o naprostowanie.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam.