Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnienie z pracy

20.01.18, 15:20
    zwolniono mnie z pracy(umowa o prace) z dnia na dzień, miałam zaległy urlop zamiast okresu wypowiedzenia kazano mi iść na urlop, a mi sięwydaje że powinnam pracować jeszcze na wypowiedzeniu 2 tyg i po tym okresie wykorzystać urlop albo szefowa powinna mi za niego zapłacić, czy szefowa mogła tak postąpić
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: zwolnienie z pracy 20.01.18, 16:21
        chmurka1226 napisała:

> zwolniono mnie z pracy(umowa o prace) z dnia na dzień, miałam zaległy urlop zam
        > iast okresu wypowiedzenia kazano mi iść na urlop, a mi sięwydaje że powinnam pr
        > acować jeszcze na wypowiedzeniu 2 tyg i po tym okresie wykorzystać urlop albo s
        > zefowa powinna mi za niego zapłacić, czy szefowa mogła tak postąpić

Nie miałaś urlopu zamiast okresu wypowiedzenia, miałaś urlop w czasie okresu wypowiedzenia.

W okresie wypowiedzenia to pracodawca decyduje, czy pracownik będzie pracować, czy też pójdzie na urlop.

S.
        • chmurka1226 Re: zwolnienie z pracy 21.01.18, 07:59
          Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, zawsze pracowałam na wypowiedzeniu, potem pracodawca się pytał czy chce iść na urlop czy ma mi zapłacić. Dziękuje za odpowiedz
          • pandaber Re: zwolnienie z pracy 21.01.18, 08:58
            W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik ma obowiązek wykorzystać przysługujący mu urlop wypoczynkowy. Pod warunkiem, że w okresie wypowiedzenia, pracodawca udzieli pracownikowi urlopu.

W przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny. Z obowiązku takiego pracodawca jest zwolniony, jeśli ustali z pracownikiem, że urlop wypoczynkowy zostanie wykorzystany w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie kolejnej umowy o pracę. Umowa o prace musi być jednak zawarta z tym samym pracodawcą bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę. Rozwiązanie takie ma zapewnić realizację zasady udzielania urlopu wypoczynkowego w naturze. Bowiem urlop wypoczynkowy powinien być pracownikowi udzielany w naturze, czyli w postaci dni wolnych. Pracodawca nie może zapłacić pracownikowi pieniędzy w zamian za pozostanie przez pracownika w pracy, w dniach jego urlopu wypoczynkowego.

Pracodawcę ma prawo udzielić pracownikowi przysługującego mu urlopu wypoczynkowego w okresie trwającego wypowiedzenia umowy o pracę, bez względu na długość okresu wypowiedzenia oraz bez względu na sposób zakończenia stosunku pracy.

W okresie wypowiedzenia umowy o pracę, jeśli pracownikowi pozostaje jeszcze niewykorzystany urlop wypoczynkowy pracodawca może udzielić mu zaległego urlopu w okresie wypowiedzenia, albo wypłacić pracownikowi ekwiwalentu za niewykorzystany urlop.
          • snajper55 Re: zwolnienie z pracy 22.01.18, 19:57
            chmurka1226 napisała:

> Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, zawsze pracowałam na wypowiedzeniu, po
            > tem pracodawca się pytał
            czy chce iść na urlop czy ma mi zapłacić. Dziękuje za
            > odpowiedz

O tym, czy pracownik pójdzie na urlop w czasie okresy wypowiedzenia decyduje pracodawca. Gdy jest mu wszystko jedno, może pracownika zapytać co pracownik woli. Ale decyzja zawsze należy do pracodawcy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka