Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bezrobocie - pomoc

23.11.04, 15:52
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Postanowilam napisac na Forum i poprosic
    Panstwa o pomoc lub wskazowki. Szukam pracy od lipca tego roku. Glownie przez
    Internet. Wysylam moje cv do firm posredniczacych oraz bezposrednio do
    ogloszeniodawcow. Bylam na kilku rozmowach kwalifikacyjnych. Rzecz w tym,ze
    ta forma szukania pracy nie przynosi spodziewanych rezultatow. Nie mam
    doswiadczenia w szukaniu pracy poniewaz 11 lat pracowalam w jednym zakladzie
    pracy i ominely mnie njatrudniejsze lata naszych przemian gospodarczych.
    Teraz, kiedy zmuszona jesem szukac pracy, po prostu nie wiem jak sie do tego
    zabrac. Moze Panstwa dooswiadczenia i wskazowki pomoga mi. Licze na to.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: szukampracki Re: Bezrobocie - pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:55
        Czuję się tak jakbym to ja napisała-dokładnie ta sama sytuacja.Ale realia są
        takie jakie są.Nie znajdziesz nic jak nie masz "poparcia".Trzeba czekać na
        cud,chyba że masz te znajomości....
        • cats2 Re: Bezrobocie - pomoc 23.11.04, 18:31
          Otoz nie mam tych znajomosci, mam znajomych. W naiwnosci swojej myslalam, ze
          skoro mam takie duze doswiadczenie, znam j.ang, mam wyzsze wyksztalcenie,
          porobilam kilka kursow to nic tylko przebierac w ofertach. A tu .... Troche mi
          juz rece opadaja, samoocena leci w dol na leb na szyje. Zaczyna brakowac na
          czynsz (bo jak dlugo mozna pozyczac), pomyslow kilka mam ale do realizacji
          potrzeba duzego kapitalu. Wiec moze jest inna droga, tylko ja na nia nie
          wpadlam :-(

Widze, ze nie jestem sama, moze razem wpadniemy na cos konkretnego. Nie chce
          tez tylko siedziec w domu bo ile mozna przeczytac ksiazek, wyslac e-maili,
          cieszyc sie, ze mam wolne. Ja CHCE pracowac.
      • losiu4 Re: Bezrobocie - pomoc 23.11.04, 21:07
        w jakiej branży pracy szukasz?
        co do metod: prócz portali są jeszcze ogłoszenia w gazetach, PUPach no i
        własnoreczne (pocztowe) roznoszenie podań do potencjalnie interesujących firm.
        No i wici wśród znajomych :) Co do skutecznosci: bywa różnie. U mnie
        poskutkowały swego czasu zarówno odpowiedzi na ogłoszenia prasowe jak i
        własnonożne doreczanie podań. No i czasem przypadek :)

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: berni Re: Bezrobocie - pomoc IP: 195.117.195.* 24.11.04, 14:20
        Niem mam recepty. Jestem w podobnej sytuacji i tez zauwazylem nikly odzew na
        dystybucje CV czy to poczta, czy przez internet.

Zapewne jest tak, iz duzo ludzi szuka teraz pracy (19% bezrobocie) a do tego
        trzeba dodac jeszcze tych co maja prace i chca ja zmienic (np z powodu niskich
        zarobkow).W konsekwencji ilosc takich CV w obiegu rosnie, stanowi w pewnej
        mierze swego rodzaju "spam" i trzeba naprawde miec chyba szczescie
        byc "wylowionym". A brak odzewu na wysylane CV prowadzi niestety z czasem do
        zanizania swojej samooceny, kryzysow itp.

Obserwujac jednak to co dzieje sie w moim bliskim otoczeniu doszedlem do
        wniosku ze "znajomosci" sa obecnie gora - tak mowia fakty! Kilka znajomych osob
        wlasnie w taki sposob (znajomosci, kontakty, szczesliwy zbieg okolicznosci)
        dostalo prace. Oby udalo sie i Tobie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka