Gość: lukasz ABC poboru do wojska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:20 a sluzba zastepcza??? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek ABC poboru do wojska IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.04.07, 21:56 Byłem na takim przeszkoleniu studenckim i bylo super nie wiem czemu tak wszyscy nie chcą iść do wojska. to fajna przygoda oczywiście mówie o przeszkoleniu bo na 9 miesięcy też bym nie chciał isć.Egzamin z Po wszyscy zdają bo to raczej pic ja wogole na niego się nie uczyłem i dostałem 3+. A pozatym to teraz wszystkich studentów biorą więc lepiej isć na przeszkolenie niż póżniej na 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta ABC poboru do wojska IP: 212.2.100.* 16.04.07, 23:05 Artykuł opiera się na starych przepisach, które już nie obowiązują, wobec czego do końca artykułu nie przeczytałam. Daję przykład. Jest teraz tylko Powiatowa Komisja Lekarska. Komisji Poborowej już dawno nie ma. Sprawy administracyjne załatwia podczas poboru pracownik starostwa i WKU, najczęściej jest to pracownik cywilny.Sprawy odroczeń z wyjątkiem nauki załatwia decyzją prezydent, burmistrz, wójt. Odroczenia z tyt. nauki załatwia Komendant WKU.Sprawy te załatwia się w urzędach gmin, miast przez cały rok.Powiatowa Komisja Lekarska bada poborowego i określa kat. zdrowia.Są nowe zasady dokumentowania stanu zdrowia. Warto je poznać,bowiem zwykłe zaświadczenie wydane dzień przed poborem to z reguły za mało, aby dostać ostateczną kategorię zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:38 Witam! A jesli my nie mieszkamy razem z ojcem a moj brat jest na studijach prawniczych w lublinie a ja mieszkam z mama i moj 9 letni brat mama cierpi na depresije wiec czy mi przysluguje odroczenie od woja mam 21 lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:45 Czy depresija KOGOS Z RODZINY MOZE ZWOLNIC LUB ODROCZYC Z WOJA ????? jolgina@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 10:23 Skoro ten artykul staje się pojawia, to chyba redaktorzy powinni go uaktualnic, bowiem po zmianie ustawy sprzed roku czy dwoch sprawa juz nie wyglada tak rozowo. Przede wszystkime nie obowiazuja terminy wieku lat 24 i 28 - co do szczegolow odsylam do ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin j. ABC poboru do wojska IP: *.icpnet.pl 23.05.07, 16:48 A czy może ktoś wie czy jeśli ukończę 24 rok zycia, np. 1 lipca to mogą mnie jeszcze wezwać po tym terminie? Czy aż do końca roku kalendarzowego mnie ścigają i np. mogę dostać powołanie 1 grudnia? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam -Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyarmy Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 23.05.07, 18:38 Zacznijmy robić pikiety i marsze antywojenne przed WKU . Wątpie żeby człowiek z karabinem cokolwiek zdziałał przeciwko zawodowemu snajperowi lub bombom naprowadzanym na podczerwień. Moim zdaniem będziemy tylko mięsem armatnim. Osób z rocznymi wyrokami , wytatuowane lub samookaleczające się nie biorą podobno . Co mi grozi jeżeli odmówie tej przymusowej służby wojskowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 29.05.07, 20:39 Uciekajcie za granicę bo was tutaj zamordują , patrzcie : www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39049 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:17 Czy to jest nadal aktualne: a szczególnie to: "Jak długo armia może cię ścigać? Aż ukończysz 24. rok życia. Jeśli do tego czasu nie dostaniesz powołania do wojska, 31 grudnia roku, w którym obchodzisz 24. urodziny, zostajesz automatycznie przeniesiony do rezerwy. Ale uwaga! Jeżeli starałeś się o odroczenie - termin ten zostaje przedłużony do 28. roku życia. Każdego, kto nie zgłosił się na wezwanie do poboru albo zamiast służyć ojczyźnie, korzystał z odroczeń, przebywał za granicą lub nie dopełnił obowiązku meldunkowego (i nie odebrał wezwań na komisję), wojsko ściga do roku, w którym ukończy on 28 lat." bo słyszalem o zmianach...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahaha Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 08.06.07, 12:20 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=47799 Będą śmiali się z poborowych na poligonie i na ulicy. Sprzedajne wojskowe dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:17 kurcze jak to dobrze, że jestem kobietą a jak bym nie była to na szczęście mam astygmatyzm, - 5 dioptrii, nerwicę lękową, przewlekłą depresję oraz fobie społeczną - przynajmniej mój psychiatra tak twierdzi :D współczuje wam chłopaki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 24.06.07, 21:14 Kobiety również biorą do wojska , reszta której nie wezmą służy do rozrodu potomków . Ciesz się że będziesz 9 miesięcy męczyć się nosząc ciąże , nierzadko mając wzdęcia i wymioty. A potem "słodkie" macierzyństwo z wrzeszczącym prawie 24 godziny na dobe bachorem. Zmiana śmierdzących pieluch .Karmienie , spacery - również jest to jakaś forma niewolnictwa. Za porzucenie dziecka grozi kara. Wyjściem jest oddanie go do domu dziecka lub dziadkom na wychowanie . I z czego tu się cieszyć ? Chyba z tego że mąż jeśli nie zapłaci alimentów pójdzie siedzieć do więzienia hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostro_zdziwiony Re: ABC poboru do wojska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 12:08 Kurcze. Ale jesteś wybrakowana! 5 dioptrii, nerwicę, depresję, fobie,...) Na prawdę współczuję. Odradzam mieć dzieci bo z pewnością nie rozwiną one naszego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyarmy Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 26.06.07, 02:38 Zacznijmy robić pikiety i marsze antywojenne przed WKU Dołączmy do strajkujących lekarzy i pielęgniarek przeciw temu rządowi Nie chcemy wyjeżdzać ale jesteśmy zmuszeni przez władze i chore przepisy. Strajkujmy przeciw niewolniczemu wyzyskowi i łamaniu praw człowieka. Bojkotujmy wydawanie pieniędzy na wojny i pseudoszkolenia wojskowe zamiast na obywateli i służbę zdrowia. Ten kraj wymaga leczenia i armii zawodowej. Zróbmy ostatnią przysługę i wyraźmy swoje zdanie na ulicy przed Ministerstwem. Pacyfistyczna Komenda Uzupełnień pku-media.jawsieci.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 26.06.07, 02:49 Armia sięga po coraz starsze roczniki ,może wziąść każdego do 50 lat. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4250969.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek A czy osoba karana moze dostac bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 18:54 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojsko tchórzy Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 05.07.07, 18:26 Osób karanych powyżej 1 roku nie biorą do wojska bo się ich boją. Zresztą fala to działania typowo przestępcze i zapoczątkowana głównie przez recydywistów więziennych których wcielano do wojska i awansujących na wyższe stanowiska.Film samowolka dokładnie pokazuje łamanie wszelkich praw. Nawet tych wojskowych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arno ABC poboru do wojska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:47 A ja siedzę sobie w Portugalii i pomagam bratu prowadzić rent a car. Mogą mi naskoczyć ....! Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia9 ABC poboru do wojska 05.07.07, 22:08 ile wojsko płaci na zone i dziecko??? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi dlaczego polska chce odbierać młodość... 02.08.07, 13:17 szanse zyciowe a czasem nawet zdrowie i zycie .... wiadomo ze "pospolite ruszenie" jest marna formacja wojskowa a jednak z uporem maniaka władze "tego kraju" ją stosują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewix ABC poboru do wojska IP: *.zar.vectranet.pl 02.09.07, 22:57 do muzeum z tym wątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 ABC poboru do wojska 10.09.07, 23:17 ej, gnojki z wyborczej, teraz rżniecie pacyfistów... A kto wsadził parę osób do pierdla za odmowę służby wojskowej na początku lat 90-tych? Bo chyba nie Kaczyński i jacyś antysemiccy spiskowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radvan Re: ABC poboru do wojska IP: *.chorzow.n4a.pl 23.09.07, 19:12 ale brednie :/ w styczniu wychodzilem do cywila. na naszej jednostce byli kolesie ktorzy mieli po 29 lat wiec co za glupoty pisza ze do 28 lat biora ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobiazgowy ABC poboru do wojska IP: *.srv.dobranet.pl 26.09.07, 22:56 Szanowni panowie redaktorzy!!! w tym artykule jest pare błedów merytorycznych!! radze zapoznać sie (ze znowelizowanymi!!!!!!!) przepisami tj. ustawą o powszechnym obowiązku obrony i z rozporzadzeniami ministra obroby narodowej odnosnie spraw związanych z poborem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-men Re: ABC poboru do wojska IP: *.ztpnet.pl 30.09.07, 13:00 To pytanie już było ale nikt nie dał konkretnej odpowiedzi, czy ktoś więc wie, kiedy wejdzie w koncu to wojsko zawodowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Nostalgia za PRL-em IP: *.netia.com.pl 02.10.07, 23:54 Jak czytałem ten artykuł przypomniał mi się jak żywo PRL.MNie też próbowali wtedy brać i się nie dałem.Teraz jakiś kretyn,bo inaczej tego nie można nazwać wymyślił,że mogą cię wziąść do 60 lat.Już to widzę 58 letniego faceta /dziadka mającego wnuki/ idącego do poboru.Kto w ogóle wymyślił takie kretyńskie przepisy?Dlaczego przez 18 lat niby to III wolnej RP nikt nie zajął się tym anachronizmem z PRLu jakim jest przymusowa służba w wojsku?Jest takie powiedzenie nie ma pracownika z niewolnika,czy do żołnierza się się to też odnosi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjechany Re: Nostalgia za PRL-em IP: *.aster.pl 12.11.07, 14:24 Bo jeszcze komuniści rządzą polską i biorą niezłe łapówki za odroczenia tej niepotrzebnej nikomu służby. Niedługo czyli pod koniec grudnia 2007 zniosą całkowicie zachodnią i południową granicę Polski z resztą Unii Europejskiej(w celu identyfikacji wystarczy posiadać plastikowy dowód osobisty) Dlatego jaki jest sens bronić tylko terenów Polski jeżeli będzie można swobodnie poruszać się prawie po całej Unii (wyjątkiem są wyspiarze czyli Anglicy)? Unia jako jeden organ powinna dać wytyczne dotyczące wojska , każdy specjalista wojskowy wie że armia zawodowa jest najlepsza. Pobór każdego kaleki do wojska jest poprostu kpiną z obywateli i naciąganiem ich na niepotrzebne koszty oraz stresujące sytuacje. Polska nadal PRL-em śmierdzi i kolejki są nadal takie długie w placówkach państwowych. Precz z niewolnictwem wojskowym. Nie można więzić ludzi w jednostkach za nic. Nie pozwólmy zhańbić polskich obywateli w wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerwa1 Re: ABC poboru do wojska IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.10.07, 08:14 no i się mylisz. Jeśli masz ukończone studia to nie bawisz się koparką tylko najpierw siedzisz na wykładach i się uczysz, a potem dopiero idziesz do jednostki i dostajesz swoich ludzi, wydajesz rozkaz do zabawy koparką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: ABC poboru do wojska IP: *.aster.pl 08.10.07, 15:08 Ja slyszalem ze rocznik 80 zostal automatycznie przeniesiony do rezerwy wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna06/07 Re: ABC poboru do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 20:23 Heh co za post. Facet bez wojska to dupa. Ja w wosjku spedzilem jak dotad najlepszy swoj okres w zyciu.Wojsko wspominam zajebiscie.Pozdro dla jednostek falowych, wlasnie fala nakreca to wszystko.Pulkownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzon ABC poboru do wojska IP: *.nat.rsk.pl 12.11.07, 16:20 Dostalem kategorie A, mimo nadciśnienia tętniczego I stopnia, Byłem w wojsku 1 dzień, i po jednym dniu miałem zawroty głowy, wzieli mnie na izbe chorych , pozniej do szpitala, no i już tydzien tutaj leżę, i robią mi jakieś badania. Moje pytanie brzmi: mam jakieś szanse zeby mnie wypuscili z tego woja ? odpowiedźcie szybko ;) plissssss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzon mam szanse wyjśc z wojska ? pomozcie ;) IP: *.nat.rsk.pl 12.11.07, 16:22 Dostalem kategorie A, mimo nadciśnienia tętniczego I stopnia, Byłem w wojsku 1 dzień, i po jednym dniu miałem zawroty głowy, wzieli mnie na izbe chorych , pozniej do szpitala, no i już tydzien tutaj leżę, i robią mi jakieś badania. Moje pytanie brzmi: mam jakieś szanse zeby mnie wypuscili z tego woja ? odpowiedźcie szybko ;) plissssss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko ABC poboru do wojska IP: 195.117.13.* 30.11.07, 14:22 wezcie przestancie z wojskiem stracony czas i pieniądze tam idą tylko nieudacznicy hehe co nie moga znalesc innej pracy to smigaja do woja bo wojsko da im jałmużne na zycie początek słuzby w wojsku to chyba jakies 1100 zł kazden normalny człowiek wie co se moze za te pieniądze zrobic hahahaha no własnie tyle i tylko tyle :D:D także ci co mówia ze w wojsku jest git to tylko bezszkolonictwo :D:D:D którzy nie widzą sesu swojego zycia i idą na łatwizne i idą do pracy w wojsku które da im pewną pensje :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemoralny Łapówki niemoralne? IP: *.media-press.tv 06.12.07, 09:51 Nie wiem czy autor, który odradza łapówki, bo to niemoralne, napisał tak, bo musi czy też ma niedowład mózgu. Niemoralne jest zmuszanie ludzi wbrew ich woli do stawiania się komisjach, do mieszkania przez rok tam, gdzie im się każe, do robienia tego, co im powiedzą i do zabijania innych na rozkaz. Przymusowa służba wojskowa jest wbrew oczywistym prawom naturalnym, jest formą współczesnego niewolnictwa. Unikanie tego jest naturalnym prawem każdego człowieka. Niemoralne jest pozbawianie innych wolności, a nie obrona swojego prawa do decydowania o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedi Re: Łapówki niemoralne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 22:34 Widze to tak samo. Zmuszanie do służby wojskowej jest zwyczajnym ograniczaniem wolności osobistej człowieka, żeby chociaż to "wojsko" bylo wojskiem a nie banda ludzi którzy dzieki stopniowi mogą powyżywać sie na niższych rangą, podbudować swoje EGO, nie dość że zmuszają to jeszcze płacą jakieś grosze. Przez rok w wojsku nie odłoże 1/4 tego co zarabiam teraz... i wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
extreme000 ABC poboru do wojska 25.02.08, 22:40 Szanowni Państwo, Ostatnimi czasy w mediach, coraz częściej pojawiają się informacje dotyczące planów stworzenia zawodowego wojska w naszym kraju. W odniesieniu do tych informacji może ciekawym wyda się Państwu nowatorski sposób w jaki siły Królewskiej Piechoty Morskiej prowadzą rekrutację. Na stronie internetowej www.extreme.com wystartowała właśnie kampania reklamowa zachęcająca fanów sportów ekstremalnych do wstąpienia w szeregi Piechoty Morskie W specjalnej sekcji dostępnej na stronie internetowej Extreme Sports Channel www.extreme.com znajdują się krótkie filmy prezentujące żołnierzy Piechoty Morskiej w trakcie treningów oraz zmagań z naturą. Kampania jest największym komercjalnym wydarzeniem od czasu uruchomienia strony www.extreme.com. Spoty będą dostępne przez sześć miesięcy i będą na bieżąco aktualizowane. więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj: www.extremetv.pl/news/news_article.asp?SID=938 Odpowiedz Link Zgłoś