Gość: tp IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 15.03.05, 10:46 Witam, w ogloszeniu o prace znalazlem taki warunek. Czy moglby mi ktos napisac, co on znaczy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lowrider79 Re: Znajomosc INTRASTAT'u ? IP: 213.25.194.* 15.03.05, 11:01 Nie powiem Ci dokładnie ale na 100% dotyczy to rejestracji obrotu towarowego wewnątrz Unii Europejskiej. To są takie zgłoszenia jakiegoś urzędu (albo celny albo statystyczny - nie wiem) o ilości "importów-exportów", wadze, wartości, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Znajomosc INTRASTAT'u ? 15.03.05, 11:53 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie zgłoszeń INTRASTAT (Dz. U. Nr 89, poz. 846) Na podstawie art. 98 ust. 2 i art. 100 ust. 3 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622). =przeczytaj te dwa akty prawne (rozporzadzenie o Intrastat i kodeks celny), to Ci duzo rozjasni. ogolnie mowiac, pracodawca dokonuje dostaw lub nabycia wewnatrzwspolnotowego i musi to zglaszac do Urzedu Celnego Wydzial Intrastat. czyli tak, jakby przed 1 maja 2004 prowadzil eksport / import z krajami UE. Odpowiedz Link Zgłoś
asicca Re: Znajomosc INTRASTAT'u ? 15.03.05, 13:29 intrastat to taki druk wypelniany dla urzedu, przecietnie inteligentna osoba nauczy sie tego w jeden dzien! dziwne troche to wymaganie! w mojej poprzedniej firmie sekretarka wypelniala intrastat! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: Znajomosc INTRASTAT'u ? 15.03.05, 14:04 U mnie w firmie wypełnia to kto-popadnie z działu finansowego. Polega to na spisywaniu z faktur ilości towarów sprowadzanych z UE i dopisywaniu ich kodów (największy kłopot - znaleźć właściwy kod na stronie internetowej). Robi się to "na odpier***l" i wysyła do Izby Celnej. IC czasem chce wyjaśnień, to wtedy trzeba minutkę pomyśleć i cos tam odpowiedzieć. Dziwny wymóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuwi Re: Znajomosc INTRASTAT'u ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 15:52 Intrastat to również nazwa programu komputerowego, który automatyzuje wymienione przez przedmówców czynności, może więc chodzi również i o umiejętność obsługi powyższego? (równie banalny) Odpowiedz Link Zgłoś