Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 10:38
    Od 1 lutego 2005 podpisałam umowę na czas określony do końca roku 2005
    jednak niestety warunki pracy są inne niż w podpisanej umowie, pracodawca
    ustalił normę miesiaczną 188 godzin pracy i jeśli jej nie wyrobię będzie
    to wiązało się z obniżeniem mojej pensji
    dodatkowo jestem obciązana innymi obowiązkami niż te zapisane na umowie
    W związku z tym że nie ma w umowie klauzuli o 2 tygodniowym okresie
    wypowiedzenia nie wiem w jaki sposób mogę taką umowę rozwiązać bez
    negatywnych konsekwencji na świadectwie pracy i w dalszym poszukiwaniu
    pracy.

Z góry dziękuję za pomoc
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Proszę o pomoc 25.04.05, 11:15
        Gość portalu: Asik napisał(a):

> Od 1 lutego 2005 podpisałam umowę na czas określony do końca roku 2005
        > jednak niestety warunki pracy są inne niż w podpisanej umowie, pracodawca
        > ustalił normę miesiaczną 188 godzin pracy i jeśli jej nie wyrobię będzie
        > to wiązało się z obniżeniem mojej pensji
        > dodatkowo jestem obciązana innymi obowiązkami niż te zapisane na umowie
        > W związku z tym że nie ma w umowie klauzuli o 2 tygodniowym okresie
        > wypowiedzenia nie wiem w jaki sposób mogę taką umowę rozwiązać bez
        > negatywnych konsekwencji na świadectwie pracy i w dalszym poszukiwaniu
        > pracy.
        >
        > Z góry dziękuję za pomoc

W tresci umowy nic nie pisze o niezgodnym z KP wymiarze pracy.
        Albo porozmawiaj z pracodawca o wczesniejszym zakonczeniu umowy za porozumieniem stron - uzgadniacie nowy termin wygasniecia umowy, albo zapowiedz czas pracy zgodny z KP i wtedy pieniadze beda adekwatne do czasu pracy.
        Ewentualanie prowadz (najlepiej skopiuj oficjalna) ewidencje czasu pracy i na koniec umowy zarzadaj platnosci za niezaplacone nadgodziny - w pezypadku odmowy sad pracy, ale musisz miec dobrze udokumentowany czas pracy.
        • Gość: Asik Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:15
          Obawiam się że to nie jest wyjście bo tego próbowałam i niestety bez skutku
          Muszę uciekać dlatego proszę o poradę jak taką umowę rozwiązać bez negatywnych
          konsekwencji
          • krzysztofsf Re: Proszę o pomoc 25.04.05, 13:31

> Obawiam się że to nie jest wyjście bo tego próbowałam i niestety bez skutku
            Dlaczego bez skutku? Skladasz pismo z kopia, ze pracujesz tylko liczbe godzin zgodna z KP. Gdy probuje sie pozniej czepiac za "wczeszniejsze" wyjscia z pracy - masz podkladke do pip.

> Muszę uciekać dlatego proszę o poradę jak taką umowę rozwiązać bez negatywnych
            > konsekwencji

Jesli nie placi w terminie (liczy sie opoznienie ostatniej wyplaty natomiast poprzednei opoznienia moga sluzyc jako argument dodatkowy)- to mozna natychmiast dac mu wypowiedzenie za niespelnianie obowiazkow pracodawcy i nastepnego dnia juz nie przychodzic do pracy - tylko po swiadectwo.
            • Gość: Asik Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:35
              nie będzie to miało żadnych negatywnych konsekwencji??? panicznie boję się jego
              negatywnej reakcji
              • krzysztofsf Re: Proszę o pomoc 25.04.05, 13:42
                Po zapoznaniu z ponizszym przedzwon do PIP jak najlepiej zakonczyc sprawe - przy opoznieniach pensji wypowiadac mozesz jak w banku.
                > nie będzie to miało żadnych negatywnych konsekwencji??? panicznie boję się jego
                > negatywnej reakcji

Art. 55 [Rozwiązanie przez pracownika]

§ 1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe.

§ 11. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.

§ 2. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy. Przepis art. 52 § 2 stosuje się odpowiednio.

§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę z przyczyn określonych w § 1 i 11 pociąga za sobą skutki, jakie przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem umowy przez pracodawcę za wypowiedzeniem.
                Art. 85 [Częstotliwość wypłaty]

§ 1. Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie.
                § 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.

§ 3. Jeżeli ustalony dzień wypłaty wynagrodzenia za pracę jest dniem wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłaca się w dniu poprzedzającym.

§ 4. Składniki wynagrodzenia za pracę, przysługujące pracownikowi za okresy dłuższe niż jeden miesiąc, wypłaca się z dołu w terminach określonych w przepisach prawa pracy.

§ 5. Pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało obliczone jego wynagrodzenie.

i jeszcze to
                praca.gazeta.pl/praca/1,47406,459034.html
              • krzysztofsf Re: Proszę o pomoc 25.04.05, 13:43

> nie będzie to miało żadnych negatywnych konsekwencji??? panicznie boję się jego
                > negatywnej reakcji

Skladasz wypowiedzenie w trybie natychmiastowym i czekasz na swiadectwo i zalegle pieniadze - nie ma prawa zmuszajacego do pracy za darmo.
                • Gość: Asik Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:50
                  Problem polega na tym że on wypłacił zaległą kasę gakt że dopiero po 20 dniach
                  ale wypłacił, z zapytaniem a do czego pieniądze mi potrzebne???
                  Jednak wszystkie pozostałe przesłanki mówią DZIEWCZYNO UCIEKAJ!!!
                  Więc jak mam udowodnic że jest źle???
                  • krzysztofsf Re: Proszę o pomoc 25.04.05, 14:08

> Problem polega na tym że on wypłacił zaległą kasę gakt że dopiero po 20 dniach
                    > ale wypłacił, z zapytaniem a do czego pieniądze mi potrzebne???
                    > Jednak wszystkie pozostałe przesłanki mówią DZIEWCZYNO UCIEKAJ!!!
                    > Więc jak mam udowodnic że jest źle???
                    O ile dobrze pamietam , to pracownik ma prawo skorzystac z tego (nieterminowe wyplacanie pensji) do 30 dni wstecz. Oznacza to, ze jesli ostatnia wyplata jest ok - to nic nie da powolanie sie na poprzednia. Jesli jeszcze nie dostalas nowej wyplaty (w ternminie) , to mozesz spokojnie skorzystac z tego punktu - jest to pewniak (nieterminowosc wyplat). Skontaktuj sie z PIP, potwierdz to co mowie (wiedza z grup dyskusyjnych - nie jestem kadrowcem) i skladaj wypowiedzenie, zanim nie stracisz tego okresu wstecznego na skorzystanie z dyscyplinarki za opoznienia w wyplatach.
                    • Gość: lolo Re: Proszę o pomoc IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 20:37
                      Bez problemu się zwalniasz z winy pracodawcy, w taki sposob jak radził wyżej
                      kolega. Bez żadnych dla ciebie konsekwencji a dodatkowo mozesz iść jeszcze do
                      sądu pracy (ale nie musisz) Wypowiedzenie umowy z winy pracodawcy z terminem
                      natychmiastowym. Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka