Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co daje rejestracja w UP

16.06.05, 11:27
    Co daje rejestracja w UP jeśli nie należy się już zasiłek dla bezrobotnych?
    Czy jest obowiązek szukania pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Parfe Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 16.06.05, 11:30
        np ubezpieczenie zdrowotne ale dla mnie to szkoda nerwow na rejestrowanie sie w
        UP, pozniej musisz zglaszac sie co miesiac....
        • Gość: m. Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:42
          Zgadzam się z poprzednikiem, daje to ubezpieczenie zdrowotne, tylko że uważam
          że warto stać co miesiąć, bo potem w razie potrzeby korzystania z opieki
          zdrowotnej nie ma problemu. Taka sytuacje miałam w rodzinie że komus nie
          chcialo się stać, ale jak zdarzyło się że ta osoba trafiła do szpitala to za
          szpital trzeba było wyłożyć z ręki bo nie było ubezpieczenia zdrowotnego. Wię
          radze się zastanowić czy nie warto stać co miesiąc...
          • avionetka82 Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 12:05
            Zgadzam się z ww. opiniami. Rejestracja w UP jest częto niczym innym jak
            nabijaniem statystyk. Do ubezpieczenia zdrowotnego może zgłosić pracujący
            członek rodziny - mąż/żona, w moim przypadku - jestem jeszcze studentką - tata.
            Denerwowało mnie to, ze trzeba być do dyspozycji cały czas, ale jak poszłam
            zapytać o staż - nic dla mnie nie mieli, chociaż w tym samym czasie dzwonili z
            taką propozycją do mojej kolezanki (która przy okazji miała niższe kwalifikacje
            niż ja, ale za to lepsze "znajomości"). Tak więć - moim zdaniem - jezeli nie
            jest Wam potrzebne osobne ubezpieczenie zdrowotne - nie warto się rejestrować...
            i lepiej samemu poszukać pracy...
            • Gość: ona Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.org 20.09.05, 16:50
              a jak się wyrejestrować? (zrezygnować ze statusu bezrobotnego)nie podejmując
              pracy?Chcę zrezygnować z ubezpieczenia, czy należy coś wypełnic czy
              wystarczy,że nie zgłoszę się w wyznaczonym przez UP terminie i sami mnie
              wyrejestrują?
      • Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:14
        Mój Urząd Pracy organizuje szkolenia i kursy w których możesz wziąć udział.
        Myślę że wszystkie inne UP też to robią. Na niektóre jest dużo chętnych i
        trudno się dostać ale zawsze warto spróbować. Ja ukończyłam kiedyś kurs
        księgowego, a mój znajomy zdobył dzięki temu uprawnienia na sztaplarkę. Za
        darmo można podwyższyć swoje kwalifikacje.
        • Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:38
          Szkolenia i kursy... hehe.
          Więc w moim UP wygląda to tak: wywiesili listę kursów, na które można się
          zapisać. Tyle że... miejsca na tych najbardziej atrakcyjnych (sekretarka,
          języki obce) były zajęte już w momencie wywieszenia. Wolny został kurs
          doskonalący dla kierowców ciężarówek :) I druga sprawa - ograniczenia: kursy są
          przeznaczone dla osób poniżej 25 roku życia (ja mam 26), dla osób powyżej 25 są
          sporadycznie po 3 miejsca (na cały powiat!!)
          No i tak wyglądają kursy w UP.
          • Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:46
            No cóż, nie twierdzę że dostać się na taki kurs jest łatwo. Ja chodziłam do UP
            co kilka dni i pytałam, nie czekałam aż cokolwiek wywieszą i wreszczie się
            udało. Chociaż trochę to trwało bo w październiku 2003 roku powiedziano mi że
            limit na ten rok został wyczerpany i już nie będzie kursów. Poza tym czytam
            zawsze wywieszone w gablocie obłoszenia pracodawców. I właśnie z takiego
            ogłoszenia znalazłam pracę. Co prawda za małe pieniądze, ale jest. Nie chwalę
            Urzędów Pracy, wiele im można zarzucić, piszę tylko że warto chociaż próbować
            dostać się na taki kurs bo niektórym się jednak udaje.
            • Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:01
              Fajnie, że znalazłaś pracę przez UP.
              U mnie wiszą jedynie oferty dla szwaczek, operatorów piaskarek. Ofert dla osób
              z wyższym (lub nawet średnim ogólnokształcącym) wykształceniem nie widziałam od
              roku. Ta jedyna oferta, która ukazała się rok temu, była nieaktualna od samego
              początku. A poza tym wiszą oferty pracy na Cyprze przekserowane z gazet. I to
              tyle.
              Chodzę tam tylko po to, żeby mieć ubezpieczenie, na to że znajdę pracę przez
              UP już dawno przestałam wierzyć.
              • Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:08
                Właściwie to nie znalazłam tej pracy dzięki UP, tylko dzięki tej gablocie :-).
                U mnie także nikt nie pomaga w znalezieniu pracy. Czasem jednak pojawiają się
                ogłoszenia do pracy w biurze, ale trzeba oczywiście przejść przez proces
                rekrutacyjny itp. W UP dostałam tylko numer telefonu do tej firmy (bo na
                gablotach jest tylko numer referencyjny) - a reszta należała już do mnie.
                Niestety minęły już czasy kiedy można było liczyć że ktoś w UP w czymkolwiek
                pomoże...
                • enogo Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 13:24
                  boże! ludzie! co wy piszecie! niby jak miałaby wyglądać pomoc Up w znalezieniu
                  pracy? mieli pójśc za was na rozmowę kwalifikacyjną, czy jak? przecież to wy
                  będziecie tam pracować, a nie urzędnicy, to kto ma za was rozmawiać z
                  pracodawcą. no oczywiście, że w urzedzie dostaniecie tylko (i aż) ofertę, a
                  reszta należy do was.
                  • losiu4 Re: Co daje rejestracja w UP 21.09.05, 08:19
                    Enogo... nie tu problem. Przeczytaj dokładniej, co poprzedniczki napisały nt.
                    ogłoszeń w UP... jak się je rozprowadza i jak wyglądają tamtejsze układy i
                    układziki.

Pozdrawiam

Losiu
                • Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:27
                  Pomoże, ale tylko swoim znajomym, rodzinie etc. Jeszcze gdy mieszkałam w moim
                  rodzinnym mieście, to było normalne, że w UP zanim ogłoszenie trafi na tablicę,
                  to urzędniczki najpierw obdzwonią swoją rodzinę i znajomych.
                  Podobnie miałam gdy chciałam odbyć staż (opłacany przez UP). Ciągle mi mówili,
                  że nie mają kasy na staże, a jednocześnie słyszałam od innych osób, że pewne
                  osoby dostały staż. W dokładnie tym samym czasie!! W końcu udało się, po wielu
                  miesiącach starań zaczęłam staż, mijają 4 miesiące i słyszę od urzędniczki z
                  UP, że nie przedłużą mi stażu bo nie mają pieniędzy!! Tyle że inne osoby miały
                  przedłużone, też w tym samym czasie... Pomijając fakt, że staż powinien trwać 6-
                  12 miesięcy, tak jest gdzieś zapisane. Ja miałam 4 m-ce, bo nie mam matki ani
                  ciotki w UP.
                  Eeeech... :((
                  • Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:41
                    Zgadzam się z Tobą Kimani. Ja do mojej pierwszej pracy - to było 10 lat temu
                    (to były właśnie te inne czasy) zostałam skierowana właśnie przez Urząd Pracy.
                    Praca była w ZUS-ie, miałam 19 lat i wtedy jeszcze wykształcenie średnie.
                    Żadnego doświadczenia, ogólniak i nic więcej. Dostałam świstek i z tym
                    świstkiem poszłam do kadr ZUS-u. Przydzielono mnie do wydziału zasiłków
                    chorobowych i po prostu miałam pracować. Zrezygnowałam po miesiącu bo mi się
                    nie podobało. Następną pracę znalazłam po miesiącu. Ja nie uważam że Urząd
                    Pracy powinien podawać mi oferty pracy na talerzu ale działać na zasadach firm
                    rekrutacyjnych, czyli pomagać firmom znaleźć najodpowiedniejszego pracownika, a
                    szukającym pracy pomóc w znalezieniu pracy odpowiadającej ich kwalifikacjom.
                    Żadnej łaski nie robią że dadzą mi ten telefon, to chyba jest jedyny obowiązek
                    pani, która siedzi w okienku w dziale ofert pracy.
                    • Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:48
                      No fakt, panie w UP się nie przepracowują. Świadczy o tym choćby to, że u mnie
                      UP jest otwarte przez 4 godziny dziennie (!!!), tzn. większość okienek gdzie
                      załatwia się sprawy.
                      Pamiętam reportaż w TVN o UP, panie urzędniczki nawet nie zadawały sobie trudu
                      żeby pozyskać jakieś nowe oferty, coś zorganizować. Nic. Tylko siedziały i
                      kawkę piły.
                      pozdrawiam Cię ciepło
                  • enogo Re: Co daje rejestracja w UP 17.06.05, 08:20
                    Gość portalu: kimani napisał(a):

Pomijając fakt, że staż powinien trwać 6
                    > -
                    > 12 miesięcy, tak jest gdzieś zapisane. Ja miałam 4 m-ce, bo nie mam matki ani
                    > ciotki w UP.
                    > Eeeech... :((

"gdzieś", czyli w ustawie, napisane jest, że staż może trwać od 3 do 12
                    miesięcy. a to, czy będzie on pradłużony czy nie, nie zależy od mamy, czy
                    ciotki u rzedzie, ale od pracodawcy. to na wniosek pracodawcy przedłuża się
                    staż. priorytetowo ptaktowani sa pracodawcy, którzy daja stażystom gwarancję
                    zatrudnienia. wygląda mi na to, że twój pracodawca po prostu ma stażystów w
                    tyłku i traktował cię tylko jak darmową siłę roboczą.
                    • Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:37
                      enogo napisał:
                      > a to, czy będzie on pradłużony czy nie, nie zależy od mamy, czy
                      ciotki u rzedzie, ale od pracodawcy. to na wniosek pracodawcy przedłuża się
                      staż.<

A wiesz, mój pracodawca starał się o przedłużenie mojego stażu!! Chodził do UP
                      to załatwić, nie mam do niego zastrzeżeń. W efekcie przyszła do mnie do pracy
                      pani urzędniczka z UP, wypełniła jakąś ankietę i oświadczyła, że przykro jej
                      ale NIE PRZEDŁUŻĄ mojego stażu ponieważ UP NIE MA PIENIĘDZY.
                      Tak to wyglądało.
                  • Gość: fiona Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.pl 21.09.05, 00:18
                    staż moze trwać minimum 3 miesiące....
      • Gość: Co zrobic ?pomocy! Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.interraw.net.pl 16.06.05, 12:31
        Mam dylemat moze ktos bedzie wiedzial jak to zrobic. Otoz po szkole placilem
        skladke na ubezpieczenie nie pracowalam wogole w swoim zawodzie ani innym
        wyjechalam za granice pracowalam na czarno z przerwami przyjazdu 14 lat, ale
        juz przestalam oplacac skladke na US bo nie bylo sensu skoro mnie tu nie bylo
        wiecej czasu, pozniej weszedl obowiazek rejestracji w UP nie zarejestrowalem
        sie. I teraz moje pytanie czy beda mi liczone te skladki kiedys jak zaczne
        spowrotem oplacac na ubezpieczenie i czy nie bede mial nieprzyjemnosci w UP z
        tego tytulu ze nie zarejestrowany jestem czy musze tlumaczyc dlaczego sie nie
        zarejestrowalem . Moze mi ktos wytlumaczyc to ?. Z gory dziekuje bardzo .
        • krzysztofsf Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 13:13
          Nie ma obowiazku rejestracji w UP.
          Co do skladek - udaj sie do ZUS i dowiedz sie jak wyglada sytuacja z twoim kapitalem poczatkowym i skladkami.
          • Gość: Co zrobic ?pomocy! Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.interraw.net.pl 16.06.05, 13:36
            Dziekuje krzysztof za odpowiedz. A jescze jedno czy nie beda chcieli zebym
            wyrownal od czasu nieplacenia do teraz aby byla ciaglosc.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka