bosshek 16.06.05, 11:27 Co daje rejestracja w UP jeśli nie należy się już zasiłek dla bezrobotnych? Czy jest obowiązek szukania pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Parfe Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.123-200-80.adsl.skynet.be 16.06.05, 11:30 np ubezpieczenie zdrowotne ale dla mnie to szkoda nerwow na rejestrowanie sie w UP, pozniej musisz zglaszac sie co miesiac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:42 Zgadzam się z poprzednikiem, daje to ubezpieczenie zdrowotne, tylko że uważam że warto stać co miesiąć, bo potem w razie potrzeby korzystania z opieki zdrowotnej nie ma problemu. Taka sytuacje miałam w rodzinie że komus nie chcialo się stać, ale jak zdarzyło się że ta osoba trafiła do szpitala to za szpital trzeba było wyłożyć z ręki bo nie było ubezpieczenia zdrowotnego. Wię radze się zastanowić czy nie warto stać co miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
avionetka82 Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 12:05 Zgadzam się z ww. opiniami. Rejestracja w UP jest częto niczym innym jak nabijaniem statystyk. Do ubezpieczenia zdrowotnego może zgłosić pracujący członek rodziny - mąż/żona, w moim przypadku - jestem jeszcze studentką - tata. Denerwowało mnie to, ze trzeba być do dyspozycji cały czas, ale jak poszłam zapytać o staż - nic dla mnie nie mieli, chociaż w tym samym czasie dzwonili z taką propozycją do mojej kolezanki (która przy okazji miała niższe kwalifikacje niż ja, ale za to lepsze "znajomości"). Tak więć - moim zdaniem - jezeli nie jest Wam potrzebne osobne ubezpieczenie zdrowotne - nie warto się rejestrować... i lepiej samemu poszukać pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.org 20.09.05, 16:50 a jak się wyrejestrować? (zrezygnować ze statusu bezrobotnego)nie podejmując pracy?Chcę zrezygnować z ubezpieczenia, czy należy coś wypełnic czy wystarczy,że nie zgłoszę się w wyznaczonym przez UP terminie i sami mnie wyrejestrują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:14 Mój Urząd Pracy organizuje szkolenia i kursy w których możesz wziąć udział. Myślę że wszystkie inne UP też to robią. Na niektóre jest dużo chętnych i trudno się dostać ale zawsze warto spróbować. Ja ukończyłam kiedyś kurs księgowego, a mój znajomy zdobył dzięki temu uprawnienia na sztaplarkę. Za darmo można podwyższyć swoje kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:38 Szkolenia i kursy... hehe. Więc w moim UP wygląda to tak: wywiesili listę kursów, na które można się zapisać. Tyle że... miejsca na tych najbardziej atrakcyjnych (sekretarka, języki obce) były zajęte już w momencie wywieszenia. Wolny został kurs doskonalący dla kierowców ciężarówek :) I druga sprawa - ograniczenia: kursy są przeznaczone dla osób poniżej 25 roku życia (ja mam 26), dla osób powyżej 25 są sporadycznie po 3 miejsca (na cały powiat!!) No i tak wyglądają kursy w UP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:46 No cóż, nie twierdzę że dostać się na taki kurs jest łatwo. Ja chodziłam do UP co kilka dni i pytałam, nie czekałam aż cokolwiek wywieszą i wreszczie się udało. Chociaż trochę to trwało bo w październiku 2003 roku powiedziano mi że limit na ten rok został wyczerpany i już nie będzie kursów. Poza tym czytam zawsze wywieszone w gablocie obłoszenia pracodawców. I właśnie z takiego ogłoszenia znalazłam pracę. Co prawda za małe pieniądze, ale jest. Nie chwalę Urzędów Pracy, wiele im można zarzucić, piszę tylko że warto chociaż próbować dostać się na taki kurs bo niektórym się jednak udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:01 Fajnie, że znalazłaś pracę przez UP. U mnie wiszą jedynie oferty dla szwaczek, operatorów piaskarek. Ofert dla osób z wyższym (lub nawet średnim ogólnokształcącym) wykształceniem nie widziałam od roku. Ta jedyna oferta, która ukazała się rok temu, była nieaktualna od samego początku. A poza tym wiszą oferty pracy na Cyprze przekserowane z gazet. I to tyle. Chodzę tam tylko po to, żeby mieć ubezpieczenie, na to że znajdę pracę przez UP już dawno przestałam wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:08 Właściwie to nie znalazłam tej pracy dzięki UP, tylko dzięki tej gablocie :-). U mnie także nikt nie pomaga w znalezieniu pracy. Czasem jednak pojawiają się ogłoszenia do pracy w biurze, ale trzeba oczywiście przejść przez proces rekrutacyjny itp. W UP dostałam tylko numer telefonu do tej firmy (bo na gablotach jest tylko numer referencyjny) - a reszta należała już do mnie. Niestety minęły już czasy kiedy można było liczyć że ktoś w UP w czymkolwiek pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
enogo Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 13:24 boże! ludzie! co wy piszecie! niby jak miałaby wyglądać pomoc Up w znalezieniu pracy? mieli pójśc za was na rozmowę kwalifikacyjną, czy jak? przecież to wy będziecie tam pracować, a nie urzędnicy, to kto ma za was rozmawiać z pracodawcą. no oczywiście, że w urzedzie dostaniecie tylko (i aż) ofertę, a reszta należy do was. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Co daje rejestracja w UP 21.09.05, 08:19 Enogo... nie tu problem. Przeczytaj dokładniej, co poprzedniczki napisały nt. ogłoszeń w UP... jak się je rozprowadza i jak wyglądają tamtejsze układy i układziki. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:27 Pomoże, ale tylko swoim znajomym, rodzinie etc. Jeszcze gdy mieszkałam w moim rodzinnym mieście, to było normalne, że w UP zanim ogłoszenie trafi na tablicę, to urzędniczki najpierw obdzwonią swoją rodzinę i znajomych. Podobnie miałam gdy chciałam odbyć staż (opłacany przez UP). Ciągle mi mówili, że nie mają kasy na staże, a jednocześnie słyszałam od innych osób, że pewne osoby dostały staż. W dokładnie tym samym czasie!! W końcu udało się, po wielu miesiącach starań zaczęłam staż, mijają 4 miesiące i słyszę od urzędniczki z UP, że nie przedłużą mi stażu bo nie mają pieniędzy!! Tyle że inne osoby miały przedłużone, też w tym samym czasie... Pomijając fakt, że staż powinien trwać 6- 12 miesięcy, tak jest gdzieś zapisane. Ja miałam 4 m-ce, bo nie mam matki ani ciotki w UP. Eeeech... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:41 Zgadzam się z Tobą Kimani. Ja do mojej pierwszej pracy - to było 10 lat temu (to były właśnie te inne czasy) zostałam skierowana właśnie przez Urząd Pracy. Praca była w ZUS-ie, miałam 19 lat i wtedy jeszcze wykształcenie średnie. Żadnego doświadczenia, ogólniak i nic więcej. Dostałam świstek i z tym świstkiem poszłam do kadr ZUS-u. Przydzielono mnie do wydziału zasiłków chorobowych i po prostu miałam pracować. Zrezygnowałam po miesiącu bo mi się nie podobało. Następną pracę znalazłam po miesiącu. Ja nie uważam że Urząd Pracy powinien podawać mi oferty pracy na talerzu ale działać na zasadach firm rekrutacyjnych, czyli pomagać firmom znaleźć najodpowiedniejszego pracownika, a szukającym pracy pomóc w znalezieniu pracy odpowiadającej ich kwalifikacjom. Żadnej łaski nie robią że dadzą mi ten telefon, to chyba jest jedyny obowiązek pani, która siedzi w okienku w dziale ofert pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:48 No fakt, panie w UP się nie przepracowują. Świadczy o tym choćby to, że u mnie UP jest otwarte przez 4 godziny dziennie (!!!), tzn. większość okienek gdzie załatwia się sprawy. Pamiętam reportaż w TVN o UP, panie urzędniczki nawet nie zadawały sobie trudu żeby pozyskać jakieś nowe oferty, coś zorganizować. Nic. Tylko siedziały i kawkę piły. pozdrawiam Cię ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
enogo Re: Co daje rejestracja w UP 17.06.05, 08:20 Gość portalu: kimani napisał(a): Pomijając fakt, że staż powinien trwać 6 > - > 12 miesięcy, tak jest gdzieś zapisane. Ja miałam 4 m-ce, bo nie mam matki ani > ciotki w UP. > Eeeech... :(( "gdzieś", czyli w ustawie, napisane jest, że staż może trwać od 3 do 12 miesięcy. a to, czy będzie on pradłużony czy nie, nie zależy od mamy, czy ciotki u rzedzie, ale od pracodawcy. to na wniosek pracodawcy przedłuża się staż. priorytetowo ptaktowani sa pracodawcy, którzy daja stażystom gwarancję zatrudnienia. wygląda mi na to, że twój pracodawca po prostu ma stażystów w tyłku i traktował cię tylko jak darmową siłę roboczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimani Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:37 enogo napisał: > a to, czy będzie on pradłużony czy nie, nie zależy od mamy, czy ciotki u rzedzie, ale od pracodawcy. to na wniosek pracodawcy przedłuża się staż.< A wiesz, mój pracodawca starał się o przedłużenie mojego stażu!! Chodził do UP to załatwić, nie mam do niego zastrzeżeń. W efekcie przyszła do mnie do pracy pani urzędniczka z UP, wypełniła jakąś ankietę i oświadczyła, że przykro jej ale NIE PRZEDŁUŻĄ mojego stażu ponieważ UP NIE MA PIENIĘDZY. Tak to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.pl 21.09.05, 00:18 staż moze trwać minimum 3 miesiące.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zrobic ?pomocy! Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.interraw.net.pl 16.06.05, 12:31 Mam dylemat moze ktos bedzie wiedzial jak to zrobic. Otoz po szkole placilem skladke na ubezpieczenie nie pracowalam wogole w swoim zawodzie ani innym wyjechalam za granice pracowalam na czarno z przerwami przyjazdu 14 lat, ale juz przestalam oplacac skladke na US bo nie bylo sensu skoro mnie tu nie bylo wiecej czasu, pozniej weszedl obowiazek rejestracji w UP nie zarejestrowalem sie. I teraz moje pytanie czy beda mi liczone te skladki kiedys jak zaczne spowrotem oplacac na ubezpieczenie i czy nie bede mial nieprzyjemnosci w UP z tego tytulu ze nie zarejestrowany jestem czy musze tlumaczyc dlaczego sie nie zarejestrowalem . Moze mi ktos wytlumaczyc to ?. Z gory dziekuje bardzo . Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co daje rejestracja w UP 16.06.05, 13:13 Nie ma obowiazku rejestracji w UP. Co do skladek - udaj sie do ZUS i dowiedz sie jak wyglada sytuacja z twoim kapitalem poczatkowym i skladkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zrobic ?pomocy! Re: Co daje rejestracja w UP IP: *.interraw.net.pl 16.06.05, 13:36 Dziekuje krzysztof za odpowiedz. A jescze jedno czy nie beda chcieli zebym wyrownal od czasu nieplacenia do teraz aby byla ciaglosc. Odpowiedz Link Zgłoś