Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW

IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.56.* 01.08.02, 09:52
    Mam trochę głupie pytanie. Ktoś zapewnia mnie, że jest taki przepis ,który
    mówi o zakazie informowania kogokolwiek o wysokości moich zarobków. Dla mnie
    osobiście jest to niedorzeczne- ale może się mylę. Czy jest taki przepis?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacus2 Re: ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW IP: SPEUROCOM* / 193.130.97.* 01.08.02, 10:30
        Z tego co wiem, to reguluje kodeks pracy. Ale nie umiem podac Ci ani artykulu
        ani paragrafu.

Jacek
      • obserwator_zycia Re: ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW 01.08.02, 10:31
        Nic nie słyszałem o takim przepisie.
        Natomiast spora część firm wprowadza przepisy wewnętrzne regulujące tą kwestię -
        szczególnie banki. Zakaz dotyczy przeważnie dyskusji na ten temat w pracy -
        poza pracą (np. w pubie) już można :-))).

Z takimi regulacjami spotkałem się już wielokrotnie ...

Pozdrowienia
      • Gość: Maria Re: ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW IP: *.man.polbox.pl 01.08.02, 14:16
        Nie wiem czy jest taki przepis ale wiem napewno: co to kogo obchodzi ile
        kto zarabia? Kazdy ma takie zarobki, jakie sobie wynegocjował przy przyjściu
        do pracy. Podwyżki pensji są zgodne z oceną przełożonych a nie samych siebie,
        • Gość: agulha Re: ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 04.08.02, 07:27
          Niektórych obchodzi. Mnie np. obchodzi. Jeśli kogoś spytam, i on odpowie:
          sorry, nie powiem Ci - jego prawo. Ale autorce chodziło raczej o to, czy jeśli
          ktoś JĄ zapyta: ile zarabiasz? i ona chce powiedzieć, to czy jej wolno.
          Pamiętaj też, że czasami ktoś szuka po raz pierwszy pracy w danej branży czy na
          danym stanowisku i musi zebrać "giełdę", bo oczywiście zadadzą mu to
          sakramentalne pytanie "ile Pan/Pani oczekuje", nawet jeśli zaoferują mu w
          rezultacie połowę tego...jak mnie...
          A wszyscy mówią, że brak odpowiedzi lub podanie wyraźnie za małej lub za dużej
          sumy dyskredytują kandydata.
          • zlotyrybek Re: ZAKAZ ROZMOWY NA TEMAT WYSOKOŚCI ZAROBKÓW 04.08.02, 20:25
            1.Na rozmowie kwalifikacyjnej lepiej podać wysokość pensji na którą sam się
            wyceniasz. Znasz swoje umiejętności, doświadczenie i możliwości i nie trzeba
            skończyć ekonomii i zarządzania, żeby móc "na oko" to ocenić.
            2. Firmy wprowadzają wewnętrzny przepis o niedyskutowaniu na temat zarobków.
            Jest to sprawa między managerem i pracownikiem ile zarabia i jak wysoką
            podwyżke dostanie. Eliminuje to sytuacje "z magla" np. "bo Krysia robi mniej,
            a zarabia więcej". Widocznie Krysia ma większą wartość dla firmy.
            3. Takie przepisy są na ogół częścią umowy bądź oddzielną "lojaką" taką samo
            jak zakaz pracy w konkurencji. Jeśli to podpiszesz to masz obowiązek
            przestrzegać. Dotyczy to tylko środowiska pracy, konkurencji, mediów itp.

Pozdrawiam.

P.S. Oczywiście nie masz obowiązku podpisywać lojalki - ale wtedy żegnaj praco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka