Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy?

IP: 81.15.159.* 15.09.05, 09:40
    Mój dotychczasowy pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za okres
    wypowiedzenia. Nie dostałem też świadectwa pracy. Moje pisma pozostają bez
    reakcji.
    Jak najskuteczniej wyegzekwować swoje prawa? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
    Czy PIP może zająć się taką sprawą?
    Czy ZUS zareaguje jeżeli ich zawiadomię o braku wypłaty wynagrodzenia, a w
    konsekwencji brak opłacania składek ubezpieczeniowych?
    Dzięki za wskazówki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: erytea Re: Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy IP: 194.246.107.* 15.09.05, 10:02
        moim zdaniem, to sprawa dla sądu pracy, ale w PIP tez uzyskasz jakas porade!
      • jsolt Re: Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy 15.09.05, 13:17
        Gość portalu: były pracownik napisał(a):

> Mój dotychczasowy pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za okres
        > wypowiedzenia. Nie dostałem też świadectwa pracy. Moje pisma pozostają bez
        > reakcji.
        > Jak najskuteczniej wyegzekwować swoje prawa? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
        > Czy PIP może zająć się taką sprawą?
        > Czy ZUS zareaguje jeżeli ich zawiadomię o braku wypłaty wynagrodzenia, a w
        > konsekwencji brak opłacania składek ubezpieczeniowych?
        > Dzięki za wskazówki.

Proponuję napisać pismo do pracodawcy z żądaniem wypłaty zaległego
        wynagrodzenia oraz wydania wydania świadectwa pracy, w terminie np. 7 dni od
        dnia doręczenia pisma. Pismo wyślij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru,
        albo zawieź do firmy i pamiętaj o pokwitowaniu odbioru na kopii.
        W piśmie zaznacz, że w przypadku braku zapłaty oraz wydania świadectwa pracy we
        wskazanym terminie, o sprawie powiadomisz Państwową Inspekcję Pracy. Jeżeli
        termin minie - po prostu powiadom PIP.
        W piśmie możesz powołać się na przepisy Kodeksu Pracy:
        Art. 85 § 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu,
        niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu
        pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.
        Art. 86 § 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu,
        terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa
        pracy.

Art. 97 § 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy
        pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy.
        Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia
        się pracownika z pracodawcą.

• Gość: były pracownik Re: Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy IP: 81.15.159.* 16.09.05, 11:37
          Dzięki za dokładne wskazówki!
          Tak zrobię i dam znać na forum jaki będzie wynik. Może komuś innemu też się przyda.
          • Gość: były pracownik Re: Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy IP: 81.15.159.* 28.09.05, 22:43
            Mija tydzień od wysłania pisma przedsądowego.
            Wynik jest taki, że pieniądze są na moim koncie od 2 dni , a świadectwo przyszło
            wczoraj :)

• singielek1 Re: Brak wypłaty - zawiadomić PIP, ZUS, sąd pracy 17.09.05, 17:46
          jsolt napisała:

> Gość portalu: były pracownik napisał(a):
          >
          > > Mój dotychczasowy pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za okres
          > > wypowiedzenia. Nie dostałem też świadectwa pracy. Moje pisma pozostają be
          > z
          > > reakcji.

> > Jak najskuteczniej wyegzekwować swoje prawa? Czy ktoś ma jakieś doświadcz
          > enia?
          > > Czy PIP może zająć się taką sprawą?
          > > Czy ZUS zareaguje jeżeli ich zawiadomię o braku wypłaty wynagrodzenia, a
          > w
          > > konsekwencji brak opłacania składek ubezpieczeniowych?
          > > Dzięki za wskazówki.
          >
          > Proponuję napisać pismo do pracodawcy z żądaniem wypłaty zaległego
          > wynagrodzenia oraz wydania wydania świadectwa pracy, w terminie np. 7 dni od
          > dnia doręczenia pisma. Pismo wyślij listem poleconym za potwierdzeniem
          odbioru,
          >
          > albo zawieź do firmy i pamiętaj o pokwitowaniu odbioru na kopii.
          > W piśmie zaznacz, że w przypadku braku zapłaty oraz wydania świadectwa pracy
          we
          >
          > wskazanym terminie, o sprawie powiadomisz Państwową Inspekcję Pracy. Jeżeli
          > termin minie - po prostu powiadom PIP.
          > W piśmie możesz powołać się na przepisy Kodeksu Pracy:
          > Art. 85 § 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu,
          > niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w
          ciągu
          >
          > pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.
          > Art. 86 § 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu,
          > terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach
          prawa
          >
          > pracy.
          >
          > Art. 97 § 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy
          > pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy.
          > Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia
          > się pracownika z pracodawcą.
          >
          >
          >
          >
          >
          Sprawa jest poważniejsza, albowiem dotyczy przestępstwa
          firma.onet.pl/bap/teksty/060697a.htm
          Rozdział XXVIII
          Przestępstwa przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową

Art. 218. § 1. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i
          ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika
          wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego,
          podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
          2.
          Po monicie do firmy i braku pozytywnej reakcji w wyznaczonym terminie wystarczy
          powiadomienie prokuratury.
      • wiecznie_zdziwiona Pismo przedsądowe 15.09.05, 13:46
        Skieruj do byłego pracodawcy pismo przedsądowe ( na dole wstaw do wiadomośći
        PIP, ZUS, US)
        Działa - sprawdziłam.

Pozdrawiam
        • Gość: były pracownik Re: Pismo przedsądowe IP: 81.15.159.* 16.09.05, 11:39
          Dzięki!
      • Gość: ZEB [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Kiki Mnie tez nie zaplacili IP: *.atman.pl / *.atman.pl 16.09.05, 16:01
          Przestrzegam wszystkich przed firma Stud-Tour (Warszawa, ul. Tamka 34 i Aleje
          Jerozolimskie 44, www.stud-tour.edu.pl).
          • Gość: dzinek Re: Mnie tez nie zaplacili IP: 217.153.80.* 17.09.05, 10:18
            A ja przed firmą KJ LOGISTICS z chorzowa z która sie bujam już prawie 2
            miesiace:( , nie płacą i nie wydali świadectwa pracy dobrze ze robiłem tam
            tylko 1 miesiąc, o jeden za długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka