IP: *.114.189.207.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 09.01.12, 23:48
Witam,
Jedziemy w maju do Toskani a dokladniej bedziemy w Pizie, Florencji i okolicach. Czy moze ktos byl i bylby tak mily doradzic gdzie warto pojechac? Moze jakies urokliwe miasteczko czy gdzie warto sie udac, co zobaczyc?
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • warmiak2 Re: Toskania 10.01.12, 12:46
      Zależy o jaką odległość Ci chodzi mając na myśli okolice. Wspomnę tylko o "hitach" : z Pizy w zasięgu jest "Cinque terre" a bliziutko Lucca. Poniżej Florencji: San Gimignano, Voltera, Monteriggioni i trochę dalej Siena. Oczywiście są to miejsca "przewodnikowe" a urokiem Toskanii są też małe miejscowości i całość "okoliczności przyrody" . Zależy co kto lubi i jakie są założenia wycieczki.
      • Gość: Gabi Re: Toskania IP: *.barn.cable.virginmedia.com 10.01.12, 12:57
        W zasiegu niedalekiej podrozy samochodem. Wiem, ze wiele jest pozycji podrecznikowych ale wiadomo jak jest z reklama. Chodzi o uroki Wloch. krajobrazy, urocze miejsca, spacery, konkretne knajpki czy male, ciekawe miejsca zapierajace dech w piersiach. A moze po prostu o porade czego unikac bo jest przereklamowane? Dzieki
        • kate-71 Re: Toskania 10.01.12, 18:12
          wybierzcie się też do Marina di Pisa - urocze miasteczko nad morzem, kąpielisko pobliskiej Pisy...
          • Gość: Gabi Re: Toskania IP: 31.185.130.* 10.01.12, 21:06
            Super, dzieki. Ma ktos jeszcze jakies nastepne sugestie? Ktos sie na czyms nacial?
            • chris.toff Re: Toskania 11.01.12, 08:22
              Hej, proponuję (z perspektywy kierowcy) zaplanować wcześniej parkingi, zwłaszcza w większych miastach, aby nie tracić czasu na jazdę w poszukiwaniu miejsca do zaparkowania, najlepiej bezpłatne lub tańsze oddalone np.: 5 min pieszo o ścisłego centrum, były propozycje na forum, skorzystałem i zaoszczędziłem czasu i kasy.
              • Gość: ~itmen Re: Toskania IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 10:16
                Można zobaczyc "most diabła" w Mozzano.
                • Gość: Aga Re: Toskania IP: *.dmbos.com.pl 11.01.12, 15:31
                  Mnie urzekła podróż po Chianti- Radda di Chianti, Greve in Chianti, Castellina i Gaiole.
                  Polecam. samochodem w ciągu jednego dnia do zwiedzenia.
                  • irek_mik Re: Toskania 11.01.12, 16:36
                    Popieram to co powiedziała Aga.Chianti przepiękne.Zwiedzałem te okolice mieszkając na kempingu Norcenni Girasole,warunki bardzo dobre,piękne położenie.Co ciekawe mieszkaliśmy tam w pełni urządzonym kamiennym domku dla 3 rodzin.Znakomite miejsce do zwiedzenia Florencji,Sieny.Będąc we Florencji proponuję odwiedzić Fiesole/piekne widoki,świetne miejsce na popołudniowy posiłek/.
                    • Gość: kasia Re: Toskania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 12:47
                      Witam.Mirku mam pytanie o kemping,właśnie tam się wybieram.wiem,że obowiązuje na terenie kempingu karta -ile kosztuje? pzd.kasia
              • Gość: Gabi Re: Toskania IP: *.barn.cable.virginmedia.com 12.01.12, 13:23
                Jakos jest problem z tym zaplanowaniem parkingu. Poprosze o podpowiedz.
                Dziekuje bardzo.
                • chris.toff Re: Toskania 13.01.12, 08:28
                  Tu jest sporo informacji o Toskanii, włączając porady praktyczne Tekst linka
                • warmiak2 Re: Toskania 13.01.12, 12:14
                  Ja korzystałem z płatnych parkingów (ceny od 1 - 2 Euro/h). Wybierałem te jak najbliżej celu.
                  Jeżeli jesteś zainteresowana to mam namiary na takie w Sienie, Lucce, San Gimignano, Pizie, Volterze. Do Florencji jechałem pociagiem i myślę ,że dla tego miasta jest to optymalna opcja.
                  • Gość: Tomasz Pagórski Re: Toskania IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.12, 13:15
                    hej ja jestem zainteresowany noclegami w/koło Sieny lub innym mieście z którego jest dobra baza wypadowa.

daj znać jak można się skomunikować

pozdrawiam Tomasz
    • kanzashi Re: Toskania 13.01.12, 19:37
      Każdy zwiedza to, co lubi, ale chciałabym polecić Rawennę. Tłumów zdecydowanie nie ma, a naprawdę jest się czym zachwycić.
      Ubiegłej jesieni byliśmy w Toskanii, przejechaliśmy Włochy w poprzek zwiedzając Pizę, Florencję i Rawennę. Podróżowaliśmy koleją.
    • m.malena Re: Toskania 14.01.12, 19:52
      Mnie szalenie podobało się w Luce. Bardzo ładne miasto, nieoblężone przez turystów. Warto wejść na Torre Guinigi - wieżę, na szczycie której rosną drzewa.
      • chlodne_dlonie Re: Toskania 31.01.12, 18:50
        Prawda :)
        Lucca też urocza, o dziwo nawet na początku lipca niezadeptana przez turystów - duży plus!
    • wakacje_w_toskanii_kropka_pl Re: Toskania 16.01.12, 16:11
      Witam, maj w Toskanii, cudnie. Bardzo fajny czas na pobyt w Toskanii. Czy macie jakieś konkretne plany na Wasz pobyt, czy chcecie zwiedzać, delektować się słońcem/ morzem, czy zakupy, czy sporty? Daj znać z miłą chęcią coś polecę. Podam zestaw moich ulubionych przewodników.Znam Toskanię dość dobrze i lubię się nią zajmować. W razie poszukiwania miejsc noclegowych zapraszam wakacjewtoskanii.pl. Pozdrawiam i czekam na info a propos planów, albo co chcielibyście wiedzieć, zobaczyć.
      • Gość: Przemek Re: Toskania IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.12, 13:16
        jestem b.zainteresowany
      • Gość: Gabi Re: Toskania IP: *.barn.cable.virginmedia.com 26.01.12, 17:36
        Dzieki. Chcemy troszke zwiedzic ale przede wszystkim delektowac sie tamtejsza atmosfera, widokami, najpiekniejszym na swiecie wiatrem, miejscowa kuchnia...
    • marghe_72 Re: Toskania 18.01.12, 23:26
      darujcie sobie Montecatini
      warto pojechac do Pienzy, do Greve in Chianti..
    • chlodne_dlonie Re: Toskania 31.01.12, 18:49
      Val d'Orcia, koniecznie - przepiękne krajobrazy i urocze toskańskie miasteczka - San Quirico d'Orcia, Pienza, Montepulciano..
      Pospacerować niespiesznie, obejrzeć warte tego zabytki, pozaglądać w boczne uliczki i chłonąć atmosferę popijając chianti :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka