Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WAZNE PYTANIE !!!!

30.11.05, 22:06
    Jestem pracownica marketu spozywczego i jestem na umowie na czas określony do
    9 maja 2006.Otóż mój problem tkwi w tym ze bardzo chcemy sie starac o dziecko
    z mezem..Wiem ze na podstawie zwolnienia chorobowego L4(zapewne raczej
    napewno dostalabym ze wzgledu chociaz by takiego ze moja praca wymaga duzego
    wkladu fizycznego pod wzgledem dzwigania ciezkich rzeczy) nie maja prawa mne
    zwolnic, dopoki przynosze regularnie L4.Zalozmy ze jestem w ciazy a termin
    porodu przypada na koniec sierpnia 2006, a moja umowa wygasa 9 maja 2006.Czy
    do momentu rozwiazania bede mi placic 100% czy tylko do 9 maja wlacznie!?Bo
    wiem ze raczej nie moge liczyc na przedluzenie umowy. I czego moge zadac od
    firmy?co mi sie nalezy? w razie nie przedluzenia umowy.
    Bardzo prosze o pilne odpisanie na moj email!
    Ania bo w tej chwili jestem w kropce i niewiem co mam robic

aniac_25@tlen.pl
    Obserwuj wątek
      • vaniliaa1 Re: WAZNE PYTANIE !!!! 01.12.05, 08:21
        tak. beda placic 100 % do dnia porodu.
        • Gość: Sylwia Re: WAZNE PYTANIE !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:22
          Bedą płacić 100% ale nie pensji tylko podstawy zasiłku chorobowego (podstawa
          liczona jest z 12 miesięcy, lub z okresu zatrudnienia jezeli jest krótszy).

Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu art 177 § 3 kp.
          W przypadku zwolnienia nalezy powiadomić PIP, ale watpię by to zrobili.

W czasie cziąży nie wolno zatrudniać Pani w godzinach nadliczbowych ani w porze
          nocnej.

pozdrawiam
          W rozporzadzeniu RM w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub
          szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz.U.96.114.545) podane również są dopuszczalne
          ciężary ktore kobieta w ciązy moze podnosić z zaznaczeniem, ze nie moze
          pracować pozycji stojącej łącznie ponad 3 godziny w czasie zmiany roboczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka