Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Recepcjonista

IP: *.ip24.pl 28.12.05, 20:37
    Witam,
    Czy posiadacie informacje na temat zarobków osób na stanowiskach
    recepcjonisty? Chodzi o pracę w hotelu w dużym mieście.

Oraz czy ktoś może napisac czym dokładnie zajmuje się recepcjonista? Jakie
    obowiązki? szanse rozwoju? :]

dzieki z góry za odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • Gość: fred Re: Recepcjonista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:41
        Szanse rozwoju recepcjonisty są takie że kiedy osiągniesz pewien wiek to
        będziesz kasjerem w kiblu.
        • Gość: Godot Re: Recepcjonista IP: *.ip24.pl 28.12.05, 20:45
          hmm no to gratuluje pozycji zawodowej bo wnioskuje ze piszesz z własnego
          doświadczenia.

Prosze o poważne odpowiedzi jeśli ktos posiada informacje na poruszony przeze
          mnie temat.
          thx
          • ygra Re: Recepcjonista 28.12.05, 21:51
            Zakres obowiazku recepcjonistki w hotelu zwiazany
            jest z meldowaniem i wymeldowaniem gosci hotelowych
            i wszystkim sprawami z tym zwiazanymi. Po nabraniu
            doswiadczenia mozesz awansowac na szefa recepcji.
            Mozesz tez pracowac w rezerwacjach w wiekszych hotelach.

Nie ma obawy abys zajmowala sie Fredem. Fred i jego
            "kiblowe" stanowisko pracy jest w pionie "housekeeping".

Ile zarabia recepcjonistka - nie wiem.

Pozdrowienia.
            • Gość: Godot Re: Recepcjonista IP: *.ip24.pl 28.12.05, 21:58
              a czy kwestia meldowania i wymeldowania jest rejestrowana w jakimś programie
              komputerowym? czy jest inny sposób ewidencji gości? Jesli cos wiesz na ten
              temat to napisz prosze.
              dzieki z góry.
              • ygra Re: Recepcjonista 28.12.05, 22:14
                Tak. Hotele wymagaja od recepcjonistek znajomosci
                poslugiwania sie systemem komputerowym. Kazdy wiekszy
                hotel taki system ma. Rejestruje sie gosci i "sledzi"
                ich ewentualne powroty do hotelu. Obecnie wszystkie
                rezerwacje, check-in (meldowanie) i check-out(wymeldowanie)
                robi sie komputerowo. Dobrze jest zapytac w hotelu w Twoim
                miescie recepcjonistki (niekoniecznie w hotelu do ktorego
                chcesz sie dostac) o system komputerowy jakim sie posluguje.
                Jezeli masz pewne pojecie o komputerach to moze wystarczyc.
                Hotel i tak bedzie Ciebie po zatrudnieniu szkolil. Wiec spoko :).
                Praca recepcjonistki moze okazac sie ciekawa. Kazdy kontakt z
                ludzmi moze byc ciekawy :). Znajomosc przynajmniej jednego obcego
                jezyka jest zwykle wymagana.
                • Gość: Godot Re: Recepcjonista IP: *.ip24.pl 28.12.05, 22:57
                  dzieki wielkie, a czy wiesz cos na temat systemu pracy? chodzi mi o to czy
                  chodzi sie na zmiany, od do czy jakiegos innego podziału tygodnia pracy mozna
                  sie spodziewac. I pytanie czego mozna sie spodziewac na rozmowie o prace na
                  takie stanowsko? standardowo czy sa jakies specjalne zagadnienia które powinno
                  sie znac?
                  • ygra Re: Recepcjonista 28.12.05, 23:10
                    O systemie pracy nie moge nic Tobie powiedziec. Kazdy hotel ustala
                    to juz indywidualnie. To pytanie mozesz zadac gdy zapytaja Ciebie
                    czy masz pytania na spotkaniu o prace :) Dobra recepcjonistka powinna
                    kojarzyc sie z latwousmiechajaca sie osoba lubiaca kontakt z ludzmi.
                    Pewna znajomosc komputera pomaga (piszesz a wiec podstawy masz :).
                    O obcym jezyku wspomnialam wczesniej. Zainteresuj sie historia hotelu
                    w ktorym chcesz pracowac. Znajomosc przyszlego miejsca pracy robi dobre
                    wrazenie na potencjalnym pracodawcy. Wskazuje na solidne zainteresowanie.

Zycze powodzenia na rozmowie o prace :).
      • Gość: poszukiwacz Re: Recepcjonista IP: *.chello.pl 29.12.05, 00:05
        w pewnym pięknym mieście nad Wartą (50 km od granicy polsko-niem)w hotelu z bodaj trzema gwiazdkami ludzie zarabiają najniższą krajową - jak są dobrzy to 'dociągną' do 800-900 zł netto. Przykre, bo mnie się wydawało, że w dobrych hotelach dobrze płacą...
        • Gość: Była recepcjonista Re: Recepcjonista IP: 195.160.253.* 29.12.05, 12:25
          wiesz mówiąc szczerze nie polecałabym ci tej pracy-chyba że potraktujesz ja
          jako etap przejściowy. Po jakis 2 latach mozesz z reguły awansowac do działu
          rezerwacji, sprzedaży lub konferencji i bankietów (tak jest w duzych 5-
          gwiazdkowych hotelach). Zarobki pozostawiaja niestety wiele do życzenia.
          Zazwyczaj jest to około 1000-1600zł na rekę, nawet w dużych hotelach. System
          pracy jest rózny. Niektóre hotele mają zmiany 8 godzinne 6-14, 14-22, 22-6,
          niektóre nawet 12 godzinne 7-19, 19-7.Głowne obowiązki to : wymeldowywanie i
          wmeldowywanie gosci (wiekszość hoteli kozysta z systemu Fidelo), udzielanie
          informacji gosciom i dzwoniacym itp... Wymagana jest znajomosc przynajmniej
          jednego języka obcego i często doświadczenie w obsłudze klienta i znajomośc
          systemu rezerwacyjnego (to już przesada!!!). Na rozmowie kwalifikacyjnej
          spodziewaj się pytań w stylu : dlaczego to stanowisko, ten hotel, dlaczego gosć
          ma zawsze racje, co byś zrobiła gdyby, itp... Odnośnie samej pracy to jest
          ciężka (nie mozna w ogóle usiąść!!!)i niewdzięczna (moja koleżanka
          recepcjonistka została obrzygana przez goscia, a kolega pracujacy w jednym z
          najlepszych hoteli w Warszawie usłyszał od wsciekłego szefa "dlaczego 2 min
          temu się nie usmiechałeś????"-tu warto dodać ze w lepszych hotelach recepcja
          jest pod stałą obserwacją kamer-to tak jak by ktoś bez ustanku patrzył ci na
          ręce. Mimo wszystko życze powodzenia.
      • Gość: Jaktotak Re: Recepcjonista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:46
        Wiekszość hoteli na stanowisko recepcjonisty przyjmuje ludzi po szkołach
        hotelarskich ew po kierunkach turystyka itd. Taka głupia mania. Obowiązkowa
        dobra znajomość minimum jednego jezyka obcego - angielskiego, w dużych
        sieciowych hotelach wymagają nawet 3 jezyków. Programy komputerowe do
        ustawiania rezerwacji, budzenia gości, obsługi central telefonicznych są.
        Czasami tylko po angielsku. Byłam pilotem wycieczek zagranicznych i zwiedziłam
        różne rózniaste hotele. W małych hotelach nad morzem np recepcjonista zarabia
        najniższą krajowa, w większych ok 1500 zl. Z recepcjonisty mozna stać się
        szefem recepcji. A znam przypadek gdzie dziewczyna z recepcjonistki stopniowo
        awansowala na dyrektora d/s opieki nad wizerunkiem hotelu:-)
      • Gość: tea Re: Recepcjonista IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 19:16
        pracowałam jako kierownik recepcji w hotelu w wawie. zarobki 1900 na rękę.
        Praca wspaniała jeśli nie lubisz monotonii, ale tez i ciężka -zmiany 12
        godzinne, jak trzeba obsłużyć około 100 osób i odebrać tyleż telefonów to nie
        ma szans na przerwę śniadaniową, papierosa itp.Jednak każdy dzień w tej pracy
        był nieprzywidywalny ze względu na duży przekrój ludzi z którymi się
        kontaktujesz. Gorąco polecam taką pracę jeśli to co napisałam nie przeraziło
        cię.życzę powodzenia
        • Gość: Godot Re: Recepcjonista IP: *.ip24.pl 29.12.05, 22:14
          dzieki wszystkim za posty.
          W sumie wyglada to ciekawie jednak płace bardzo marne.
          Chodziło mi o hotel 5 gwiazdkowy, znana marka, jedno z większych miast polski.
          Czy 1500 zł netto (miesiac) jest juz zbyt duzym wymaganiem biorac powyzsze pod
          uwage?
      • annalipka Re: Recepcjonista 29.12.05, 22:18
        Gość portalu: Godot napisał(a):

> Witam,
        jakie duże miasto masz na myśli? we wrocławiu w hotelu czterogwiazdkowym jest to
        zarobek ponad 1000zł,w gliwicach 700zł.co do obowiązków,to każda sieć ma swoje
        wytyczne,jedno jest pewne:najważniejszy jest zadowolony klient! pozdrawiam
        • Gość: Godot Re: Recepcjonista IP: *.ip24.pl 29.12.05, 22:32
          Mam na mysli kraków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka