Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie

• Gość: gosc Re: komu rosna temu rosna te płace! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:03
        Mnie nie urosły a nawet zmalały bo brak premi a człowiek pracuje jak wół. Wiec
        Ci co siedza tam maja i beda mieli lepiej. niech daja tym wiecej którzy juz
        pracuja a nie szukaja nastepnych naiwnych
      • Gość: Statystyka Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia w UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:23
        To dolny śląsk ma NAJWIĘKSZE bezrobocie w UE, więc apel uznaję za dziwaczny, to
        elememnt gry wyborczej PO - nie dajcie się im nabrać!
        • Gość: wzs Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.e-wro.net.pl 25.04.06, 12:27
          czy autorzy tego programu mogą odpowiedziec dlaczego 90% podatników jest w 1 i
          drugiej skali podatkowej , czyli 90% PRACUJACYCH!!!(a co z 3 mln bezrobotnych,
          czy zarabiaja nawet na czarno wiecej niz 1000zł)zarabia do 3000 zł brutto(2 000
          netto)
        • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 12:29
          Tak, tak.
          A co z szara strefa psujaca statystyki?
          • Gość: asd Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.crowley.pl 25.04.06, 12:45
            oj Ewo nie wracaj , wielka japońska firma pod Wrocławiem szukała głównego
            księgowego za ..... 5000 zł brutto , to niecały 1000 GBP ,

z tego co wiem szuka nadal

8000 brutto niby dużo ale nasze szanowne państwo po 4 miesiącach zacznie brać
            ci 30% podatku , a kredycik na mieszkanie nie odliczysz od podatku (używane)
            niech szanowni zachecający sprawdzą co dzieje się z cenami mieszkań , nawet
            zarabiający 8000 brutto majac na utrzymaniu rodzine będzie miał kłopot z
            kredytem na mieszkanie - o domu nie wspominając

A co mająpowiedzieć wyrobnicy w białych kołnierzykach z HP,LG itp pracujący za
            1/3 tego i mieszkający w "mieszkaniach studenckich"????

• Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 12:51
              Z przyjemnoscia odpowiem: wracam na gotowa posade za wieksze pieniazki.

Co do cen mieszkan to rodowitych Anglikow nie jest stac na zakup mieszkan w
              Londynie, bo sa tak horendalne ceny. A i niewielu mlodym, poczatkujacym
              pracownikom Angielskim udaje sie dostac kredyt, bo trzeba miec odlozona spora
              czesc wartosci mieszkania zeby bank chcial z Toba rozmawiac.

Co do wyrobnikow. Hmmm, tu tez sa tacy. I tez dalej mieszkaja z rodzicami. I sa
              Anglikami i tak samo narzekaja na system jak my Polacy.
              • Gość: Paweł Z. Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 217.30.156.* 25.04.06, 13:05
                I dlatego, Ewa, ludzie traktują Ciebie na tym forum, jakbyś się urwała z
                choinki. Masz kupę szczęścia, że znalazłaś sobie wysokopłatną posadę. Ale nie
                każdy ma takie szczęście. Gdybyś miała mniej szczęścia i ktoś by Ci
                zaproponował z Twoimi kwalifikacjami pracę za np. 2000 brutto, to byś całkiem
                inaczej śpiewała. Twój patriotyzm gdzieś by się ulotnił. Łatwo być patriotą,
                gdy się jeździ luksusowym samochodem, ma kasę na zagraniczne urlopy i inne
                przyjemności życia. Ale wczuj się w rolę Twojej młodszej koleżanki po fachu,
                która kończy AE i oferują jej staż w jakimś urzędzie samorządowym za 450
                złotych na rękę - bez gwarancji stałego zatrudnienia. I co? Ma być patriotką-
                cierpiętniczką?
                • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:14
                  Gdybyś miała mniej szczęścia i ktoś by Ci
                  > zaproponował z Twoimi kwalifikacjami pracę za np. 2000 brutto, to byś całkiem
                  > inaczej śpiewała. Twój patriotyzm gdzieś by się ulotnił. Łatwo być patriotą,
                  > gdy się jeździ luksusowym samochodem, ma kasę na zagraniczne urlopy i inne
                  > przyjemności życia. Ale wczuj się w rolę Twojej młodszej koleżanki po fachu,
                  > która kończy AE i oferują jej staż w jakimś urzędzie samorządowym za 450
                  > złotych na rękę - bez gwarancji stałego zatrudnienia.

Do wszystkiego w zyciu sie dochodzi.
                  Ja zaczynalam od 1400 zl brutto w Polsce. Wszystko to praktyka i doswidaczenie.
                  Dobrych zarobkow nie dostaje sie zaraz pod skonczeniu studiow ! Wszystko trzeba
                  sobie wypracowac, popracowac w Polsce 6 lat, potem pojechac do Londynu na 2
                  lata, potem wrocic.

Absolwenci studiow w UK tez zarabiaja mniej, niz pracownicy doswiadczeni. Taka
                  jest kolej rzeczy.
                  • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:23
                    zgadzam sie z ksiegowa glowna, trzeba sie wczesniej czegos nauczyc zeby
                    cokolwiek zarabiac. Dlatego wszystkim polecam wyjazd z wroclawskiego raju.

Nie chodzi o kase, choc oczywiscie ta jest lepsza w UK jezeli wie sie co sie
                    robi. Moja glowna motywacja bylo zycie w kraju tolerancyjnym, gdzie ludzie sie
                    usmiechaja, a panstwo nie podstawia nogi obywatelom: mimo ze uwazam sie za
                    patriote wole na razie mieszkac w kraju gdzie zyje sie przyjemniej i
                    jednoczesnie moge sie zawodowo rozwijac.
                  • Gość: Paweł Z. Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 217.30.156.* 25.04.06, 13:24
                    Ja to wiem. Studia skończyłem kilkanaście lat temu. Pracowałem tu i tam,
                    wspinałem się po szczeblach kariery. Teraz dwa razy do roku mogę sobie polecieć
                    na wakacje do Indonezji czy do Ekwadoru i nie muszę drżeć o swoją zdolność
                    kredytową, bo płacę gotówką, a - jeśli nie mogę z jakichś powodów - to wiem, że
                    każdy bank da mi kredyt z pocałowaniem ręki. Ale pamiętam też, że żeby do tego
                    dojść, musiałem wcześniej zasuwać za marne grosze.
                    Pytałem jednak o coś innego - czy młody zdolny człowiek, który ma kwalifikacje
                    takie, że gdyby miał to szczęście i żył w jakimś bardziej normalnym niż Polska
                    kraju, to zostałby wysoko opłacanym specjalistą, ma w imię patrioryzmu żyć w
                    Polsce czy też lepiej jest dla niego, by wyjechał? Ja uważam, że lepiej jest,
                    żeby wyjechał, jeśli może. Człowiek musi dbać przede wszystkim o swój własny
                    interes. Patriotyzmem nikt się jeszcze nie najadł i nikt za patriotyzm nie
                    kupił sobie samochodu. Na patrotyzm możesz sobie pozwolić Ty, mógłbym ja
                    (chociaż nie uważam siebie za patriotę), ale dla młodego człowieka na starcie
                    swojej kariery życiowej patriotyzm to zbędny balast.
                    • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:30
                      patriotyzm to chyba nie siedzenie w Polandzie?
                      Nie ma pracy - jedz gdzie jest. Jezeli sie czeka az praca sie pojawi na miejscu
                      to nie powinno sie miec prawa nazywac siebie patriota.
                      Nie chcesz jechac - nie narzekaj.
                      Pzdr
                    • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:36
                      Zgadzam sie z Toba Pawle.
                      Na starcie jest bardzo trudno. W Polsce napewno trudniej, niz w innych krajach
                      UE. I nie mam nic przeciwko temu, zeby mlodzi ludzie wyjezdzali za granice na
                      jakis czas, sczegolnie ze przy okazji moga podszkolic angielski, co zaowocuje
                      dostaniem lepszej pracy po powrocie. Ale komentarze typu "Nie zamierzam wracac"
                      nie przemawiaja do mnie. Nie wyobrazam sobie wyrzec sie Polskosci i zostac na
                      stale za granica.
                      • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:46
                        a najbardziej mialem dosyc w PL tej gornowzlotnosci:
                        "Nie wyobrazam sobie wyrzec sie Polskosci i zostac na
                        stale za granica."

Wiekszosc najwybitniejszych przedstawicieli naszego wybranego narodu mieszkalo
                        i tworzylo poza PL.

Wiesz ze w UK jest wiecej mlodych Francuzow niz POlakow? Myslisz ze
                        sie "wyrzekaja Francji"?
                        • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:09
                          I tak mnie nie namowisz na pozostanie w UK.
                          I nie intersuja mnie Francuzi. Interesuje mnie Polska i Polacy.
                          • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:10
                            masz chyba klopoty z rozumieniem tekstu.
                            Gdzie ja namawiam Cie na zostanie w UK?
                            Ja odpowiadalem na Twoje pytanie dlaczego ja nie moglbym wrocic.
                            • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:14
                              Okej, to nie wracaj. Your own business my friend :)
              • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:26
                co to jest "rodowity anglik"?
                A w PL kazdego stac na mieszkanie?

Wg mne ceny w Londynie wcale nie sa wyzsze od Wrocka jezeli wezmiesz pod uwage
                zarobki.
                • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:37
                  "rodowity Anglik" to, jak sama nazwa wskazuje ktos, kto sie w Anglii urodzil
                  • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:43
                    dlaczego mialby miec taki "rodowity Anglik" latwiej kupowac mieszkanie w UK?
                    • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:11
                      Moje slowa mialy tylko uzmyslowic, ze to nie tylko Polakom w Polsce jest trudno
                      kupic wlasne mieszkanie. We wszystkich kapitalistycznych panstwach jest to
                      problem.

Tylko na Kubie sa tanie mieszkania, ale tam jest nadal komuna.
                      • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:13
                        acha
                        to powiem Ci jeszcze ze na Kubie ludzie nie kupuja swoich mieszkan. Wlasnosc
                        prywatna nieruchomosci nie istnieje.

Tanio jest w Niemczech wschodnich.
                        • Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:16
                          Jezeli chodzi o Kube to wlasnie to mialam na mysli, co napisales.

A w przypadku Niemczech wschodnich to nie bylabym taka pewna, czy tam jest caly
                          czas tanio.
                          • Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:20
                            potencjal kilkakrotnie wiekszy niz WRO, swietna komunikacja, duze metraze.
                            Przykladowe ceny:

www.imoinvest.com/index.php?id=4&sub=2
      • Gość: dr zmywak Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 193.28.0.* 25.04.06, 12:55
        Mogę wrócić, za 2000 ... euro/msc
        • Gość: dr.guard Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.06, 13:36
          Ja wole miec nawet szefa koloru czarnego ale takiego ktory mnie szanuje placac
          mi 1800 funtow. A po pracy mam w Londynie wiecej mozliwosci na spedzenie
          wolnego czasu niz w naszym pieknym miescie. Na szczescie koncert Gorylli po-
          Rodowicz zostal odwolany ostatnio:)))
          I gó.. mnie obchodza jakies remonty, mosty itp
      • Gość: iryda@interia.pl Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 193.227.131.* 25.04.06, 14:04
        Ironia,która niestety jest faktem.Mój facet jest KWALIFIKOWANYM INFORMATYKIEM i
        ŁĄCZNOŚCIOWCEM-kilkunastoletnie doświadczenie w zawodzie i co?Mgr-a albo dr-a
        przed nazwiskiem mu brak.KPINA! A może KTOŚ da mu uczciwą pracę w zawodzie za
        uczciwe pieniążki?Nie trzeba szukać w Anglii Polaków. Tu ich jest dość bez
        pracy tak samo!
        • Gość: Hehehe Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.axelspringer.pl 25.04.06, 14:18
          Po prostu inwestorzy weszli do miasta w ktorym nie ma kadr, a tym, ktorzy
          nadawali by sie do pracy zaproponowali zbyt malo kasy. Tak sie konczy akcja ze
          sciaganiem inwestorow przy pomocy dawania im zbyt wielu cukierkow
        • xx23 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 19:46
          Mam kolege ktory ma mgr inz przed nazwiskiem , 40 latek i nie ma pracy od kilku
          lat.
      • Gość: WallyWonker Dlaczego ten glupi rzad nic nie robi??? IP: 204.149.80.* 25.04.06, 14:25
        Nic nie robi by zapobiec ucieczce polskiej inteligencji???
      • locohamster Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 14:28
        chyba posrało sie komus w głowie...
        Siła by nie zaciagneli ludzi... chyba predzej kogos z suwalk sporowadza :P
        a doktoranta ktory nie potrafi pracy za niezłą kasiorke na zachodzie znalezc to sie powinno na zmywaku zostawic
      • Gość: POlak bo u nas we Wrocku rząza lumbenliberałowie z PO IP: *.t-systems.com.pl 25.04.06, 14:34
        a nie katonarodowcy z PIS, LPR czy SO
      • Gość: jas moj ojciec dal sie namowic agitatorom PRLu IP: *.uniorg.de / 193.188.196.* 25.04.06, 14:36
        (byl na robotach w rzeszy) i wrocil - do konca zycia nie mogl sobie darowac.
      • buddyn Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 14:37
        Pic na wodę od dwóch lat wysyłam oferty do różnych firm i nic jedynie z firm w
        których mam jakiś znajomych otrzymuję zaproszenie na rozmowę ale płace jakie
        oferują to pożal się boże 900 zł brutto i reszta to prowizja lub premia ,która
        raz jest ale więcej jej nie ma bo nagle zwiększają się plany i trudno je
        zrealizować. W strefie ekonomicznej w Jelczu to wszyscy pracodawcy się umówili
        i płacą tyle samo, a praca jak w obozach koncentracyjnych wszędzie czytniki
        wyjśc i wejść jak masz rozwolnienie to odliczają ci każdą minutę powyżej
        przysługującej ci 15 minutowej przerwy i jeszce żądają pracy w każdą sobotę i w
        niedzielę normalny kapitalizm XIX wieczny i gdzie te związki zawodowe chyba są
        tylko w starych dużych państwowych zakładach gdzie i tak nie ma taiego wyzysku
        i po co wracać z Angli lub Irlandi
      • Gość: T Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.sexowny.net 25.04.06, 14:38
        Wracajcie Polacy do pracy za 820plz brutto... oczywiście wypłacane
        nieregularnie... bo tylko takiej pracy jest w brud....

Ostatnio na grupach dyskusyjnych było jak jedna bezrobotna trafiła na spęd
        zorganizowany przez Rejonowy Urząd Pracy szukający chętnych do pracy przy
        monitorach LCD...

Pracowniczka RUP powiedziała że po szkoleniu dostaną tak:
        - z dużym prawdopodobieństwem minimalną płacę;
        - szkolenia
        - i cygrograf polegający na tym, że nie mogą odejść przez najbliższe 3 lata....

Chętnych wielu nie było i chyba teraz szukają właśnie chętnych do tej roboty
      • Gość: Piotr Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 62.233.144.* 25.04.06, 14:54
        a po co? Liczę, że jak się ktos w końcu zorientuje, że brak rąk do pracy
        zacznie w końcu zatrudniać za lepsze pieniądze tych, co pozostali. No chyba, że
        tradycyjnie zrobi nam kuku i zacznie szukać rak do pracy wśród taniej siły
        roboczej ze Wschodu.
      • sluggish Prawda o ofertach z Wrocławia 25.04.06, 15:07
        W dziedzinie finansów człowiek z 5letnim doświadczeniem, biegłym angeilskim i
        paroma innymi, słabszymi językami w Volvo, na stanowisku średniego szczebla
        dostanie na wejściu... 2.500 zł. Po pół roku ma sznsę na 10 % podwyżki. Do
        tego "trzynastka" i bonusty typu basen, języki (w godzinach wieczorowych).
        praca od rana do późnego wieczora.

Nic dziwnego, ze chętnych nie ma.
        • sluggish Oczywiście brutto 25.04.06, 15:09
          sluggish napisał:

> W dziedzinie finansów człowiek z 5letnim doświadczeniem, biegłym angeilskim i
          > paroma innymi, słabszymi językami w Volvo, na stanowisku średniego szczebla
          > dostanie na wejściu... 2.500 zł.

Firma przynzje, że to żałosne warunki ale w zamian jest się "członkiem
          wielkiej, światowej rodziny". A poza tym "jakbyśmy chcieli płacić więcej to
          byśmy założyli firme w stolicy".
      • megas1 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 15:09
        He he, widocznie łatwiej przekonać i ściągnąć murarza z UK, niż zapitego bezrobotnego z PGRu.
        • Gość: pikus Ewa London vs. Dr Marudna IP: 194.204.171.* 25.04.06, 15:34
          Ewa twoje uogólnienia mogą być zniechęceniem dla dr marudnej. Piszesz tak jak
          każdy Polak na obczyźnie, ogarnieta strachem konkurencji przedstawiasz wszystko
          co najgorsze. A to, że mieszkania drogie, że młodych nie stać na kredyt, że
          zycie drogie. Same plagi egipskie. To teraz napisz dlaczego tyle setek tysięcy
          młodych Polaków tam przebywa. Dlaczego Polacy przebywają tam z rodzinami z
          małymi dziećmi. Napisz coś o opiece nad dziećmi i opłatach usług medycznych dla
          dzieci (że są za darmo), napisz o darmowych przedszkolach (szkolach) o
          powszechnej życzliwości Anglików dla obcych jakimi jesteśmy. Nie wysilaj się i
          nie pisz o szkołach prywatnych bo u nas też takie są dla nielicznych i wcale
          nie lepsze. Napisz, że forma mieszkaniowa typu mieszkanie własnościowe to nie
          jest standard nie tylko w UK bo jest najdroższa (przelicznik około x15 czyli
          domek w Polsce wart 1 milion tam kosztuje 15 milionów). Napisz konkretnie ile
          trzeba zapłacić za domek z ogródkiem w wielkim Londynie a ile za pokoik w
          centrum Londynu. Napisz ile trzeba przeznaczyć pieniędzy na dobre jedzenie i że
          trzeba umieć kupować. Namawiam dr marudną jedź do Londynu dasz sobie radę.
          Czytaj ogłoszenia. Jest dużo gazet z ofertami mozna je znaleźć za darmo w wielu
          miejscach. Wychodzi coś w stylu naszego wrocławskiego "Metra". Napisz Ewo, ze
          komunikacja w Londynie jest najlepsza na świecie i że jest najtańsza. Napisz,
          że za 2.50 (okolo 10,-pln) mozna 24 godziny jeżdzić busami po całym Londynie,
          ze są bonusy na bilety do metra i pociągów niewyobrażalne dla naszego ZDiK-u.
          Napisz że przejazd obwodnicą londyńską (M25) kosztuje 1-go funta (~ 5,60 pln)
          za 250 km a do centrum prowadzi ponad 20 autostrad darmowych. Oczywiście życie
          Polaków ma wiele barw a najgorzej mają ci co nic nie potrafią łacznie z
          językiem. Również ci, którzy uwierzyli, że pieniądze w Londynie leżą na ulicy.
          Dr marudnej napisz, żeby wystrzegała się Polaków oszustów i najbardziej
          wierzyła sobie i starała się SAMA wszystko załatwić bez pośredników. A już
          pośredników - Polaków w szczególności. Jeżeli Ewo nie napiszesz to ja napiszę.
          Że za pracę polegającą na nabijaniu liści i papierków na szpikulec w Hyde Parku
          lubi innym miejscu można z powodzeniem opłacić dwupokojowe mieszkanie w
          Cricklewood, Grenwich, Wembley czy innym Richmond oraz dość dobrze się najadać.
          Mozna starać się o mieszkanie komunalne i dostac je blisko centrum za niską
          cenę (szczególnie rozdziny z malymi dziećmi majace uregulowany pobyt na który
          się niestety czeka dość dlugo - czasem klika lat). Jeśli zna się jezyk mozna
          naprawde dostać ciekawą pracę. Warunek. TRZEBA COŚ POTRAFIC ROBIĆ. UK to kraj
          wielkich szans. To kraj gdzie praktycznie nie ma bezrobocia. Wiara w to, że w
          Polsce będzie lepiej jest złudna. Nigdy nie bedzie lepiej. Dr marudna póki masz
          sily, zdrowie i jesteś młoda wiej stąd jaknajprędzej. Szkoda twojego życia ono
          jest takie krótkie a Polska jest krajem dla wybranych dosłownie i w przenośni.
          Jak widzisz ty do nich nie należysz. Polska to kraj straceńców.
          • Gość: DRAB brawo Pikus! IP: 158.180.192.* 25.04.06, 15:51
          • Gość: Ewa z Londynu Re: Ewa London vs. Dr Marudna IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:00
            "kosztuje 1-go funta (~ 5,60 pln)"

Stare dane. Funt jest juz po 5,5 PLN a zlotowka dalej wykazuje tendencje
            wzrostowa. Nie straszne jej zadne Leppery. I tak asze zarobki z kazdym dniem sa
            w Polsce coraz mniej warte....5,4....5,3....5,2....5,1....etc.
            • Gość: lolo księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:36
              "funt wykazuje tendencje znizkowa" - moze jeszcze powiesz, ze niebawem za 1 pln
              bedziemy placic 5 funtow, tak?

nie no strach sie bac ksiegowych!
              • Gość: Ewa z Londynu Re: księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:41
                To nie ja mowie herezje, tylko Ty nie umiesz czytac. I nie naciagaj mojej
                wypowiedzi do tego stopnia, zeby az dojsc do rownania 1PLN = 5 GBP, bo to
                wiadomo jest herezja.
                "funt wykazuje tendencje znizkowa" - jak juz cytujesz to cytuj to, co
                napisalam, a nie na odwrot
              • Gość: Ewa z Londynu Re: księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:46
                To, ze funt wykazuje tendecje znizkowa to sa Twoje wlasne slowa i pewnie
                dlatego je wypowiadasz, ze swietnie zdajesz sobie sprawe z tego, ze czasy
                swietnosci angielskiej waluty, kiedy to osiagala ona poziom 6.8 PLN = 1 GBP
                bezpowrotnie minely.
                I jezeli pracujesz w UK to pewnie za kazdym razem, gdy przyjezdasz do Polski
                wkurza Cie, ze te Twoje "precious pounds are worth less and less".

• Gość: kangur1313 Ekstradycja! IP: *.gorzow.mm.pl 25.04.06, 15:43
        Jak zapłacą więcej niż poddani Jej Królewskiej Mości, to wrócę na stałe, nie
        tylko na dłuuugi weekend. ( Jestem architektem). Inaczej- wrócę jak będzie
        ekstradycja!

• Gość: dax Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: 194.42.117.* 25.04.06, 15:46
        nie dosc ze poniemiecka, nazistowska architektura to jeszcze ludzie, którzy tam
        mieszkają. Szkoda słów.
        • Gość: Termos Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:52
          architektura bardzo dobra, to ze tak mowisz swiadczy ze sie nie znasz, jesli ci
          sie nie podoba mozesz siedziec we warszawce lub kielcach to pewnie twoje klimaty

Jesli zas chodzi o meritum to POlszewia i ich klakierzy szukaja naiwniakow
          chcacych pracowac za 2000 zl jak woly przez caly dzien, we Wroclawiu 2000 biorac
          pod uwage ze trzeba sie utrzymac to niwiele to tak jak 900 zl w zachodniopomorskim.

W GB za prosta prace mozna otrzymac prawie 2000 funtow a to wystarcza na dobre
          zycie w polsce 2000 zl nie wystarcza na dobre zycie rachunek jest prosty dopoki
          kapitalisci nie naucza sie doceniac finasowo pracy czlowieka tak dlugo emigracja
          bedzie trwac, ten tyranizm niskich zarobkow moze prerwac tylko bunt spoleczny
          lub masowa emigracja.

• Gość: Silesius Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:55
            >architektura bardzo dobra, to ze tak mowisz swiadczy ze sie nie znasz, jesli ci
            >sie nie podoba mozesz siedziec we warszawce lub kielcach to pewnie twoje klimaty

Jego klimaty to małomiasteczkowa arcitektura Poznania - takiej większej Zielonej
            Góry.
        • janek.p Nie...no bez przesady 25.04.06, 16:45
          Skad to wiesz, jezdziles po Polsce i sprawdzales, globtrotterze?
        • Gość: ja Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.06, 22:00
          Gość portalu: dax napisał(a):

> nie dosc ze poniemiecka, nazistowska architektura to jeszcze ludzie, którzy
          tam
          >
          > mieszkają. Szkoda słów.

dax - fajne masz IP. Dzięki za namiary.
          • adwo-kat Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce(debil) 25.04.06, 22:45
            Ty też debilu masz fajne IP:-)
            Pozdrawiam z najpiękniejszego i najlepszego oraz ukochanego miasta Wrocław!!!!
            wystarczy czy mam dalej takim jak ty tłumaczyć iż nie oto chodzi!
            To nie rywalizacja to życie!
            Można żyć we Wrocławiu tylko wtedy jeśli potrafisz!
            Poniemieckich budynków jest tylko kilka(jak pewnie nie wiesz Wrocław był
            zburzony w 90% a budynków było ok. 28.000 przed wojną) i są tylko liczby!
            Wielce sznuje Twoje poglądy których niestety ci brak!
            Nieszkodzi:-) Pojedz i wróć do Wrocławia wtedy bedziesz wiedział co to znaczy
            magia miejsca czy ludzi!

niespełna rozumu człowiek neguje coś co nierozumie"
      • amelia345 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 15:51
        To wszystko są bujdy. Sama musiałam wyjechać z Wrocławia bo nie mogłam znaleźć
        żadnej pracy, w której zarabiałabym powyżej 1500 na rękę, nie żałuje tej
        decyzji, a Ci, którzy zostali nadal zarabiają grosze a firmy grożą na każdym
        kroku, że ich zwolnią. Może jest sporo pracy,a le dla dobrze wykwalifikowanych
        robotników, którzy zgodzą się pracować za minimalną płacę.
      • Gość: adrian Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.04.06, 15:52
        W Londynie jestem od 11 lat i jak ktos jest doktorantem na zmywaku i nie
        potrafi sobie lepszej pracy znalezc, to zaden z niego specialista.
        Nie oszukujmy sie jak ktos jest specjalistá to nawet slaby jezyk nie
        przeszkadza w znalezieniu dobrej posady.
      • Gość: Piotr Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:54
        obrzucają się nawzajem błotem, a czas marnotrawią na przesiadywaniu na forach
        zamiast odpoczywać (na obczyźnie) i pracować (w kraju). Dlatego Polska może i
        się zmienia (powoli, bo powoli ale zawsze i nie wiadomo czy na gorsze, czy na
        lepsze), ale rodacy pozostają niezmienni - zawistni, złośliwi, małostkowi.
        Pogratulować!
        • Gość: Termos Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:57
          No to sobie pracuj dla polskich wyzyskiwaczy i wszelkich managerow sila niewolnicza.
          • Gość: Piotr Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:59
            Interesująca teoria mości Termosie... Skąd możesz u diaska wiedzieć, gdzie
            pracuje, dla kogo (o ile w ogóle) i za ile? Zapomniałem o jeszcze jednej cesze
            narodowej - mianowicie jasnowidztwie...
            • Gość: Termos Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:17
              A taka sobie moja heurystyka
        • Gość: Ewa z Londynu Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:07
          Tak, tak.
          Tylko ktos ma inne zdania, zaraz go wyzwa od burakow zamiast podyskutowac.
          To sie chyba nigdy nie zmieni. Taka nasza polskosc.
          • Gość: misuo ewa buraczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:31
            no bo jestes buraczką, i to polską, narodową - jak lepper
            • Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:43
              Tak, dlatego Anglicy placa mi taka pensje, na jaka zasluguja wykwalifikowani
              glowni ksiegowi.

Dlatego, ze mam pusto w glowie, hahahahahaha :)))

Czy patriotyzm jest Twoim zdaniem oznaka buracznosci? Jezeli tak to spoko, moge
              byc buraczka.
              • Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 16:46
                a czy patriotyzm to powrot i zgoda (przez placenie podatkow) na to co sie
                dzieje w Polandzie?
                To pytanie retoryczne
                • Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:49
                  DRAB, I can see your point.
                  To nie jest zgoda i to nie jest pytanie retoryczne.
                  Odpowiem na nie oczywiscie.
                  Nie zgadzam sie na to, co sie dzieje w polskiej polityce,ale skoro cala
                  inteligencja emigruje to zostaja Ci, ktorzy w wyborach glosuja na Polsce
                  buraczana. Czy Polacy mieszkajacy w UK pofatygowali sie na wybory czy olali
                  sprawe????
                  • Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 17:04
                    Rozumiem ze Ty tak, ja nie, bo nie mieszkam tam i nie zamierzam wiec po co bede
                    ludziom wybieral kogos.
                    Glosuje w UK na ludzi, ktorzy decyduja o moich podatkach.

Jeszcze raz Ci powiem, ze drazni mnie ta gornolotnosc - powrot, patriotyzm,
                    Polacy etc. Jestesmy w UE i kazdy moze robic co chce - jedzie i pracuje gdzie
                    mu sie podoba; natomiast mam trudnosci ze zrozumieniem pobudek niektorych
                    dzialan: np powrotu do Wrocka w momencie kiedy VP zostaje Lepper, urzedasy
                    strasza doplata podatku, finanse panstwa wisza na wlosku a obywatel jest
                    niewolnikiem wladzy.

Szczegolnie, kiedy piszesz ze masz zawod, ktory daje Ci spokojnie funkcjonowac
                    w UK.

Wspomnisz moje slowa jak podpiszesz pierwsza deklaracje VAT (tym zajmuja sie
                    ksiegowi?) i pomyslisz o prostych i przejrzystych zasadach w UK, o tym ze w
                    kazdej chwili mozesz zadzwonic do IR i spytac sie co i jak, i dostaniesz rade
                    dobra dla Twojego biznesu, a nie krotkowzroczne plac, plac.

Rozumiem ze chce sie mieszkac obok rodzicow, blisko przyjaciol (jezeli akurat
                    nie wyjechali), ale wiem tez ze pamiec ludzka jest selektywna i pamietasz WRO
                    jako swoisty raj na ziemi.

• Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 17:42
                      > Rozumiem ze Ty tak, ja nie, bo nie mieszkam tam i nie zamierzam wiec po co
                      bede
                      >
                      > ludziom wybieral kogos.
                      > Glosuje w UK na ludzi, ktorzy decyduja o moich podatkach.

To po co wogole ta cala dyskusja?

Wspomnisz moje slowa jak podpiszesz pierwsza deklaracje VAT (tym zajmuja sie
                      > ksiegowi?) i pomyslisz o prostych i przejrzystych zasadach w UK.
                      Zasady rozliczania VAT sa coraz bardziej usystematyzowane, gdyz UNIJNE. Roznice
                      miedzy panstwami zaczynaja sie zacierac. A chyba nie chodzi Ci o zwykle
                      wypelnienie deklaracji, co?

> Rozumiem ze chce sie mieszkac obok rodzicow, blisko przyjaciol (jezeli akurat
                      > nie wyjechali), ale wiem tez ze pamiec ludzka jest selektywna i pamietasz WRO
                      > jako swoisty raj na ziemi.

Bo to jest raj na ziemi. W UK jestem tylko dla kasy. Nie mam zadnych glebszych
                      uczuc zwiazanych z brudnym Londynem.
                      • Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 17:52
                        "Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave
                        London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there
                        is in London all that life can afford."
                        — Samuel Johnson
                        • Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 17:59
                          Yes Sir!

Ja mimo to kocham Polske.
                          I tylko tam zyje pelnia zycia i oddycham pelna piersia :)

Pozdrawiam

P.S. Spadam na moje kursy ACCA, bo przeciez ze mnie tylko niby-ksiegowa,
                          podszkolic sie musze.
                          • Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 18:07
                            bedziesz w pelni qualified, poczujesz podwyzke to i brudny Londyn Ci sie
                            spodoba!
                            Powodzenia, ja ide do domu
                            d
                        • Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 18:00
                          I rzeczywiscie jestem zmeczona zyciem - zyciem w Londynie.
                          Kazdy pobyt w Polsce laduje mi baterie na dlugi czas.
                        • Gość: KR$ Re: ewa buraczana IP: *.riz.pl 25.04.06, 18:40
                          Ciekawe ze wiekszosc znajomych angoli nie chce mieszkac w Londku... Ja tez bym
                          nie chcial - brud i smrod i tlok.
                          • Gość: Londyn Re: ewa buraczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 21:34
                            Bo im sie w glowie przewraca z nadwyzki finansowej na koncie, a poza tym nie
                            mieszkali nigdy we Wrocławiu.
      • Gość: Jerzy Właśnie kupiłem bilet do Londynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:02
        Wrocław --> Londyn, w jedną stronę.
      • Gość: red Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 82.141.240.* 25.04.06, 16:13
        Show me the money...:) Zamiast ciagac niech zapropnuja dobre pieniadze, a one
        juz sciagna kogo trzeba
        • Gość: Lukasz Sikorski Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 62.189.241.* 25.04.06, 16:21
          Co mi po tym, ze moja dawna firma stawia druga fabryke, buduje sie LG itd?
          Przyjade i z polskim paszportem nadal bede traktowany jak low cost employee. Ja
          sobie poczekam jeszcze 3 lata, zmienie paszport na tutejszy i jak moji koledzy
          Wlosi w dawnej firmie bede zarabial po kilka tysiecy euro, mial sluzbowe
          mieszkanie a w stolowce osobne menu.
          Chyba, ze stanie sie cud albo upadne na glowe ;)
      • Gość: katolik Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.nycmny83.covad.net 25.04.06, 16:16
        jak mi zaoferuja $160k rocznie to wracam
        • Gość: wk Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:24
          no i co z tego,że każą wracać za 800,-zł nikt nie bęzie pracować w Kraju, woli
          analityk sprzątac w Anglii.
      • Gość: wrocławianin Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.centrum.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:23
        Ten brak rąk do pracy we Wrocławiu to fikcja. Sam przez rok szukałem pracy we
        Wrocławiu /absolwent politechniki i 2 kierunki studiów podyplomowych oraz 20
        letnia praktyka zawodowa/ i znalazłem robotę ale na Śląsku.
      • Gość: jeden z was polacy w UK do Wroclawia: SPadajcie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:28
        nigdyu wiecej wrocka zapyzialego, klamstwa obluduy urzednikow korupcji policji
        sadow, etc... brudu nieuczciuwosci et.....
      • Gość: zdrowy rozsądek Wracajcie i funty oddajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:30
        Wracajcie i funty oddajcie coście je na zmywaku z wylaniem potu zarobili.
        Wracajcie i rozmanżajcie sie bo jak nie to nas zeleja Vietnamczycy.
        Wracajcie i pracujcie bez perspektyw na przyszłośc na mało płatnych
        stanowiskach.

A konkluzja moja jest taka, żadne miasto Angielskie nie reklamuje sie "Polacy
        chodźcie do nas"
        To dlaczego Wrocław reklamuje sie "Wracajcie polacy" huh ?
        Ciekawe z czyich pieniedzy poszla ta kampania moze z kasy tych co zostali ? A
        moze z kasy UE ale wątpie by UE dala kase na taka debilna kampanie.

Ten doktorant - tytułowy - popracuje na tzw. zmywaku rok nauczy sie
        angielskiego i jak bedzie chcial to tam rozpocznie kariere z duzo lepszymi
        perspektywami na rozwoj niz we wroclawiu.

Ja na pewno wyjade w Sierpniu zaraz po obronie i pojade dorabiać Brytyjczyków
        bo to bardziej ich lubie niz niektórych polaków.
        Pozdrowionka dla wszystkich!!!
        • Gość: Ewa z Londynu Re: Wracajcie i funty oddajcie IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:56
          A konkluzja moja jest taka, żadne miasto Angielskie nie reklamuje sie "Polacy
          > chodźcie do nas"

Pare tygodni temu poznalam bardzo sympatyczna Angielke, z ktora mi sie bardzo
          milo rozmawialo. Otoz ta pani uswiadomila mnie, ze w Anglii po kryzysie lat 60-
          tych wladze angielskie oficjalnie apelowaly do emigrantow (Afroamerykanow, co
          by nie zabrzmiec jak rasistka), zeby przejezdzali do UK, bo brakowalo rak do
          pracy.
          Ludzie Ci przyjezdzali w ciemno, nie znajac angielskiego zimnego klimatu, nie
          wiedzac, ze beda ofiarami rasizmu, ktorego oczywiscie teraz nie juz nie,
          szczegolnie w tak kosmopolitycznym miescie jak Londyn.
        • adwo-kat wyjeżdzajcie i nie wracajcie! kto wróci zapłaci!!! 25.04.06, 22:32
          Dobra wola każdego wyjeżdzającego! Spoko jedz gdzie chcesz! Wracasz (a wrócisz)
          zapłacisz podwójny podatek:-) Mam nadzieje że odpowiednio się przygotujemy na
          powrót zarobkiewiczów!!!
          Oczywiście pod względem brania a nie dawania;-0
          Na Dominikanie potrzeba ludzi do pracy!
          W Polsce jest największe bezrobocie w UE!
          W Polsce są najlepsi ludkowie:-0
          Warto inwewstować w emarytów po 70-tce! oni wrócą i nam oddadzą wszystkie łatwo
          zarobione many przy zmywakach itp.
          pozdrawiam wszystkich garkotłuków i tych co uczą się poprawnego
          języka "ojczystego"!!!!!
          Grzegorz Brzęszcztczykiewicz pseudo "Duduś"
      • janek.p Poprawcie warunki pracy w szpitalach, to wroce 25.04.06, 16:41
        Na razie wole sobie siedziec w USA...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka