Gość: gosc Re: komu rosna temu rosna te płace! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:03 Mnie nie urosły a nawet zmalały bo brak premi a człowiek pracuje jak wół. Wiec Ci co siedza tam maja i beda mieli lepiej. niech daja tym wiecej którzy juz pracuja a nie szukaja nastepnych naiwnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Statystyka Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia w UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:23 To dolny śląsk ma NAJWIĘKSZE bezrobocie w UE, więc apel uznaję za dziwaczny, to elememnt gry wyborczej PO - nie dajcie się im nabrać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzs Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.e-wro.net.pl 25.04.06, 12:27 czy autorzy tego programu mogą odpowiedziec dlaczego 90% podatników jest w 1 i drugiej skali podatkowej , czyli 90% PRACUJACYCH!!!(a co z 3 mln bezrobotnych, czy zarabiaja nawet na czarno wiecej niz 1000zł)zarabia do 3000 zł brutto(2 000 netto) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 12:29 Tak, tak. A co z szara strefa psujaca statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.crowley.pl 25.04.06, 12:45 oj Ewo nie wracaj , wielka japońska firma pod Wrocławiem szukała głównego księgowego za ..... 5000 zł brutto , to niecały 1000 GBP , z tego co wiem szuka nadal 8000 brutto niby dużo ale nasze szanowne państwo po 4 miesiącach zacznie brać ci 30% podatku , a kredycik na mieszkanie nie odliczysz od podatku (używane) niech szanowni zachecający sprawdzą co dzieje się z cenami mieszkań , nawet zarabiający 8000 brutto majac na utrzymaniu rodzine będzie miał kłopot z kredytem na mieszkanie - o domu nie wspominając A co mająpowiedzieć wyrobnicy w białych kołnierzykach z HP,LG itp pracujący za 1/3 tego i mieszkający w "mieszkaniach studenckich"???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 12:51 Z przyjemnoscia odpowiem: wracam na gotowa posade za wieksze pieniazki. Co do cen mieszkan to rodowitych Anglikow nie jest stac na zakup mieszkan w Londynie, bo sa tak horendalne ceny. A i niewielu mlodym, poczatkujacym pracownikom Angielskim udaje sie dostac kredyt, bo trzeba miec odlozona spora czesc wartosci mieszkania zeby bank chcial z Toba rozmawiac. Co do wyrobnikow. Hmmm, tu tez sa tacy. I tez dalej mieszkaja z rodzicami. I sa Anglikami i tak samo narzekaja na system jak my Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 217.30.156.* 25.04.06, 13:05 I dlatego, Ewa, ludzie traktują Ciebie na tym forum, jakbyś się urwała z choinki. Masz kupę szczęścia, że znalazłaś sobie wysokopłatną posadę. Ale nie każdy ma takie szczęście. Gdybyś miała mniej szczęścia i ktoś by Ci zaproponował z Twoimi kwalifikacjami pracę za np. 2000 brutto, to byś całkiem inaczej śpiewała. Twój patriotyzm gdzieś by się ulotnił. Łatwo być patriotą, gdy się jeździ luksusowym samochodem, ma kasę na zagraniczne urlopy i inne przyjemności życia. Ale wczuj się w rolę Twojej młodszej koleżanki po fachu, która kończy AE i oferują jej staż w jakimś urzędzie samorządowym za 450 złotych na rękę - bez gwarancji stałego zatrudnienia. I co? Ma być patriotką- cierpiętniczką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:14 Gdybyś miała mniej szczęścia i ktoś by Ci > zaproponował z Twoimi kwalifikacjami pracę za np. 2000 brutto, to byś całkiem > inaczej śpiewała. Twój patriotyzm gdzieś by się ulotnił. Łatwo być patriotą, > gdy się jeździ luksusowym samochodem, ma kasę na zagraniczne urlopy i inne > przyjemności życia. Ale wczuj się w rolę Twojej młodszej koleżanki po fachu, > która kończy AE i oferują jej staż w jakimś urzędzie samorządowym za 450 > złotych na rękę - bez gwarancji stałego zatrudnienia. Do wszystkiego w zyciu sie dochodzi. Ja zaczynalam od 1400 zl brutto w Polsce. Wszystko to praktyka i doswidaczenie. Dobrych zarobkow nie dostaje sie zaraz pod skonczeniu studiow ! Wszystko trzeba sobie wypracowac, popracowac w Polsce 6 lat, potem pojechac do Londynu na 2 lata, potem wrocic. Absolwenci studiow w UK tez zarabiaja mniej, niz pracownicy doswiadczeni. Taka jest kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:23 zgadzam sie z ksiegowa glowna, trzeba sie wczesniej czegos nauczyc zeby cokolwiek zarabiac. Dlatego wszystkim polecam wyjazd z wroclawskiego raju. Nie chodzi o kase, choc oczywiscie ta jest lepsza w UK jezeli wie sie co sie robi. Moja glowna motywacja bylo zycie w kraju tolerancyjnym, gdzie ludzie sie usmiechaja, a panstwo nie podstawia nogi obywatelom: mimo ze uwazam sie za patriote wole na razie mieszkac w kraju gdzie zyje sie przyjemniej i jednoczesnie moge sie zawodowo rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 217.30.156.* 25.04.06, 13:24 Ja to wiem. Studia skończyłem kilkanaście lat temu. Pracowałem tu i tam, wspinałem się po szczeblach kariery. Teraz dwa razy do roku mogę sobie polecieć na wakacje do Indonezji czy do Ekwadoru i nie muszę drżeć o swoją zdolność kredytową, bo płacę gotówką, a - jeśli nie mogę z jakichś powodów - to wiem, że każdy bank da mi kredyt z pocałowaniem ręki. Ale pamiętam też, że żeby do tego dojść, musiałem wcześniej zasuwać za marne grosze. Pytałem jednak o coś innego - czy młody zdolny człowiek, który ma kwalifikacje takie, że gdyby miał to szczęście i żył w jakimś bardziej normalnym niż Polska kraju, to zostałby wysoko opłacanym specjalistą, ma w imię patrioryzmu żyć w Polsce czy też lepiej jest dla niego, by wyjechał? Ja uważam, że lepiej jest, żeby wyjechał, jeśli może. Człowiek musi dbać przede wszystkim o swój własny interes. Patriotyzmem nikt się jeszcze nie najadł i nikt za patriotyzm nie kupił sobie samochodu. Na patrotyzm możesz sobie pozwolić Ty, mógłbym ja (chociaż nie uważam siebie za patriotę), ale dla młodego człowieka na starcie swojej kariery życiowej patriotyzm to zbędny balast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:30 patriotyzm to chyba nie siedzenie w Polandzie? Nie ma pracy - jedz gdzie jest. Jezeli sie czeka az praca sie pojawi na miejscu to nie powinno sie miec prawa nazywac siebie patriota. Nie chcesz jechac - nie narzekaj. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:36 Zgadzam sie z Toba Pawle. Na starcie jest bardzo trudno. W Polsce napewno trudniej, niz w innych krajach UE. I nie mam nic przeciwko temu, zeby mlodzi ludzie wyjezdzali za granice na jakis czas, sczegolnie ze przy okazji moga podszkolic angielski, co zaowocuje dostaniem lepszej pracy po powrocie. Ale komentarze typu "Nie zamierzam wracac" nie przemawiaja do mnie. Nie wyobrazam sobie wyrzec sie Polskosci i zostac na stale za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:46 a najbardziej mialem dosyc w PL tej gornowzlotnosci: "Nie wyobrazam sobie wyrzec sie Polskosci i zostac na stale za granica." Wiekszosc najwybitniejszych przedstawicieli naszego wybranego narodu mieszkalo i tworzylo poza PL. Wiesz ze w UK jest wiecej mlodych Francuzow niz POlakow? Myslisz ze sie "wyrzekaja Francji"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:09 I tak mnie nie namowisz na pozostanie w UK. I nie intersuja mnie Francuzi. Interesuje mnie Polska i Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:10 masz chyba klopoty z rozumieniem tekstu. Gdzie ja namawiam Cie na zostanie w UK? Ja odpowiadalem na Twoje pytanie dlaczego ja nie moglbym wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:14 Okej, to nie wracaj. Your own business my friend :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:26 co to jest "rodowity anglik"? A w PL kazdego stac na mieszkanie? Wg mne ceny w Londynie wcale nie sa wyzsze od Wrocka jezeli wezmiesz pod uwage zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 13:37 "rodowity Anglik" to, jak sama nazwa wskazuje ktos, kto sie w Anglii urodzil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 13:43 dlaczego mialby miec taki "rodowity Anglik" latwiej kupowac mieszkanie w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:11 Moje slowa mialy tylko uzmyslowic, ze to nie tylko Polakom w Polsce jest trudno kupic wlasne mieszkanie. We wszystkich kapitalistycznych panstwach jest to problem. Tylko na Kubie sa tanie mieszkania, ale tam jest nadal komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:13 acha to powiem Ci jeszcze ze na Kubie ludzie nie kupuja swoich mieszkan. Wlasnosc prywatna nieruchomosci nie istnieje. Tanio jest w Niemczech wschodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 14:16 Jezeli chodzi o Kube to wlasnie to mialam na mysli, co napisales. A w przypadku Niemczech wschodnich to nie bylabym taka pewna, czy tam jest caly czas tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Dolnośląskie ma NAJwiększy poziom bezrobocia IP: 158.180.192.* 25.04.06, 14:20 potencjal kilkakrotnie wiekszy niz WRO, swietna komunikacja, duze metraze. Przykladowe ceny: www.imoinvest.com/index.php?id=4&sub=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr zmywak Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 193.28.0.* 25.04.06, 12:55 Mogę wrócić, za 2000 ... euro/msc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.guard Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.06, 13:36 Ja wole miec nawet szefa koloru czarnego ale takiego ktory mnie szanuje placac mi 1800 funtow. A po pracy mam w Londynie wiecej mozliwosci na spedzenie wolnego czasu niz w naszym pieknym miescie. Na szczescie koncert Gorylli po- Rodowicz zostal odwolany ostatnio:))) I gó.. mnie obchodza jakies remonty, mosty itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iryda@interia.pl Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 193.227.131.* 25.04.06, 14:04 Ironia,która niestety jest faktem.Mój facet jest KWALIFIKOWANYM INFORMATYKIEM i ŁĄCZNOŚCIOWCEM-kilkunastoletnie doświadczenie w zawodzie i co?Mgr-a albo dr-a przed nazwiskiem mu brak.KPINA! A może KTOŚ da mu uczciwą pracę w zawodzie za uczciwe pieniążki?Nie trzeba szukać w Anglii Polaków. Tu ich jest dość bez pracy tak samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hehehe Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.axelspringer.pl 25.04.06, 14:18 Po prostu inwestorzy weszli do miasta w ktorym nie ma kadr, a tym, ktorzy nadawali by sie do pracy zaproponowali zbyt malo kasy. Tak sie konczy akcja ze sciaganiem inwestorow przy pomocy dawania im zbyt wielu cukierkow Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 19:46 Mam kolege ktory ma mgr inz przed nazwiskiem , 40 latek i nie ma pracy od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WallyWonker Dlaczego ten glupi rzad nic nie robi??? IP: 204.149.80.* 25.04.06, 14:25 Nic nie robi by zapobiec ucieczce polskiej inteligencji??? Odpowiedz Link Zgłoś
locohamster Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 14:28 chyba posrało sie komus w głowie... Siła by nie zaciagneli ludzi... chyba predzej kogos z suwalk sporowadza :P a doktoranta ktory nie potrafi pracy za niezłą kasiorke na zachodzie znalezc to sie powinno na zmywaku zostawic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak bo u nas we Wrocku rząza lumbenliberałowie z PO IP: *.t-systems.com.pl 25.04.06, 14:34 a nie katonarodowcy z PIS, LPR czy SO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas moj ojciec dal sie namowic agitatorom PRLu IP: *.uniorg.de / 193.188.196.* 25.04.06, 14:36 (byl na robotach w rzeszy) i wrocil - do konca zycia nie mogl sobie darowac. Odpowiedz Link Zgłoś
buddyn Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 14:37 Pic na wodę od dwóch lat wysyłam oferty do różnych firm i nic jedynie z firm w których mam jakiś znajomych otrzymuję zaproszenie na rozmowę ale płace jakie oferują to pożal się boże 900 zł brutto i reszta to prowizja lub premia ,która raz jest ale więcej jej nie ma bo nagle zwiększają się plany i trudno je zrealizować. W strefie ekonomicznej w Jelczu to wszyscy pracodawcy się umówili i płacą tyle samo, a praca jak w obozach koncentracyjnych wszędzie czytniki wyjśc i wejść jak masz rozwolnienie to odliczają ci każdą minutę powyżej przysługującej ci 15 minutowej przerwy i jeszce żądają pracy w każdą sobotę i w niedzielę normalny kapitalizm XIX wieczny i gdzie te związki zawodowe chyba są tylko w starych dużych państwowych zakładach gdzie i tak nie ma taiego wyzysku i po co wracać z Angli lub Irlandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.sexowny.net 25.04.06, 14:38 Wracajcie Polacy do pracy za 820plz brutto... oczywiście wypłacane nieregularnie... bo tylko takiej pracy jest w brud.... Ostatnio na grupach dyskusyjnych było jak jedna bezrobotna trafiła na spęd zorganizowany przez Rejonowy Urząd Pracy szukający chętnych do pracy przy monitorach LCD... Pracowniczka RUP powiedziała że po szkoleniu dostaną tak: - z dużym prawdopodobieństwem minimalną płacę; - szkolenia - i cygrograf polegający na tym, że nie mogą odejść przez najbliższe 3 lata.... Chętnych wielu nie było i chyba teraz szukają właśnie chętnych do tej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 62.233.144.* 25.04.06, 14:54 a po co? Liczę, że jak się ktos w końcu zorientuje, że brak rąk do pracy zacznie w końcu zatrudniać za lepsze pieniądze tych, co pozostali. No chyba, że tradycyjnie zrobi nam kuku i zacznie szukać rak do pracy wśród taniej siły roboczej ze Wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sluggish Prawda o ofertach z Wrocławia 25.04.06, 15:07 W dziedzinie finansów człowiek z 5letnim doświadczeniem, biegłym angeilskim i paroma innymi, słabszymi językami w Volvo, na stanowisku średniego szczebla dostanie na wejściu... 2.500 zł. Po pół roku ma sznsę na 10 % podwyżki. Do tego "trzynastka" i bonusty typu basen, języki (w godzinach wieczorowych). praca od rana do późnego wieczora. Nic dziwnego, ze chętnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sluggish Oczywiście brutto 25.04.06, 15:09 sluggish napisał: > W dziedzinie finansów człowiek z 5letnim doświadczeniem, biegłym angeilskim i > paroma innymi, słabszymi językami w Volvo, na stanowisku średniego szczebla > dostanie na wejściu... 2.500 zł. Firma przynzje, że to żałosne warunki ale w zamian jest się "członkiem wielkiej, światowej rodziny". A poza tym "jakbyśmy chcieli płacić więcej to byśmy założyli firme w stolicy". Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 15:09 He he, widocznie łatwiej przekonać i ściągnąć murarza z UK, niż zapitego bezrobotnego z PGRu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus Ewa London vs. Dr Marudna IP: 194.204.171.* 25.04.06, 15:34 Ewa twoje uogólnienia mogą być zniechęceniem dla dr marudnej. Piszesz tak jak każdy Polak na obczyźnie, ogarnieta strachem konkurencji przedstawiasz wszystko co najgorsze. A to, że mieszkania drogie, że młodych nie stać na kredyt, że zycie drogie. Same plagi egipskie. To teraz napisz dlaczego tyle setek tysięcy młodych Polaków tam przebywa. Dlaczego Polacy przebywają tam z rodzinami z małymi dziećmi. Napisz coś o opiece nad dziećmi i opłatach usług medycznych dla dzieci (że są za darmo), napisz o darmowych przedszkolach (szkolach) o powszechnej życzliwości Anglików dla obcych jakimi jesteśmy. Nie wysilaj się i nie pisz o szkołach prywatnych bo u nas też takie są dla nielicznych i wcale nie lepsze. Napisz, że forma mieszkaniowa typu mieszkanie własnościowe to nie jest standard nie tylko w UK bo jest najdroższa (przelicznik około x15 czyli domek w Polsce wart 1 milion tam kosztuje 15 milionów). Napisz konkretnie ile trzeba zapłacić za domek z ogródkiem w wielkim Londynie a ile za pokoik w centrum Londynu. Napisz ile trzeba przeznaczyć pieniędzy na dobre jedzenie i że trzeba umieć kupować. Namawiam dr marudną jedź do Londynu dasz sobie radę. Czytaj ogłoszenia. Jest dużo gazet z ofertami mozna je znaleźć za darmo w wielu miejscach. Wychodzi coś w stylu naszego wrocławskiego "Metra". Napisz Ewo, ze komunikacja w Londynie jest najlepsza na świecie i że jest najtańsza. Napisz, że za 2.50 (okolo 10,-pln) mozna 24 godziny jeżdzić busami po całym Londynie, ze są bonusy na bilety do metra i pociągów niewyobrażalne dla naszego ZDiK-u. Napisz że przejazd obwodnicą londyńską (M25) kosztuje 1-go funta (~ 5,60 pln) za 250 km a do centrum prowadzi ponad 20 autostrad darmowych. Oczywiście życie Polaków ma wiele barw a najgorzej mają ci co nic nie potrafią łacznie z językiem. Również ci, którzy uwierzyli, że pieniądze w Londynie leżą na ulicy. Dr marudnej napisz, żeby wystrzegała się Polaków oszustów i najbardziej wierzyła sobie i starała się SAMA wszystko załatwić bez pośredników. A już pośredników - Polaków w szczególności. Jeżeli Ewo nie napiszesz to ja napiszę. Że za pracę polegającą na nabijaniu liści i papierków na szpikulec w Hyde Parku lubi innym miejscu można z powodzeniem opłacić dwupokojowe mieszkanie w Cricklewood, Grenwich, Wembley czy innym Richmond oraz dość dobrze się najadać. Mozna starać się o mieszkanie komunalne i dostac je blisko centrum za niską cenę (szczególnie rozdziny z malymi dziećmi majace uregulowany pobyt na który się niestety czeka dość dlugo - czasem klika lat). Jeśli zna się jezyk mozna naprawde dostać ciekawą pracę. Warunek. TRZEBA COŚ POTRAFIC ROBIĆ. UK to kraj wielkich szans. To kraj gdzie praktycznie nie ma bezrobocia. Wiara w to, że w Polsce będzie lepiej jest złudna. Nigdy nie bedzie lepiej. Dr marudna póki masz sily, zdrowie i jesteś młoda wiej stąd jaknajprędzej. Szkoda twojego życia ono jest takie krótkie a Polska jest krajem dla wybranych dosłownie i w przenośni. Jak widzisz ty do nich nie należysz. Polska to kraj straceńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Ewa London vs. Dr Marudna IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:00 "kosztuje 1-go funta (~ 5,60 pln)" Stare dane. Funt jest juz po 5,5 PLN a zlotowka dalej wykazuje tendencje wzrostowa. Nie straszne jej zadne Leppery. I tak asze zarobki z kazdym dniem sa w Polsce coraz mniej warte....5,4....5,3....5,2....5,1....etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:36 "funt wykazuje tendencje znizkowa" - moze jeszcze powiesz, ze niebawem za 1 pln bedziemy placic 5 funtow, tak? nie no strach sie bac ksiegowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:41 To nie ja mowie herezje, tylko Ty nie umiesz czytac. I nie naciagaj mojej wypowiedzi do tego stopnia, zeby az dojsc do rownania 1PLN = 5 GBP, bo to wiadomo jest herezja. "funt wykazuje tendencje znizkowa" - jak juz cytujesz to cytuj to, co napisalam, a nie na odwrot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: księgowa mowi takie herezje w finansach IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:46 To, ze funt wykazuje tendecje znizkowa to sa Twoje wlasne slowa i pewnie dlatego je wypowiadasz, ze swietnie zdajesz sobie sprawe z tego, ze czasy swietnosci angielskiej waluty, kiedy to osiagala ona poziom 6.8 PLN = 1 GBP bezpowrotnie minely. I jezeli pracujesz w UK to pewnie za kazdym razem, gdy przyjezdasz do Polski wkurza Cie, ze te Twoje "precious pounds are worth less and less". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur1313 Ekstradycja! IP: *.gorzow.mm.pl 25.04.06, 15:43 Jak zapłacą więcej niż poddani Jej Królewskiej Mości, to wrócę na stałe, nie tylko na dłuuugi weekend. ( Jestem architektem). Inaczej- wrócę jak będzie ekstradycja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dax Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: 194.42.117.* 25.04.06, 15:46 nie dosc ze poniemiecka, nazistowska architektura to jeszcze ludzie, którzy tam mieszkają. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Termos Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:52 architektura bardzo dobra, to ze tak mowisz swiadczy ze sie nie znasz, jesli ci sie nie podoba mozesz siedziec we warszawce lub kielcach to pewnie twoje klimaty Jesli zas chodzi o meritum to POlszewia i ich klakierzy szukaja naiwniakow chcacych pracowac za 2000 zl jak woly przez caly dzien, we Wroclawiu 2000 biorac pod uwage ze trzeba sie utrzymac to niwiele to tak jak 900 zl w zachodniopomorskim. W GB za prosta prace mozna otrzymac prawie 2000 funtow a to wystarcza na dobre zycie w polsce 2000 zl nie wystarcza na dobre zycie rachunek jest prosty dopoki kapitalisci nie naucza sie doceniac finasowo pracy czlowieka tak dlugo emigracja bedzie trwac, ten tyranizm niskich zarobkow moze prerwac tylko bunt spoleczny lub masowa emigracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesius Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:55 >architektura bardzo dobra, to ze tak mowisz swiadczy ze sie nie znasz, jesli ci >sie nie podoba mozesz siedziec we warszawce lub kielcach to pewnie twoje klimaty Jego klimaty to małomiasteczkowa arcitektura Poznania - takiej większej Zielonej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Nie...no bez przesady 25.04.06, 16:45 Skad to wiesz, jezdziles po Polsce i sprawdzales, globtrotterze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.06, 22:00 Gość portalu: dax napisał(a): > nie dosc ze poniemiecka, nazistowska architektura to jeszcze ludzie, którzy tam > > mieszkają. Szkoda słów. dax - fajne masz IP. Dzięki za namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Re: Wrocław to najgorsze miasto w Polsce(debil) 25.04.06, 22:45 Ty też debilu masz fajne IP:-) Pozdrawiam z najpiękniejszego i najlepszego oraz ukochanego miasta Wrocław!!!! wystarczy czy mam dalej takim jak ty tłumaczyć iż nie oto chodzi! To nie rywalizacja to życie! Można żyć we Wrocławiu tylko wtedy jeśli potrafisz! Poniemieckich budynków jest tylko kilka(jak pewnie nie wiesz Wrocław był zburzony w 90% a budynków było ok. 28.000 przed wojną) i są tylko liczby! Wielce sznuje Twoje poglądy których niestety ci brak! Nieszkodzi:-) Pojedz i wróć do Wrocławia wtedy bedziesz wiedział co to znaczy magia miejsca czy ludzi! niespełna rozumu człowiek neguje coś co nierozumie" Odpowiedz Link Zgłoś
amelia345 Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie 25.04.06, 15:51 To wszystko są bujdy. Sama musiałam wyjechać z Wrocławia bo nie mogłam znaleźć żadnej pracy, w której zarabiałabym powyżej 1500 na rękę, nie żałuje tej decyzji, a Ci, którzy zostali nadal zarabiają grosze a firmy grożą na każdym kroku, że ich zwolnią. Może jest sporo pracy,a le dla dobrze wykwalifikowanych robotników, którzy zgodzą się pracować za minimalną płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.04.06, 15:52 W Londynie jestem od 11 lat i jak ktos jest doktorantem na zmywaku i nie potrafi sobie lepszej pracy znalezc, to zaden z niego specialista. Nie oszukujmy sie jak ktos jest specjalistá to nawet slaby jezyk nie przeszkadza w znalezieniu dobrej posady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:54 obrzucają się nawzajem błotem, a czas marnotrawią na przesiadywaniu na forach zamiast odpoczywać (na obczyźnie) i pracować (w kraju). Dlatego Polska może i się zmienia (powoli, bo powoli ale zawsze i nie wiadomo czy na gorsze, czy na lepsze), ale rodacy pozostają niezmienni - zawistni, złośliwi, małostkowi. Pogratulować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Termos Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:57 No to sobie pracuj dla polskich wyzyskiwaczy i wszelkich managerow sila niewolnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:59 Interesująca teoria mości Termosie... Skąd możesz u diaska wiedzieć, gdzie pracuje, dla kogo (o ile w ogóle) i za ile? Zapomniałem o jeszcze jednej cesze narodowej - mianowicie jasnowidztwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Termos Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:17 A taka sobie moja heurystyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Niezaleznie od kraju Polacy wszędzie tacy sam IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:07 Tak, tak. Tylko ktos ma inne zdania, zaraz go wyzwa od burakow zamiast podyskutowac. To sie chyba nigdy nie zmieni. Taka nasza polskosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misuo ewa buraczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:31 no bo jestes buraczką, i to polską, narodową - jak lepper Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:43 Tak, dlatego Anglicy placa mi taka pensje, na jaka zasluguja wykwalifikowani glowni ksiegowi. Dlatego, ze mam pusto w glowie, hahahahahaha :))) Czy patriotyzm jest Twoim zdaniem oznaka buracznosci? Jezeli tak to spoko, moge byc buraczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 16:46 a czy patriotyzm to powrot i zgoda (przez placenie podatkow) na to co sie dzieje w Polandzie? To pytanie retoryczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:49 DRAB, I can see your point. To nie jest zgoda i to nie jest pytanie retoryczne. Odpowiem na nie oczywiscie. Nie zgadzam sie na to, co sie dzieje w polskiej polityce,ale skoro cala inteligencja emigruje to zostaja Ci, ktorzy w wyborach glosuja na Polsce buraczana. Czy Polacy mieszkajacy w UK pofatygowali sie na wybory czy olali sprawe???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 17:04 Rozumiem ze Ty tak, ja nie, bo nie mieszkam tam i nie zamierzam wiec po co bede ludziom wybieral kogos. Glosuje w UK na ludzi, ktorzy decyduja o moich podatkach. Jeszcze raz Ci powiem, ze drazni mnie ta gornolotnosc - powrot, patriotyzm, Polacy etc. Jestesmy w UE i kazdy moze robic co chce - jedzie i pracuje gdzie mu sie podoba; natomiast mam trudnosci ze zrozumieniem pobudek niektorych dzialan: np powrotu do Wrocka w momencie kiedy VP zostaje Lepper, urzedasy strasza doplata podatku, finanse panstwa wisza na wlosku a obywatel jest niewolnikiem wladzy. Szczegolnie, kiedy piszesz ze masz zawod, ktory daje Ci spokojnie funkcjonowac w UK. Wspomnisz moje slowa jak podpiszesz pierwsza deklaracje VAT (tym zajmuja sie ksiegowi?) i pomyslisz o prostych i przejrzystych zasadach w UK, o tym ze w kazdej chwili mozesz zadzwonic do IR i spytac sie co i jak, i dostaniesz rade dobra dla Twojego biznesu, a nie krotkowzroczne plac, plac. Rozumiem ze chce sie mieszkac obok rodzicow, blisko przyjaciol (jezeli akurat nie wyjechali), ale wiem tez ze pamiec ludzka jest selektywna i pamietasz WRO jako swoisty raj na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 17:42 > Rozumiem ze Ty tak, ja nie, bo nie mieszkam tam i nie zamierzam wiec po co bede > > ludziom wybieral kogos. > Glosuje w UK na ludzi, ktorzy decyduja o moich podatkach. To po co wogole ta cala dyskusja? Wspomnisz moje slowa jak podpiszesz pierwsza deklaracje VAT (tym zajmuja sie > ksiegowi?) i pomyslisz o prostych i przejrzystych zasadach w UK. Zasady rozliczania VAT sa coraz bardziej usystematyzowane, gdyz UNIJNE. Roznice miedzy panstwami zaczynaja sie zacierac. A chyba nie chodzi Ci o zwykle wypelnienie deklaracji, co? > Rozumiem ze chce sie mieszkac obok rodzicow, blisko przyjaciol (jezeli akurat > nie wyjechali), ale wiem tez ze pamiec ludzka jest selektywna i pamietasz WRO > jako swoisty raj na ziemi. Bo to jest raj na ziemi. W UK jestem tylko dla kasy. Nie mam zadnych glebszych uczuc zwiazanych z brudnym Londynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 17:52 "Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford." — Samuel Johnson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 17:59 Yes Sir! Ja mimo to kocham Polske. I tylko tam zyje pelnia zycia i oddycham pelna piersia :) Pozdrawiam P.S. Spadam na moje kursy ACCA, bo przeciez ze mnie tylko niby-ksiegowa, podszkolic sie musze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: ewa buraczana IP: 158.180.192.* 25.04.06, 18:07 bedziesz w pelni qualified, poczujesz podwyzke to i brudny Londyn Ci sie spodoba! Powodzenia, ja ide do domu d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: ewa buraczana IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 18:00 I rzeczywiscie jestem zmeczona zyciem - zyciem w Londynie. Kazdy pobyt w Polsce laduje mi baterie na dlugi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: ewa buraczana IP: *.riz.pl 25.04.06, 18:40 Ciekawe ze wiekszosc znajomych angoli nie chce mieszkac w Londku... Ja tez bym nie chcial - brud i smrod i tlok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londyn Re: ewa buraczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 21:34 Bo im sie w glowie przewraca z nadwyzki finansowej na koncie, a poza tym nie mieszkali nigdy we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Właśnie kupiłem bilet do Londynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:02 Wrocław --> Londyn, w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 82.141.240.* 25.04.06, 16:13 Show me the money...:) Zamiast ciagac niech zapropnuja dobre pieniadze, a one juz sciagna kogo trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Sikorski Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: 62.189.241.* 25.04.06, 16:21 Co mi po tym, ze moja dawna firma stawia druga fabryke, buduje sie LG itd? Przyjade i z polskim paszportem nadal bede traktowany jak low cost employee. Ja sobie poczekam jeszcze 3 lata, zmienie paszport na tutejszy i jak moji koledzy Wlosi w dawnej firmie bede zarabial po kilka tysiecy euro, mial sluzbowe mieszkanie a w stolowce osobne menu. Chyba, ze stanie sie cud albo upadne na glowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.nycmny83.covad.net 25.04.06, 16:16 jak mi zaoferuja $160k rocznie to wracam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:24 no i co z tego,że każą wracać za 800,-zł nikt nie bęzie pracować w Kraju, woli analityk sprzątac w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Wrocław do Polaków w Anglii: - Wracajcie IP: *.centrum.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:23 Ten brak rąk do pracy we Wrocławiu to fikcja. Sam przez rok szukałem pracy we Wrocławiu /absolwent politechniki i 2 kierunki studiów podyplomowych oraz 20 letnia praktyka zawodowa/ i znalazłem robotę ale na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z was polacy w UK do Wroclawia: SPadajcie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:28 nigdyu wiecej wrocka zapyzialego, klamstwa obluduy urzednikow korupcji policji sadow, etc... brudu nieuczciuwosci et..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy rozsądek Wracajcie i funty oddajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:30 Wracajcie i funty oddajcie coście je na zmywaku z wylaniem potu zarobili. Wracajcie i rozmanżajcie sie bo jak nie to nas zeleja Vietnamczycy. Wracajcie i pracujcie bez perspektyw na przyszłośc na mało płatnych stanowiskach. A konkluzja moja jest taka, żadne miasto Angielskie nie reklamuje sie "Polacy chodźcie do nas" To dlaczego Wrocław reklamuje sie "Wracajcie polacy" huh ? Ciekawe z czyich pieniedzy poszla ta kampania moze z kasy tych co zostali ? A moze z kasy UE ale wątpie by UE dala kase na taka debilna kampanie. Ten doktorant - tytułowy - popracuje na tzw. zmywaku rok nauczy sie angielskiego i jak bedzie chcial to tam rozpocznie kariere z duzo lepszymi perspektywami na rozwoj niz we wroclawiu. Ja na pewno wyjade w Sierpniu zaraz po obronie i pojade dorabiać Brytyjczyków bo to bardziej ich lubie niz niektórych polaków. Pozdrowionka dla wszystkich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa z Londynu Re: Wracajcie i funty oddajcie IP: *.gotadsl.co.uk 25.04.06, 16:56 A konkluzja moja jest taka, żadne miasto Angielskie nie reklamuje sie "Polacy > chodźcie do nas" Pare tygodni temu poznalam bardzo sympatyczna Angielke, z ktora mi sie bardzo milo rozmawialo. Otoz ta pani uswiadomila mnie, ze w Anglii po kryzysie lat 60- tych wladze angielskie oficjalnie apelowaly do emigrantow (Afroamerykanow, co by nie zabrzmiec jak rasistka), zeby przejezdzali do UK, bo brakowalo rak do pracy. Ludzie Ci przyjezdzali w ciemno, nie znajac angielskiego zimnego klimatu, nie wiedzac, ze beda ofiarami rasizmu, ktorego oczywiscie teraz nie juz nie, szczegolnie w tak kosmopolitycznym miescie jak Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat wyjeżdzajcie i nie wracajcie! kto wróci zapłaci!!! 25.04.06, 22:32 Dobra wola każdego wyjeżdzającego! Spoko jedz gdzie chcesz! Wracasz (a wrócisz) zapłacisz podwójny podatek:-) Mam nadzieje że odpowiednio się przygotujemy na powrót zarobkiewiczów!!! Oczywiście pod względem brania a nie dawania;-0 Na Dominikanie potrzeba ludzi do pracy! W Polsce jest największe bezrobocie w UE! W Polsce są najlepsi ludkowie:-0 Warto inwewstować w emarytów po 70-tce! oni wrócą i nam oddadzą wszystkie łatwo zarobione many przy zmywakach itp. pozdrawiam wszystkich garkotłuków i tych co uczą się poprawnego języka "ojczystego"!!!!! Grzegorz Brzęszcztczykiewicz pseudo "Duduś" Odpowiedz Link Zgłoś
janek.p Poprawcie warunki pracy w szpitalach, to wroce 25.04.06, 16:41 Na razie wole sobie siedziec w USA... Odpowiedz Link Zgłoś