Gość: Ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 09:49 czy mozliwe jest nadanie dziecku na drugie imię właśnie Nelly? ja i mój mąż jesteśmy polakami, mieszkamy w polsce. pewna nelly zrobiła dla mnie i dla naszej córeczki, którą jeszcze nosze pod sercem, bardzo wiele. chcielibysmy sie w ten sposób odwdzięczyć. czy w urzedzie będą z tym trudności? a jeśli tak, to jaki jest odpowiednik tego imienia w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Nelly 20.03.08, 10:01 Pewne szanse na zarejestrowanie tego imienia w tej formie macie, bo wielu urzędników dość liberalnie podchodzi do imion w "zagranicznych" formach. Z tym, że Nelly to nie tylko imię "zagraniczne", ale też zdrobnienie. A w myśl obowiązującego prawa nie nadaje się w Polsce imion w formie zdrobniałej, ani imion w formach w Polsce nieużywanych. Najbliższym odpowiednikiem (również zdrobnieniem) jest Nela. A może być zdrobnieniem np. od Eleonory lub Anieli. Odpowiedz Link Zgłoś
eanna Re: ... 20.03.08, 13:28 Teoretycznie nie nadaje się imion zdrobniałych, co nie przeszkadza faktowi, że w LO miałam nauczycielkę co miała na imię Hanka (nie: Hanna). A co do Nelly to trzeba uważać na powszechne skojarzenia, aby dziecku krzywdy nie zrobić. Ostatnio medialna Nelly R. nie jest chyba za dobrym skojarzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nelly 20.03.08, 16:51 Jesli myślicie o tym imieniu na drugie i macie tak istotny powód, myślę, że nie powinniście mieć problemów z jego rejestracją. Odpowiedz Link Zgłoś