Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ!

IP: 157.25.99.* 22.10.01, 12:11
    Cześć!

Mój szef zaczął na mnie ostatnio dziwnie patrzeć. Za miesiąc wygasa moja druga
    umowa na czas określony. Następna teoretycznie powinna być nieokreślona.
    Szef takiej opcji nie widzi.
    <br>
    Mam uzasadnione obawy, że w związku z tym przepisem mogę nie dostać niczego :(
    <p>
    <b>Jak obejść</b> ten przepis i zawrzeć umowę na czas określony? Na czarno nie
    wchodzi w grę...

Liczę na Was,
    Surowy
    Obserwuj wątek
      • Gość: ZdroYY Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.stacje.agora.pl 22.10.01, 14:48
        Witaj Surowy !

Proponuję zawrzeć:
        a) umowę o dzieło (ale z tym możesz mieć trudności)
        b) umowę zlecenie
        W przypadku b) jednak, gdy nie posiadasz innej pracy na stałe (podstawowe
        świadczenia zus) - beda odprowadzane skladki zusowskie w pełnej wysokości.
        W przypadku a) - niestety się nie orientuję .
        A swoją drogą pogadaj z szefem czemu tak ? Czasem taka rozmowa może wiele
        wyjaśnić ;)

pozdrawiam i powodzenia
        grzesiek
        //red GL1500/6'99 1:10 w domu i Vmaax w sercu ;)))))
        • Gość: Pawel Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: 192.168.14.* / 192.168.14.* / *.121.135.226.host.de.colt.net 22.10.01, 15:22
          Przy umowie o dzieło ZUS trzeba sobie płacić samemu - w ten sam sposób jak tzw.
          wolne zawody. Czyli że (na zdrowy rozum biorąc) niezbędna do tego jest własna
          działalność gospodarcza - bo jak inaczej. Niemniej jak się niezgodzą na umowę
          zlecenie to pozostaje tylko to.
          Pawel
        • Gość: ryba Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.01, 19:58
          zrób kilka dni przerwy w zatrudnieniu.
      • Gość: Cruz Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.unregistered.formus.pl 22.10.01, 15:37
        Zrób aneks do drugiej umowy, przedłużający czas jej trwania.
      • Gość: Karol Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.01, 16:06
        Nie wiem jakie sa Twoje zarobki ale ja bym sie pokusil o wlasna firme.
        Jako miejsce prowadzenia dzialalnosci podaj swoje mieszkanie - w koszty wejdzie
        Ci czesc czynszu, oplat za gaz, prad etc oraz telefon.
        Jesli masz samochod - wrzucisz sobie w koszty beznzyne.
        Jesli nie masz - tym lepiej :) Kupisz sobie w leasingu i raty wrzucasz w koszty.
        Do tego wszelkie zakupy sprzetu komputerowego, papieru etc - koszty +
        odzyskujesz VAT (z samochodem podobnie).
        Placac sam najnizsza stawke ZUS'u nie dasz sie oskubac tym zlodziejom (mowie o
        instytucji a nie o ludziach tam pracujacych) a dzieki kosztom nie ograbi Cie do
        reszty urzad skarbowy.

Wada tego rozwiazania jest jedna - nie mozna chorowac, wpasc pod samochod etc.
        I trzeba poczytac dokladnie przepisy bo US lubuja sie w wpieprzaniu ludziom
        grzywny za to za np. malo istoty papierek dostarczyli w dzien po terminie.

Jesli porypie Ci sie uklad z firma obecna dziaanosc gospodarcza mozesz zawiesic
        w kazdej chwili.

• Gość: O_ski Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.01, 22:17
          z mojego doswiadczenia wynika, że Cruz ma rację - howk, a we własna firme to
          bym się nie bawił - też z doświadczenia ale nie mojego
      • Gość: Szczur B Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 22:25
        wlasna firma i to co tu opisano. ja tak funkconuje opd 5 lat i jest ok.
      • Gość: agulha Re: HELP! Trzecia umowa = stała praca. JA NIE CHCĘ! IP: 10.131.128.* / *.acn.pl 23.10.01, 01:09
        Hej!
        To w końcu TY nie chcesz czy SZEF nie chce?
        Powiedzcie mi, ludzie, czego właściwie ci szefowie tak panicznie się boją? Że
        pracownik będzie miał miesiąc wypowiedzenia, zamiast dwóch tygodni?
        A jak to pracownik mówi, że odchodzi, np. za 2 miesiące, to jest wielka
        obraza "jak mnie Pan może tak zostawić" - i tego jakoś nie widzą, że sami są
        sobie winni przez te umowy na czas określony.
        Przecież z umowy na czas nieokreślony pracownika też można zwolnić.
        A z umową na czas określony ma się kłopoty przy wszelkich ruchach typu kredyt.
        Po to, żeby szef ewentualnie oszczędził kilka złotych przy Twoim wypowiedzeniu,
        to Ty się będziesz bawił w działalność gospodarczą? Tam się chyba dwa razy w
        miesiącu składa jakieś kwity i robi jakieś wpłaty w ZUSie; jesli spóźnisz się o
        1 dzień z zapłatą zdrowotnego, to Ci chamy nic nie powiedzą, tylko jak w pół
        roku później zachorujesz, to Ci nie wypłacą świadczenia itp.
        Ale jeżeli masz do wyboru działalność albo zieloną trawkę, to rozumiem Cię.

A może można inaczej nazwać Twoje stanowisko i zacząć cykl umów od nowa?
        Pozdro
        Agulha
        • Gość: Cruz Zmiana stanowiska pracy IP: *.unregistered.formus.pl 24.10.01, 13:46
          Zmiana stanowiska pracy nie powoduje rozpoczęcia od nowa naliczania "tej
          trzeciej" umowy o pracę. Liczy się ilość umów o pracę z danym pracodawcą.
      • Gość: zaholec Re: Cruz IP: *.chello.pl 25.10.01, 23:10
        czy trzecia umowa nie może określać terminu jej trwania? Nie naruszy to żadnych
        przepisów, tylko czy "nieokreśloność" trzeciej umowy nie jest "automatyczna"...
        Raczej nie, bo przecież "... umowa stanowi...".
        • kiciaf Re: Cruz 26.10.01, 07:29
          trzecia umowa bez wzlędu co w niej napiszesz jest na czas nieokreślony. Na 100%.
          • Gość: Ktosia Re: Cruz IP: *.acn.waw.pl 28.10.01, 00:44
            potwierdzam. 3 umowa staje się nieokreśloną bez względu na to co w niej
            napiszą. a dlaczego wolą umowy określone? to proste. po pierwsze umowę
            określoną wypowiada się z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia (pod warunkiem,
            że jest dłuższa niż 6-miesięczna i zawrze się w niej klauzulę o dopuszczeniu
            wypowiedzenia). poza tym - i to jest najważniejsze- w wypowiedzeniu umowy
            określonej nie trzeba podawać przyczyny wypowiedzenia. pisze się, że za 2
            tygodnie koniec i już. straszne ale prawdziwe. gdyby ktoś chciał wiezieć coś
            więcej, chętnie odpowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka