Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szukam, szukam i tylko PH!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:42
    Jestem na v roku PW spec logistyka. Obecnie pracuje jako PH w znanej firmie,
    pieniądze ciekawe ale 0 satysfakcji. Wysyłam do firm logistycznych i nic
    (pewnie brak doświadczenia mnie dyskwalfikuje)!!! 0 odzewu! Przejście z PH na
    inne stanowisko jest chyba bajką. Mieliście podobne problemy? Jak sobie
    poradziliście?

P.S. Ubiegam sie ostanowiska związane z transportem lub kupca.
    Smieszne jest to ,że ofert na stanowisko PH mam dziesiątki, chyba jestem
    związany z PH do emerytury:((

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: mroczny_muzykant Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:57
        ojej tragiczne...

mogło być gorzej...mogłeś wylądować na na rocznym bezrobociu bez perspektyw
        znalezienia jakiejkolwiek pracy...więc doceń to co masz...:)
        • Gość: ula Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.e-wro.net.pl 24.05.06, 14:02
          myślę,że to nie chodzi o brak docenienia pracy, ale jak ktoś kształci sie w
          jakimś kierunku to chce się w tym kierunku rozwijać zawodowo-ja to rozumiem-a
          praca ph jest dobrze płatna, może i ciekawa ale niezbyt ambitna! znam dużo osób
          po studiach,które zaczynają pracę od ph bo to łatwa kasa ,ale chcą ją zmienić i
          nie widze w tym nic złego, pozdrawiam
        • Gość: Strzała Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:15
          Wiem. Doceniam to co mam bo roczne bezrobocie juz przeżyłem i zdaje sobie
          sprawe z tego co oznacza brak pracy przez taki okres czasu. :)
          Powodzenia
          Po deszczu wychodzi słońce:)
      • Gość: mariola2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.per.dsl.connect.net.au 24.05.06, 14:09
        moze inaczej napisz cv,skup sie na tym co sie liczy w firmach logistycznych i
        podkreslaj cechy wspolne miedzy ph a logistyka,zamiast eksponowac na pierwsze
        stronie aktualne miejsce pracy,wypisz wszystkie swoje umiejetnosci ktore sa
        wymagane w firmie do ktorej skladasz papiery.na drugiej stronie dopiero
        historie zatrudnienia.w taki sposob maskuje sie mankamenty takie jak dziury w
        zatrudnieniu,forma taka jest pomocna wlasnie przy przebranzowieniu.
        • Gość: Strzała Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:20
          To ciekawy pomysł ale brak doświadczenia jest zawsze widoczny bo osoba
          czytająca CV właśnie tego szuka. Niestety:)
          Zrobie jak napisałaś. Dzieki.

Pozdrawiam
          • Gość: mariola2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.per.dsl.connect.net.au 24.05.06, 14:28
            ale wiesz,postaraj sie:)inwencja nie zaszkodzi,skoro jestes na ostatnim roku to
            zawsze mozesz powypisywac rozne cuda z branzy,udowodnij ze masz znajmosc
            tematu,uwazam ze musisz probowac,nie masz nic do stracenia.A co do tego ze
            rekruterzy szukaja doswiadczenia-jasne,ze sie doczytaja ze go nie masz.Ale to
            dopiero na drugiej stronie,o ile zechca ja otworzyc:) Pamietaj ze liczy sie
            pierwsze 12 sekund dla wykreowania dobrego wrazenia i zachety do przeczytania
            czegos dalej.A skoro na samym poczatku odpowiadasz na ich wszystkie ich
            zachcianki......
            • Gość: Strzała Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:41
              Dzięki.
              Sprytna jesteś :). Może chciała byś zostać PH? Pewnie nie...:)) Pracujesz w HR?
              OK moje CV wygląda tak: początek to moje dane i fotka rozstawione po rogach a
              dalej daty, firmy i doświadczenia. A na dole mój podpis. Do CV dołączony jest
              LM z dodatkowymi wiadomościami jaki ja jestem wspaniały i czemu to ja jestem
              tym kogo chcą czyli odpowiedziami na stawiane wymagania i to oczym pisałaś
              czyli znajomościa specyfiki pracy. Czy coś byś zmieniła?
              • Gość: mariola2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.per.dsl.connect.net.au 24.05.06, 14:46
                trudno powiedziec,musialabym zobaczyc ja to wszystko trzyma sie kupy
                moge Ci podeslac kilka wzorow cv ktore by sie nadawaly.
                podaj mi maila a jutro postaram sie podeslac
                • Gość: strzala Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:55
                  OK strzeszek@o2.pl

Pozdrawiam dzieki
                  • mariola2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! 24.05.06, 15:10
                    nia ma sprawy,wszysktie sa w jezyku angielskim ale to chyba nie ma znaczenia
                    chodzi tylko o uklad na stronie,jutro z pracy podesle.Pa
                    • Gość: Strzała Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:30
                      Pa Dzieki
      • Gość: jogi Co to jest PH??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:56
        jak w temacie - może się wykażę totalną ignorancją ale naprawdę nie wiem co u
        licha znaczy skrót PH???
        • Gość: Strzała Re: Co to jest PH??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:58
          PH > Przedstawiciel Handlowy
          • Gość: jogi Re: Co to jest PH??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:00
            dzięki - moja ignorancja nawet mnie zadziwia ;)
      • Gość: J.S. Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: 83.243.36.* 24.05.06, 15:36
        Może zacznij od stanowiska związanego też ze sprzedażą, ale np. usług
        logistycznych. Jeżeli Cię interesuje transport, to może jako spedytor. Tylko
        niestety w tym zawodzie, z reguły, potrzebują kogoś z doświadczeniem a de facto
        z bazą klientów z poprzedniej firmy ;-). Może spróbuj w firmach zajmujących się
        inwestowaniem w powierzchnie magazynowe (Pro Logis, Apollo Rida itd.) - jezeli
        jesteś po PW, to wiesz, że nie można jeszcze mówić o centrach logistycznych -
        bo po prostu takowych jeszcze w naszym kraju nie ma ;-). Pozostają np. firmy
        dostarczające wyposażenie i software dla branży logistycznej: wózki widłowe
        (np. Linde, Still), regały (np. Olejnik, Schaffer), naczepy (Schwartzmuller,
        Wielton), ciągniki siodłowe (np. MAN, Scania), opakowania zwrotne, software
        (np. SAP, Quantum, IFS, Selmar, Teta) itd.itd.
        Z drugiej strony możesz spróbować nie jako pracownik operacyjny, ale np.
        analityczny: Miebach Logistik, Doradztwo Gospodarcze i Logistyczne, ILiM itd.
        Nie zmienia to faktu, iż w logistyce na ciekawe stanowiska poszukuje się ludzi
        z dużym praktycznym doświadczeniem. Nie mówię tu o ogłoszeniach, w których
        poszukuje się "logistyka" do wystawiania faktur.
      • Gość: na chwile Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.acn.waw.pl 24.05.06, 18:04
        no co Ty strzała ? historia się powtarza
        ta sama specjalizacja co Ty, pewnie ten sam wydział, i wkrótce będziesz miał ten sam dyplom co ja mam
        z powodu braku doświadczenia nie możesz zdobyć doświadczenia
        czyli nie możesz znaleźć pracy jako logistyk, bo nie pracujesz jako logistyk
        błędne koło ?
        znam to kolego z autopsji
        ja szukałem pracy w zawodzie ale z powodu braku "kilku lat udokumentowanego doświadczenia na podobnym stanowisku" siedziałem na bezrobociu 1.5 roku rozsyłając kolejne CV bez odzewu

te kilka lat temu też była albo akwizycja, albo cieciowanie, albo malarze i tynkarze

w końcu pracuję poza zawodem
        pozdrawiam i życzę, aby teraz bylo więcej fartu niż pare lat temu, zapewne niektórzy Twoi koledzy już robią za logistyka - w firmie wujka
        u mnie takich było kilku, teraz wielcy dyrektorzy (z firmy tatusia)
        mi nikt nie dał zdobyć doświadczenia, choć odpowiadalem chyba na każde ogłoszenie

na pytanie : Mieliście podobne problemy? Jak sobie
        > poradziliście?

odpowiadam NIEPORADZILIŚCIE
        • Gość: martynka Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.e-wro.net.pl 24.05.06, 18:19
          hej, jak po studiach zaczęłam szukać pracy to pracowałam w sprzedaży/marketingu
          a szukałam w jakości....i też brak doświadczenia, brak doświadczenia....
          zrezygnowałam z pracy i poszłam na staż do dużej firmy, mniej płatny niż
          praca,ale w dziale jakości....dzięki temu będę miała doświadczenie a może mnie
          zostawią.....
        • Gość: Strzała Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:07
          I to mnie właśnie wkurza! Tyrasz by mieć pieniądze na studia, studiujesz bo
          łudzisz się, ze jak skończysz studia to będziesz robił to co cię interesuje i
          lubisz a dodatkowo kasa będzie z tego przyzwoita.
          Nagle trafia do Ciebie, że kończysz wybrany kierunek i nie możesz znaleźć pracy
          w swojej spec. bo prawdopodobnie koleś po bankowości jest synem księgowej albo
          brakuje Ci doświadczenia czyli tatusia w logistyce.

Co kraj to obyczaj.

Pozdrawiam
          • Gość: na chwile Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.acn.waw.pl 25.05.06, 21:05
            tak czy inaczej pozdrawiam, pewnie się minęlismy, jak ja kończyłem a Ty zaczynałeś nasz wydział :)
            kulawy dalej ciśnie z teorii grafów ?
      • Gość: gość Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 22:57
        a widzisz ja z innej strony, skończyłam uniwerek, WPiA, specj. celne i obrót z
        zagranicą, nigdy (3.5 letnie doświadczenie nie w zawodzie) nie mmyślałam że
        dostane pracę w logistyce, ale dostałam i to BEZ ZNAJOMOśCI, nawet nie wysyłając
        cv, dostając jakieś 3 oferty tyg, na PH, lub jak to niektóre agencje rekrut.
        wolą używać nazwy specj. do spraw sprzedaży i odmawiając, dostalam szanse od
        życia i zamierzam ją wykorzystać, a znaleźli mnie przez cv złożone na portalu
        inter. niestety na jakim nie chcą mi powiedzieć, ale składałam prawie na
        wszystkich- pracuj,pl, gratka.pl, cvonline.pl, itd.....
        • Gość: na chwile Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.acn.waw.pl 25.05.06, 23:18
          > a widzisz ja z innej strony, skończyłam uniwerek, WPiA, specj. celne i obrót z
          > zagranicą, nigdy (3.5 letnie doświadczenie nie w zawodzie) nie mmyślałam że
          > dostane pracę w logistyce, ale dostałam i to BEZ ZNAJOMOśCI, nawet nie wysyłają
          > c

no i po wydziale prawa i administracji :)

ale przyznasz, że to bez sensu
          studiuję specjalizację i nie mogę dostać w niej pracy
          a ktoś po innej ma ?
          to tak, jakby informatykow brano na lekarzy, a lekarzy do projektowania domów, tylko od tego może się w głowie pomieszać ?
          po co ja wogóle studia specjalistyczne robiłem ?
          nie korzystam z nich wogóle
          za to mam pracę, która wymaga prawnika, jako logistyk i inzynier po politechnice, powinienem być w zupełnie innym miejscu pracy, bo zakuwanie bez zrozumienia paragrafów to ...

za to mój kumpel prawnik robi za "specj. ds. informatyki" w jakiejś firmie, mimo, że wie o komputerach mniej ode mnie, ważne, że instaluje sterowniki i sieci dogląda

w polsce wszystko jest do góry nogami
          oczywiście nie mam do Ciebie pretensji, bo za co ?
          ale to jest nienormalne
          po co studia specjalistyczne ?
          może wogóle losowanie, na kogo padnie, ten zawód weźmie
          tylko jak się most zawali i zginą ludzie, to niech nikt nie ma pretensji, że projektował go biolog
          dowcip polega, że Ty pownieneś być na moim miejscu (wydział prawa i administracji) a ja na Twoim (logistyk)
          kurna ja już nic nie rozumiem
          • Gość: gość Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 23:32
            jest cholernie do góry nogami, bo pisząc, że 3.5 roku pracowałam nie w zawodzie-
            myślałam o bankowości, czyli debilizm do potęgi, ale co ja mam zrobić, że mi
            pykło, a studia wybrałam tylko i wyłącznie ze względu na zainteresowania, i może
            to mój obecny szef i jego przełożona- dyr. do spraw personalnych zauważyła, że
            jestem w temacie- bo miałam tzw. pecha, że mój obecny szef interesuje się tym
            samym co ja i troche mnie zaciachał na rozmowie i tylko z lekka się nie dałam,
            ale spoko teraz robie w dziale logistycznym i zajmuje sie kontaktami b2b...
            życzę powodzenia, ja zawsze podchodzę do tego tak, że to jest przynajmniej nowa
            rubryczka w cv, jak mi nie przedłużą umowy na okres próbny to przynajmniej
            poznam nowy program kom. i będe mogła sobie coś zmienić w cv ( wiem że to chore,
            ale to jest Polska rzeczywistość)
            • voiron2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! 26.05.06, 02:32
              Nie przejmujcie sie. :)
              Mam wyzsze w zakresie Zarzadzania i Marketingu w specjalnosci Miedzynarodowych
              Stos.Ekonom. (z dobrej uczelni, bo wiadomo heh ile teraz jest quasi uczelni).
              Do tego 7 lat doswiadczenie (w tym 2 jako przedstawiciel handlowy i 5 jako
              manager ds sprzedazy, marketing i brand manager).
              Nawet rok pracy w UK (nieformalnie jako asystent managera, formalnie uh jako
              fizyczny).
              Jez.Ang.Plynny :)Jez.Ros.Podstawy.
              Do tego Cert IES. Zrobilem tex cert.Internal Iso Auditor 9001/14001 (ale nie
              odebralem bo braklo funduszy).......
              Doswiadczenie w negocjacjach biznesowych bezposrednich z
              Japonia,UK,USA,Szwecja,Niemcami,Belgia,Holandia :)

I cio? :):) I szukam pracy jako PH :)
              Dlaczego? Bo nie stoja za mna wielkie firmy w moim doswiadczeniu....:)

A jak juz wspominam o hobby, ktorym jest Offshoring juz od 5 lat...to ludzie
              robia oczy...jak 5zl :)

W kazdym razie teraz poznaje uroki bezrobocia...A ostatnio nawet uslyszalem ze
              jestem kreatywny i spontaniczny...ale to nie wystarczy na BM :) Piknie...

POzdrawiam wszystkich tu piszacych. Mam nadzieje ze uda wam sie znalezc ta
              wymarzona prace...A ja poki co tez sobie szukam...No i bo po co mi pozostalo :)
              • voiron2006 Re: Szukam, szukam i tylko PH!!! 26.05.06, 02:33
                Nie przejmujcie sie. :)
                Mam wyzsze w zakresie Zarzadzania i Marketingu w specjalnosci Miedzynarodowych
                Stos.Ekonom. (z dobrej uczelni, bo wiadomo heh ile teraz jest quasi uczelni).
                Do tego 7 lat doswiadczenie (w tym 2 jako przedstawiciel handlowy i 5 jako
                manager ds sprzedazy, marketing i brand manager).
                Nawet rok pracy w UK (nieformalnie jako asystent managera, formalnie uh jako
                fizyczny).
                Jez.Ang.Plynny :)Jez.Ros.Podstawy.
                Do tego Cert IES. Zrobilem tex cert.Internal Iso Auditor 9001/14001 (ale nie
                odebralem bo braklo funduszy).......
                Doswiadczenie w negocjacjach biznesowych bezposrednich z
                Japonia,UK,USA,Szwecja,Niemcami,Belgia,Holandia :)

I cio? :):) I szukam pracy jako PH :)
                Dlaczego? Bo nie stoja za mna wielkie firmy w moim doswiadczeniu....:)

A jak juz wspominam o hobby, ktorym jest Offshoring juz od 5 lat...to ludzie
                robia oczy...jak 5zl :)

W kazdym razie teraz poznaje uroki bezrobocia...A ostatnio nawet uslyszalem ze
                jestem kreatywny i spontaniczny...ale to nie wystarczy na BM :) Piknie...

POzdrawiam wszystkich tu piszacych. Mam nadzieje ze uda wam sie znalezc ta
                wymarzona prace...A ja poki co tez sobie szukam...No i bo po co mi pozostalo :)

I pomyslec ze jeszcze 30 na karku nie ma...ehhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka