Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjechało...

• Gość: shedows Re: alterpars ty wykształcony kretynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:04
        Nie jestem fanem PiS-u ale co ma PiS do wyjazdów za pracą. To chyba większy
        wpływ miała wojna, 50 lat słabej gospodarki oraz 15 lat władzy różnych
        oszustów.Ja nie wiem czy nazywanie trochę mniej wykształconych przez takich jak
        ty "ciemnym ludem" nie ma większego wpływu na emigrację niż PiS. Kiedyś
        człowiek wykształcony był synonimem wiedzy i KULTURY a Tobie tego drugiego
        zabrakło. Niestety!
        • Gość: FreakyMisfit Re: alterpars ty wykształcony kretynie IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 15:14
          Częściowo masz rację, to nie jest bezpośrednio wina PiS. Tylko musisz sobie zadać pytanie - co PiS zrobił, by zatrzymać emigrację? No kurvva, nic nie zrobił! Dla nich ważniejsze są agenty w sutannach, IPN ze swoimi teczkami, czerwone pająki, pedały, itp...!!!
          Kraj ma NAPRAWDĘ ważniejsze problemy do rozwiązania.
      • Gość: POPBART Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:07
        Np. Brat, Mama, Wójkowie są za granicą. Zostałem tylko ja, bo mam dobrą pracę,
        ale gdyby nie to, to już by mnie tu nie było.
      • Gość: mariusz.maximus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.06, 11:08
        Jedni sobie radzą w Polsce inni musza szukać pracy za granica.
        Problemy zaczynają sie juz na poziomie edukacji która jest fabryka bezrobotnych.
        Bo po co nam w Polsce kilkaset tysięcy ludzi po markietingu [;)] i zarządzaniu ?
        lub poco tysiące polonistów jak za parę lat będzie niż demograficzny. Oczywiście
        moje przykładny może nie są najlepsze ale jak ktoś ma dużo znajomych studentów
        to wie ze większość nie wie co ze swoim życiem zrobić i nie ma żadnego planu.
        Jeżeli praca jest za granica to czemu by nie wyjechać nawet jak bedzie sie na
        kolanach zbierać ogórki to przynajmniej za odpowiednia zapłate. Mi tam osobiscie
        jest przykro ze pieniądze z podatków idą na pielgrzymkę ewentualnie na piłkę nożną.

Osobiście to nie zarabiam nie najgorzej [w drugi próg podatkowy celuje] może nie
        długo zastanowię sie nad spakowaniem sie i wyjazdem
        ale raczej jak znajdę sobie z polski prace za granica. Interesuje mnie praca
        tylko w zawodzie jako informatyk programista DELPHI/JAVA/.NET
        W sumie nic mnie tutaj już nie trzyma tylko ROZWÓD i cześć :)

Jakby ktoś miał poważna ofertę to
        nawet moge wysłać CV mariusz.maximus@gmail.com
      • tymon99 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:10
        Gość portalu: rafal napisał(a):

> zdejmij pieluchę z głowy i myśl zanim coś napiszesz to nie boli, jak tak dalej
        > pójdzie ubezpieczenia społeczne padną jak domek z kart

sam zdejmij pieluchę z głowy: ubezpieczenia społeczne SĄ domkiem z kart -
        piramidą finansową.. i jak każda piramida padną tak czy inaczej.. emigracja ten
        proces oczywiście przyspieszy o kilka lat, ale nie jest czynnikiem decydującym.
      • Gość: Heraldek To jest wlasnie zydowska hipokryzja GW..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:12
        ...jeszcze pare tygodni temu, stajac sie traba propagandowa
        rzadu, GW opowiadala sie szerokim otwarciem rynku pracy w EU
        i chwalila wyjazdy jako rzecz korzystna dla Polski....
        Skad zatem ten obecny pesymizm? Przejrzeli na oczy...
        ...Czy nie ma juz komu zgasic swiatla w redacji....???????
        Wyjechali madrzejsi, zostaja najglupsi.....
        Przed wojna bylo podobnie....Zloty stal rownie wysoko
        a Polacy jezdzili na saksy do Berlina czy Breslau kazdy
        tydzien, spiac na dworcach i popijajac wode z fontanny...
        A potem rzad pobieral haracz przy sztucznym kursie waluty....
        Teraz mialo byc podobnie.....tylko, ze te polskie pszczoly
        przejrzaly na oczy i nie chca juz wrac do ulu......
      • twojkompan Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:14
        Ja jestem jednym z tych 2 MLN.

Pomimo wydawaloby sie dobrej pracy w najwiekszej w kraju firmie browarniczej
        zdecydowalem sie na wyjazd - i jest rewelacyjnie !!!

Jak znajdzie tu sie dobra prace, to wystarczy jedna pensja na wygodne zycie 4-
        osobowej rodziny.

Goraco polecam Irlandie.

Ja jestem z siebie dumny, ze podjalem to wyzwanie. W kraju trwa masturbacja na
        temat zamrozonych progow podatkowych, komisji sledczych, trybunalow. Tu sie
        ludzie skupiaja na pracy w tygodniu i zabawie w dni wolne.

Polska rydzyka, leppera i kaczynskich nie zmierza w tym kierunku. I zawsze
        bedzie spychana przez glupi elektorat w kierunku glupawych pseudo mezow stanu.

Jedyna szansa na lepszy rozwoj Polski - to poprosic zachodniego lub poludniowo-
        zachodniego sasiada o aneksje z warunkiem, ze Polacy nie moga byc wybierani do
        wladz przez min. 50 lat.

Wtedy z checia wroce.
        Wojtek

• Gość: yoyo Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 194.78.236.* 13.06.06, 16:22
          z ta aneksja to troche p-rzesadziles chlopcze!
          nie mow tak bo bluznisz!
      • Gość: jaru2 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.stat.gov.pl 12.06.06, 11:16
        A wiecie, że faktycznie jakoś mało ludzi widac na mieście ;)
      • bu2m Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:20
        Dziwne te badania. Większość osób które znam a wyjechały do UK nie mysli wracać. Sprowadziła tam rodziny, niektórzy mający kontrakty i lepsze pensje kupuje mieszkania.
      • Gość: m1233 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.netcologne.de 12.06.06, 11:23
        mam 28 lat, skonczylam ekonomie- handel zagraniczny, od 3 lat mieszkam w
        Niemczech i jestem szczesliwa ze ucieklam z naszego chorego kraju! Za dwa lata
        zamienie obywatelstwo polskie na niemieckie. Szanowny Panie Wiceministrze
        Komorowski, czy jak Ci tam, z MIn. Gospodarki, ktory byles gosciem w Konsulacie
        pod koniec maja - prosze sie wiecej w tak pogardliwy sposob o mlodych ludziach
        emigrujacych za chlebem na Wyspy nie wypowiadac! Troche wiecej szacunku...
        • Gość: yoyo Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 194.78.236.* 13.06.06, 16:25
          to ze pracujesz za granica OK
          ja tez wyjechalem, bo mi tu lepiej
          ALE POLSKIEGO OBYWATELSTWA NIGDY NIE ZMIENIE !!!
          TRZEBA MIEC GODN0OSC!
          a ty co, bedziesz dumna ze jestes przemalowana niemra??
          nie beda cie szanowac ani Polacy, ani Niemcy.
      • Gość: RAINKA Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.cedrus.com.pl / *.cedrus.com.pl 12.06.06, 11:24
        i POPIERAM W 100% SAMA UCIEKAM Z TEGO CHOREGO KRAJU JESTEM PO STUDIACH
        PODYPLOMOWYCH MAM WYKSZTAŁCENIE ZNAM JĘZYKI I MAM DO CHOLERY PRACOWAĆ ZA 1000
        ZŁ????????????? A FIGĘ WOLĘ SIE POMĘCZYC PRZEZ KILKA MIESIĘCY NA EMIGRACJI A
        POTEM NORMALNIE ZYĆ IMIECJAKIEŚMOZLIWOŚCI A PiS NIECH SPIER ..... NA DRZEWO
        • echo_o Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:26
          Jaki śliczny, (podobno) podyplomowy bluzg :)
          • sclavus Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 11:54
            echo_o napisała:

> Jaki śliczny, (podobno) podyplomowy bluzg :)

Bo ty nie wierzysz, że moga puszczać nerwy ????
            Chyba należysz jednak do tych "urządzonych"... tych z od nowy moralnej" (nie ma
            błędu - z góry zastrzegam) :))))
            A tak ładnie mi kiedyś wytłumaczyłaś swoje "stanowisko" w sprawie PiSiORa....
        • Gość: y-tig Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.ramtel.pl 12.06.06, 13:32
          Gość portalu: RAINKA napisał(a):

> i POPIERAM W 100% SAMA UCIEKAM Z TEGO CHOREGO KRAJU JESTEM PO STUDIACH
          > PODYPLOMOWYCH MAM WYKSZTAŁCENIE ZNAM JĘZYKI I MAM DO CHOLERY PRACOWAĆ ZA 1000
          > ZŁ????????????? A FIGĘ WOLĘ SIE POMĘCZYC PRZEZ KILKA MIESIĘCY NA EMIGRACJI A
          > POTEM NORMALNIE ZYĆ IMIECJAKIEŚMOZLIWOŚCI A PiS NIECH SPIER ..... NA DRZEWO

RAINKA IP: *.cedrus.com.pl / *.cedrus.com.pl

LOL !!!
      • Gość: hmmmmmm Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:24
        podobno bezrobocie spadło o 0.2% wielki sukces rzadu hehe
        ciekawe jakie by były statystyki jakby te 2 milony zostały w kraju 30%?
      • Gość: ktos 2 lata temu.... IP: *.range86-138.btcentralplus.com 12.06.06, 11:29
        Dwa lata temu w roku 2004 koniczylem studia w Krakowie, byla konicowka
        pazdziernika. Optymistycznie bylem nastawiony do swiata no bo jak inaczej :).
        Obronilem sie 6 listopada i wyslalem pare ofert z zapytaniem o prace. 9
        listopada 2004 dostalem oferte pracy tyle ze w UK, z Polski do dzisiaj nie
        dostalem zadnej oferty.11 listopada (dzien odzyskanie niepodleglosci przez
        Polske) bylem w UK Co wiecej jakies dwa miesiace temu zaczolem wyslac swoje CV
        do Polski zeby zobaczyc czy ktos mnie przyjmie - do dzisiaj zadnej odpowiedzi
        nie dostalem, (Polska - studia inz. UK - posgraduate , dwa lata doswiadczenia).
        Hmm no i sie dziwic czemu mlodzi wyjezdzaja.

PS. Umowmy sie ze do bani napisalem CV, no bo sie nie znam:)
        PS2. Polska to RAJ, Roman, Andrzej, Jaroslaw!
        PS3. LPR zna sie na gejach najbardziej, Samoobrona na ekonomi a PiS na prawie i
        sprawiedliwosci najbardziej.
        PS4. Ostatnie 15 lat do bani np. wejscie do Uni Europejskiej i NATO, no to
        przeciez to wstyd zebysmy my Polacy wchodzili w jakies ulady!
        PS5. Jak ktos tu napisal - to wcale nie prawda ze najlepsi wyjezdzaja na
        zachod! odp. yyy hyy!
      • Gość: Małgorzata Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:29
        Cóż, kiedys mielismy rząd za granicą, a Polaków w Polsce. Teraz to co mamy w
        Polsce trudno nawet nazwać rządem "...nie dziwi nic".
      • Gość: josek4 Wygodne życie za granicą = normalne życie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:40
        Jest jeden tylko duży minus. W tym kraju zostaną same klany debili. Wzajemnie
        siebie zwalczające. To mnie najbardziej przeraża. Normalni ludzie w tym kraju
        to unikaty ponieważ większość z nich jest już dawno poza jego granicami!!
        • Gość: wk Re: Wygodne życie za granicą = normalne życie!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:44
          zostaną sami swoi, znajomki, rodzinki w pracy.
      • Gość: kruszyn Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: 84.13.68.* 12.06.06, 11:58
        hehe wstyd to jest nieporozumienie a co ma mlody w polsce robic zyc za pare
        zlotych to chyba woli siedziec i pracowac jak bialy murzyn ale za to mu placa.
        napewno wyjedzie wiecej ludzi jesli tylko beda w sytuacjii jak ja bez
        mieszkania i mozliwosci zakupu bo niebedzie mial za co je splacic to sa polskie
        realia a powrot do polski chyba niewchodzi w gre.
      • zigzaur Jak tak dalej pójdzie, to powstanie nowy 12.06.06, 12:08
        emigracyjny rząd w Londynie.
      • Gość: miniu Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:12
        Co się dziwić ludziom, że spieprzają z kraju, w którym płaca minimalna to coś
        koło 200 euro. Pracujesz i wegetujesz. Na Zachodzie za taką samą robotę masz
        kilka razy tyle i jakoś tam się opłaca ludziom tyle płacić, a u nas nie.
        Podnieście pensje to i ludzie przestaną uciekać.
      • Gość: olo Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.olsztyn.mm.pl 12.06.06, 12:13
        Wyjeżdżają tchórze i nieroby którym nie chce się pracować za 80zł netto wstyd.
        Tak na poważnie to ciekawy jestem na kogo te 2mln głosowało w ostatnich
        wyborach?
      • Gość: andrz6 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.netia.com.pl 12.06.06, 12:16
        czas najwyższy reaktywować rząd londyński.
      • grzybpsi Ostatnie drgnienie ciemniactwa 12.06.06, 12:23
        PIS to ostatnie drgnienie ciemniactwa. To nie może trwać! To już jest tak
        żałosne, jak w kiepskim horrorze ręka trupa nagle wyskakująca z grobu.
      • anna-dark Najgorsze to to, że wielu nieprędko wróci do PL ! 12.06.06, 12:25
        Najgorsze to to, że wielu nieprędko wróci do PL !
        • Gość: mama Re: Najgorsze to to, że wielu nieprędko wróci do IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 12.06.06, 15:02
          Oj nie wrócą!Mam dwoje dzieci, młode zdolne,syn już legalnie pracuje w
          Azji.Corka czyni przygotowania do wyjazdu do Anglii też do legalnej pracy.A my
          na staroSC zostajemy sami.Pomimo smutku i tęsknoty za nimi popieram ich i
          wszystkich młodych i życzę Wam powodznia.Do odważnych Swiat należy jak mówiła
          moja mama .
      • Gość: edi praca na czarno IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 12:29
        duzo ludzi pracuje tam na czarno, gdyby Anglicy zaczęli się tym interesować to
        pewnie z milion wróciłby do kraju z pieczątką w paszporcie :P Ale Anglicy się
        tym nie zajmą bo Polacy pracują najczęsciej na takich stanowiskach (zgadnijcie
        jakich:P) na których zaden Anglik nie chce pracować, wiec dla nich to zadna
        szkoda, wrecz przeciwnie :D
        • Gość: bbb Re: praca na czarno IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.06.06, 12:38
          "duzo ludzi pracuje tam na czarno, gdyby Anglicy zaczęli się tym interesować to
          pewnie z milion wróciłby do kraju z pieczątką w paszporcie :P Ale Anglicy się
          tym nie zajmą bo Polacy pracują najczęsciej na takich stanowiskach (zgadnijcie
          jakich:P) na których zaden Anglik nie chce pracować, wiec dla nich to zadna
          szkoda, wrecz przeciwnie :D"

o czymn ty piszes?? jaka pieczatka w paszporcie?? te czasy juz sie dawno
          skonczyly,czlowieku obudz sie. A jakie ty masz pojecie na jakich stanowiskach
          pracuaj Polacy?? z tego co ci w Tv pokazali?? czy szwagier byl 3 miesiace na
          truskawkach i opowiedzial ??
      • lej_czerwonego Jako pierwszemu trzeba podziekowac Mazowieckiemu 12.06.06, 12:35
        Za umozliwienie komuchom miekkiego ladowania i szybkiego powrotu do wladzy, juz
        w 1993 - co umozliwilo czerwonym robic to na czym znaja sie najlepiej:
        deprawowac panstwo, szkodzic spoleczenstwu i elementarnym interesom Polski.

Ja wiadomo spoleczenstwo wystawilo tym panom za to skandaliczne dzialanie
        rachunek (wynik wyborczy niszowej partyjki Demokraci.pl), ale szkoda dawno sie
        stala.
      • Gość: Agnieszka Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wroclaw.mm.pl 12.06.06, 12:45
        "Co gorsze, aż dla 84 proc. Polaków wyjazdy młodych to powód do wstydu. Dumnych
        jest tylko 10 proc.; reszta nie ma zdania. Tylko wśród samych młodych nieco
        więcej uważa, że z naszych rodaków radzących sobie na Zachodzie należy być
        dumnym. Ale i w tej grupie to raptem 23 proc."
        Zastanawia mnie słówko "co gorsze" Czyli wg autora artykułu Polacy powinni być
        dumni, ze Polska jest tak beznadziejna, ze nikt nie chce tu mnieszkac ani
        pracowac.
      • Gość: krs Jade i ja IP: *.globalconnect.pl 12.06.06, 12:49
        Po ciezkich eskapadach i stawkach za 1200pln badz tez za 800pln postanowilem
        wyjechac. tutaj nawet w branzy IT juz sie nie da...
        • Gość: FreakyMisfit Re: Jade i ja IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 15:17
          Też to zauważyłem - ja także z przerażeniem odkrywam, że nawet w IT jest już niedobrze...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka