Gość: graf IP: *.chello.pl 21.11.06, 09:29 Nadajnik GPS w komórce!!!! Ale czad, muszę mieć coś takiego. To chyba jakaś najnowsza sowiecka technologia. Podoba mi się pomysł ze skakaniem nago z szaf :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kot Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.aster.pl 21.11.06, 09:31 Powiedzcie proszę, czy o tych stosowanych metodach kontroli pracodawca nie ma czasem obowiązku poinformować pracowników? Przede wszystkim mam na myśli kamery i podsłuchy, oraz programy monitorujące wszystkie działania na komputerze (jeżeli nie ma zakazu korzystania z internetu w celach prywatnych, korzystania z prywatnej poczty itd). Czy pracodawca może sobie ot tak po prostu zainstalować kamerę, ukrytą i niewielką, i nie informować o tym swoich pracowników??? Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 10:30 Wiesz, ma obowiazek czy nie ma, co za roznica. Czlowiek dostanie po prostu wymowienie i pracodawca nikomu nie bedzie sie chwalil, co bylo prawdziwym powodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:32 Co do wątku skakania nago z szaf w biurze, to 6 lat temu nakręcono bardzo fajny film: "Golasy" (www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=4731&sekcja=galeria) ....................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wissenwertes Ten artykul to belkot. 21.11.06, 15:09 Nigdy bym nie pracowal w firmie, ktora mialyby mnie kontrolowac, pomimo ze wykonuje na czas wszystko to co mam do zrobienia. Zaufanie, Otwartosc, Lojalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Ten artykul to belkot. 21.11.06, 15:26 Kamery zazwyczaj instalują wysoko zawieszone, więc można np. lewą reką pod biurkiem bawić się ptaszkiem. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario ma obowiązek IP: 194.183.57.* 21.11.06, 10:57 jeśli w pracy jest kamera, musisz podpisać zgodę na rejestr obrazu/dzwięku z twoim udziałem.co do nagrywania rozmów nie jestem pewny, podgląd tego co robisz na kompie nie wymaga zadnej zgody pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ava Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.agora.pl 21.11.06, 12:49 Monitorowany pracownik nie ma żadnej ochrony prawnej w Polsce. Pracodawca moze robic, co chce. Od jego dobrej woli zalezy, czy wczesniej poinformuje pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardy Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.nbp.pl 21.11.06, 13:34 Nie mogą Cię zwolnić bez powodu, a nielegalna inwigilacja nie może być powodem do zwolnienia. A kiedy już Cię zwolnią to wytaczasz pozew w Sądzie Pracy o odszkodowanie (bo przecież nie o przywrócenie do pracy ;) - dla mnie taki podejrzliwy pracodawca jest spalony - chora atmosfera w pracy obniża produktywność), a jak masz cierpliwość, sporo pieniędzy i jesteś bardzo zajadły to jeszcze z kodeksu cywilnego o naruszenie dóbr osobistych, o złamanie tajemnicy korespondencji, o naruszenie prawa do prywatnosci, o bezprawne wykorzystanie wizerunku, itp. A gdyby ktoś Ci się włamał na Twoje konta np. bankowe, to na upartego też możesz próbować wskazać winę pracodawcy, że Twoje dane wyciekły. Co do inwigilacji komputera - zawsze do umowy dołączone są różne regulaminy, m.in. regulamin korzystania z firmowej sieci informatycznej. Jeśli będziesz szpiegowany, to tam będzie o tym wzmianka. Podobne zapisy mogą być w regulaminie pracy i/lub regulaminie przebywania w obiektach przedsiębiorstwa. Czytać, czytać, czytać - przed podpisaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: disperse GPS? IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 21.11.06, 15:30 Narzędzie czwarte: GPS: Jeśli Zakręcona ma też w służbowym telefonie GPS, może się pożegnać z awansem i podwyżką. Lokalizacja przez GPS jest niezwykle dokładna - oprócz adresu podaje też m.in. prędkość przemieszczania się. Do tego zapisuje całą historię podróży na serwerze firmy monitorującej. Tyle tylko ze GPS sam w sobie to system komunikacji jednokierunkowej. To ze wiemy gdzie jestesmy zawdzieczamy sygnalom odbieranym z satelitow, ale zadna informacja zwrotna nie jest wysylana nigdzie ? Jakie wiec logi i jakie serwery ? By cokolwiek (np. polozenie geograficzne i inne) wyslac z urzadzenia tego typu tzreba miec polaczenie do jakiejkolwiek sieci teleinformatycznej (siec komorkowa lub internet). Nie wprowadzajacie ludzie w blad takimi glupotami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietekgps Re: GPS? IP: 83.238.11.* 21.11.06, 16:55 Nono ;] > By cokolwiek (np. polozenie geograficzne i inne) wyslac z urzadzenia tego typu > tzreba miec polaczenie do jakiejkolwiek sieci teleinformatycznej (siec komorkow > a > lub internet). a ten GPS to zwykle gdzie jest ? :D w nowoczesnych komorkach i palmtopach, nie trudno wtedy zrobić tak by te informacje np. raz na godzinę czy minutę wysyłały się do centrum ;] a odpowiedni program zaistalują zanim dostaniesz komórkę ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brt Re: GPS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:22 Byla mowa o samochodach firmowych, a teraz to pod standard podchodzi monotowanie odbiornikow GPS w pojazdach i przekazywanie logow do serwera (tu technologia GSM). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narta Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:56 z tego co wiem, korzystanie z firmowego sprzetu w celach prywatnych jest zabronione odgornie, wiec nie wydaje mi sie, zeby pracownicy musieli byc o tym informowani. Obawiam sie, ze moze zainstalowac kazdy jeden sprzet o ile nie sa to np kamery w wc, etc. Swoja droga, zastanawiam sie, czy i u mnie w biurze takie cudenko hula... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.chello.pl 21.11.06, 09:31 A jak uniknąć inwigilacji komputerowej? Proponuję np. Torparka odpalonego z pendrive'a + klawiaturę ekranową - ułatwienie Windowsa dla niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:35 Każdy pen USB zostawia po sobie ślad w rejestrze. Poza tym zmyślniejsi administratorzy uniemożliwiają podłączanie USB do komputera, ponadto klawiatura ekranowa jest bardzo niewygodna, ale jest to zawsze jakieś rozwiązanie ;-) ....................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 12:41 > Poza tym zmyślniejsi administratorzy uniemożliwiają podłączanie USB do > komputera rzeczywiscie, niesamowicie zmyslne pozbawiac sie mozliwosci uzywania pamieci masowych, przezmyslne wprost :) a propos GPS - nie wystarczy wbudowany nawigator, zeby moc lokalizowac samochod. potrzebny jest jeszcze kanal komunikacyjny (np. modul GSM) do komunikowania odczytanych z GPS danych do jakiejs centrali czy tez bezposrednio firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.radio90.pl 21.11.06, 13:26 > > Poza tym zmyślniejsi administratorzy uniemożliwiają podłączanie USB do > > komputera > > rzeczywiscie, niesamowicie zmyslne pozbawiac sie mozliwosci uzywania > pamieci masowych, przezmyslne wprost :) no oczywiscie po co niby mieliby uzywac? tak samo jak w wielu firmach nie mogą instalowac programów, zmieniac daty i godziny, wysyłac poczta listów z ałącznikami : exe, bat, mp3 (z różnych powodów) Firmowy sprzet zostaje powiezony pracownikowi w intencji realizacji przez niego celów statutowych. Pracodawca ma prawo upewnic sie że tak rzeczywiście jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 13:58 nie wiem jak u was, ale u mnie uzywa sie do wymiany plikow miedzy komputerami (w przypadkach wykluczajacych - z roznych wzgledow - uzycie maila). po to zreszta wymyslono pamieci USB, o ile sie nie myle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swistak336 re: IP: *.tpnet.pl 21.11.06, 18:28 Zablokowanie USB byłoby szalenie niepraktyczne. Dystkietka ma ograniczoną pojemność, jest powolna i zawodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ks. Piotr Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.c9.msk.pl 21.11.06, 17:36 W mojej firmie używa się programu AuditPro i szefostwo wie o nas wszystko - niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jay Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:59 W niektórych firmach jest zakaz używania pamięci masowych z jednego, bardzo prostego powodu - wyciek danych. Co do niemożności zmiany czasu na kompie - też ma to swoje uzasadnienie. W sieciach opartych na protokole Kerberos (np domeny Windows) odchyłka czasu komputera o (domyślnie) 5 minut uniemożliwia dostęp do zasobów sieci, a w rozumieniu sieci WindowsXP/2003 - do czegokolwiek Co do instalowania programów - nie trzeba chyba nic tłumaczyć. Nic bardziej mnie nie wpienia jak jakiś palant z odpalonym P2P skutecznie zamulający sieć firmową (nieskonfigurowane p2p tworzą DUUUŻĄ ilość połączeń). Dodatkowo instalowanie programów (niewiadomego pochodzenia) to wirusy, trojany i cały ten syf. Załączniki exe,bat,mp3 - patrz akapit wyżej + prawa autorskie. Co do oprogramowania inwigilującego - użytkownik musi być powiadomiony o tym, że boss może zaglądać w ekranik komputera wcale się nie ruszając z pokoju. Co do torpark- nice try :) problem w tym, że programy do inwigilacji pokazują zrzut ekranu komputera, więc widać co za strony przegląda użytkownik. I widać też klawiaturę ekranową ;). W niektórych firmach jest tak, że użytkownik może uruchamiać tylko i wyłącznie określone programy. USB nie pomoże - sprawdzana jest ścieżka do pliku + suma kontrolna pliku. Ale to na szczęście tylko w firmach z bardzo zaostrzonmą polityką bezpieczeństwa. Pozdrawiam, Admin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio. Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:37 > Nadajnik GPS w komórce!!!! Ale czad, muszę mieć coś takiego. To chyba jakaś > najnowsza sowiecka technologia. Spałeś ostatnie kilka lat? Operatorzy komórkowi już dawno oferują usługę lokalizacji aparatu. Zapewne na podstawie tego, do których BTSów jest zalogowany aparat i jakie są natężenia sygnału odbierane przez inne BTSy. To taka mała dywagacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tht3 Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: 217.17.38.* 21.11.06, 09:39 > Spałeś ostatnie kilka lat? Operatorzy komórkowi już dawno oferują usługę > lokalizacji aparatu. Zapewne na podstawie tego, do których BTSów jest zalogowan > y > aparat i jakie są natężenia sygnału odbierane przez inne BTSy. To taka mała > dywagacja. a co ma do tego GPS? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miemiec a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: *.114.dsl.mel.iprimus.net.au 21.11.06, 09:42 Nie wiedza co to GPS w komorce !! hue hue hue hue bieda z nedza!! Nie pogada z polskimi geniuszami...oni wiedza wszystko naj..naj..The besciaki z nad Wisly hue hue hue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: 83.238.175.* 21.11.06, 10:37 Taa, u nas coraz lepiej, ale takie cuda jak "nadajnik GPS w komórce" jeszcze nie występują. Niech mnie rodak z Australii łaskawie oświeci: czemu służy "nadajnik GPS w komórce"? Bo ja słyszałem że nadajniki GPS to satelity, względnie naziemne nadajniki DGPS (ale to się raczej w komórce nie mieści, chyba że bardzo dużej). Ale wy tam do góry nogami chodzicie, to może i nadajniki GPS macie w komórkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: *.ipt.aol.com 21.11.06, 10:40 oczywiscie, ze sa!! bodajze Nokia ma juz w sprzedazy -ladujesz sobie mape na telefon - jakiegokolwiek miasta, ktora sciagasz z netu i dzieki nadajnikowi GPS w telefonie w kazdej chwili dokladnie mozesz zlokalizowac na jakiej ulicy jestes! proste! jak nie masz GPS w komorce ale masz osobno nadajnik to mozesz je tez polaczyc np za pomoca bloototha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: 83.238.175.* 21.11.06, 11:21 Nooo patrz. U nas też są? Nadajniki GPS? I to przez Bluetooth? Niemożliwe, opowiedz o tym dokładniej :-] PS. Jesteś pewna, że nadajniki? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:39 Marka Papałę w 1998 roku mafia namierzyła w ten sposób, na parkingu niedaleko stacji metra "Ursynów". Zabójca pojechał w konkretne miejsce. Dokładne miejsce pobytu Papały ustalono po telefonie. Już wtedy wiedziano o tej technologii i potrafiono z niej korzystać, mimo że jeszcze się jej nie sprzedawało klientom. ....................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Ludzie!!! Odbiornik to nie nadajnik. IP: 83.238.175.* 21.11.06, 11:47 Właśnie przestałem się dziwić, skąd te wszystkie ankiety, że ileśtam procent Polaków (dużo w każdym razie) ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem! Odbiornik, nadajnik, jeden pies, pojawi się parę słów kluczy (GPS, komórka w tym przypadku) i już masa specjalistów wie o co chodzi, zna używa, a jakże, wie że generała Papałę tak namierzyli, no - co - tylko - chcesz. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scep Re: Ludzie!!! Odbiornik to nie nadajnik. IP: 80.51.233.* 21.11.06, 13:36 Jest mozliwosc namierzenia komorki metoda triangulacji sygnalu z 3 roznych nadajnikow GSM. Puszcza sie "pingi" do komorki, mierzy uplyw czasu jej odpowiedzi i wytycza wypadkowa odleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Ludzie!!! Odbiornik to nie nadajnik. IP: 83.238.175.* 21.11.06, 13:41 Po pierwsze, nie tego dotyczy rozmowa (GPS). Po drugie, to jeśli już, nie "metodą triangulacji sygnału z trzech różnych nadajników GSM", tylko metodą triangulacji _nadawanego_ przez komórkę jednego sygnału, _odbieranego_ przez trzy różne _odbiorniki_ GSM. Owszem, da się wyznaczyć położenie przy pomocy trzech nadajników (nawet dwóch). Np. w przypadku powszechnego kiedyś w lotnictwie NDB. Ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! 21.11.06, 13:41 Gość portalu: Cinek napisał(a): > Marka Papałę w 1998 roku mafia namierzyła w ten sposób, na parkingu niedaleko > stacji metra "Ursynów". Zabójca pojechał w konkretne miejsce. Dokładne miejsce > pobytu Papały ustalono po telefonie. Już wtedy wiedziano o tej technologii i > potrafiono z niej korzystać, mimo że jeszcze się jej nie sprzedawało klientom. Co do mafii i gen. Papały to nie wiem (szczerze mówiąc nie wierzę), ale ta technologia NA PEWNO ISTNIAŁA, bo jest niejako wbudowana w system GSM. Zawsze było wiadomo, z którym BTSem jesteś połączony. Nowością jest komercyjny interfejs to tejże technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: a polaczki jak zwykle zacofane !!! IP: *.aster.pl 21.11.06, 17:49 No to z niego niezły kiler był. Zastrzelił policjanta z odległości jakichś 2-3 kilometrów (mniej więcej tyle dzieli ul. Rzymowskiego, gdzie zastrzelono Papałę od stacji metra "Ursynów"). Genialna ta mafia po prostu... No i technologia też :) Odpowiedz Link Zgłoś
sklis O D B I O R N I K, nie nadajnik! 21.11.06, 11:24 Sygnał GPS nadawany jest przez satelity (plus ew. dodatkowe stacje naziemne DGPS) - urządzonko, które pokazuje gdzie jesteś, to ODBIORNIK tych sygnałów. Odczytaną za pomocą odbiornika pozycję można potem wykorzystać w dowolny sposób - również przesłać przez sieć telefonii komórkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Australopolaczki ? 21.11.06, 13:43 Drogi Miemiec'u jak ci tam na anytpodach ? Zmywasz gary, czy naprawiasz samochody ? No bo skąd tyle frustracji, tej agresji wobec rodaków ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wu Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.chello.pl 21.11.06, 10:01 Tekst jest wyraźnie tłumaczony. Są telefony z _odbiornikami_ GPS jak LG550 czy Samsung A880. Nie wiem na ile można ich użyć do lokalizacji. Chociaż jak się zastanowić to po co innego montować odbiornik GPS w komórce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 10:26 Ja nie moge...ale z was "eksperci"..to chodzi o żart , że komórki mają "nadajnik GPS"...z tego co wiem, to nadajnikiem jest sieć satelit;), my możemy mieć jedynie odbiorniki... (wiadomo też,że już jest dość sporo komórek z wbudowanym modułem GPS) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.chello.pl 21.11.06, 09:41 Ja nie neguję możliwości namierzenia telefonu w sieci GSM przez triangulację nadajników, ale nie siejmy paniki, bo czytając o NADAJNIKACH gps biedni pracownicy dostaną nawigację do samochodu i będą przekonani że teraz pracodawca może ich wszędzie znaleźć. Oczywiści to też jest możliwe, ale w przypadku gdy urządzenie do nawigacji jest wyposażone w np. kartę GSM, i przez GPRS stale podaję swoją pozycję. Tyle że wątpię aby takie urządzenia były szeroko dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
mortimers Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 10:28 Wystarczy zwykly Smartphone jak HP MIO lub Eten i masz GPS z GSM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.aster.pl 21.11.06, 12:52 > To taka mała dywagacja. Chyba "dygresja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:42 Inwigilacja pracowników winna być karalna. Jest to bowiem naruszenie wolności osobistej pracowników. I tak przecież muszą zrobić swoją robotę więc szefowi nic do tego co robią w przerwach w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:47 Gość portalu: graf napisał(a): > To chyba jakaś > najnowsza sowiecka technologia. E tam... Pokazywali to ileś lat temu w filmie "Wróg publiczny" (chyba Denzela Washingtona tak namierzali, ale nie przysięgnę) Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-sk Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 12:46 z willem smithem :) a i sandre boullock w "systemie" namierzali jakoś :) i ciny craford w "fair game" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.radio90.pl 21.11.06, 13:30 > > To chyba jakaś > > najnowsza sowiecka technologia. > > E tam... Pokazywali to ileś lat temu w filmie "Wróg publiczny" (chyba Denzela > Washingtona tak namierzali, ale nie przysięgnę) willa smitha to jeden z tych filmów w którym koleś idzie do "specjalisty" i prosi bo o zdjecie z satelity "mozemy to wystrzyć , przybliżyc?" "jasne" "i jakby teraz zrobic tak troche bardziej z boku bo mi to drzewo zasłania" " no problem" Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 13:52 nie zrozumiales. systemy nawigacji opartej na GPS to _odbiorniki_. potrzebny jest jeszcze nadajnik, np. modul GSM przesylajacy odczytane z pomoca sygnalow z satelitow GPS danych polozenia. tak to dziala w systemach zabezpieczen samochodow i w przypadku nawigatorow z funkcja powiadamiania o wypadkach (sygnal odpalenia airbagow lub nacisniety klawisz "SOS") - odczytane dzieki GPS koordynaty geograficzne samochodu musza byc wyslane do centrali jakims sposobem, np. w formie SMS. ps. to byl Will Smith, nie Denzel Washington. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Ten czujnik w krześle mnie intryguje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:49 "Na fotelu Inwigilowanego zainstalowano czujnik, które wskażą, ile czasu siedzący spędza przy stanowisku pracy." To ile segregatorów z papierzyskami trzeba położyć na tym fotelu, żeby się ugiął wystarczająco dla oszukania czujnika? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie Re: Ten czujnik w krześle mnie intryguje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:56 przypuszczam ze większość wypowiadających się na tym forum jest w tym momencie w pracy i nie wykonuje swoich obowiązków, a ktoś im za to udawanie pracy płaci!!!!, no chyba że pracujecie we własnych firmach. Myślę że zauważyliście największy ruch na wszystkich forach jest w godz od 9-18 , bo komu by sie chciało w domu pisać w takich sprawach, jeżeli można to robić w pracy. Nie uważacie ze to nieuczciwe wobec tego który wam płaci??? juz widzę te oburzone głosy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Skacząc... IP: *.eranet.pl 21.11.06, 10:01 Ale jak piszemy, to przynajmniej nie skaczemy nago z szaf! Doceń to, panie sieriozny. Żeby się przypadkiem gospodarka nie zawaliła, łojezu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie Re: Skacząc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:05 ależ łaskę robicie ze nie skaczecie z szaf, nikt ci nie płaci za siedzenie na forum tylko za prace, przejdź po firmach, urzedach i rzuć okiem na ekrany monitorów, fora, czaty a ty czujesz się jak intruz który przeszkadza pani lub panu za biurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Ten czujnik w krześle mnie intryguje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:04 wiesz co, ani takie ani takie, bo szef generalnie płaci za wykonaną pracę, jeżeli nawet będzeisz 8h siedziała przy biurku ale nie wykonasz swojej pracy to wylecisz. A ten który biega i wyrabia ze wszystkim zostanie i pewnie dostanie awans. Czasy ze czy sie stoi czy sie lezy...byle siedziec przy biurku minely, chociaz nie wszedzie, szef placi Ci za prace nie ze siedzenei Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Ten czujnik w krześle mnie intryguje... 21.11.06, 10:36 No, niezupelnie, ja pracuje jako programista i szef nie moze mi narzucic, czy konkretne zadanie wykonam w 2 dni, czy w 4 dni. Taka specyfika pracy, czesto moj szef zaklada np 8 godzin na poprawki, ktore mi zajmuja 2 godziny. No i 6 godzin obijam sie piszac glupoty w GW, zamiast wziac sie za inna robote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Ten czujnik w krześle mnie intryguje... IP: 153.19.98.* 21.11.06, 12:07 Ty pracujesz we własnej firmie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_29 Re: Ten czujnik w krześle mnie intryguje... 21.11.06, 19:01 > To ile segregatorów z papierzyskami trzeba położyć na tym fotelu, żeby się ugiął > wystarczająco dla oszukania czujnika? :) Rozumiem, że w niektórych instytucjach takich jak np banki, instytucje ubezpieczeniowe (gdzie w gre wchodzą duże pieniądze, gdzie przechowuje sie tajne dane klientów jak np konta) dla bezpieczeństwa zakładane są kamery, czy komputery są monitorowane, zablokowane są strony internetowe. Sądzę, że nie chodzi o to żeby pracownik nie mógł w momencie przerwy śniadaniowej wysłać sobie smsa do żony/męża, że wszystko w porządku tylko o to żeby nie przyszło do głowy np rozgadywać sie na czacie na ile własnie jakis klient (tu pada nazwisko) zrobił sobie przelew albo samemu sobie przelać od kogoś za pomocą swojego banku internetowego jakies fajnej dużej kwoty. Zamiast kupić sobie mieszkanko to raczej można pójść do więzienia!! Niektórych pracowników trzeba pilnować bo mogą na głowe wejść szefowi chociaż drugi ten dobry sie buntuje, że narusza się jego dobra osbiste. Chociaż fakt z czujnikiem w fotelu i kamerami w kiblu uważam za mocne przegięcie! ;-) miłej pracy, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chilon Re: Ile segregatorów? Tak z 50 kg, młotku. IP: *.iptelecom.pl 21.11.06, 09:56 No faktycznie 50kg to idealna ilość sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-sk Re: Ile segregatorów? 21.11.06, 12:51 No, to zależy od stażu pracy i cieżaru obowiązkow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.itpp.pl 21.11.06, 10:35 to narzedzie jest dotepne od ponad dwoch lat (w idei jeszcze wtedy dzialalo pod nazwa nawigator) z ciekawych funkcjonalnosci - badasz miejsce pobytu wieczorem (np dom pracownika) i oznaczasz to jako strefe 'dom' jak tylko pracownik wychodzi ze strefy - ty masz smsa informujacego o wyjsciu z domu Przydatne w przypadku przedstawicieli handlowych w terenie Odpowiedz Link Zgłoś
snajpe_ru Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 10:53 my tez mielismy powalonego szefa,ktory do przesady staral sie nas inwigilowac,np. program w komputerze i wszystkowidzial na swoim ekranie, kamery,podsluch telefoniczny, no wariat.na poczotku nie wiedzielismy o tym i jak wyczailismy to wykroilismy w sklepie naklejki: Uwaga pomiesczenie monitorowane " i przykleilismy we wszystkich pomieszczeniach biurowych, i kurde jak moze malo smieszne bo dorosli ludzie , jak znalezlismy mikrofony pod biurkami , takie malutkie , to zaczelismy w nie np. pierdziec , pokazywac goly tylek do kamery i takie tam.A tak na co dzien udawalismy ze nic nie wiemy no i facet wreszczie wymiekl, zgnebilismy gnoja.W efekcie firma rozpadla sie na dwie czesci i caly personel odszedl z jednym szefem a idiota zostal sam jak palec w d.... i teraz meczy nowych!Pozdro. Nie dajacie sie szefom maniakom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.kolonianet.pl 21.11.06, 10:58 Punkt widzenia zależy. Podejrzewam, że mało tu właścicieli firm się wypowiada, raczej siła najemna. Byłam parę lat szefem, pracę trzeba było wykonać terminowo, zresztą była na akord, a personel układał pasjanse albo czatował. Nie zarobili ani za ten akord, ani nie dostali premii i pewnie do dziś psy na mnie wieszają.Ja jestem na emeryturze, a firma idzie do upadku. Jasne, nie wolno szefowi kontrolować, ludzie są odpowiedzialni i nikt, ale to nikt, nie czeka na darmowe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:45 Masz rację. Punkt widzenia zależy...w naszym kraju ogólnie nikt nie pyta, co może zrobić dla firmy a jedynie co firma może zrobić dla niego. Wszystko sie wszystkim należy..." minimum of service" ale po premię to się wszyscy ustawiają na poczatku roku...no przecież należy mi się, bo pracuję już 6 miesięcy. no i jestem w pracy 8 godzin..szkoda gadać..tak długo, jak nie zmieni się ten sposób myślenia, ludzie będą się skupiać na tym, jak pozbyć się inwigilacji zamiast po prostu wziąć się do pracy. No bo skoro nie mają nic na sumieniu, to czemu tak się burzą? B Odpowiedz Link Zgłoś
lencarl Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 17:37 Jakiś czas temu byłam obserwowana i podsłuchiwana w pracy. Nie przeszkadzało mi to wręcz przeciwnie. Czułam się zmobilizowana. Czasami gdy faktycznie nie było co robić wtedy trzeba było wynajdywać sobie zajęcia ale za chwile szef sam się zjawiał z jakimś nowym pomysłem. I było czym się zająć, czas szybciej mijał. Podsłuch i kamery są potrzebne to motywuje sprawia że dwa razy pomyślisz zanim coś zrobisz lub powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Jak Cię inwigilują w pracy? IP: 212.106.21.* 21.11.06, 10:49 nie GPS w komórce a po prostu informacja z kilku stacji bazowych na podstawie sygnału z Twojego telefonu. Nie jest tak dokładne jak gps ale działa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikdaklik Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: 195.224.10.* 21.11.06, 11:14 hehe pracowalem dla RPA ale w oddziale w Reading, nie wiedzialem ze koledzy z Newcastle sie tak swietnie bawili :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.amilo to jest poradnik dla wyrobników 21.11.06, 11:50 dla gosci, ktorzy nie wykonuja zadnej interesujacej pracy, wszystko zlewaja i moga byc zastapieni w ciagu godziny kims nowym. Zaden pracownik ktory ma prace interesujaca, dla ktorego praca i to co robi jest PASJA nie musi byc inwigilowany i nie bedzie robil takich numerow jak te przedstawione w artykule. Natomiast jest niestety grupa gosci ktory pracuja tylko dla kasy i w dddd maja cala firme, szefa, itp. Dla takich gosci instaluje sie takie oprogramowanie. Inna sprawa, ze szefowie takze nie grzesza zdolnosciami przywodczymi, i charyzmą i często zachowuja sie jak ekonom z XIX wiecznego folwarku. No ale to juz inna sprawa bo ludzie kreatywni dla chamów nie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p26 Re: to jest poradnik dla wyrobników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:26 No właśnie, cieżko wymagać od pracownika zaangażowania gdy w pracy są ukladziki, mobbing, duszna atmosfera, nie docenia się wysilków i zaangażowania. Całkiem zrozumiale jest ze w takiej sytuacji pracownicy kombinują jak mogą aby migać się od pracy, w dużej mierze nie dlatego ze są leniami ale po prostu dlatego że nie są dobrze motywowani, albo wogóle nie są motywowani. Wina zawsze leży pośrodku. Czsami tzw. kadra zarządzajća też jest winna. Musi wtedy inwestować w monioring. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghg Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.soletanche.pl 21.11.06, 12:33 Ja nie bede tego komentować...ale to krzesło i ten nadajnik w nim.. nie, to jest totalna przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tfardziel Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 12:37 Niektóre z tych metod znane są już od dawien dawna ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Jak zwykle wybiórcza niedoinformowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 13:15 Jak są nagrywane rozmowy telefoniczne i nie poinformuje się o tym pracowników to już jest przestępstwo. Kamery przemysłowe to jest super ale niestety durni pracodawcy nie zdają sobie sprawy, że w ten sposób dokumentują godziny pracy a często bywa tak że kamery służą do szantażu tak ja mi się to przydarzyło. A na komputerach wcale nie trzeba instalować oprogramowania szpiegowskiego tylko wystarczy zablokować bezpośredni dostęp do Internetu i uniemożliwić instalowanie przez pracownika programów. Zauważyłem ze im większym kombinatorem jest pracodawca tym więcej ma gadżetów do inwigilacji pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Jestem wyrobnikiem i sadze..... 21.11.06, 13:46 ...ze czas za ktory placi mi pracowdawca nalezy do niego. Oczywiscie, ze jestem infogilowany i moj pracodawca moze w kazdaj chwili sprawdzic co robie. Sam czesto przegladam swoje logi, bo jest mi to pomocne w robocie. Tez nie ma co przeginac w druga strone. Wszystko zalezy od wzajemnego szacunku i zaufania. Mam swoj margines wolnosci w pracy ale w zamian nie przekraczam go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Jak masz telefon firmowy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 13:47 ... to sobie nie żałuj i pobieraj gry i filmy na komórkę! www.elofon.pl niech płacą za to właściciele firmy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
michelle77 Re: Jak masz telefon firmowy.... 21.11.06, 13:59 Zastanawiające..Skoro wszyscy tak bardzo zajęci jesteście obowiązkami służbowymi w pracy to kto w ciągu dnia przesiaduje na chatach? Sami Szefowie?? No bo przecież dzieciaki są w szkołach i pilnie się uczą..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie Re: Jak masz telefon firmowy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:12 ja już to napisałem przed południem :) przypuszczam ze większość wypowiadających się na tym forum jest w tym momencie w pracy i nie wykonuje swoich obowiązków, a ktoś im za to udawanie pracy płaci!!!!, no chyba że pracujecie we własnych firmach. Myślę że zauważyliście największy ruch na wszystkich forach jest w godz od 9-18 , bo komu by sie chciało w domu pisać w takich sprawach, jeżeli można to robić w pracy. Nie uważacie ze to nieuczciwe wobec tego który wam płaci??? juz widzę te oburzone głosy:( Odpowiedz Link Zgłoś
kategra40 Re: Jak masz telefon firmowy.... 21.11.06, 18:02 Zgadzam się z Tobą... Dla mnie to bardzo nieuczciwe i sama nigdy nie korzystam z Internetu w celach prywatnych w pracy. Cieszę się, że mimo iż pracuję już 7 lat - jest jeszcze we mnie jeszcze rodzaj "idealizmu"... patrząc na postawę innych mogłabym się już dawno podłamać i przejśc na ich stronę... Zawsze się tylko zastanawiam, czy gdybym miała własną firmę - zatrudniłabym kogoś - jeżeli przez pół dnia gra w kulki w Internecie?:) Straszne, że muszą powstawać takie systemy kontroli i że ludzie często po prostu nie docieniają pracy którą mają... (pomijam pracę niegodziwie nagradzaną...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie Re: Jak masz telefon firmowy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:14 zyga- ściagaj, ściagaj tylko się nie ździw jak wypłatę włąściciele Ci zmniejszą o wartość tego ściągania :) i nie wygrasz z nimi w żadnym sądzie Odpowiedz Link Zgłoś
krakowek Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 14:24 Familia Terleckiego Niejasne układy Terleckiego z Rokitą sięgają początku lat 90’tych i firmy „Arka” S.A. Od 1993 r. porobiła ona długi, mataczyła, tworzyła dziwne spółki córki i doprowadziła kilku polskich dostawców do bankructwa w tym firmę „Pro-Rynk”. Do dnia dzisiejszego długi te pomimo wyroków Narodowego Sądu Administracyjnego nie zostały spłacone. W tych latach prezes spółki był niejaki pan Ryszard Terlecki, a w jej zarządzie w ciągu lat zasiadał m.in.: Jan Maria Rokita, Mieczysław Gil, Tadeusz Schoen, Jan Polkowski, Krzysztof Bukowski. Dzisiaj Ci panowie mają czelność tworzyć razem honorowy komitet poparcia Ryszarda Terleckiego. Warto również przyjrzeć się jeszcze kilku ludziom zakładającym pierwszą spółkę Arka sp. z o.o. przekształconą później w firmie Arka S.A. Jako współzałożyciel pojawiają się również niejaki Ryszard Legutko. Dług wobec firmy „Pro-Rynk” rozpoczął swoja historię w 1994. Już wtedy upadał Krakowski Czas wydawany przez Arka S.A. a pod druk którego firma Pro-Rynk dostarczała papier. Dzisiaj nie ma już Krakowskiego Czasu, nie ma też firmy Pro- Rynk, a Arka S.A. jest w upadłości. Do dzisiaj Pan Jan Maria Rokita posiada 10 udziałów w firmie Arka S.A., ale nie wykazuje ich w swoich zeznaniach podatkowych. Niejasne interesy goni prokuratura. Ale pomimo wyroków NSA, komornik nie jest w stanie ściągnąć z masy upadłościowej Arka S.A. długów. Ktoś sprawę skutecznie blokuje. Czy Kraków ma podzielić losy Arku S.A. i firm z nią współpracujących? Odpowiedz Link Zgłoś
karolek2006 Re: Jak Cię inwigilują w pracy? 21.11.06, 14:24 i teraz rozumiem to poparcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azirafal Jak Cię inwigilują w pracy? IP: 195.85.249.* 21.11.06, 14:29 Jak gdzie mają, to już inna sprawa :) W zależności od miejsca pracy trzeba sobie zdawać sprawę z tego, z jakimi ograniczeniami trzeba się liczyć. Są firmy, gdzie wszystko sotro, pod linijkę i uważaj! A są takie, gdzie jest luz i spokój - i nie, szef nie inwigiluje. Po prostu trzeba sobie zdawać sprawę z możliwości i zagrożeń. Banały w tym artykule. Wiadomo że jak jest karta magnetyczna, to chowanie ubrania nie ma sensu! Czujnik w fotelu?! Ciekawe jaki procent firm w naszym kraju taki ma? 0,0000000001? Jak się chleje przez weekend i nie chce wpadać w pon do pracy, to się siedzi w domu, żeby choć odrobina wiarygodności była (a nuż szef wpadnie z wódką, bo "najlepsza na gardło"? ;). itp. Kiepski artykuł. Straszne banały, straszne idiotyzmy. Nie wiem dla kogo to :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.wip.pl 21.11.06, 14:43 co do namiaru przez komórkę....owszem mozna wysłac do operatora smsa "gdzie" ale inwigilowany numer również dostanie smsa że jest przez kogoś namierzany..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:51 No i to coś zmienia? W parę sekund i tak nie zmieni położenia np o 370km a i z zabawy nici bo już wie, że będzie opie..w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.agora.pl 23.11.06, 15:54 Zapytaj u operatorów albo poczytaj na stronie Orange: jesli masz telefon sluzbowy, ktorego wlasicielem jest pracodawca, bo on placi abonament i wszystko, namierzy Twój (de facto swoj) telefon a Ty nie dostaniesz na ten temat zadnej informacji. Bo nie musisz - to jest JEGO telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndyB Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:20 Najlepszym sposobem inwigilacji jest "kabel" czyli zaufana szefa. "Kable" są natańsze i niezawodne i stwarzają się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.chello.pl 21.11.06, 15:22 nawet nie musisz używać komórkowego telefonu, aby go zlokalizować z dokładnością do kilkuset metrów... wystarczy, że jest włączony... to wynika z zasady działania tego typu sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutor Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 15:55 Kolejny idiotyczny artykuł na GW. Po raz kolejny poza tym. Ile można ten sam temat wałkować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "serfer" Jak Cię inwigilują ? IP: *.dsl.bell.ca 21.11.06, 15:41 za duzo nie piszcie,bo was wlasnie przepytuja ,czyli takie modne slowo na miare naszych czasow - inwigiluja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutor Re: Jak Cię inwigilują ? IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 15:56 Spoko woda "serfer". W domu siedzę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadol Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.dsl.teksavvy.com 21.11.06, 17:10 To takie polskie - zrobic pracodawce w konia i pozniej sie skarzyc jaki to on okrutny jak wy***doli an zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Jak Cię inwigilują w pracy? IP: 195.136.143.* 21.11.06, 17:24 Gość portalu: graf napisał(a): > Nadajnik GPS w komórce!!!! Ale czad, muszę mieć coś takiego. To chyba jakaś > najnowsza sowiecka technologia. W artykule nie ma nic o nadajniku GPS. Nadajnikow GPS jest na swiecie nieco ponad 20 i wszystkie sa na orbitach okoloziemskich. Nie wiem jak i po co chcialbys miec cos takiego w komorce. > Podoba mi się pomysł ze skakaniem nago z szaf :) Z tym sie zgadzam. I seks w toalecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Jak Cię inwigilują w pracy? IP: *.k2.pl 21.11.06, 17:36 No to myślę, że mój szef już dawno zasnął z nudów. On na pewno też lubi sobie oglądać zdjęcia z króliczkami... tylko, że ja preferuję te uszate i miniaturowe. Odpowiedz Link Zgłoś