Gość: mmm to zalezy IP: *.aster.pl 06.12.06, 23:02 Teraz zarabiam tyle (ok 6-6,5 tys net), że nie chce wyjezdzac. Nie wyjade za rok, jesli będę zarabiał min. 9-10 tys netto. Nie wyjade za trzy lata, jesli będę zarabiał min. 15 tys. netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klopsior Re: to zalezy IP: 80.50.34.* 07.12.06, 17:52 Rok doświadczenia zawodowego - 3000 netto, na razie mi wystarcza:) Zresztą od czegoś trzeba zacząć... Praca rozwijająca, z tak zwanymi perspektywami, nie chcę wyjeżdzać... dobrze mi tu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 80.232.158.* 09.12.06, 15:29 od 5 lat "siedze" zagranica na kontrakcie.Nigdy nie wiedzialam co to znaczy tesknota przez duze T.Teraz juz wiem. Zadne zarobione pieniadze mi nie dadza konfortu psychicznego jaki mam w Polsce i niewazne gdzie bede pracowac i za ile- moze byc 700zl.tu caly czas jestem obca,pomimo ze ludzie staraja sie byc mili. odznaczam sie inna kultura,mentalnoscia i to jest zauwazalne.dzis juz wiem napewno,ze wracam, bo nawet suchy chleb w Polsce smakuje lepiej niz bulka z maslem tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 09.12.06, 19:03 Tak ja tez jestem zagranica bardzo dlugo i zgadzam sie z ta opinia.Moze w Europie jeszcze mentalnosc jest bardziej zblizona do Polskiej ale juz w Ameryce ten materialzm jest juz bardzo perfidny.Trzeba sobie pwiedziec prawde w Kanadzie np zeby dostac prace za 12 dol na godz to trzeba byc fachowcem.Pensja miesieczna wystarcza na pokrycie ubezpieczen,mieszkania i innych potrzeb.Wiekszosc bazuje na kartach kredytowych i pozniej musi placic procenty.Wydaje sie ze Polacy powinni popatrzec na dzisiejsze mozliwosci wyjazdu madrze.Mam na mysli wyjazd np do Irlandii,Szwecji na kilka lat.Nalezy pieniadze odkladac i wrocic do Polski.Jesli bedzie sie zylo zagranica jak tam urodzeni to pieniadze pojda i zamieni sie jedna realnosc na druga.Tutaj tylko powiem ze realnosc na zachodzie opiera sie na materializmie i wartosc swoja wyraza sie przez prace,wlasnosc domu,samochodu etc.Na bezinteresowna pomoc nie ma co liczyc.Jednym slowem Polacy musza uszanowac co ich, a jest to piekny kraj o ktory warto walczyc tym bardziej ze mozna podeprzec sie emigracja zarobkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil~21 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:58 Gdybym dostał 5000zł na ręke to nie myślałbym o wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela_m Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:30 jestem księgową od 6,5 lat(ja mam 26 lat), gdybym zarabiała 3000,00 na rękę,nawet bym nie myślała o wyjeździe za granicę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 13.12.06, 11:37 a ile zarabiasz teraz i gdzie chcesz wyjechac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:37 pracuje za 957 zł na reke !! chciałbym dostawać 2500zł na reke, to byłoby fajnie ,ale koncze studia za 3 miesiące i znikam z tego burdelu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 07:04 mam doświadczenie poparte kilkuletnia praktyka jako spawacz, brukarz. W tych zawodach tylko na papierze i w ogłoszeniach sie zarabia. rzeczywistość jest inna , dają ochłapy ale fachowców jak piszą brak. Sami niech się doszkola i robia za 1200. Jadę za granicę i będę robił za najniższą jeśli będzie trzeba ale nikt mnie gnoił nie będzie. Niech Rumuni i Cyganie ( bez obrazy nacji) robia na Kaczorów i jego switę. Ostatni szukając czegos pomiedzy zwolnieniem sie a wyjazdem trafiłem na gościa dającego 2 zł na godzine za 12 godzin pracy w myjni samochodowej, OFERTA jak zaznaczał jest ATRAKCYJNA - burak. Odpowiedz Link Zgłoś
michalmar4 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 15.12.06, 19:54 Mam do powiedzenia kilka rzeczy na temat pracy za granica. Po pierwsze do wszystkich tych co chca wyjechac do pracy fizycznej : nie wierzcie do konca w banialuki typu: za prace na budowie murarz dostaje 10-15-20 tysiecy zlotych w przeliczeniu na pln.To jest jakas paranoja...pracuje w niemczech i wiem ile zarabiaja polacy w niemczech (pracownicy fizyczni) i daje wam slowo ze dalekooo im do 10000pln.Obok nas jest inna firma z poskimi pracownikami i wynagrodzenie podobne (czyli okolo 5000zl na reke). Pomyslcie rozsadnie : jesli podstawowy praconik zarabialby gdzies okolo 2000-2500€ ,to ile majster? 3000-3500€? A kierownik nizeszego szczebla? Moze 4000-5000€? To kierownik przedsiewziecia chyba z 6000-7000€? Do tego podatki od strony pracodawcy..... wiecie ile by kosztowaloby tutaj cokolwiek???? A wiele rzeczy jest tanszych niz w Polsce. Ludzie taki szmal zbijaja ze nie wiedza co z nim zrobic i jezdza starszymi samochodami,mieszkaja w wynajetych domach i mieszkaniach....ciekawe czemu??? Zapewne dlatego, ze nie wiedza co kupic...moze najnowsze BMW, dom u dewelopera ale jaki kolor w pokojach???? Jestescie smieszni,przynajmniej ci z was co pisza o niesamowitych pieniadzach za proste czynnosci... Ja osobiscie wrocilbym do Polski jesli by mi zaproponowano wynagrodzenie w wysokosci 4000zl netto i wiecie, ze bym sobie odlozyl tyle samo co tutaj? Czemu nie pisza ci ktorym sie nie udalo? Bo machaja reka,albo udaj na forum kim nie sa i nie sa....powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki sobie polak Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.piekary.net 15.12.06, 23:39 patrzac przez pryzmat naszych swiatlych politykow to musialbym zarabiac conajmniej tyle ile oni maja na lewo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...,,, Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 16:43 teraz zarabiam okolo 3000 czasami 3,5-4 netto .Jednak nie mam realnej szansy na awans i podwyżkę .Jesli nic sie nie zmieni wyjadę....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieczyslaw Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.e-wro.net.pl 18.12.06, 12:00 Nie chodzi za ile.W komunie kierowano się jakimiś zasadami.Miło jest jeśli się ma premie ,lub ma placone godziny nadliczbowe .Mamy coś takiego co co się nazywa hybryda, dlatego ludzie się buntują . Pracuje w firmie Tesco wiem coś na ten temat.Ludzie lubią być doceniani za prace która wykonują.Szczeże zarabiam tyle że starczy na oplaty i zostanie 100 zloty na życie może nie.Moglbym pracować w polsce za tą kase . Ale dlaczego wszystko idzie do góry tylko nie zarobki. Abym mial mieszkanie w polsce musze odkładać pracując w Tesko okolo 1500 lat na 60 mkw . Obliczalem to hore. Zadurze zdzierstwo jest w tym kraju .Od 1997 zaczelo się ponirzanie pracownika i zabieranie mu dochodow ile tylko można (na pana miejsce są tysiące chętnych).Zle nawyki zostały ukarane przez otwarcie granic z Unią Europejską.Doszlo do tego ze w poprzedniej firmie szef nie mial kasy na papierosy tylko opalał ludzi. Jak taki szef morze myśleć pozytywnie o pracowniku .Jeśli jego psychika jest biedniejsza od pracownika to bogaty ubogi czlowiek. Meritum sprawy ile zarabiać : Tyle by mieć na opłaty nie musiec naprawiać żeczy samemu dać zarobić osoba które sie na tym znają . Dlamnie jest to nie realne Polska to chory kraj i trzeba byc naiwnym by się łudzić .Nie jestem mlody natyle by uwierzyć w takie bajki. Jeśli by nie otwarli granic to z polski by zrobili Emiraty arabskie ludzie by robili za jedzenie już tak jest. Szkoda się wypowiadać to żałosne Widać po wyborach durzo mych znajomych mówi nie będe ustawial złodzieja . Odpowiedz Link Zgłoś
orson232 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 18.12.06, 16:07 Niestety znowu okazuje się, że Polacy tracą kolejną szansę stać się godnym i szanowanym narodem.Z kraju wyganiani są ludzie wykształceni, zdolni i potrafiący zadbać o siebie.Niestety zostają w kraju tylko nieudacznicy, którym wójek albo tatuś załatwili dobrą pracę a teraz się chwalą jacy są zdolni.Chcą by ich koledzy po studiach sprzątali po nich kible.Jak tak dalej pójdzie to wyjadą wszyscy zdolni ludzie (Niemcy i Angole śmieją się z Polaków, że mając tylu młodych i chętnych do pracy ludzi nie potrafią tego wykorzystać).Rumuni i Bułgarzy na pewno nie przyjadą do Polski pracować(są atrakcyjniejsze kraje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek min.4500 IP: *.as.kn.pl 18.12.06, 17:21 Z czystym sumieniem min.4500 - bo mam zobowiązania wobec dzieci, bycie ojcem i rodzina niestety kosztuje. Ze swej strony spełniłem wszelkie kryteria jakie mi stawiano, czyli zdobycie wyższego wykształcenia, ciągłe podnoszenie kwalifikacji (drugi fakultet, języki) kosztem rodziny i za własne pieniądze, więc teraz mam prawo oczekiwać aby pracodawca mi za tę wiedzę zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.trustnet.pl 18.12.06, 18:51 za 1,500 na reke tygodniowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek20 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 195.136.56.* 19.12.06, 10:58 Mam 20 lat. Chodziłem to technikum (nie zdałem technika). Jestem "durniem bez szkoły" za to strasznie lubiłem angielski od podstawówki nie opuszczałem, żadnej lekcji. Technikum przychodziłem sobie do szkoły czasami na 2 lekcje matematyka i angielski. Reszta przedmiotów same 2,3- bylem idiotą dla nich. Lektury wszystkie przeczytałem (to każdy musi zrobić). Już od 17 roku życia pracuje. A na pierwszy komputer odkładałem półtora roku - nie jedząc siadania hehe z tego się smieję ale naprawdę, każdy jadł sobie na przerwie a ja 2 zł odkładałem codziennie (przez 1,5 roku). W bibliotece miałem super bibliotekarkę zawsze Rzeczpospolita i Wyborcza była do poczytania. Warto czytać, dużo czytać. Chodź tak naprawdę jestem z wykształcenia nikim (teraz politechnika pierwszy sem) zarabiam dość sporo. Pracowałem w rożnych firmach nie Polskich (pisze duża literą przymiotnik bo to jest piękny kraj). Pracuje jako programista przez internet. stawka od $15-$25USD/godzina. (ok 6tys miesiąc) Ale naprawdę postępuje straszna globalizacja dla nas i musimy to wykorzystać. Zachęcam każdego do nauki. Pochodzę z rodziny gdzie chowa się kurki, świnki i krowę :). Dalej to mamy bo wiemy co jemy i najgorsze jest to, ze to kosztuje 3xwiecej niż w sklepie. Naprawdę SAM na to zapracowałem. Bystry człowiek w max 3 lata się przekwalifikuje- jestem tego pewny. Tak naprawdę z moich kolegów tylko mało bystrzy pojechali teraz. Ale jeden człowiek którego znam w Anglii pracuje (informatyk) ang-płynny (nie jakieś tam, ze ktoś tutaj pisze języki obce i już znaczy pięć :) wystarczy jeden umieć perfekcyjnie ale perfekcyjnie) zarabia dość sporo - 5-7tys funtów. Zachęcam do nauki!!! "Nauka to najlepsza inwestycja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.as.kn.pl 19.12.06, 13:50 Owszem nauka to "potęgi klucz", ale nie w Polsce - w mojej firmie informatyk zarabia 2500 netto. W naszym kraju pracodawca wymaga wiedzy popartej dużym doświadczeniem zawodowym, przynajmniej dwoma dyplomami z dobrej uczelni, kilkoma językami i kursami, w zamian nic (właśnie w/w szkoły i kursy ukończyłem, zarabiam 3500 tys netto, a pracuję czasami w soboty i niedziele, za które kierownictwu nie płacą.Więc moja pensja czasami jest niższa niż robotnika po zawodówce, który za nadgodziny ma płacone 100% więcej. Mam 45 lat i ciągle się uczyłem (do zeszłego roku) doszedłem do wniosku, że trzeba się stąd zbierać, to nie kraj dla Polaków to macocha, szkoda czasu i nerwów na ten syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.bb.online.no 19.12.06, 23:57 Ja pracuje za granica od 3 lat, chce wrocic do kraju jesli znajde prace za ok. 4000zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaiko Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 85.112.196.* 23.12.06, 23:00 w tym momencie będąc na trzecim roku studiów jako programista Java w Krakowie dostaję 2000zł na ręke + bonusy. Po studiach zostałbym w kraju jakbym miał ok 5000-6000 zł na ręke i pracę na poziomie wyżej niż programista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dsl.stlsmo.sbcglobal.net 24.12.06, 08:10 Polacy dali sie wykiwac. Teraz maja kapitalizm bez wlasnego kapitalu i musza wypracowywac zyski dla tych ktorzy ten kapital maja. Z tego powodu cena za jaka moga sprzedawac swoja prace w Polsce jest wielokrotnie nizsza od tej ktora uzyskuja za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DEX Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 19:03 żartujesz chyba?? 3000zł?? Przecież to nie starczy na podstawowe wydatki nie mówiąc już o kupnie domu czy działki w krótkim czasie...12000zł na miesiąc, to są pieniądze jakie by mnie jeszcze troche zatrzymały w tym horym kraju..no ale to mażenia ściętej głowy więc dalej będę pracował w Szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalski2006666666 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 11:04 ciekawe ile juz w tej szwecji wykupiłes działek i postawiłes domow juz w styczniu oglosza liste najbogatszych w szwecji to bede cie tam szukal heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 21:29 dziwne, że pracując w Szwecji pragniesz w Polsce kupić dom w krótkim czasie, średnia zarobków w Szwecji to 250 000 tys koron rocznie czyli tyle ile chciałbyś mieć w Polsce uważam, że jeśli nasza średnia zarobków wzrosłaby z 2,5 tys zl na 5tys to wiele osób poważnie by się zastanawiało nad powrotem do Polski (ja na pewno ) bo dwie pracujące osoby w rodzinie generując 10tys miesięcznie i mające jakieś dobra (mieszkanie itp ) mogłyby juz normalnie żyć w tym pięknym mimo wszystko kraju dzisiaj nasz kraj przypomina amerykę łacińska 10% w dużych miastach ma jako tako od 2 do 8 tys a reszta ponizej 2 tys na miesiąc przy kosztach życia porównywalnych do cen na zachodzie to jest paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 02:13 Odpowiedź prosta. Co najmniej 6 tysięcy/mc za pół roku, kiedy skończę naukę. W UK czeka,co nie ukrywam mozliwosc zarobku ok Ł2000/mc, czyli zaoszczedzic mozna spokojnie ok 6000zł/mc. Wrociłem na chwile. Na poczatku myslalem ze na dłużej. Poki co zarabiam ok 800zł/mc czyli tyle ile do tej pory w całą niedziele (stawka x2) w UK. Śmiechu warte. Praca ta wg mnie warta jest co najmniej 2000zł...ale takie są chore realia Polski, że połowe jawnie zabiera się na emeryture, a faktycznie urzędnicy zabieraja ok 80% mojej pierwotnej pensji... socjalizm pełną gębą. Nic dodać nic ująć. Pracodawcy też jeszcze przyzwyczajeni do dawnych czasów, ze pracownik bedzie posłuszny i da sie go wyszkolic jak zolnierza. Niestety/stety, za bramą nikogo nie ma czekającego na wakaty (w miare wykształconego). Na szczęście o tym wiem i w pełni wykorzystuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Ankieta własnie dla NAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:04 Sluchajcie ta ankieta jest wlasnei dla nas, anonimowa ankieta na temat emigracji zarobkowej Polakow, wejdz i wypelnij, zajmie ci to 2 minuty. www.zim-ankieta.dl.pl Pokaz co myslsiuz o emigracji zarobkowej Polakow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:09 zostalbym w kraju za minimum 2200 zlotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.as.kn.pl 30.12.06, 21:14 2200 dla kawalera to faktycznie może być fortuna:)) Za te pieniądze to będziesz mieszkał kątem u rodziców, widać, żeś młody i nie masz pojęcia o kosztach utrzymania rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej galaz Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 87.192.59.* 29.12.06, 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej galaz Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 87.192.59.* 29.12.06, 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszek Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.net.pulawy.pl 03.01.07, 11:26 na początek 1,5 tys a po roku minimum 1,8 tys Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosca Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 03.01.07, 12:51 Mi wystarczyloby przecietne wynagrodzenie wg GUS i nie myslalbym o wyjezdzie z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś