Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 14:41 Bo juz czasami iew iem;_) Ja lubie najbardziej: buraki na cieplo, marchewke na cieplo, mizerie no i salate z awokado i cytryna. Jakie jeszcze ? Jakie lubicie najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: dodatki? 04.11.03, 14:50 zależy do czego. Ale zawsze lubię kiszone ogórki, grzyby marynowane i paprykę; surówkę z kiszonej kapusty + czosnek + cytryna + pieprz. Ostatnio do wszystkiego dodaję czerwonego pieprzu. W duuużych ilościach. I takie długie strąki papryki "pieprz turecki" marynowany. Zamiast mizerii - caciki, buraki krojone w cieńkie plasterki z sosem vinegrette (CZOSNEK) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Bruna Re: dodatki? IP: 149.156.49.* 05.11.03, 12:58 hmmm, zaciekawily mnie te Twoje buraczane caciki - o szczegoly wiec pokornie prosze ....... pzfka i mam nadzieje, ze Bruno juz w formie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: dodatki? IP: 217.11.133.* 05.11.03, 13:12 Bruno już w formie, ale nie stawia średników ;) caciki jadam oczywiście z ogórków, a buraczki ugotowane, w plasterki pokrojone, sosem czosnkowym zalane. Ale jakby pożenić te dwa dania i buraki zalać sosem jak do caciki: z jogurtu, czosnku, koperku, mięty ite de, to chyba by się człek nie otruł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: dodatki? IP: 149.156.49.* 05.11.03, 13:27 ogromne dzieki !!! - pod kredensem u mnie drzemie sloj mamusinych buraczkow w sosie wlasnym - bede kroic, siekac, poleje jogurtem i wsune z golabkami z ziemniaczkow no i dobrego weekendu, gdybysmy juz sie tu do piatku nie 'spotkali' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: dodatki? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 11:52 Ja lubię białą kapustę a la Coleslav Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: dodatki? 05.11.03, 12:08 Salate z szczypiorkiem i smietana, surowke z porow, mizerje, salatke grecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: dodatki? IP: 156.24.231.* 05.11.03, 15:39 zawsze do wolowinki lub mielonych kroje kiszone/kwaszone ogorki (obrane) w drobna kostke i do tego cebulka w kostke + odrobine oleju i pieprzu ziolowego - najlepiej smakuja dobrze schlodzone a swoja droga co nazywamy surowka? slatka? jarzynka? milego pichcenia Fly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Fly! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 15:51 ach!!! co za zapomniany prehistoryczny smak!!! tak, tak... dzieki za przypomnienie!!! pozdro, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: dodatki? IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 16:54 To TO są dodatki? Według mnie mówicie tutaj bądź to o jarzynach, bądź to o surówkach, a nawet marynatach. Dodatki dla mnie to co "dodatkowe" do potrawy, a więc coś jak chrzan czy ćwikła, musztarda, keczap, właśnie marynaty (grzybki, korniszony, marynowane "sałatki"), chutney itp., rzeczy zaostrzające smak. Czyżby współczesna kuchnia polska posługiwała się odmiennym nazewnictwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: dodatki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 18:38 ja to tak nazwalam, bo nie chcialam uzywac nazwy "surowki", chodzilo mi o wszelkie jarzyny na cieplo i zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: dodatki? 05.11.03, 22:23 Zależy do czego. Ale tak w ogóle to: kapustę zasmażaną, kapustę z grochem i z grzybami, surówkę z kiszonej kapusty, buraczki na ciepło (najlepiej do kotletów mielonych - MNIAM), mizerię, sałatkę z pomidorów, kiszonych ogórków i cebuli, sałatę z vinaigrettem, szpinak. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dodatki? 06.11.03, 03:48 na pierwszym miejscu brokuly gotowane na parze potem idzie salatka - raszponka +gruszki i sos na bazie musztardy z calymi ziarnami ogrczycy salatka waldorf i z dodatkow sos jogurtowy zielony - z koperkiem, szczypiorkiem, natka, rzodkiewakami - co mam pod reka Odpowiedz Link Zgłoś