Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wniosek urlopowy a kodeks pracy

IP: *.eranet.pl 08.12.06, 12:41
    Witam,
    Mój pracodawca nie chce podpisać mi wniosku urlopowego, ani że wyraża
    zgodnie, albo że jej nie wyraża.
    Sprawa polega na tym, że potrzebuję o jeden dzień przedłużyć weekend i
    wykupić na ten czas wycieczkę. Kierownik mówi, że zwyczaj w naszej firmie
    jest taki, że wnioski urlopowe podpisywane są na tydzień przed urolopem.
    Może orienujecie się jak to wygląda od strony kodeksu pracy czy jest jakiś
    konkretny czas w którym pracodawca jest zobowiązany okreslić się w sprawie
    urlopu pisemnie na tak lub nie?
    Dziś jest ostatni dzień na dokonanie rezerwcji i wpłatę niemałych pieniędzy a
    ja jestem w kropce, nie wiem co robić. Wielce prawdopodobne jest,że jednak
    nie dostane urlopu, ale czy zasady są takie, że w przypadku takiej syuacji to
    tylko mój problem?
    Proszę o radę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Eliza Re: wniosek urlopowy a kodeks pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:20
        Witam! wg mnie nie podpisanie wniosku urlopowego jest jednoznaczne z odmową jego
        udzielenia. Ale jest tzw.urlop na żądanie - art.167/2 kodeksu pracy, który
        mówi:"pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie
        przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym.
        pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu".
        powodzenia
        • Gość: olka Re: wniosek urlopowy a kodeks pracy IP: *.eranet.pl 08.12.06, 13:34
          W mojej firmie jeszcze nikt nie odważył się skorzystać z urlopu na żądanie.
          Pzdr.
          • Gość: tia Re: wniosek urlopowy a kodeks pracy IP: 205.223.239.* 08.12.06, 13:36
            Pewnie dlatego pracodawca pogrywa z Wami jak chce, bo dajecie sie.
          • Gość: Eliza Re: wniosek urlopowy a kodeks pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:41
            Do olki:
            dlatego napisałam "powodzenia". kodeks pracy kodeksem, a życie życiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka