Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:21
    "Studia archeologiczne w Polsce nie są już tak elitarne, jak kiedyś.
    Archeologię można studiować na 8 największych uniwersytetach. Zawsze są to
    studia 5-letnie magisterskie, choć można je ukończyć również na poziomie
    licencjata ale wtedy bez uprawnień zawodowych."

Nieprawda !!! - Po magistrze absolwent archeologii także nie posiada
    uprawnień zawodowych, musi jeszcze odbyć 12 miesięcy zawodowej praktyki
    wykopaliskowej, co przy sezonie badań obejmująceym włąściwie wyłącznie
    miesiące letnie, jest zwykłym Korporacjonizmem !!!

rozporządzenie Ministra Kultury z 9 czerwca 2004 roku w sprawie prowadzenia
    prac konserwatorskich, restauratorskich, robót budowlanych, badań
    konserwatorskich i architektonicznych, a także innych działań przy zabytku
    wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych i poszukiwań
    ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych.

§ 10.
    1. Badania archeologiczne mogą być prowadzone przez osoby, które posiadają
    tytuł zawodowy magistra uzyskany po ukończeniu wyższych studiów na kierunku
    archeologia oraz odbyły po ukończeniu tych studiów, co najmniej 12-miesiczną
    praktykę zawodową w zakresie tych badań.
    2. Przy ustalaniu czasu trwania praktyki, o której mowa w ust.1, nie
    uwzględnia się uczestnictwa w badaniach archeologicznych prowadzonych metodą
    powierzchniową, nadzorów archeologicznych i rozpoznawania obiektów
    archeologicznych przy pomocy odwiertów oraz udziału w opracowywaniu zabytków
    ruchomych odkrytych w trakcie badań archeologicznych.
    Obserwuj wątek
      • Gość: iza Re: Archeolog IP: 62.233.233.* 20.02.07, 15:13
        Nie można jedynie prowadzić badań w charakterze kierownika stanowiska, natomiast
        uzyskanie tytułu magistra jak najbardziej pozwala na prowadzenie odcinka (wykopu).
        • Gość: Ala Re: Archeolog IP: *.chello.pl 22.06.07, 21:21
          Prowadzenie odcinka wykopu to element praktyk, które są W TRAKCIE
          • Gość: Ala Re: Archeolog IP: *.chello.pl 22.06.07, 21:22
            Sorry, za wcześnie się wysłało. Miało być:

Prowadzenie odcinka wykopu to element praktyk, które są W TRAKCIE studiów.
      • Gość: Archeolog.biz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Maciek Re: Archeolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:45
        Z tego co ostatnio słyszałem owe 12 miesięcy za kilka lat ma być zmniejszone do
        połowy, a może nawet całkiem zniesione (tak jak to było kiedyś).
      • pinkdot Re: Archeolog 30.06.07, 13:45
        Może w trakcie studiów trudno jest wyrobić te 12 miesięcy praktyk, ale nie
        oszukujmy się - badania prowadzone są ( w zależności od pogody oczywiście) cały
        rok (nadzory, ratunkowe, autostrady), więc dla chcącego nic trudnego, możesz
        mieć uprawnienia do prowadzenia wykopalisk pół roku po studiach. Tylko
        uniwersytety mają 2 miesięczny sezon. Nie uznałabym tych przepisów za
        korporacjonizm w najmniejszym stopniu. Po prostu nie sądzę, aby lepszy był
        przepis uprawniający każdego magistra do prowadzenia wykopalisk bezpośrednio po
        studiach. Nie oszukujmy się praktyka JEST ważna. I stosunkowo łatwo, jeśli się
        oczywiście chce, te 12 miesięcy (to wcale nie jest zbyt dużo) wyrobić.
        • Gość: ala Re: Archeolog IP: *.chello.pl 12.07.07, 21:01
          > Może w trakcie studiów trudno jest wyrobić te 12 miesięcy praktyk

Praktyka z okresu studiów NIE LICZY SIĘ do tych 12 miesięcy!

• Gość: j Re: Archeolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 19:26
          jak chcesz zrobic 12!!! miesieczna praktyke w pol roku (6???
          miesiecy) po studiach???
          ps. w trakcie studiow z latwoscia mozna wyrobic 12 miesiecy praktyk -
          5 lat studiow x 3 mieisace wakacji = 15 miesiecy praktyk :p
        • Gość: Abrakadabra Re: Archeolog IP: *.ghnet.pl 18.10.11, 19:56
          Praktyka 12-miesięczna PO OTRZYMANIU DYPLOMU, czyli praktyki ze studiów się NIE liczą!!! I dobrze, bo archeologi, której uczą na uzelniach nijak się ma do tgo, co naprawdę później jest potrzebne np. szybkie rysowanie, szybka (i jednocześnie dobra) ocena tego co się odkryło, żeby bezsensownie nie robić zamieszania z blokowaniem budowy, znajomość przepisów bhp, budowlanych i dotczących ochrony zabytków, prowadzenia firmy, księgowości, wyceny badań, zatrudniania i zarzązania zespołem ludzkim..... dużo węcej niż jest na uczelniach. Ale cóż, życie uczy najlepiej....
      • kajenkaa Archeolog 19.07.07, 20:31
        Mam takie pytanie.Właśnie dostałam sie na archeologię do Torunia i cieszę sie bo wydaje mi się ze bedą to b.interesujące studia,ale zastanawia mnie to czy aby napewno znajde po tym kierunku prace? jak duze sa szanse i na jakiego typu prace??
        • Gość: niestety_archeolog Re: Archeolog IP: *.chello.pl 01.08.07, 16:43
          Szanse na pracę są baaardzo małe. Większość osób (przynajmniej po UW) pracy w
          zawodzie NIE znajduje. UW to ekstremalny przypadek (przyjmują ok. 200 os. na 1
          rok), ale w Toruniu jest pewnie podobnie.
        • Gość: archeo Re: Archeolog IP: 80.50.228.* 16.10.08, 16:48
          Ja w tym roku skończyłem archeologię i powiem szczerze że wiele bym dał by być na twoim miejscu bo pierwszą rzeczą jakom bym zrobił to bym z niej zrezygnował i zapisałbym się na coś innego chodzby na stomatologię.Kiedy 5 lat temu poszłem na studia do Wrocławia byłem pełen entuzjazmu i obtymizmu jednakże już po paru semestrach ten entuzjazm się zmniejszył. Nie tak nie jest piękne jak na obrazku. Z pracą na archeologi jest ciężko w najlepszym wypadku dostaniesz 6 złotych na rekę na godzine a pracujesz jak zwykły robotnik po szkole podstawowej z łopatą w ręku pod gołym niebem i tylko pociesza cię to że masz mgr z archeologii.Nie wiem czy jesteś tego świadoma ale za te piniądze długo i dobrze nie pożyjesz.Może jesteś jeszcze na utrzymaniu rodziców i niewiele jeszcze wiesz o życiu i wydaje się tobie jeszcze że wszystko jest takie proste typu nauczyć się i zdać to ja ci odpowiem że jest inaczej. Piszem dlatego to wszystko do ciebie nie poto by cię zniechecić do tych studiów które momentami są fascynujące,ale dlatego że chcem Ciebie przestrzec przed bezrobociem brakiem środków na godne życie, byś nie chodziła od firmy do firmy prosząc się by chociaż wzieli twoje C.V. Dlatego moim zdaniem powinaś się zorientować na rynku pracy jakie są oferty i pod tym kontem podjąc studia wówczas nie odniesiesz wrażenia że jesteś nie potrzebna. Ja osobiście radze stomatologie studia co prawda ciesze od archologi co najmniej dwukrotnie ale nawet jako przecietna dentystka zarobisz 2000zł na pogotowiu a w leprzym wypadku to 0d 5000 do 8000. na czysto. i wierz mi jeszcze nie słyszałem o bezrobotnym stomatologu. A archeologie to możesz zawsze póżniej sobie studiować. Pozdrawiam Mgr Archeologii
          • knokkelmann1 Re: Archeolog 31.01.11, 22:13
            jedz na alaske, mowie serio. od 20 usd w gore. znasz angielski?
      • Gość: gość Archeolog IP: *.centertel.pl 09.07.08, 17:06
        bardzo lubię anjprzeróżniejsze pracy w terenie, lubię bardzo
        wszystko pisać, opisywać i mogłabym z pocałowaniem ręki prowadzic
        te wszystkie zapiski archeologiczne...tylko boję się że nigdzie się
        nie dotanę:(...co jest wymagane od takiego kandydata do przyjęcia na
        studia???chciałabym pójsc na Uniwersytet Jagielloński ale boję się
        że tam bd za trudno.jakies rady?
      • Gość: gość Archeolog IP: *.telsten.com 26.10.09, 20:54
        Zwykle nie udzielam się na forum... trafiłam tutaj właśnie przy okazji szukania pracy. Pragnę nie tyle przestrzec obecnych, zwłaszcza "świeżych" studentów archeologii, co zachęcić do poważnego raz jeszcze przemyślenia podjętej decyzji. Jeśli nie macie konkretnego pomysłu na to, co będziecie robić po 5 LATACH studiów na archeologii - to zmieńcie kierunek lub zacznijcie równolegle drugie studia. Sama zdawałam na archeologię z nastawieniem: "Zobaczy się"...lubiłam historię, archeologię, interesowałam się różnymi aspektami kultury, etnologią i sądziłam, że z czasem coś wymyślę. Rynek jest jednak okrutny i pasja nie zawsze wystarczy, niestety. Na czwartym roku podjęłam studia na archiwistyce (i zarządzanie dokumentacją) i mam przeczucie, że to mi tak na prawdę wyratuje skórę. Jeśli nie "kręci" Was "wazylina" i nie macie kogoś, kto Was wciągnie do branży, to lepiej już teraz rozwijajcie Swoje kwalifikacje, nabywajcie dodatkowych, nawet zupełnie odmiennych umiejętności. Wiem, że ten problem dotyczy wielu kierunków i nabywanie wiedzy z innych dziedzin jest konieczne po innych studiach również, ale tutaj ich brak wydaje się szczególnie bolesny... Archeologia - fascynująca nauka, lecz jej program na studiach większości uczelni nie przystaje do obecnych realiów i oczekiwań studentów-przyszłych archeologów (brak np. gruntownego wykładu na temat badań archeo od strony prawnej, nowoczesne metody dokumentacji, bezinwazyjne metody badań, lokalizacji stanowisk etc.)
        ps. 12 m-cy praktyk PO studiach nie dotyczy nadzorów, które stanowią znaczny procent wszelkich działań archeologów przy obecnych uwarunkowaniach prawnych, konserwatorskich.

Pozdrawiam wszystkich "grzebologów" i życzę powodzenia wszystkim zapaleńcom, którzy już spełniają się w pasji!
        • Gość: koniczyna Archeolog - nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 21:22
          Popieram.
          Dajcie sobie spokój z archeo.

Aby załapać się na etat (muzeum, uczelnia) trzeba mieć znajomości.
          Chociaż znam osoby, co dopiero po kilkunastu latach wylądowały na
          etacie archeologa. Tylko przez te lata trzeba się utrzymać.

Można jeszcze pracować prywatnie tj,własna firma(nadzory,
          autostrady):
          -rynek jest hermetyczny i może wchłonąć określoną liczbę firm
          archeologicznych
          -trzeba wygrywać przetargi
          -często jest to praca poza miejscem zamieszkania
          -stres, bo terminy gonią, deszcz leje, ludzi do roboty nie ma
          - itp., itd (jak ktoś pracował to wie)
          Studia zdecydowanie hobbistyczne, aczkolwiek i owszem mocno
          klimatyczne.

Pozdrawiam, też mgr archeologii
      • Gość: ola Archeolog IP: 83.2.24.* 03.02.10, 23:07
        nadzory nie zaliczają sie do 12 miesiecy praktyk
      • Gość: Ada Archeolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.10, 19:41
        Chce w przyszlosci zostac archeologiem.
        Jestem w 2 klasie gimnazjalnej i nie wiem jakie szkoly podjac dalej...
        Prosze o szybka pomoc pod e-mailem adacia4@wp.pl
        • Gość: qwerty Re: Archeolog IP: *.chello.pl 06.07.10, 14:18
          Sprawdź sobie jakie są wymagania na studia (żenująco niskie np. na UW) to
          będziesz wiedziała.
      • Gość: Camel Ile zarabia archeolog????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 19:17
        W Niemczech w Berlinie, po dobrych studiach w Polsce. Znający język niemiecki.?
        • Gość: xdx Re: Ile zarabia archeolog????? IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.11, 20:26
          Dopisuje sie do pytania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka