Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypowiedzenie - problem językowy!!

IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 19:29
    Słuchajcie, jeżeli chcę zakończyć pracę w firmie wraz z końcem tego miesiąca,
    to czy mam napisać w wypowiedzeniu, że proszę o rozwiązanie umowy z dniem 1
    marca czy 28 lutego??
    Pomóżcie, bo zgłupiałam....
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! 21.02.07, 19:32
        A Ty wiesz, ze wypowiedzenie 2-tygodniowe liczy sie od tej soboty do soboty za 2
        tygodnie???
        • Gość: Roma Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 19:35
          Hmmm... nie rozumiem, jaki to ma związek z moim pytaniem??
          • Gość: xx Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! IP: 195.117.232.* 21.02.07, 19:43
            Poczytaj KP, to zrozumiesz.
      • Gość: Roma Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 20:00
        Wiecie, ja może mało wiem, ale czy jest ktoś, któ mógłby mi po prostu
        odpowiedzieć konkretniej na moje pytanie?? Z góry wielkie dzięki!
        • Gość: xx Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! IP: 213.25.195.* 21.02.07, 20:23
          Ponieważ nie określiłaś, co to za umowa, to poczytaj:

§ 21. Okres wypowiedzenia umowy o pracę obejmujący tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotność kończy się odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca.

Oddział 3 Rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem

Art. 32.

§ 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na:

1) okres próbny,

2) skreślony,

3) czas nie określony.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia.

Art. 33.

Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

Art. 331.

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas określony w okolicznościach, o których mowa w art. 25 § 1 zdanie drugie, wynosi 3 dni robocze.

Art. 34.

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

1) 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni,

2) 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie,

3) 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

Art. 35.

skreślony.

Art. 36.

§ 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:

1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,

2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,

3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.

§ 11. Do okresu zatrudnienia, o którym mowa w § 1, wlicza się pracownikowi okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy, jeżeli zmiana pracodawcy nastąpiła na zasadach określonych w art. 231, a także w innych przypadkach, gdy z mocy odrębnych przepisów nowy pracodawca jest następcą prawnym w stosunkach pracy nawiązanych przez pracodawcę poprzednio zatrudniającego tego pracownika.
      • Gość: Roma Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! IP: *.icpnet.pl 21.02.07, 21:35
        Może faktycznie zbyt jasno się nie wyraziłam. Umowa jest na czas nieokreślony,
        a wypowiedzenie za porozumieniem stron - uzgodnione do końca tego miesiąca
        jeszcze muszę pracować, ale pojawiła się kwestia hmmm... powiedzmy
        stylistyczna: czy w takim razie w w ypowiedzeniu powinno być napiosane, że
        rozwiązanie umowy z dniem 1 marca czy 28 lutego?? jeżeli 28 to ostatni dzień
        pracy?? według kadrowej 28 lutego, ale wydaje mi się (choć się na tym nie
        znam), że powinno być 1 marca, bo 28 lutego jeszcze pracuję...
        • annajustyna Re: Wypowiedzenie - problem językowy!! 21.02.07, 21:37
          Bardzo nieprecyzyjnie sie wypowiedzialas - nie czegos takiego jak wypowiedzenie
          za porozumieniem stron. Jest albo wypowiedzenie, albo porozumienie. Napisz, ze
          ostatnim dniem pracy jest ostatni dzien biezacego miesiaca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka