Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Holandia- rozliczacie się???

01.03.07, 15:25
    Pracowałam legalnie w Holandii ok. 3 miesiecy. płaciłam podatki. Wiem, ze trzeba jeszcze złożyć zeznanie tu w Polsce, ale jak zobaczyłam te druki....
    Zastanawiam sie wogóle czy stracę czy wyjdę na zero. Jak było u Was, jeśli sie rozliczliscie?
    Obserwuj wątek
      • meg262 Re: Holandia- rozliczacie się??? 05.03.07, 21:24
        .
      • Gość: Tomek Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.180.54.80.sta.gaja.net.pl 15.03.07, 10:15
        Warto się rozliczyć - zawsze to jakieś pieniądze. Napisz maila na adres
        biuro@kancelariarogow.pl - Powinni Ci pomóc.
      • Gość: zosia Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: 212.2.100.* 07.05.07, 21:51
        ile wynoszą progi podatkowe w holandii?ile mogę zarobić by nie stracić?czy mogę
        wymeldować się i nie płacić podatku w polsce?bardzo proszę o poradę kogoś kto
        się na tym zna
        • Gość: specjalistka Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.net81.citysat.com.pl 15.11.07, 13:23
          zadzwoń 077/ 440 24 51 wszystkiego sie dowiesz, jestem specjalistką
          od podatków:)
      • onomat-opeje Re: Holandia- rozliczacie się??? 29.10.07, 15:08
        Skontaktuj się z Euro-tax zajmują się odzyskiwaniem podatków nawet jak ma się
        słabo udokumentowaną sprawę. Na pewno Ci pomogą.
        • Gość: kinia567 Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.clubnet.pl 07.11.07, 13:08
          Ja też słyszałam, ze Euro-tax pomaga w takich sprawach.
      • Gość: specjalista Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.net81.citysat.com.pl 15.11.07, 13:21
        Przede wszystkim odnośnie podatku płaconego w NL. to jeśli dochód
        brutto wyniesie do 6000 euro to należy Ci się cały zwrot podatku
        (patrz jarograf pozycja Loonhefning), natomiast jeśli przekroczy
        kwotę 9000 to i tak dosatniesz zwrot, ale to już zależy od paru
        czynników, chętnie pomogę.

Natomaist jeśli chodzi o wykazanie dochodu z tego co osiąga się w NL
        tu w Polsce, to jest kilka sposobów na to, żeby wyjsć na 0:)
        Też chętnie mogę pomóc, wilicze wszystko, znam sie na tym bardzo
        dobrze...

Pozdrawiam
        • badgrrrl Re: Holandia- rozliczacie się??? 24.02.08, 17:07
          Witam,
          miło usłyszeć, że są jeszcze ludzie chętni by pomóc innym:) W takim razie proszę
          o pomoc. Pracowałam pół roku w Holandii i właśnie dostałam Jaaropgave. Na
          początku mam pytanie co dokładnie oznaczają poszczególne kolumny:
          Loon loonbelasting/volksverzekeringen
          Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen(loonheffing)
          Verrekende arbeidskorting
          Loon Zorgverzekeringswet
          Ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet
          Levensloopverlofkorting
          WAO verzekerd.

Z Holandią chyba warto się rozliczyć, bo podatku zapłaciłam sporo. Tu moje
          kolejne pytanie- jaka firma jest najbardziej godna zaufania? Słyszałam dobre
          opinie o bavarii consulting ale może znacie inne?

Kolejne pytanie dotyczy rozliczenia u nas w kraju. Wiem, że muszę wykazać dochód
          i podatek zapłacony za granicą. Wyliczenia mam dokonać osobno każdej pensji
          według aktualnego kursu w dniu wpłynięcia pieniędzy na konto. Tylko tu pojawia
          się kolejny problem bo nie mam pojęcia które kwoty z pasków mam przeliczać na
          złotówki. Jest tego sporo, na każdym pasku po 14 pozycji w języku holenderskim:(
          Które konkretnie pozycje podlegają temu przeliczeniu?

I już na koniec- diety...
          Jak i na podstawie czego je wyliczyć?

Wiem, trochę się rozpisałam ale myślę, że jest wiele osób z podobnym problemem
          zatem odpowiedź będzie pomocna nie tylko dla mnie.

Z góry pięknie dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
          Pozdrawiam
          • Gość: Grubyy Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 21:48
            Tax-Pol, www.Tax-Pol.pl
            • i.podatek Re: Holandia- rozliczacie się??? 21.11.08, 12:15
              Jeśli legalnie pracujesz w Holandii ,możesz się starać o zwrot
              nadpłaconego podatku.
              Dla Ciebie zrobimy to szybko, profesjonalnie , bezpiecznie,
              możliwość rozliczenia korespondencyjnego.
              Kadry Polskie Sp. z o. o
              Oddział Szczecin
              ul. Pocztowa 34/1, 70-360 Szczecin
              tel.091 432-32-30 lub 509-456-908
              www.kadry-polskie.pl
      • fiordymizrekijadly Re: Holandia- rozliczacie się??? 05.10.09, 15:39
        Takie informacje naprawdę warto dodać na: www.zagraniczni.pl/

Warto też wziąć udział w konkursie: www.zagraniczni.pl/czytaj/konkurs.html

Pozdrawiam :)
      • kancelaria.bean Re: Holandia- rozliczacie się??? 19.01.10, 16:33
        Nie powinno byc az tak zle!
        • Gość: mariposa23 Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 13:30
          za Holandie rozliczalam sie w zeszlym roku za posrednictwem firmy Mag-Tax. Oni
          sie wszystkim zajeli, a po 3 miesiacach dostalam zwrot na polskie konto (udalo
          im sie odzyskac calosc pobranych podatkow - a to bylo ok 280 EUR)
          • aldora_podatki Re: Holandia- rozliczacie się??? 03.04.10, 22:41
            Gość portalu: mariposa23 napisał(a):

> za Holandie rozliczalam sie w zeszlym roku za posrednictwem firmy
            Mag-Tax. Oni
            > sie wszystkim zajeli, a po 3 miesiacach dostalam zwrot na polskie
            konto (udalo
            > im sie odzyskac calosc pobranych podatkow - a to bylo ok 280 EUR)

Jezeli rozliczyłaś się do 31.03.3009 za rok 2008, to w każdej firmie
            powinnaś dostać zwrot podatku do 3 miesięcy. Ale są oczywiscie
            firmy, które gdy dostaną dokumenty od Klienta, to dopiero po kilku
            miesiącach wysyłają do US, aby zapewnic sobie pracę przez kilka
            miesiecy, a nie kilka tygodni w roku.
            U nas jest taka procedura, że jak dostaniemy dokumenty od Klienta to
            do 48h wysyłamy do US obojętnie jakiego, ponieważ rozliczamy wiele
            krajów, a jeżeli nie jesteśmy w stanie czegoś zrobić lub wiemy, ze
            procedura sie wydłuzy, to informujemy o tym Klienta i on sam
            podejmuje decyzję, czy chce nadal rozliczać się przez naszą firmę,
            czy nie.
            Proponujemy kompleksowa obsługę Klienta w zakresie Holandii- zwrot
            podatku, rozlakowe, Zorgtoeslag, zasilek rodzinny.
      • Gość: Adam Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: 83.238.68.* 23.12.10, 09:22
        Umowa z Holandią z 2002 roku przewiduje zastosowanie do rozliczania dochodów z pracy metody proporcjonalnego odliczenia. W konsekwencji Polacy Praca Holandia, którzy nadal mają miejsce zamieszkania dla celów podatkowych w Polsce, muszą ze wszystkich dochodów rozliczać się w kraju. Jest tak nawet wtedy, gdy w ciągu roku zarabiali tylko w Holandii. Ponadto przy takim rozliczeniu Polak zarabiający w Holandii zazwyczaj w Polsce musi podatek jeszcze dopłacić.
        • Gość: anya-bebe Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.14, 11:44
          ja się rozliczam z EU Service, płacę im raz z góry, dostarczam dokumenty i mam spokój :) dużo wygodniejsze rozwiązanie, sama bym nie ogarnęła tych wszystkich druczków i urzędów :)
      • maslana_23 Re: Holandia- rozliczacie się??? 12.02.14, 13:10
        meg262 napisała:

> Pracowałam legalnie w Holandii ok. 3 miesiecy. płaciłam podatki. Wiem, ze trzeb
        > a jeszcze złożyć zeznanie tu w Polsce, ale jak zobaczyłam te druki....
        > Zastanawiam sie wogóle czy stracę czy wyjdę na zero. Jak było u Was, jeśli sie
        > rozliczliscie?

Myślę, że najlepiej oddać taką sprawę w ręce wyspecjalizowanej firmy. Takiej, która ma w małym palcu procedury, przepisy, ma rozeznanie w formalnościach... Moi znajomi korzystali z usług Euro-Tax i byli bardzo zadowoleni. Pełna informacja o sprawach formalnych i aktualnym statusie sprawy, rzetelni doradcy, szybkość działania. Myślę, że warto spróbować i zapomnieć o strachu przed stertą papierów do wypełnienia, po prostu poczekać, aż zwrócony podatek wpłynie na konto :)
      • Gość: HalloN Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.14, 22:30
        ja sie rozliczam i korzystam z uslug EU Service do tego. sama bym nie ogarneła :)
        • maslana_23 Re: Holandia- rozliczacie się??? 24.02.14, 12:45
          Ja z kolei zawsze polecam znajomym Euro-Tax. To szybka, przyjazna klientowi, doświadczona firma. I wszyscy, którym polecałem, byli zadowoleni :)

• Gość: wyciek zdzislaw Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.adsl.online.nl 24.02.14, 22:59
            Same reklamy. Pierdolicie jak potluczeni. Jeden wiekszy cwaniak od drugiego.
            Najlepiej rozliczyc sie samemu. Darmowy program bedzie za 10 dni. Jebac eurotaxy etc.
            • maslana_23 Re: Holandia- rozliczacie się??? 25.02.14, 10:01
              Można próbować samemu, można się przyjrzeć ofertom firm - co kto woli, czego kto potrzebuje. Nie każdy musi dobrze się czuć w załatwianiu spraw formalnych.

Pzdr.
              • Gość: Emigrantowa Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.play-internet.pl 26.02.14, 09:40
                Zgadzam się maslana_23 i z pewnością jesli komus zalezy poszuka firmy zajmujacej się tym. Dlatego też odpuść sobie te denne reklamy firmy dla której pracujesz. Zarówno Ty jak i szanowny doradca marcin grubo przesadzacie z reklamami na tym i na innych forach. Nie zdziwiłabym się gdyby okazało się, że to jedna i ta sama osoba ciągle się wypowiada. Śledzę wątki o podatlach od wielu lat i dziwię się, że przez tyle lat musicie tak ostro się reklamować. Firma, która funkcjonuje od tylu lat na rynku powinna mieć ugruntowaną pozycję, nie uciekać się do takich metod...a Wam wygląda na to, że wciąż brakuje klientów. Czego to zasługa? Może tu należy poszukać przyczyn i zacząć działać przyczynowo a nie skutkowo, kamuflując się pod słabą, irytującą ludzi reklamą.
                • maslana_23 Re: Holandia- rozliczacie się??? 26.02.14, 09:49
                  @Emigrantowa

Ale kto mówi o reklamach i pracy dla kogokolwiek? Znam tę firmę, więc polecam jej usługi. Ludzie robią to dziś masowo w social media, na forach, w Google+ i gdzie tylko dusza zapragnie. Tak, jak Ty narzekasz na moje wpisy, tak ja mogę narzekać, że zarzucasz mi kryptoreklamę. Tak to jest na forach internetowych.
                  • Gość: michau Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.14, 10:28
                    nom dokładnie :) ja tez polecę zwrotpodatku.eu - ogarnęli całą dokumentację, właściwie niczym nie musiałem się przejmować, a pieniądze dostałem po jakichś dwóch miesiącach
                  • Gość: Emigrantowa Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.play-internet.pl 26.02.14, 14:05
                    No wlasnie, nikt o tym nie mówi, bo jak tu się do tego przyznać:) ludzie, ktorym zalezy na dodaniu niezależnej opinii, robią to i kończą temat, nie wychwalaja firmy w kazdym dodanym przez siebie poście, pod każdym aktywnym wątkiem;) słabe to było;)
        • Gość: Nulka Re: Holandia- rozliczacie się??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.14, 17:38
          Ja sie rozliczam tez z firma, bo niestety papierologia to nie ejst moja mocna strona i robie to z eu service :)
      • Gość: jolka rozliczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 17:22
        ODRADZAM EURO-TAX!!! to jakas popier...firma , rozlicza, potem zbiera wasza kase w euro, przewalutowywuje i posyla w zl!!! dodatku BARDZO upierdliwa!!!!!w moim wypadku wygladalo to tak- posylam papiery, firma mnie rozlicza, zwrot z nl wedruje na firmy konto, oni przewalutuja na zlotowki po kursie banku czyli ok 3,60-3,80 za euro.i mnie przesylaja, potem ja kupuje 50euro po kursie ok 4,14- 4, 17za euro i posylam z podziekowaniami owej firmie. w zamian za to mam u nich swoje dane dostepne dla kazdego na ich stronie www, ktorych nie da sie usunac.!!!
        uwazajcie na firmy.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka