Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nie mam doświadczenia - nie mam pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 12:37
    Witam,
    od kilkunastu miesięcy poszukuję pracy, bezskutecznie. Jestem po studiach
    socjologicznych, w toku ich trwania (studia zaoczne) przez rok pracowałam na
    stanowisku specjalisty do spraw marketingu, ale zajmowałam się przede
    wszystkim obsługą biura. Potem zaszłam w ciążę, urodziłam dzoecko i tak juz
    zostało. Dziś dziecko ma 3,5 roku, a mnie nikt nie chce zatrudnić, ba nawet
    zaprosić na rozmowę. W lutym tego roku ukończyłam szkolenie "specjalista ds.
    kadrowo-płacowych" i z tą dziedziną chciałabym związać swoją drogę zawodową.
    I tu pojawia się problem. Jak mam zdobyć doświadczenie, kiedy nikt nie chce
    dać mi szansy? Zaznaczam w listach motywacyjnych, że jestem chętna do odbycia
    BEZPŁATNEJ praktyki w dziale kadr, byle móc zdobyć doświadczenie w
    dziedzinie, w której bym chciała. Może mógłby mi ktoś poradzić, gdzie
    mogłabym się zgłosić, żeby łatwiej mi było znaleźć pracę? Nie jestem
    zarejestrowana w urzędzie pracy, ale myślę o tym. Nie mam wymagań
    finansowych, mogę pracować za 936 zł brutto, naprawdę chodzi mi przede
    wszystkim o rozpoczęcie pracy związanej z kadrami i płacami. Dziękuje za
    pomoc, pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: tsa Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: 194.146.250.* 24.04.07, 13:21
        problemem sa twoje studia sa najlepsze z humanistycznych ale i tak do d...y to
        znaczy sorry bardziej polski rynek pracy jest zryty(bo np w stanach po
        socjologii naprawde jest kariera ci ludzie badaja rynek u nas pracodawca z
        reguły nie wie o co chodzi) i stad te problemy musisz alebo czekac na lepsze
        czasy które podobno niebawem nadejda przeciez bezrobocie ciagle spada albo
        wyjechac za granice jak to robi wiekszosc młodych i wykształconych
        • Gość: mysiam Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:51
          cierpliwosci i samozaparcia;)
          chodzisz ,szukać ,pytać
          mam kolezankę -skonczyła studia 12 lat temu .pracowala zaraz po studiach 1
          rok,potem dziecko,długa przerwa ,5 lat temu zaczela prace ...przepracowala 9
          miesiecy i urodziła dziecko...znow dom,ale robiła kursy ,szkolenia,generalnie
          przekwalifikowala sie z nauczyciela historii na księgow .To chciala robic ,ale
          nikt nie chcial jej przyjąc bez praktyki...
          az w koncu wychodziła pracę ;-)
          yrzeba byc dobrej myśli
          • Gość: tsa Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: 194.146.250.* 24.04.07, 16:33
            "az w koncu wychodziła pracę ;-)" "cierpliwosci i samozaparcia;)"

czasami mam wrazenie ze polska to afrykanski kraj w kazdym razie napewno kraj 3
            świata
            tutaj mimo skonczonej edukacji prace trzeba wyzebrac
            albo dac ciała żeby miec etat
            • Gość: Katarzyna Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:41
              "Wychodzić" nie potrafię. Nie potrafię na siłę zostawiać swojego CV, kiedy
              mówią mi, że nie prowadzą naboru. Nie chcę być źle zrozumiana, ale krępujące
              jest dla mnie latanie po wszystkich firmach w danej okolicy i zostawianie CV,
              szczególnie kiedy przyjmuje je pani kadrowa, ktora równocześnie mówi do
              kolegi: "jak dobrze, że już PRZYSZŁEŚ". Szlag mnie trafia jak sobie pomyślę, że
              m.in.ona będzie moją kandydaturę rozpatrywać. Pewnie właśnie z braku
              predyspozycji chciałabym pracować w dziale kadr, inaczej podjęłabym się
              przedstawicielstwa. Ja wiem, że dziś liczy się przebojowość, przeważnie nie
              idąca w parze z , również pożądaną, asertywnością. Ja nie potrafię iść po
              trupach do celu. Jestem z okolic Poznania.
            • Gość: rebel Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:14
              problem polega na tym, że przeciętny tępy rekruter po prywatnych studiach myśli
              że jeśli zaprosi na rozmowe o prace 100 osób to tym samym zwiększa szanse że
              wyłowi spośród nich jakaś perełkę,

fakt jest jednak taki, że nie poradzi sobie z oceną tak dużej liczby osób, a
              końcowy wybór będzie sie sprowadzał do wybory dziewczyny która miała
              najładniejszą torebke lub buciki...

miast tego wystarczyłoby zaprosić 10 osób i każdej z nich poświęcić więcej
              czasu i dać możliwosc wykazania sie...
              a nie zadawania wciąz jednego pytania o zainteresowania kandydata, jeśli
              wiadomo że nie będzie on w stanie przedstawić ich w sposób zrozumiały...

no chyba że jedynym zainteresowaniem jest clubbing, co jest dziś bardzo
              powszechne...;)
      • Gość: psik Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.paa.gov.pl 24.04.07, 20:21
        nie wiem gdzie mieszkasz, ale może warto najpierw spróbwać uderzyć do jakieś
        instytucji państwowej. dużo się nie zarabia, ale lepsze są szanse zdobycia tam
        pracy...
        • Gość: klinia Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.wist.com.pl 24.04.07, 21:17
          Właśnie chyba mniejsze są szanse zdobycia takiej pracy, bo dużą rolę odgrywają
          tam znajomości, wiem coś o tym. Odpowiednie wykształcenie tam niestety nie
          wystarczy. Pieniądze są mniejsze owszem, ale w moim mieście do instytucji
          państwowych są tłumy chętnych. Ale konkursy są ustawiane.
          Nie wiem jak cię pocieszyć, ale faktycznie trzeba sobie pracę wychodzić, może
          gdzieś dadzą szansę. Ja mam podobną sytuację.
          • Gość: szelma81 Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:24
            a moze masz zle napisane cv w urzedach pracy czesto organizuja kursy pisania,
            niech ktos ktosie na tym zna przejzy je,a poza tym nie ma rady jak wysylac setki
            cv i czekac, a bezplatna praktyka do dobry pomysl, tak zaycznal moj maz i dobrze
            nawet bbb dobrze na tym wyszedl
            powodzenia
      • Gość: fiolka Do Kasi IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.07, 21:43
        Kasiu podsyłam link z serwisu Pracuj.pl z sekcji student. Jest tam wiele
        informacji na temat praktyk i staży. Dużo firm poszukuje takich osób jak Ty,
        tylko trzeba wiedzieć, jak i do kogo "uderzyć". Może uda Ci się tutaj znaleźć
        coś dla siebie. Trzymam kciuki. Powodzenia.
        pracuj.pl/student-rynek-pracy-praktyki.htm
      • Gość: nachwile Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:31
        tak samo jest po studiach technicznych, wiadomo, że doświadczenie w pracy
        technicznej jest ważne, ale jak człowiek kończy studia dzienne to powinien
        dostawać szansę
        ja po dziennych 1.5 roku pracy szukałem, szkoda, że wówczas nie można było
        wyjeżdżać, bo to było ileś lat temu
      • Gość: Wiesia Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:57
        Myślę, że Twoim podstawowym błędem jest pisanie na wstępie, że godzisz się na
        pracę za darmo. Nie wzbudzisz tym u przyszłego pracodawcy zaufania. Obecnie
        tego typu stanowiska w firmach są z reguły jednoosobowe, a zakres
        odpowiedzialności wbrew pozorom bardzo duży. Być może "pani z kadr" popełnia
        błędy językowe, ale przepisy dot. urlopów, chorobowego czy funduszu socjalnego
        ma w małym palcu. Obecnie dużo firm angielskich, irlandzkich, a ostatnio
        holenderskich poszukuje pracowników na terenie Polski. Spróbuj nawiązać z nimi
        kontakty.Może być to okazją do zdobycia dużego doświadczenia i zachętą w
        przyszłości dla firm nogących Cię zatrudnić, gdyż już wkrótce, znalezienie
        dobrych fachowców w pewnych zawodach będzie zawodowym majstersztykiem.
        • Gość: majka Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.icpnet.pl 25.04.07, 21:10
          ale jak nawiązać kontakt z takimi firmami - tzn. z tymi irlandzkimi, angielskimi itd. Znasz jakieś nazwy, ewentualnie strony, na których można szukać?
          • 0tdr0 Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy 26.04.07, 08:53
            Skorzystaj z uslug sieci EURES (glowny portal EURES: eures.europa.eu ). Lepiej
            wpierw znajdz streone Wojewodzkiego Urzedu Pracy- na wielu sa oferty przeslane
            przez zagranicznych pracodawcow do Polski. W razie problemow i pytan kontaktuj
            sie z urzednikami zajmujacymi sie EURES w PUP (w kazdym jest jeden) oraz
            bardziej "wtajemniczonymi" w WUP (w kazdym jest kilku).
            • Gość: życzliwa Re: Nie mam doświadczenia - nie mam pracy IP: *.zetosa.com.pl 26.04.07, 16:56
              Pracowałam trochę po studiach w państwowej firmie. Miałam bardzo dobre
              wykształcenie, po zarządzaniu kadrami na prestiżowej uczelni. Drażniło to panie
              w kadrach, bo nie miały żadnych kwalifikacji. Pomimo tego, że pracowałam w
              księgowości (gdzie też nikt nie miał kwalifikacji, tzn.: wykształcenia) to mnie
              wykopali, bo się mnie bali. Oliwy do ognia dodał fakt, że uczyłam się języka
              obcego. Zawiść ludzka nie ma granic. To, co wydaje się być atutem, np.:
              wykształcenie okazało się dużym minusem, przez który mnie zniszczono, uważano,
              że jestem zagrożeniem i już mnie tam nie ma. Chcę zaznaczyć, że wcale nie
              uważam, że ci ludzie źle pracowali, ale ja też dobrze pracowałam. Próbuj
              nauczyć się angielskiego, szukaj na jobpilot.pl i pracuj.pl i coś znajdziesz w
              zagranicznych firmach. W Polsce niewykształcone, zawistne matoły ("dobrze, że
              przyszłeś") Cię zniszczą. Zwłaszcza na państwowej posadzie. Chyba, że kaczki
              coś zmienią w tym kraju i rozwalą właśnie taki "beton" w państwowych firmach
              czyli słynny "układ".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka