Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.spray.net.pl 11.06.03, 01:29
    Chciałabym wiedzieć czy ktoś zetknął się z oszukańczą ofertą tzw. agencji
    castingowych,poszukujących chętnych do wzięcia udziału w reklamach. Niestety
    chyba już regułą jest, że te wszystkie agencje nie mając faktycznych zleceń
    na poszukiwanie odpowiednich osób, starają się zarobić na sprzedaży port
    folio, mamiąc ludzi udziałem w reklamie. Jeśli rzeczywiście jest to
    obowiązującą praktyką, to te lipne castingi, a później wymuszone zdjęcia, to
    przestępstwo, polegające na wprowadzeniu kogoś w błąd, by ten rozporządził
    swoim dobrem (wykonując sobie zdjęcia w przeświadczeniu, że producent
    konkretnej reklamy, wybrał go z pośród iluś tam osób i po zdjęciach oceni,
    czy rzeczywiście nadaje się do tej reklamy, itp.) Znam jedną taką agencję,
    która ogłasza się, że a to ma zlecenie na zdjęcia do katalogu ze słonecznymi
    okularami, a to do reklamy serka, w rzeczywistości pracuje tam jedna pani,
    która opowiadając różne rzeczy, dąży do jednego. Tak atrakcyjnie przedstawić
    fikcyjną propozycję, żeby każdy kto przyjdzie na casting, a nie ma zdjęć,
    chciał je sobie zrobić. I zapłacić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kaśka Re: Castingi IP: *.buk.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 08:35
        Gość portalu: Katia napisał(a):

> Chciałabym wiedzieć czy ktoś zetknął się z oszukańczą ofertą tzw. agencji
        > castingowych,poszukujących chętnych do wzięcia udziału w reklamach. Niestety
        > chyba już regułą jest, że te wszystkie agencje nie mając faktycznych zleceń
        > na poszukiwanie odpowiednich osób, starają się zarobić na sprzedaży port
        > folio, mamiąc ludzi udziałem w reklamie. Jeśli rzeczywiście jest to
        > obowiązującą praktyką, to te lipne castingi, a później wymuszone zdjęcia, to
        > przestępstwo, polegające na wprowadzeniu kogoś w błąd, by ten rozporządził
        > swoim dobrem (wykonując sobie zdjęcia w przeświadczeniu, że producent
        > konkretnej reklamy, wybrał go z pośród iluś tam osób i po zdjęciach oceni,
        > czy rzeczywiście nadaje się do tej reklamy, itp.) Znam jedną taką agencję,
        > która ogłasza się, że a to ma zlecenie na zdjęcia do katalogu ze słonecznymi
        > okularami, a to do reklamy serka, w rzeczywistości pracuje tam jedna pani,
        > która opowiadając różne rzeczy, dąży do jednego. Tak atrakcyjnie przedstawić
        > fikcyjną propozycję, żeby każdy kto przyjdzie na casting, a nie ma zdjęć,
        > chciał je sobie zrobić. I zapłacić.

To prawda, jest pelno taich agencji ktorym zalezy tylko na tym aby wyciagnac
        kase od osob na zrobienie zdjec ktore sporo kosztują , sa to niby profesjonalne
        zdjecia, ale tak naprawde daleko im do profesjonalizmu, ja takze znam kilka
        takich agencji, wstepujac do jakij kolwiek agencji trzeba naprawde duzo na jej
        temat sie dowiedziec , a najlepiej jak jest w nej ktos znajomy , kto zna sie na
        rzeczy. Pytania typu... a gdzie Pani pracuje? Czym Pani sie zajmuje ? to
        pytania o to ile pani zarabia oi ile mozemy od pani wyciagnać...

pozdrawiam
        kaśka
        • Gość: Katia Re: Castingi IP: *.spray.net.pl 11.06.03, 11:25
          To może trzeba ludzi ostrzec przed konkretnymi adresami, tam gdzie naciągają
          lub robią mało dobre zdjęcia.
          • gacus2 Re: Castingi 11.06.03, 23:17
            daj sobie spokoj. Konkretnych adresow nei podam. Przekonasz sie po tym jak
            zrobia Ci jedno zdjecie. popoludniu zadzwonia i beda chcieli Ci zrobic
            portfolio. Za 500 pln lub cos okolo tego. Powiedz krotko: oddam Wam z pierwszej
            wyplaty w reklamie. Wiesz jak sie zdziwia?
            • Gość: katia Re: Castingi IP: *.spray.net.pl 12.06.03, 01:02
              gacus2 napisał:

> daj sobie spokoj. Konkretnych adresow nei podam. Przekonasz sie po tym jak
              > zrobia Ci jedno zdjecie. popoludniu zadzwonia i beda chcieli Ci zrobic
              > portfolio. Za 500 pln lub cos okolo tego. Powiedz krotko: oddam Wam z
              pierwszej
              >
              > wyplaty w reklamie. Wiesz jak sie zdziwia?

Chodzi o to, że te zdjęcia trzeba mieć wcześniej, zanim ktokolwiek zaproponuje
              udział w czymkolwiek. I właśnie takie podejście wykorzystują wszelkiej maści
              agencje artystyczne. Najpierw port folio, potem propozycje. Wiem, że naiwność
              ludzka nie zna granic, ale osobiście znam taką babę, która tak oszukuje i robi
              mi się niedobrze.
              • Gość: pracodawca Re: Castingi IP: *.acn.pl 12.06.03, 01:45
                Też (daaawno temu) dałam się tak naciągnąc. Chociaż zdjęcia wyszły super, to
                wywaliłam na nie mnóstwo kasy- agencja musiała sobie doliczyć niesamowitą
                prowizję.

W mojej obecnej firmie zatrudniamy hostessy do różnnnych zleceń - promocje,
                premiery, pokazy itp. itd. Są to raczej większe imprezy (bez rozdawania serków
                i kiełbasek w hipermarketach).

Problem polega na tym, że większość dziewczyn nie ma dobrych zdjęć. Nie mogę
                pokazywać klientom fotek, na których nasze panie np. siedza przy ognisku
                przytulone do swojego faceta, albo innych w tym klimacie. Naprawdę niewiele ma
                profesjonalne zdjęcia. Na 100% zyskałyby w oczach ludzi, którzy chcą je
                zatrudnić, gdyby miały dobrze zrobione portfolio. Czasami aż głupio mi jest
                poakzywać takie zdjęcia, chociaż wiem, że dziewczyna jest super, wygląda ładnie
                i jest przesympatyczna...

Zasatanawiam się, ile może kosztować zoraganizowanie sesji zdjęciowej po jak
                najniżsych kosztach - tak, żeby nie "zedrzeć" z dziewczyn. Oczywiście, też
                chcielibyśmy na tym zarobić, ale bez przesady...
                Myślałam również o tym, zeby zaproponowac hostessom odpracowanie sesji w
                trakcie kolejnych zleceń.
                Co o tym sądzicie? Czekam na opinie :)
                i dobranoc...
      • Gość: nnn Re: Castingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 11:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka