Dodaj do ulubionych

paluszki krabowe

IP: *.plusgsm.pl 28.02.11, 15:37
maz kupil zamrozone paluszki krabowe (surimi). zawsze jadlam takie z zalewy,a co moge zrobic z takimi zamrozonymi? jak je przygotowac? z czym podawac?
Obserwuj wątek
    • buttergirl Re: paluszki krabowe 28.02.11, 15:46
      www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=paluszki+krabowe+przepisy&cp=17&pf=p&sclient=psy&aq=0&aqi=&aql=&oq=paluszki+krabowe+&pbx=1&fp=d6d8c5d75ed2840e
      - na surowo z jakimś sosem
      - jako dodatek do sałatki
      - smażone
      - zapiekane
      - w zupie
      • Gość: uczennica Re: paluszki krabowe IP: *.plusgsm.pl 28.02.11, 16:01
        wlasnie chodzi mi o to z czym i jak smazone. i dziekuje za link,ale uzywam internetu w telefonie i nie jest mi latwo szukac w ten sposob przepisow na roznych stronach internetowych. pomijam to,ze szybko mi sie pakiet internetowy skonczy. A poza tym licze na wasze doswiadczenie. :-)
    • bene_gesserit Re: paluszki krabowe 28.02.11, 16:05
      Ja bym nie smazyla - po co? Sa juz ugotowane na amen. Jesli na cieplo, to w jakis para-azjatyckich salatkach z nudlami (somen, udon czy cos w rodzaju) plus dymka, grzyby, moze podsmazone jajko, jakies kielki itd z sosem na bazie sosu sojowego i soku z limonki.
      • Gość: uczennica Re: paluszki krabowe IP: *.plusgsm.pl 28.02.11, 16:15
        bene dzieki za pomysl,ale co to sa nudle? :-) a dlaczego chce je smazyc? po1.doszlam do wniosku,ze w zalewie je sie na zimno,a te mrozone tylko na cieplo po2.jestem ciekawa jak smakuja smazone paluszki krabowe.
        • bene_gesserit Re: paluszki krabowe 28.02.11, 16:28
          One maja tak delikatny smak, ze pod panierka itd zginą.
          Te bez polewy je sie tak samo, jak z polewa, nie ma zadnej roznicy, oba rodzaje kolo krabiego miesa nawet nei staly, sa zrobione z bialych ryb, cukru i konserwantow.

Nudle to azjatycki makaron - soba jest jest do dostania w azjatyckich dzialach kazdego supermarketu.
    • rozyczko Re: mozna zrobic to: 28.02.11, 17:20
      www.mniammniam.com/Pasta_con_frutti_di_mare-6461p.html
      czesto uzywam do tego dania paluszkow krabowych wynieszanych z krewetkami. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i wyjatkowo smaczne. No i na cieplo :)

A tak przy okazji - paluszki krabowe sa robione z miesa rybiego :)
      • Gość: uczennica Re: mozna zrobic to: IP: *.plusgsm.pl 28.02.11, 18:58
        rozyczko,dziekuje za przepis :-) mam tez krewetki w domu(co prawda w panierce duze z lidla -jeszcze z tygodnia azjatyckiego mi zostaly,ale moge je sobie drobno pokroic :-) ) i makaron ryzowy,a wiec juz wiem,co zrobie :-) uwielbiam makaron :-)
        • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 19:18
          die Nudeln to kluska,albo makaron. Słowo niemieckie. W Polsce uzywane na Sląsku,czasami w Wielkopolsce i na Kaszubach. Używaja je Czesi, i ludność z dawnych ziem austrowęgierskich(czasami we Lwowie).
          Tu wytłumaczenie:
          Nudle to je jodło kere śe robi ze můnki, wody a ńykej jajcůw. Proste nudle sům podane na dugo faborka, nale rychtowane we fabrice majům roztomajte ksztołty - szlajfki, ruły, świdry a inksze
          • Gość: ilonka45 Re: witaj IP: 91.212.138.* 01.03.11, 11:13
            Skad pewnosc, ze slowo niemieckie a nie angielskie noodles? Na Wegrzech nie uzywaja slowa nudle
            • Gość: yśty ano stąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 14:13
              Etymologia (gr. ἐτυμολογία) – dział językoznawstwa badający pochodzenie wyrazów, zmiany ich znaczenia i formy w miarę upływu czasu. Jednocześnie wyraz ten oznacza objaśnienie pochodzenia konkretnego wyrazu i jego znaczenia.

pl.wiktionary.org/wiki/makaron#makaron_.28j.C4.99zyk_polski.29
              pl.wiktionary.org/wiki/nudle
              www.myetymology.com/english/noodles.html
              pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Austria1914physical.jpg&filetimestamp=20080405201517
            • znana.jako.ggigus nudle sa niemieckie 01.03.11, 17:09
              bo Niemcy sa naszymi sasiadami, a Anglicy nie.
              Przez sasiedztwo rodza saie zapozyczenia i tak niemieckie slowo Gurke (ogorek) jest slowianskiego pochodzenia.
              Wiele starych slow jest wspolnych:
              Laib(bochenek chleba)/chleb
              Speise/spozywczy
              • rozyczko Re: nudle sa niemieckie 01.03.11, 17:31
                znana.jako.ggigus napisała:

> bo Niemcy sa naszymi sasiadami, a Anglicy nie.
                > Przez sasiedztwo rodza saie zapozyczenia

Kazdy jezykoznawca (lub chocby student filologii polskiej) powie Ci ze to naciagana teoria :)
                W jezyku polskim jest cala masa zapozyczen z jezyka francuskiego i angielskiego ( nie wspomne o wloskim, czy lacinie), chociaz nie jestesmy bezposrednimi sasiadami z tymi krajami. Ludzie jednak maja( i mieli) to do siebie, ze lubili podrozowac i czytac :)

Poczytaj chociazby tutaj

www.sciaga.pl/tekst/81002-82-zapozyczenia_angielskie_w_polszczyznie/strona/2/
                • mhr-cs Re: nudle sa niemieckie 01.03.11, 17:41
                  rozyczko

wlasnie tego brakuje,
                  u nas zmieniono juz slownik
                  kilka lat temu,zniknely
                  rozne slowa obcokrajowe
                  i ich pisanie,
                • znana.jako.ggigus Re: nudle sa niemieckie 01.03.11, 18:08
                  nie twierdze, ze zapozyczenia bazuja tylko na bazie bycia sasiadem.
                  Wplywa francuskie czy angielskie tez sa, a moja wypowiedz dotyczyla slowa nudle.
                  Tu akurat wytlumaczyc ich niemieckosc latwo - usus. Codziennosc.

hehe, a w podawanym przez Ciebie link sa bledy ortograficzne.
                  Co nie jest oczywiscie Twoaj wina, ale powiedzmy tak - kiepsko sie czyta prace o jezyku z bledem w tym jezyku (jeden, dosc powszechny, od razu rzucil mi sie w oczy i dalam sobie spokoj).
    • Gość: kasia Re: paluszki krabowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.11, 10:50
      Ja uwielbiam takie:
      1 jajko, mąka, mleko, 2 ząbki czosnku, pęczek szczypiorku., sól, pieprz, chilli.
      Z w/w składników robimy ciasto jak na naleśniki (może troche bardziej geste).bierzemy paluszki najpierw w mace ziemniaczanej póżniej w tym cieście i na patelnie.. Moim zdaniem pyyycha
    • simon_r Re: paluszki krabowe 01.03.11, 11:03
      dokupić avokado, wasabi, sushi nori, ryż do sushi i pozawijać.
      • senin1 Re: paluszki krabowe 01.03.11, 12:11
        simon_r napisał:

> dokupić avokado, wasabi, sushi nori, ryż do sushi i pozawijać

trez mozna

ale ja tych paluszkow to bym z avokado taczej nie laczyla - ot dwa niezdecydowane smaki - jeden mydlany, drugi slodkawy

polacz raczej z ogorkiem

a avocado tez z czyms bardziej zdecydowanym ... beda dwa rodzaje sushi ;)))
    • bagatella Domowa tarama 01.03.11, 11:55
      Zmiksowac surimi na puch z dobrym majonezem i kubkiem jogurtu naturalnego, odrobina keczupu i przyprawy wg wlasnych smakow i ochoty.
      Wychodzi pyszna pasta, dobra na tosty, do faszerowania czego sie chce, a do czipsow na przekaske wrecz idealna:)
      • mhr-cs juz biedny jak panga,mozna respektowac 01.03.11, 12:34
        bagatella napisała:

> Zmiksowac surimi na puch z dobrym majonezem i kubkiem jogurtu naturalnego, odro
        > bina keczupu i przyprawy wg wlasnych smakow i ochoty.
        > Wychodzi pyszna pasta, dobra na tosty, do faszerowania czego sie chce, a do czi
        > psow na przekaske wrecz idealna:)
    • senin1 Re: paluszki krabowe 01.03.11, 12:05
      rozmroz, podawaj z jakas maczanka typu sos z jakichs tam wysp i jakas zielenina - do tego fajne biale wino... no i moze jakies inne specjaly tez , np krewetki z wody i do tego na lodzie ,... ale to latem raczej chyba :)

nie mecz juz tego, na Boga, zadnymi panierkami, smazeniami, to juz i tak jest przerobione i przemacerowane...

smazenie niczego tu nie doda, panierka tez nie

no jeszcze do jakiejs salatki mozna dodac, takiej z zielona salata i innymi owocami morza - sos oczywiscie dosc pikantny musi byc (ten z tysiaca wysp chyba sie najlepiej nada )
    • Gość: Kacha Re: paluszki krabowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 14:03
      Sałatka

Makaron (sojowy, ale nie koniecznie...mogą być np. muszelki)
      surimi w kostkę
      ogórek zielony w kostkę
      groszek
      duża ilość zieleniny: koperek i natka pietruszki
      jogurt naturalny (może być wymieszany z odrobiną majonezu, co kto lubi)

Wszystko razem do miski, mieszamy i wychodzi pyszna sałatka.
      • mhr-cs bez nich tez wspaniala, 01.03.11, 14:39
        Gość portalu: Kacha napisał(a):

> Sałatka
        >
        > Makaron (sojowy, ale nie koniecznie...mogą być np. muszelki)
        > surimi w kostkę
        > ogórek zielony w kostkę
        > groszek
        > duża ilość zieleniny: koperek i natka pietruszki
        > jogurt naturalny (może być wymieszany z odrobiną majonezu, co kto lubi)
        >
        > Wszystko razem do miski, mieszamy i wychodzi pyszna sałatka.
        • Gość: Majka Re: bez nich tez wspaniala, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 18:39
          Surimi to jedna wielka mieszanka konserwantow, polepszaczy i resztek rybnych.
          Na sama mysl apetyt przechodzi.
          • ania_m66 Re: bez nich tez wspaniala, 02.03.11, 19:13
            e nie, to tylko zmielone najgorsze odpady rybne, ktore nie daly sie nawet przerobic na fiszburgera tudziez wyfiletowane ryby nie mogly zostac zawczasu sprzedane i termin swiezosci minal sklejone enzymami z aromatem, napompowane woda, polepszaczem smaku i pomazane po wierzchu we wzorek pomaranczowa farbka do zywnosci.
            odnosze wrazenie, ze nigdzie nie sa tak popularne jak w polsce i ze 99% ich kupujacych jest swiecie przekonana, ze nabywa prawdziwe filety z kraba pokrojone na eleganckie paseczki.
            wydaje mi sie, ze to wina mylacej nazwy. gdzie indziej takie cos nazywa sie surimi i nikt nie pomyli z krabem.
            poza tym kupujacy placa w prawie 80% za wode z ktorej sklada sie ten watpliwy przysmak.
            ale jak ktos lubi, niech je. w koncu wszystko jest dla ludzi...
          • linn_linn Re: bez nich tez wspaniala, 02.03.11, 20:54
            Mrozone sa fatalne, te z zalewy czasem kupuje:
            digilander.libero.it/valmic/image/ivasch_suri_gamb.png
            • rozyczko Re: bez nich tez wspaniala, 02.03.11, 21:00
              jesli juz to kupuje takie pakowane w folie :

media.tumblr.com/tumblr_lc8wsd1Ebf1qanli1.jpg
    • paluszki38 Re: paluszki krabowe 03.03.11, 10:39
      Odmrożone paluszki pokroić i posypać na porwaną sałatę.
      Do tego sos na bazie majonezu, keczupu i whisky.
      Pycha:)
      • Gość: uczennica Re: paluszki krabowe IP: *.plusgsm.pl 05.03.11, 09:08
        dziekuje za przepisy.:-) bede je wszystkie po kolei wyprobowywac. :-) jakos nie wierze w to,ze surimi nie jest z kraba. przeciez wtedy nie nazywalyby sie paluszki krabowe.
        • linn_linn Re: paluszki krabowe 05.03.11, 09:20
          Wystarczy przeczytac liste skladnikow: kraba tam nie ma.
        • mhr-cs dlatego ucz sie dalej,wtedy zrozumiesz 05.03.11, 09:27
          Gość portalu: uczennica napisał(a):

> dziekuje za przepisy.:-) bede je wszystkie po kolei wyprobowywac. :-) jakos nie
          > wierze w to,ze surimi nie jest z kraba. przeciez wtedy nie nazywalyby sie palu
          > szki krabowe.

• paluszki38 Re: paluszki krabowe 05.03.11, 10:13
          jakos nie
          > wierze w to,ze surimi nie jest z kraba. przeciez wtedy nie nazywalyby sie palu
          > szki krabowe.

Muszę Cię zmartwić, ale też ptasie mleczko nie jest z mleka ptasiego:)
          • Gość: en Re: paluszki krabowe IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 10:43
            Przeczytaj sklad, a uwierzysz.
            • Gość: en Re: paluszki krabowe IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 10:51
              Surimi znaczy (po japonsku) mielone mieso (z ryb). Robi sie z niego paluszki zwane krabowymi i "krewetki". To te ogromne, ladnie zaczerwienione na pleckach i niedrogie. Tyle maja wspolnego z krewetkami, co paluszki krabowe z krabami.
              Jak nie wierzysz, zajrzyj do wikipedii. W angielskiej jest to szczegolowo wytlumaczone.
      • aka10 Re: paluszki krabowe 05.03.11, 10:58
        paluszki38 napisała:

> Odmrożone paluszki pokroić i posypać na porwaną sałatę.
        > Do tego sos na bazie majonezu, keczupu i whisky.
        > Pycha:)

Zdrowe i pozywne:-))...
        • paluszki38 Re: paluszki krabowe 05.03.11, 12:03
          > > Odmrożone paluszki pokroić i posypać na porwaną sałatę.
          > > Do tego sos na bazie majonezu, keczupu i whisky.
          > > Pycha:)
          >
          > Zdrowe i pozywne:-))...

Najbardziej whisky:) Nie słyszała o właściwościach leczniczych whisky?:)

Keczup i majonez można własnej roboty i będzie zdrowe:)
          • aka10 Re: paluszki krabowe 05.03.11, 12:16
            Ketchupu ani majonezu nie używam, whisky nie pijam, a produktów udających co innego, nie kupuje :-)
          • mhr-cs Re: paluszki krabowe 05.03.11, 12:23
            paluszki38

to warto sie zastanowic,
            co jest zdrowsze
            ja mysle whisky
            podobno alkohol zdrowy(umiarem)
            ale uwielbiam moj majonez,
            tez do 10razy w roku,
            to mam problem,nie
            • paluszki38 Re: paluszki krabowe 05.03.11, 12:35
              wiesz mhr-cs
              to była ironia, żart, jeśli wiesz co to znaczy....

> to mam problem,nie

nie wiem, może masz...
              • mhr-cs Re: paluszki krabowe 05.03.11, 12:54
                paluszki38

> wiesz mhr-cs
                > to była ironia, żart, jeśli wiesz co to znaczy....

napisalam cos zle,
                to moja prawda,
                ironie i zart znam,
                mozliwe ze ty nie znasz,
                ,a o co tobie chodzi,

• Gość: uczennica Re: troll ma z was ubaw IP: *.plusgsm.pl 05.03.11, 14:06
      aniu,znowu musze Ci powtarzac,ze umiejetnosc czytania z zrozumieniem jest bardzo potrzebna w zyciu. Nie martw sie,zawsze mozesz kontynuowac nauke i ja zdobyc. jak udalo ci sie jakos skonczyc podstawowke,to poszukaj sobie gimnazjum. i mniej zlosci,bo ci sie zmarszczki porobia,a szkoda byloby twej pieknej blond twarzy. a ja uczennica jestem tylko w kuchni.
      • mhr-cs Re: troll ma z was ubaw 05.03.11, 14:13
        Gość portalu: uczennica napisał(a):

a szkoda byloby twej pieknej blond twarz
        > y. a ja uczennica jestem tylko w kuchni.

nie martw sie to
        jest to samo,

• mhr-cs Re: troll ma z was ubaw 05.03.11, 14:24
      ania_m66

ty tez sie nie martw
      bo dostaniesz zmarszczki,
      w kuchni ich nie ma,dlaczego?
      nie ma slonca duzo wilgotnosci,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka